Låt mangold och betor vänta en tid - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Låt mangold och betor vänta en tid

Jag sår många grönsaker under vintern för att få mycket tidig skörd att njuta av. Gärna spenat. Men hur är det med mangold, varför sår jag inte den?

Nu när det är högsäsong för vintersådder dyker det upp många frågor om olika grönsaker och hur de passar att så under vintern. Sådder jag gör nu kan du läsa om i inlägget Så grönsaker i februari.

I likhet med mig är det många som älskar mangold. En del tycker till och med att mangold är godare än spenat, och vill av den anledningen gärna så spenat under vintern. Går det?

 

En rad med mangold med röda stjälkar.

Mangold sådd i tunnelväxthuset i april, utplanterad i maj. Tussar av sommarslöja har direktsåtts mellan plantorna.

 

Snabb i kylan
Spenat har den egenskapen att den kan gro också i jord som är förhållandevis kall. Det räcker med några enstaka plusgrader, jag tror det brukar anges sex plusgrader. Hos mig gror en vintersådd spenat i kallbänk, alltså en odlingslåda med lock, i månadsskiftet februari-mars och växer villigt vidare för att ge skörd i april. De växer alltså snabbt. När de varma dagarna kommer vill spenaten gå i blom.

 

Vita sommarblommor mellan kraftiga gröna plantor av mangold.

I juli har mangolden vuxit ordentligt och den vackra sommarslöjan blommar fint mellan plantorna.

 

Kyla ger blomning
Mangold och betor, som har samma ursprung, är lite tvärtom mot spenaten. Den vill gro i varmare jord och om de utsätts för kalla temperaturer går de i blom. Det är i sig inget problem att växten går i stock (som det heter när den börjar blomma), men då utvecklar den inte lika mycket blad. Det blir alltså en hög blomstängel som växer fram på bekostnad av bladen.

Jag väljer att så till exempel spenat, rucola, dill, rädisa och sallat i de tidigaste sådderna. I mars-april börjar jag att förkultivera betor och mangold för att senare sätta ut i landet. Se gärna klippet nedan om hur jag gör.
 

Det finns ju inget som säger att det är omöjligt att så varken mangold eller betor nu! I milda delar av landet kanske det går att få upp en första fin omgång med små blad innan de eventuellt går i blom. Finns det gott om slattar av frön i gamla påsar är det alltid idé att prova, men samtidigt bra att veta om att det kanske inte funkar.

Och, det finns heller inga garantier för att senare sådd mangold inte går i blom heller. En torr sommar utan vatten kan också påverka hur plantan väljer att blomma.

Vill du veta mer om mangold kommer några förslag här:
Mangold ger stor skörd i köksträdgården
Att frysa mangold
Tre bladgrönsaker för infrysning
/Sara Bäckmo

08. februari 2017

6 svar till “Låt mangold och betor vänta en tid”

 1. Kitty skriver:

  Tror jag ska testa att förodla lite betor för att få utspritt skörden. Ska nämligen odla en hel del rödbetor iår!
  Jag har faktiskt haft problem att lyckas med mina betor i odlingslådorna. De blir bara pyttesmå... Och jag älskar betor, liksom resten av vår familj! Mitt självförsörjnings-projekt på odlingslotten kanske ger ett bättre resultat, ska vi hoppas.
  /Kitty

 2. Urstarka jag skriver:

  Man kan låta mangold stå kvar i landen ute på friland och låta dom övervintra. Växer på fint så fort det blir mildväder.

 3. Benni skriver:

  'Boldtardy' skal være en sort rødbeter som han sås tidlig og som ikke går så fort i blom.
  Har du prøvd denne sorten?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Sorten heter Boltardy och jag vet odlare i England som odlar den. Vi har ju så stora skillnader i klimat att jag är osäker på om den funkar här, men jag har tänkt att prova den nästa år. Du med gissar jag =) Vi får utbyta erfarenheter då! /Sara

 4. Benni skriver:

  Ja, jeg skal selvfølgelig prøve den dersom jeg får tak i frø. Jeg prøver din hvite rødbete i år - det blir spennende hvordan den blir. ( heter det hvitbete da, når den er hvit?)

 5. Linda Marklund skriver:

  Hej jag äter stjälken nästan mer skär den tunt å det blir så fina färger i en sallad eller skära dom lite större i en gryta men dom blir lite trådig, men oftast tunt å dom en färgklick på men visst är den ok att äta? Å några fler tips på något att göra av stjälken mottages å Tack för bra å tydlig information Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *