Kom igång med täckodling - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kom igång med täckodling

 

Överst i jorden syns den mörka jorden tydligt. Den är resultatet av några säsongers täckodling.

Det ser inte direkt superpiffigt ut i mitt trädgårdsskafferi just nu. Visserligen finns massor av grönt kvar att skörda men annars ser det rätt slitet ut. Anledningen till det är att jag låter stora mängder växtmaterial ligga kvar i landen, som en del i min täckodling.

För den som vill ha ett naturligt kretslopp i köksträdgården är täckodling världens härligaste arbetssätt! Jag blev helt såld den höst jag fick grävförbud då vårt tredje barn låg i magen och barnmorskan ville förhindra en för tidig födsel. Och jag vill fortsätta täckodla så länge jag kan!

Mitt bästa tips för att komma igång med en täckodling är att välja EN del av köksträdgården att starta i, förslagsvis den del där du ska odla kål nästa år. Min erfarenhet är nämligen att det är mycket lättare att satsa allt krut på en plätt och täcka den ordentligt, än att småfjutta med stora områden och göra det lite halvdant. Då är det lätt att ogräs får fäste och att jorden inte får den näring den behöver.

Blivande kållandet är en utmärkt plats att starta på eftersom den delen behöver förberedas med riktigt mycket näring inför nästa säsong.

Själva jobbet är enkelt. Lägg så mycket som möjligt av organiskt material direkt på jordytan. Bli inte tveksam om täcket blir flera decimeter tjockt, det kommer att sjunka under vintern. Jag försöker lägga färskast material underst så att maskarna kan bearbeta det först, därefter lägger jag till exempel löv, halm, hö eller annat på toppen.

Jag bryr mig inte om att finfördela materialet. Det kommer att sönderdelas under vinterhalvåret av miljoner små insekter och kryp. Och det som inte sönderdelats tar jag hand om då det är dags att så eller plantera. Dock hackar jag sönder stora kålstockar, solrosstjälkar och annat riktigt grovt.

I min köksträdgård ägnar jag alltså störst omsorg om att täcka blivande kållandet. Därefter potatislandet, eftersom jag behöver material där nästa säsong för att täcka potatisen med då jag inte kupar den. Därefter täcks kommande säsongs rotsaksland och baljväxtland.

Kanske har du täckmaterial nog att täcka alla delar av köksträdgården, eller bara vissa delar? Satsa då på de delar där det ska växa riktigt näringskrävande växter nästa år.

Under hela nästa säsong fortsätter du att täcka med material som produceras i trädgården, eller som du kan hämta på annat håll. Och satsa också då på att hålla ETT område välskött. Utöka sedan täckodlingen då du har material som räcker till ännu en riktigt välmatad täckodlad del.

Genom att täcka valda delar omsorgsfullt och utöka kommer du snart att ha en grym täckodling som inte behöver annan gödsel än det material du själv kan producera eller hämta från grannen.

Förstås går det bra att använda gödsel och kompost i täckodlingen. Jag brukar tänka att det är bra för jorden med varierad kost, liksom för mig som människa. Täck med varierat material, tunna lager, ofta. Det blir kanon!

Jag har täckodlat min köksträdgård intensivt i fyra år. Storleken på grönsakerna som växer här gör en del gröna av avund. Det faktum att jag klarar av att sköta den nästan 400 kvadratmeter stora köksträdgården alldeles själv, med tre små barn hemma samt del-heltidsjobb, beror till stor del på just täckodlingen. Den underlättar jättemycket!

Våga prova!
/Sara Bäckmo

Jag finfördelar inte växterna, det sköter småkrypen under vintern.

 

Överst lägger jag ett tjockt lager halm eller löv. Det blir bra isolering under vintern.
19. november 2014

7 svar till “Kom igång med täckodling”

 1. […] gräsklipp är det finaste som finns att använda i en täckodling. Det innehåller mycket näring som maskarna transporterar ner i jorden snabbt. Dessutom är […]

 2. Cecilia Hultén skriver:

  Hej!
  Vet du om det funkar att täcka med ensilage? Bonden som vi bor granne med har gamla balar av ensilage som han inte använder. Jag är lite orolig för att det kan vara mögel i balarna i och med att de har stått ute länge.
  Hälsningar Cissi

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ensilage är superduper i täckodlingen och du behöver inte oroa dig för att den börjat mögla eller ser halvskum ut. Det tar jorden hand om. Grattis =)

 3. Micke skriver:

  Hej,
  Mina sniglar älskar täckodling. Tips att på att göra livet lite surare för dom?

 4. Sara Bergman skriver:

  Hej Sara!
  Går det att använda torkat hö från höskulle till täckodling?

  Tack på förhand!
  Mvh
  Sara

 5. Ylva Petryk skriver:

  Hej Sara!
  Jag är ny prenumerant och har nu suttit ett par timmar framför TVn och sett på ett antal videos du spelat in. Du är verkligen tydlig, pedagogisk och trevlig att lyssna på. Jag kommer spendera många lärorika och inspirerande timmar med dig.
  MVH Ylva Petryk

 6. Sofia skriver:

  Hej!
  Jag funderar på att börja täckodla, men vill ha det så enkelt så möjligt både pga en trasig kropp och tidsbrist. Jag har en bal hösilage på ca 200kg med en torrsubstans på 84% (i princip inplastat hö), dock fuktigare nu då ena kortsidan varit öppen i två månader, brunnen hästgödsel blandad med halmpellets/halm, en halmbädd som ska tömmas ur en box, en halmpelletsbädd som ska tömmas ur en annan box, ren hönsgödsel samt hönsgödsel med lite inblandning av hampaströ. Kan jag använda detta och hur gör jag? Det jag skulle vilja odla är främst potatis, morötter och sallad. Tack på förhand!
  Med vänliga hälsningar
  Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *