Köpa fröer på nätet - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Köpa fröer på nätet

Många frågar var jag handlar fröer. Jag gör det uteslutande på nätet. Här är ett gäng användbara länkar till dig som vill prova att handla fröer på nätet.

Fröer

 

Den stora poängen med att köpa fröer på nätet är att jag kan göra mina beställningar i lugn och ro och botanisera bland urvalet utan att känna mig stressad. Jag kan jämföra sorter, lägga i önskelistor, ta bort och ändra mig. Allt iförd myskläder och fötterna på soffbordet.

Det kostar pengar att köpa fröer. Men jämfört med en hel del andra fritidsintressen som finns är fröer en mycket billig hobby. I olika trädgårdsforum brukar jag läsa om odlande kvinnors män som infört köpstopp för fröer. Min man tycker jag ska handla mer. Och odla mer. Jag blir ju glad av det!

Här är några, företrädelsevis svenska, fröfirmor på nätet:

Impecta: Har enkla beskrivningar av växterna samt såanvisningar tryckta direkt på påsarna. Det är ett stort plus för den mindre erfarne odlaren. Brett sortiment och fin service.

Runåbergs fröer: Ett fantastiskt sortiment av grönsaker som passar fint att odla i vårt klimat. Stort utbud av ekologiska fröer i vackra fröpåsar. Ej beskrivningar av växter eller såanvisningar på fröpåsarna, det finns på webben och dessutom i den fina boken från Runåbergs som finns att köpa på deras hemsida.

Lindbloms Frö: Här är det lätt att välja storlek på förpackningarna, vilket jag tycker är ett stort plus. Vissa grönsaker vill jag ha mycket av och då kan jag välja det. Här finns också tydligt angivet hur lång utvecklingstid de olika grönsakerna har, vilket också finns angivet på fröpåsen. Lindbloms har rejäla portioner i påsarna och dessutom ett stort utbud av såbrätten, pluggbrätten och krukor som gör en lätt ha-galen.

Gourmetgarage: Mängder av medelhavsläckerheter i påsar som rymmer måååååååånga fröer. Fint utbud av lite av varje. Dessutom stora förpackningar som räcker länge.

Örtagården: Ett fint fröföretag med familjär ton och personliga smakrecensioner.

Odla.nu: Jag köper något härifrån nästan varje år. Det brukar finnas något som sticker ut som jag blir nyfiken på, till exempel den väldigt spetsiga spetskålen 'Filderkraut' och en flerfärgad minipaprika.

Kulturarvssorter i provförpackning
Det går att komma undan något i pris för den som tycker att det drar iväg något alldeles. Till våren finns möjlighet att beställa från fantastiska Nordiskt Genresurscenter (NordGen). Där kan privatpersoner gratis beställa fröprover av gamla nordiska kulturarvssorter. Det är en fin möjlighet att prova på att odla sorter som odlats länge i vårt klimat. Genom att odla och sedan föröka upp hjälper vi till att bevara dessa sorter i bruk.

Det finns också många möjligheter att byta fröer med andra odlingstokiga. På Facebook finns till exempel gruppen Fröbyte-hållbar odling. Här genomförs ett gäng fina frökedjor, haka på en redan utannonserad eller starta din egen.

 

Vårens rea

Sist men inte minst. I slutet av våren, början av sommaren brukar flera sajter på nätet som säljer fröer rea ut sitt sortiment. Du läste rätt - REA. Då slår jag till och köper en stor del av nästkommande års fröer. Jag satsar på bassortimentet, alltså grönsaker jag odlar mycket av och sorter jag vet att jag gillar. Morot, rucola, dill, persilja, rädisor, mangold, du vet sånt. På så sätt spar jag en del pengar.

Hoppas du fått lite nya idéer. Har du tips på andra sajter, både svenska och utländska, som säljer bra fröer får du gärna fylla på med länkar i kommentarsfältet.
/Sara Bäckmo

 

24. februari 2015

45 svar till “Köpa fröer på nätet”

 1. Karin skriver:

  Har inte köpt därifrån än, men Rareseeds.com, Seedlibrary.org och Sneckenstroms.se har roliga fröer (och eko-inriktning), kommer absolut att beställa från dem! Har hittills mest köpt från Runåbergs, men Etsy-butiken SmartSeeds har jag också goda erfarenheter av (de har massor som är svårt att få tag på här, ex. japanska grönsaker).
  Hoppas att jag äntligen har tillräcklig framförhållning för att slippa butikshandla frön från de stora frökedjorna, det är ju mycket roligare med de mindre företagen med visioner och själ!

  • Chris Berglund skriver:

   Vill varna lite för rareseeds! Det går att beställa men mina förskottsbetalade fröer fastnade i tullen på postnord i måndags. Måste betala både sundhetscertifikat och jordbruksverket för kontroll! DYRT! Vad certifikatet från ursprungslandet kostar har jag ännu inte fått pris på men kontrollen kostar 1200:- Ledsen och besviken... Dyr läxa!

 2. Karin skriver:

  Har inte köpt därifrån än, men Rareseeds.com, Seedlibrary.org och Sneckenstroms.se har roliga fröer (och eko-inriktning), kommer absolut att beställa från dem! Har hittills mest köpt från Runåbergs, men Etsy-butiken SmartSeeds har jag också goda erfarenheter av (de har massor som är svårt att få tag på här, ex. japanska grönsaker).
  Hoppas att jag äntligen har tillräcklig framförhållning för att slippa butikshandla frön från de stora frökedjorna, det är ju mycket roligare med de mindre företagen med visioner och själ!

 3. Tobias skriver:

  Jag har köpt på eBay, enligt vad mina ringa kunskaper säger mig är det mycket billigare än butiker i Sverige. Köpte av den här från england, som hade mycket bra betyg (75.000 positiva, och 40 negativa - säger något tänker jag..). Jag hade en del mailväxling med dem och de hade väldigt bra service: http://www.ebay.com/usr/seekay_horicultural_supplies?_trksid=p2047675.l2559

 4. Tobias skriver:

  Jag har köpt på eBay, enligt vad mina ringa kunskaper säger mig är det mycket billigare än butiker i Sverige. Köpte av den här från england, som hade mycket bra betyg (75.000 positiva, och 40 negativa - säger något tänker jag..). Jag hade en del mailväxling med dem och de hade väldigt bra service: http://www.ebay.com/usr/seekay_horicultural_supplies?_trksid=p2047675.l2559

 5. Allan P3 skriver:

  Varmt tack för att du delat denna guldgruva av länkar. "Skicka vidare" är en underbar tanke.
  Den berikar våra liv med empati 🙂
  Tack.

 6. Allan P3 skriver:

  Varmt tack för att du delat denna guldgruva av länkar. "Skicka vidare" är en underbar tanke.
  Den berikar våra liv med empati 🙂
  Tack.

 7. Sara Holmkvist skriver:

  Riktigt mycket inspiration har du gett mig! 🙂 Har nu suttit och mer eller mindre bestämt klart vad jag ska inhandla för olika fröer. Ska låta det landa lite men sen ska jag beställa! Ska utöka mitt/vårt odlande då vi börjar ha mer och mer sug på ett större självförsörjande. Tusen tack för inspirationen! 🙂 Det är guld värt!
  Vänliga hälsningar
  /Sara

 8. Sara Holmkvist skriver:

  Riktigt mycket inspiration har du gett mig! 🙂 Har nu suttit och mer eller mindre bestämt klart vad jag ska inhandla för olika fröer. Ska låta det landa lite men sen ska jag beställa! Ska utöka mitt/vårt odlande då vi börjar ha mer och mer sug på ett större självförsörjande. Tusen tack för inspirationen! 🙂 Det är guld värt!
  Vänliga hälsningar
  /Sara

 9. Gunilla skriver:

  Hej, tack Tobias för ditt tips om att handla på E bay. Blir det olika frakter om man beställer fröer från olika länder? Eller spelar det ingen roll om man blandar fröer från t.ex Usa , England ....... Det skiljer ju som sagt i priser, fast det beror ju på vad omkostnaderna blir.

  Vill oxå tacka dig Sara för att du fått mitt odlarintresse tillbaka , har varit uppslukad av fårskötsel sedan fem år tillbaka då vi hämtade våra första tackor så odlandet har kommit i bakkant men nu ska jag fräsa upp vinterhagen till våren ock inhandla en tunnel och där kommer det nog att växa bra.

 10. Gunilla skriver:

  Hej, tack Tobias för ditt tips om att handla på E bay. Blir det olika frakter om man beställer fröer från olika länder? Eller spelar det ingen roll om man blandar fröer från t.ex Usa , England ....... Det skiljer ju som sagt i priser, fast det beror ju på vad omkostnaderna blir.

  Vill oxå tacka dig Sara för att du fått mitt odlarintresse tillbaka , har varit uppslukad av fårskötsel sedan fem år tillbaka då vi hämtade våra första tackor så odlandet har kommit i bakkant men nu ska jag fräsa upp vinterhagen till våren ock inhandla en tunnel och där kommer det nog att växa bra.

 11. Lotten skriver:

  Hej! Kanske lite som att svära i kyrkan här. Men jag har en Lidl precis intill där jsg bor och jsg köpte en massa frön där i våras (som nån slags impulshandlande komplement till det jag beställt från impecta och runåbergs) så sjukt billigt pris för exempelvis spenat som vi mölar i oss mycket av. Köpte även en massa påsar av blandade ängsblommor som drar till sig humlor och bin som jag hällde ut på ställen i trädgården som är "under utveckling"?. Tror dom kostade typ 2kr påsen. Nästa år ska jag inte snåla för i min trädgård finns många platser under utveckling och lite tid för en trött trebarnsmorsa?
  Tack för du inspirerar oss Sara!

 12. Lotten skriver:

  Hej! Kanske lite som att svära i kyrkan här. Men jag har en Lidl precis intill där jsg bor och jsg köpte en massa frön där i våras (som nån slags impulshandlande komplement till det jag beställt från impecta och runåbergs) så sjukt billigt pris för exempelvis spenat som vi mölar i oss mycket av. Köpte även en massa påsar av blandade ängsblommor som drar till sig humlor och bin som jag hällde ut på ställen i trädgården som är "under utveckling"?. Tror dom kostade typ 2kr påsen. Nästa år ska jag inte snåla för i min trädgård finns många platser under utveckling och lite tid för en trött trebarnsmorsa?
  Tack för du inspirerar oss Sara!

 13. Frida skriver:

  Jag undrar var du hittar sparrisplantor alt fröer för speciellt de lila sorterna? Läste det var utomlands, men min googlings-kunskap ger tyvärr ingen lycka. Hittar bara sidor som inte skickar till Sverige.

  Jag har också beställt över internet, men det som är svårt då är att veta hur mycket som finns i påsen.

 14. Frida skriver:

  Jag undrar var du hittar sparrisplantor alt fröer för speciellt de lila sorterna? Läste det var utomlands, men min googlings-kunskap ger tyvärr ingen lycka. Hittar bara sidor som inte skickar till Sverige.

  Jag har också beställt över internet, men det som är svårt då är att veta hur mycket som finns i påsen.

 15. Gina skriver:

  Som jag förstått det..är många frösorter betade...med kvicksilver bl a
  Och har då försökt hålla mig till ekologiska eller byta med varann.
  Är det någon som vet hur det fungerar...om man tex tar fröer från den planta man sått som från början var betat frö...minskar kvicksilverpåverkan efter hand..? Betar man frön över lag. ..hur är de ekologiska?
  Hur gör ni?

 16. Gina skriver:

  Som jag förstått det..är många frösorter betade...med kvicksilver bl a
  Och har då försökt hålla mig till ekologiska eller byta med varann.
  Är det någon som vet hur det fungerar...om man tex tar fröer från den planta man sått som från början var betat frö...minskar kvicksilverpåverkan efter hand..? Betar man frön över lag. ..hur är de ekologiska?
  Hur gör ni?

 17. Meta Broddare skriver:

  Hej,

  jag har beställt en del fröer från Seedaholic, ett engelskt nätföretag. De är mycket bra! Beskrivningarna är roliga, men också utförliga. Frakten är också helt överkomlig. Det finns bland annat olika roliga bondbönor som inte är så lätta att få tag i här hemma. Rekommenderas!

 18. Meta Broddare skriver:

  Hej,

  jag har beställt en del fröer från Seedaholic, ett engelskt nätföretag. De är mycket bra! Beskrivningarna är roliga, men också utförliga. Frakten är också helt överkomlig. Det finns bland annat olika roliga bondbönor som inte är så lätta att få tag i här hemma. Rekommenderas!

 19. Kerstin Sofia Cederlöf skriver:

  Kan anbefale "Fuglebjerggård", Camilla Plum i Danmark. Hun er en kendt kok og haveentusiast med en stor gård med både dyr og blomster og grøntsager. Producerer selv en stor del af sine frø økologiskt. Hun er mega spændende at følge på hendes side Fuglebjerggård og har udgivet en masse bøger og optrådt i tv både med madlavning og have. Jeg bor i nærheden og besøger hendes gård jævnligt. Meget hyggeligt.

 20. Kerstin Sofia Cederlöf skriver:

  Kan anbefale "Fuglebjerggård", Camilla Plum i Danmark. Hun er en kendt kok og haveentusiast med en stor gård med både dyr og blomster og grøntsager. Producerer selv en stor del af sine frø økologiskt. Hun er mega spændende at følge på hendes side Fuglebjerggård og har udgivet en masse bøger og optrådt i tv både med madlavning og have. Jeg bor i nærheden og besøger hendes gård jævnligt. Meget hyggeligt.

 21. Maja skriver:

  Jag beställde från ett engelskt företag, vegetableseeds.net tror jag det hette, då de hade rea. Råkade klart få alldeles för mycket ? Smidigt och fick hem dem snabbt. Har dock ej sått av dem än, men enligt uppgift ska de vara bra.

 22. Maja skriver:

  Jag beställde från ett engelskt företag, vegetableseeds.net tror jag det hette, då de hade rea. Råkade klart få alldeles för mycket ? Smidigt och fick hem dem snabbt. Har dock ej sått av dem än, men enligt uppgift ska de vara bra.

 23. malin skriver:

  Jag köper tomater i mängder men också fina blandfärgade morötter och blandsallad från tomatklubben.se
  Malin

 24. malin skriver:

  Jag köper tomater i mängder men också fina blandfärgade morötter och blandsallad från tomatklubben.se
  Malin

 25. Potatis skriver:

  Hittade en lista där man ser hur mycket skörd olika växter ger: http://www.runabergsfroer.se/?m=25
  Vet du var man kan hitta liknande listor?

  Tack. 🙂

 26. Potatis skriver:

  Hittade en lista där man ser hur mycket skörd olika växter ger: http://www.runabergsfroer.se/?m=25
  Vet du var man kan hitta liknande listor?

  Tack. 🙂

 27. Hanna skriver:

  Exotic Garden i Finland har ett väldigt fint och brett sortiment av grönsaker, blommor m.m. Även fröer som passar nordligare breddgrader. Fantastisk service!

 28. Hanna skriver:

  Exotic Garden i Finland har ett väldigt fint och brett sortiment av grönsaker, blommor m.m. Även fröer som passar nordligare breddgrader. Fantastisk service!

 29. Filip skriver:

  Jag upptäckte i år Chiltern Seeds. Hittills har fröerna varit fantastiska. Har haft i princip 100% grobarhet även på trixiga fröer som Aggretti.

 30. Filip skriver:

  Jag upptäckte i år Chiltern Seeds. Hittills har fröerna varit fantastiska. Har haft i princip 100% grobarhet även på trixiga fröer som Aggretti.

 31. Anna skriver:

  En liten nätbutik med nästan bara ekologiska fröer och andra ekologiska produkter är Bellas lantliv. http://www.bellaslantliv.se

 32. Anna skriver:

  En liten nätbutik med nästan bara ekologiska fröer och andra ekologiska produkter är Bellas lantliv. http://www.bellaslantliv.se

 33. Josefin skriver:

  Hej! Jag vill gärna tipsa om denna trevliga hemsida http://www.terraedibles.ca/index.html Där finns mycket spännande, i år provar jag några roliga och ovanliga bönor. /Josefin

 34. Josefin skriver:

  Hej! Jag vill gärna tipsa om denna trevliga hemsida http://www.terraedibles.ca/index.html Där finns mycket spännande, i år provar jag några roliga och ovanliga bönor. /Josefin

 35. Eva Mohlin skriver:

  Hej! Vill bara komplettera din beskrivning av Runåbergs (som jag oftast köper ifrån). Också de anger hur många utvecklingsdagar varje sort kräver. De har också fina beskrivningar av hur man tar frön från sina växter och de har sortbeskrivningar med smakomdömen. Jag läser detta och mycket mer i gamla kataloger men jag antar att det är samma information som numera finns i den bok man kan köpa från dem.

 36. Eva Mohlin skriver:

  Hej! Vill bara komplettera din beskrivning av Runåbergs (som jag oftast köper ifrån). Också de anger hur många utvecklingsdagar varje sort kräver. De har också fina beskrivningar av hur man tar frön från sina växter och de har sortbeskrivningar med smakomdömen. Jag läser detta och mycket mer i gamla kataloger men jag antar att det är samma information som numera finns i den bok man kan köpa från dem.

 37. Elin skriver:

  Bra tips! Jag har bara beställt från Impecta, och varit nöjd med både fröer och service, men skulle vara kul att testa några fler svenska nätbutiker.

  Något som är viktigt att tänka på om man beställer från utländska butiker är att många fröer inte får importeras från utanför EU om man inte har ett sundhetscertifikat. Det är för att det finns risk för att sprida växtsjukdomar och andra växtskadegörare (och det vore ju väldigt tråkigt att få in fler såna i Sverige). Ser att några av kommentarerna gäller nätbutiker från sådana länder, så om du skriver om utländska butiker någon dag så ta gärna upp det.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det är riktigt att det finns begränsningar. Skrev om det i mitt förra inlägg om fröbutiker i andra länder och plockar absolut upp det i nästa inlägg med. Tack.

 38. Marie F skriver:

  Hej,
  Några råd så här 5 år efter inlägget? Tänkte beställa fröer inför vårens planteringar (är nybörjare) och kan inte välja i den uppsjö av internetbutiker som finns. Vart köper du dina fröer nu? Många tack.

 39. Birgit peterson skriver:

  Var köper du kokböna Katja? Har köpt förut men hittar inte i år
  / Birgit

 40. Såg på Instagram att rullgräs.nu har börjat sälja fröer och intressant kryddor på odlingsduk. På hemsidan har de bara sallad änsålänge. https://rullgräs.nu

  Någon som har erfarenhet av vilka sockerärtor man ska odla. Vill inte ha för hårt skal om det finns?

 41. Erika Gard skriver:

  Jag brukar handla hos Wexthuset.com
  Deras sortiment varierar mycket så man får kika lite då och då och passa på när en sort man gillar dyker upp. Dock har de alltid gratis frakt på fröer, så det gör inget om man bara beställer en påse eller två som dyker upp. De är dessutom duktiga både på leverans och på att åtgärda eventuella fel (både felleverans och dålig grobarhet o.dyl)

  Man får också bonuspoäng om man är med i klubben, så handlar man mycket fröer och annat på en säsong så är det bra!
  De ligger på samma prisnivå som de flesta andra fröfirmor.

 42. Amanda Nilsson skriver:

  Hej! Vilket bra inlägg och kommentarer för att hitta nya frösidor 🙂 jag hittade nyligen en sida där jag handlade som heter https://www.planty.se fick mina fröer snabbt, verkar som att de fyller på med fröer titt som tätt för det fanns nya när jag gick in och kollade igen. Är det någon som har testat att handla där?

 43. Pia skriver:

  Hej, har någon erfarenhet av Gardenseedsmarket. Billigt men lite fundersam blir man av alla erbjudanden och den lite dåligt översatta texten.
  H. Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *