Kolla paprikans utvecklingstid - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kolla paprikans utvecklingstid

Jag har sorter av paprika som blir riktigt små plantor som utvecklas på kort tid. I januari sår jag några få frön av dessa och tar hand om plantorna som vore de bebisar.

 

Skörd av paprik.

 

Olika sorters paprikor utvecklas och blir skördeklara på olika lång tid. Tiden det tar för paprikaplantan att få skördeklara frukter från det att den sätts ut på friland eller i växthus kallas för utvecklingstid. Lägg det ordet på minnet.

En planta planteras ut då den är 8-10 veckor. De tidigaste sorterna jag hittat har en utvecklingstid på cirka 50 dagar. Från sådd till skörd på cirka 4 månader med andra ord.

Jag har sorter av paprika som blir riktigt små plantor som utvecklas på kort tid. I januari sår jag några få frön av dessa och tar hand om plantorna som vore de bebisar. Innan sommaren är här kan vi skörda paprikor från fina exemplar i verandafönstren.

Andra paprikasorter tar längre tid på sig att växa fram frukter. Eftersom paprika tycker om att växa i fin sommarvärme är det viktigt att välja rätt sort för den tid du vill så och odla i. Alltså, när du nu sitter och funderar över vilka paprikor du ska odla i år så kan det vara idé att kolla upp sortens utvecklingstid. En del fröfirmor (till exempel Runåberg, Impecta och Lindbloms) har det angivet tydligt på webben, annars kan du googla.

Jag gör fler sådder av paprika under säsongen, med både kort och lång utvecklingstid, och kan då skörda de här underbara frukterna under många långa sommar- och höstmånader, från plantor odlade i fönstret, på friland och i tunnelväxthust.
/Sara Bäckmo

14. januari 2015

5 svar till “Kolla paprikans utvecklingstid”

 1. Linnéa Princis skriver:

  Hej!
  Jag sitter och ska handla paprika, men jag tycker att utvecklingstiderna ser så himla långa ut på Impectas hemsida. Och när jag jämför exempelvis Marconi Rosso så skiljer det mellan Impecta (125 dagar) och Runåberg (80 dagar) finns det olika sätt att beräkna utvecklingstiden? Eller kan frön av samma sort ha olika lång utvlecklingstid?

  Tack så hemskt mycket för dina fantastiska videos och artiklar! Jag har hittills bott i lägenhet och odlat på ca 6 kvm. Har följt din blogg och köpt din första bok, men det har liksom inte riktigt tagit fart. I slutändan har det inte varit värt besväret för den lilla skörden. Men jag har läst och drömt. I augusti köpte vi hus och nu står sådderna här i plastbackar, i frusna pallkragar och i godislådor och väntar på att få breda ut sig.
  Ser fram emot skillnaden.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, utvecklingstid är krångligt och kan räknas på olika sätt. Vissa anger utvecklingstid från sådd till skörd, andra från utplantering till skörd. Bäst är att kika på respektive hemsida under så-tips eller liknande och se hur de beskriver det. Marconi Rosso är inte en av de tidigaste sorterna. Det brukar stå i beskrivningen om de är särskilt tidiga, eftersom det är en ganska utmärkande egenskap. Lycka till med din nya trädgård, jag håller tummarna hårt för fin skörd!

 2. Anna skriver:

  Hej, jag grävde upp några av mina paprikoplantor i höstas, och har förvarats inomhus . De är så kinkiga och är ömsom fina ömsom hotar med att dö.
  Har du några tips? Jag vill så gärna få dem att överleva tills det är varmare i tunnelväxthuset
  Vänligen Anna

 3. Yvonne Åhrberg skriver:

  Mina paprikafrön har nu grott och de står nu i varsin liten kruka. Skall plantorna stå svalt med växtbelysning under tillväxtperioden ? Tänker mig garaget som har ca 10 grader.
  Hälsar Yvonne

 4. Mikaela linnarsson skriver:

  Hej mina paprika plantor är från butik paprika och dom växer och blommar nu vet du hur lång tid det tar innan det kommer paprika mvh Mikaela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *