Koriander - tips i köket

Koriander växer fint i vårt klimat och utvecklas snabbt för skörd. Här är mina läsares bästa tips på hur koriander kan användas i köket.

Min koriander växer i stora kluster i en pallkrage, mellan persilja och salladslök.

 

Tack till alla er många läsare som hört av sig med matlagningstips om koriander! I år gör jag en storsatsning för att lära mig att äta den här kryddväxten/bladgrönsaken och kanske till och med kunna inspirera familjen att smaka med.

Jag odlar koriander i min lilla trädgård på berget, i en pallkrage, och sommarens väder verkar vara perfekt för växten. Fröerna är bredsådda i ett mindre tråg och när plantorna blivit stora nog ha jag helt enkelt delat upp "klumpen" i ganska stora tussar och planterat ut. Koriander växer och bildar blad första tiden, för att sedan utvecklas mer på höjden och gå i blom. Den som vill skörda mycket blad under längre tid gör bäst i att så flera omgångar under säsongen.

Men, vad ska man då göra med skörden? Min egen erfarenhet till koriander sträcker sig till de korianderkakor min mamma brukar göra (på torkade korianderfrön, recept kommer), samt när det råkar användas i mat på restaurang. That's it. För några dagar sedan bad jag mina läsare om tips på hur färsk koriander kan användas och fick massor av tips. Nedan har jag gjort ett urval. Hoppas det kan ge inspiration till fler!

 

Ett rejält knippe koriander skördat till experiment i köket.

 

Läsarnas koriander-tips

 

  • gott i linssoppa
  • blanda koriander, lime, olivolja, chili, salt, balsamvinäger och ha på grillat
  • äppelbitar, lime, koriander
  • Pad Thai med koriander
  • krossade korianderfrön i mandelskorpor
  • använd koriander i smoothie med frukt och bär
  • Larb Moo (thailändsk maträtt)
  • i ört-/vitlökssmör till bröd och liknande
  • Pico de Gallo
  • kycklingfärsbiffar smaksatta med chili, ingefära och koriander
  • gott i couscoussallad
  • grönkålssoppa med koriander och vitlök
  • i ärtguacamole och hummus istället för spiskummin
  • mixa med olja och frys
  • krydda falaffelrulle med koriander
  • använd i mangosalsa till tacos, med limesaft, chili, olivolja och salt
  • i baba ghanoush
  • som topping på currygryta
  • i potatissallad med koriander och majonäs
  • shakshuka - en god tomaträtt med pocherade ägg
  • gallo pinto - bönor och ris med mycket koriander i
  • i indiska grytan daal
  • gör korianderpesto, byt basilikan mot koriander
  • fyll bröd med oriander, picklade grönsaker, kött eller ost, chilisås och majonäs
  • i majonnäs tillsammans med dragon
  • koriander tillsammans med lammfärs, forma till dolmas
  • allt med kokosmjölk är gott med koriander
  • ceviche
  • chilensk pebre
  • salsa med jordgubbar, avokado, rödlök, koriander, olivolja och flingsalt
  • vietnamesiska vårrullar
  • gurksallad med lime och koriander
  • piroger eller sambosas, fyllning med färs eller potatis och koriander
  • räk- och mangoröra med chili
  • tomater i bitar emd koriander, citron, olivolja och salt
  • basbaas, somalisk chilisås på grön chili, tomat och koriander
  • använd i vanlig grön sallad
  • äggröra med koriander och keso
  • i fiskburgare
  • koriander i köttfärssås är gott
  • morotssoppa med ingefära, chili
  • räksallad
  • mynta- och korianderyoghurt

 

Jag har också fått flera längre tillagningsförslag, på rätter med köttfärs, fisk, kyckling bönor och andra grönsaker, men dessa blir för omständiga att dela här. Kika gärna på min Instagram i inlägg om koriander för att få fler tips.

 

De vackra gröna bladen växer fort och blir skördeklara på kort tid. Jag odlar dem i en pallkrage i år.

 

Tips för odling

Koriander är en lättodlad bladväxt/kryddväxt som dessutom växer väldigt snabbt. Fröerna tål att ligga i kall jord och kan därför sås på vintern och tidigt på våren, för att få snabbare skörd.

  • Så ett gäng fröer (10-15) i en kruka eller i en plugg med planteringsjord.
  • Det tar cirka 2 veckor för fröerna att gro.
  • Odla vidare i kruka eller plantera ut på gödslad växtplats. Glöm inte att vattna, annars kan plantan triggas att gå i blom.
  • Koriander är skördeklar 6-8 veckor efter sådd.

 

Personligen har jag tyckt det varit lättare att odla än att äta koriander, men nu ska det alltså bli ändring på det. Om det går. Jag har redan hunnit prova flera sätt att använda kryddan, godast hittills har varit alldeles vanliga fiskbiffar, med koriander och chili. Jag har ätit dem både varma och kalla till sallad och yoghurtsås, samt som burgare. Det är gott, men jag blir inte riktigt klok på smaken och kan inte frossa i koriander på samma sätt som andra blad/kryddor. Hoppas kunna lära mig!

Lycka till med din koriander!
/Sara Bäckmo

 

 

10. juli 2022

10 svar till “Koriander - tips i köket”

  1. Annika skriver:

    Min koriander i pallkragen är nu stor som persilja men smakar tvål! Inte alls så fräscht och lite syrligt som den man köper i affären.
    ?????

    • Annika S skriver:

      Min smakar också på tvål. Inte så gott funderar på att slänga den och så persilja istället.

    • Christine Lindsten Skyman skriver:

      Hej,
      Egenodlad koriander får kraftigare arom än den du köper i affären. Blanda koriander med pressad lime så försvinner tvål och metallsmaken och det uppstår umami ( välsmakande) vilket är det som är så speciellt med koriander.

  2. Lillemor Bae skriver:

    Friterade korianderblommor med jordgubbar tipsar viktoria Skoglund om

    Mitt recept
    Sambal oelek typ 1 dec
    En vitlöksklyfta som rivs i
    Citronsaft
    Lite olja
    Salt typ en halv tsk
    Massor av hackad koriander

    Så jädrans gott till precis allt
    Starkt!

    Men att doppa lite grillat, fisk,
    Till köttgrytan (alltså bredvid)
    På smörgås
    Mums

  3. Lisa-Maria skriver:

    Åh bästa grejen med koriander är ju ceviche! Färsk eller tinad vit fisk som marineras klar i massor av lime, lök, chili och koriander. Somrigt och lyxigt!

  4. Åsa Blomgren skriver:

    Om koriandern blommar kan man klippa ner plantan, nästan helt, så kommer det nya goda blad.

  5. Doris Fischer skriver:

    Kan man göra kryddsalt på koriander?

    Doddan

  6. Marita skriver:

    Värm en dl äppelcidervinäger, 1 msk socker och en tsk salt tills det löst upp sig. Låt svalna.
    Tärna 1/4 gurka utan fröhus i små tärningar. Finhacka en halv liten gul lök och finhacka en vanlig röd chili. Hacka en lite liten bunt korianderblad.
    Blanda allt en skål och låt stå och dra ett tag. God som tillbehör eller dressing.
    Väldigt gott att hälla som dressing över en 50/50 blandning av grovriven morot och grovriven squash.

  7. Hanna Niko skriver:

    Kommer ihåg att Tareq Taylor sa något om att de flesta tycker om koriander om man balanserar upp den med andra örter såsom tex persilja och mynta

  8. Marie Lindecrantz skriver:

    För ett antal år sedan var jag i Costa Rica och tyckte absolut inte om koriander. Till frukost serverades med en dåres envishet Gallo Pinto - kokt ris med svarta kokta bönor smaksatt med koriander. Sedan var det kört. Förälskelsen sitter fortfarande i och jag vill bara äta koriander så fort det är möjligt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *