Lätt att långlagra bönor och ärter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Lätt att långlagra bönor och ärter

Bönor och ärter tillhör de grönsaker som är allra enklast att lagra. Utöver att de är både användbara och goda är lagringen ett bra skäl till att odla mycket av dem.

Jag tycker det är extra värdefullt att odla grönsaker som är lätta att lagra. Helst vill jag inte behöva göra något alls med skörden, annat än att plocka upp och stuva undan till dess vi har behov av den. Under skördeperioden är det så mycket att ta hand om att jag gärna låter det allra enklaste bli det bästa.

Till grönsakerna med sådär superenkel lagring hör bland annat lök, vitlök, potatis, morötter, rotselleri, vintersquash, pumpa, palsternacka, jordärtskocka och olika kryddor. Och så bönor och ärter förstås.

En hel del av baljväxtskörden stoppar jag i frysen eftersom de är enkla att ta fram och koka som tillbehör till måltiderna. Men det allra enklaste sättet att förvara bönor och ärter är helt enkelt att torka dem. Då behöver jag i princip inte göra något annat än att skörda, torka och packa ihop dem på en torr plats till dess jag har tid under vintern att pilla bönor och ärter ur baljor och skidor. På så sätt är baljväxterna suveräna. Världens enklaste. En av flera anledningar att odla mycket av dem.

 

Torkade baljor av bönor ligger i en trälåda.

Bönorna behöver torka luftigt när de plockats in, till exempel på ett uppspänt nät eller i en luftig back. Därefter kan de torkade baljorna förvaras torrt tills de rensas.

 

Torka baljor och innehåll
De baljväxter jag skördar för att torka är till exempel olika slags kokbönor, spritärter och bondbönor. Det allra enklaste är att låta baljorna sitta kvar på plantan tills de mognat helt och liksom skrumpnat ihop. Då rasslar det inuti baljan där de torkade fröerna sitter. Det är viktigt att skörda baljorna innan de öppnat sig eftersom fröerna kan trilla ut på marken annars. Där gör de ingen större nytta för skafferiet.

Det är klurigt att veta exakt när det är rätt tid att skörda och dessutom synka det med vädret. Om baljorna sitter kvar längre än nödvändigt är det risk att de förstörs av fukten när mögel och grejer bildas. Men det är inte roligt att skörda för tidigt heller eftersom de späda baljorna inte inte blir någon mat. Av den anledningen är det bra om bönor och ärter som ska lagras kommer ut i landet i god tid så de hinner mogna ordentligt. Mer om det senare i veckan. Om jag tycker att baljorna är på gränsen till att vara klara men gärna skulle se att de stod ett tag till fastän det börjar bli kyligt och fuktigt, då klipper jag ner och binder ihop ett knippe plantor som får hänga och torka på en torr plats.

De knastertorra baljorna låter jag ligga i rumstemperatur i något slags luftigt kärl, en korg, pappkartong, påse eller liknande, till dess jag har tid att ta hand om dem. När de väl är rensade ur sina höljen är de lätta att lagra i vanliga burkar i skafferiet, gärna glasburkar så deras vackra former och färger syns.

De rensade bönorna och ärterna kan användas både till mat och utsäde. Men om de ska sås är det viktigt att fröerna mognat ordentligt.

 

Rensade vita bönor.

De rensade bönorna ser ut som de vi brukar köpa i butiken. De kan lagras mycket länge i skafferiet och användas till en mängd olika slags matlagning.

 

Bönor och ärter jag gärna har i frysen är till exempel styckfrysta sockerärter, bondbönor, märgärter (gröna ärter), brytbönor, vaxbönor och färska skördade (omogna alltså) kokbönor. Hur jag styckfryser bönor och ärter beskriver jag i inlägget Äntligen sprita ärter. Du som tycker om mjölksyrade grönsaker ska absolut prova att göra brytbönor på det viset, det är något av det läckraste som finns. Mer om baljväxter i min köksträdgård senare i veckan.
/Sara Bäckmo

 

 

 

26. januari 2016

6 svar till “Lätt att långlagra bönor och ärter”

 1. Jordroten skriver:

  Men så fantastiskt! Jag som precis hade tänkt att fråga dig om du inte ville berätta lite mer detaljerat kring hur du gör med dina bönor 😀 Jag har dock en annan fråga, eller snarare cirka tusen men vi börjar med en 🙂 Jag ska köpa ett tunnelväxthus och hade kollat ut ett på ebay som jag ville ha. Nu visar det sig dock att företaget som säljer just den där tunneln som jag vill ha, inte fraktar till Sverige, ännu. De jobbar dock på det men om de inte skulle hinna ordna med det innan april så behöver jag köpa en annan tunnel. Mitt andrahandsval ser ut som ett av dina tunnelväxthus, det gröna, ditt första(?) från 2014. Min fråga är då om du kan tänka dig att göra någon utvärderingen av just det växthuset. Har det hållit genom alla stormar och vintrar? Hur är det med dragkedjan och annat som kanske kan vara värt att veta 🙂 Och så, jag bara ÄLSKAR din blogg och dina klipp! Igårkväll låg jag och min yngsta och tittade på några klipp vid läggdags och drömde om kommande odlingssäsong 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Vilken bra start på dagen med dina hurrarop!
   E-baytunneln är kanon! Jag har två och den senare köpte jag för 1 800 kronor inklusive frakt från England. Till det priset är förstås förväntningarna inte så stora och jag hade nog tänkt att den skulle gå i backen ganska tidigt. Men den står fortfarande och är inne på sin andra vinter. Stommen är stabil tycker jag och det finns nya överdrag att köpa till. Det är först nu det gått hål i den ena, av en kattklo (!!) och dessutom har vinden skavt upp ett ställe där det frestat som mest. Men jag tror den håller över sommaren som kommer med. Jag ska köpa ett nytt överdrag och komplettera med dörr till våren.

   Dragkedjorna är det som gått sönder först. Välj en variant med dörr om du kan, det finns på E-bay. Jag har tyckt att det varit jätteroligt att odla i den här tunneln, sommar som vinter. I soligt läge blir det varmt mycket snabbt, i skuggigt läge (som min ena står i) blir det för mörkt och många gånger svalare än det är ute. Lite onödigt.
   I väntan på ett bättre tunnelväxthus tycker jag absolut att det här lilla är värt några kronor. Då hinner du öva och känna på det här sättet att odla innan du gör en större investering. Det är MYCKET lätt att sätta upp tunneln. Min väninna satte upp den ena tillsammans med fyra mycket små barn medan jag stekte pannkakor!!!
   Lycka till, hälsar Sara

 2. Josefine skriver:

  Hej!

  Måste börja med att säga att din blogg och Instagram är en riktig guldgruva vad gäller både inspiration och kunskap! Jag har nu en fundering som jag inte hittar något svar på, kanske du kan hjälpa mig? I år gjorde jag ett experiment - jag sådde foderärt "Pisum sativum l. (partim)", en typ av sockerärt om jag förstått det rätt? Den är god och smakar likt vanlig sockerärt men baljan är något träig.

  Skulle man kunna pilla ut ärtorna och antingen frysa in dem som de är eller kanske till och med torka dem? Vad tror du?

  Allt gott!

 3. […] ”De knastertorra baljorna låter jag ligga i rumstemperatur i något slags luftigt kärl, en korg, pappkartong, påse eller liknande, till dess jag har tid att ta hand om dem. När de väl är rensade ur sina höljen är de lätta att lagra i vanliga burkar i skafferiet, gärna glasburkar så deras vackra former och färger syns. De rensade bönorna och ärterna kan användas både till mat och utsäde. Men om de ska sås är det viktigt att fröerna mognat ordentligt”, skriver Sara på sin blogg. […]

 4. […] Läs mer: Långlagra bönor och ärter […]

 5. Anna skriver:

  Hej
  Jag undrar om man kan förvara linser/bönor i glasburkar i köket på hyllor eller måste dom förvaras mörkt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *