01. augusti 2016

Kan jag frysa sockerärter?

En av Skillnadens följare skriver om tusentals skördade sockerärter och undrar hur hon ska göra för att frysa dem. Så här gör jag med min skörd.

Mängder av gröna skördade sockerärter.

Vem längtar inte efter att drunka i sockerärter? Både barn och vuxna älskar den krispiga skörden.

 

Sockerärter går jättefint att frysa. Och inget känns så somrigt mitt i vintern som att plocka fram en näve hemodlade sockerärter ur frysen och toppa pyttipannan med, eller vad det nu är som lagas.

 1. Rensa alla ärter från det lilla fästet.
 2. Lägg ärterna i kokande vatten och låt koka hastigt i kanske bara 10 sekunder.
 3. Häll ärterna i ett durkslag och spola i kallt vatten.
 4. Torka ärterna på en kökshandduk.
 5. Lägg ärterna på en bricka klädd med bakplåtspapper och stoppa i frysen.
 6. Efter en timme eller mer kan du lägga över ärterna i en påse, de är då styckfrysta.

Genom att styckfrysa ärterna slipper du ta fram en hel klump ärter, som först ska tinas innan användning. På det här sättet kan du lätt ta fram lagom mängd och få ganska krispiga ärter i maten.

På samma sätt gör jag med brytbönor och vaxbönor, men de förväller jag (alltså kokar hastigt) lite längre.

Glöm inte att så nya sockerärter till friland eller växthus. Sådd i augusti brukar ge en fin höstskörd hos mig i zon 3.
/Sara Bäckmo

12 svar till “Kan jag frysa sockerärter?”

 1. Lina skriver:

  När man ska äta brytbönor o vaxbönor som man har förvällt från frysen hur tillagar man dem då?

 2. Tove skriver:

  Lina vi kör våra i stekpanna med lite olja kryddar med svartpeppar och flingsalt bla eller så kan man lägga dem i sallad eller så gör man en vinegrett och lägger dem i den tillsammans med någon form av tex svarta eller vita bönor och rödlök.

 3. Sandra skriver:

  Måste man förvälla först? Jag köpte färska i affären för några veckor sedan och hann inte äta upp dem innan jag åkte på semester och då la jag dom bara i en fryspåse och frös in dom, kan jag inte ära dom nu? Och varför förväller man böner ich sånt först innan man fryser in? Tack för en jätte fin och bra blogg! Med vänlig hälsning, Sandra

 4. Lina skriver:

  Sandra. Tack för tipset

 5. Eva skriver:

  Hej och tack för tipsen!
  Jag läste någonstans att "ärter" är hela växterna och "ärtor" är de runda fröna inuti baljorna. Är inte säker på om det stämmer och det spelar ju egentligen ingen roll hur det ligger till i den frågan. Vet nog inte riktigt varför jag skriver detta...
  Du får i alla fall ha det så bra!

 6. Pernilla skriver:

  Hej! Ska man ta ut ärterna och frysa endast dem, eller går det att frysa hela baljan? Jag tycker också det är svårt att veta exakt vad man menar med ärter, ärtor, skida, balja...
  Hälsningar Pernilla

  • Sara Bäckmo skriver:

   Sockerärter är platta och de fryser du hela eller skurna i bitar. Det finns också brytsockerärter, de är lite bulligare och de fryser du också hela. Sen finns det märgärter, där pillas ärtan ur skidan och fryses. /Sara

 7. Pernilla skriver:

  och bönor.... Vad är det för skillnad?
  Pernilla igen

 8. Anna skriver:

  Jag har inte hunnit skörda mina sockerärtor medan baljorna var mjälla, så nu hänger de där bulliga och med stora ärtor i. Men jag gillar att äta ärtorna också! Men jag kan inte hitta någon info alls när jag söker på nätet. Någon som testat att sprita sockerärtorna (dvs ta ur ärtorna) och sen frysa in dem? Hur gör ni med "förväxta" sockerärtor?

 9. Ingegerd Staberg skriver:

  Jag gör så. Med dom och brytsockerärterna för jag gillar inte sladdriga ärtskidor (vilket jag tycker att det blir även om jag bara förväller 10 sek). Jag gör som Sara beskriver ovan, enda skillnaden är att jag spritar dom först. Blir jättebra tycker jag. 🙂

 10. […] Att frysa morötter Att frysa spenat Att frysa mangold Att frysa rödbetor Att frysa lök Att frysa sockerärtor Att frysa paprika Att frysa […]

 11. Ann-Sofie Åkesson skriver:

  Jag har ungefär samma fråga som Sandra längre upp i tråden. Varför man rekommenderar att förvälla ärtor och bönor innan de fryses. Jag tycker inte man märker någon skillnad om det görs eller ej.
  Påverkar det på hållbarheten eller det påverkar på annat sätt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *