Ljuvligt sellerisalt

Att göra eget grönsakssalt är enkelt och vansinnigt gott. Det slår det mesta som går att köpa i butik!

 

Jag tycker att saltblandningarna blir godast om jag använder grönsaker och grönsaksblast som bas, snarare än örter. Det blir renare smaker. Att göra grönsakssalt är också ett utmärkt sätt att ta tillvara på blast och stjälkar som annars åker i komposten eller används som täckmaterial. Har du mangold över passar de tjocka stjälkarna fint att ha i grönsakssalt.

 

Gör mitt sellerisalt så här

Skörda en 8-litersbunke full med en blandning av selleristjälkar (rot- eller stjälkselleri), 2-4 färska lökar med blast eller ett rejält knippe salladslök, en stor bunt färsk dill samt färsk vitlök med blast (eller lagrad vitlök).

Skär allt i mindre bitar (blir då ca 4 liter grönmassa). Mixa tillsammans med 0,5-1 dl vatten till en slät smet. Blanda sedan i 2 dl salt.

Ska du torka i torkapparat kan du bre ut massan på rundlar av bakplåtspapper som lägs på ollorna i maskinen och torkas torrt. Annars torkas massan i ugn på max 50 grader, gärna med ugnsluckan lite på glänt, tills saltet bildat en hård, torr kaka. Det tar lång tid.

Mixa sedan de hårda bitarna till ett grönt välsmakande pulver. Min senaste omgång blev 4,5 dl grönsakssalt (där salthalten alltså var 2 dl). Otroligt gott!

Stjälkarna från rotsellerin är sådana jag avlägsnat från plantorna. Rotselleri utvecklas bättre om plantan inte behöver ta hand om så mycket grönmassa, då växer istället rotklumpen. Jag lämnar 4-5 stjälkar som en liten punkfrisyr på toppen av roten.

Jag odlar också mängder med stjälkselleri, både röd och grön, just för att kunna använda i grönsakssalt.
/Sara Bäckmo

01. juli 2014

11 svar till “Ljuvligt sellerisalt”

 1. Jennie skriver:

  Hej, provade att göra grönsakssalt. Använde selleriblast, rödlök med blast, gräslök, vitlök och massa persilja. Det blev riktigt bra! Jag är förvånad över hur gott det smakade, piffade direkt upp potatismoset med lite grönt salt.
  /Jennie

 2. Johanna skriver:

  Jag ska testa när min halsinfektion gett med sig. Har massor av stjälkselleri i landet som jag inte vet vad jag ska göra av. Men den där "kakan" som blir, håller den ihop? Jag har nämligen en torkugn med rejäl fläkt i som blåser bort allt som är för lätt....

 3. Cecilia skriver:

  Hej!
  Jag har alla de där ingredienserna i mitt land, utom dill. Skulle så gärna testa det här receptet, vad föreslår du att jag byter dillen emot?
  //Cecilia

 4. Annette Wilhelmsson skriver:

  Hej, jag har gjort ditt salt med lite modifikationer. Har ingen dill (typ det enda jag aldrig lyckas med) så jag tog Bronsfänkål istället. Det blev jättegott men vill bara tipsa om ett par saker som jag lärde mig.
  Ta inte för mycket röda mangoldstjälkar för då blir inte saltet så grönt som på Saras bild
  Ta inte något vatten om grönsakerna är nysköljda !
  /Annette

 5. Emma Grensman skriver:

  Hej! Använder du blasten på rot-/stjälksellerin? Jag har precis gjort saltet, står i ugnen just nu, och jag valde att skära bort blasten från stjälkarna.
  //Emma

 6. Tove skriver:

  Hej, jag undrar också om man ska skära bort blasten på sellerin? Jag använde stjälkar och blast från rotselleri och saltet torkar just nu, så jag hoppas ju att jag kan använda blasten och inte bara stjälkarna..

 7. Maria skriver:

  Jag använder allt både blast & stjälk i mitt salt. Har nu även testat att använda stocken från salladsplantorna å vet ni -Det funkar å är jättegott!! I mitt salt åker även foderbladen från kålen ner å ger en härlig färg & djup smak till saltet.

 8. Alexandra skriver:

  Hej Jag testar att göra sellerisalt i varmluftsugn men det verkar ta en evighet att torka.
  Körde först med varmluft men nu bara med under och övervärme. Hur många timmar kan det ta?
  Det går inte att köra med öppen lucka tyvärr. Så jag har tidvis stängt av för att släppa ut vattenångan.

  • Carne Roland Nilsson skriver:

   Torkar i varmluftsugn ibland 2 plåtar rör om efter 6 tim låter smeten ligga i högar, har en påsklämms i luckan 50° tar 15-24 timmar

 9. Lena skriver:

  Vad för sorts salt använder ni? Grovt, el vanligt?

 10. Jörgen Nilsson skriver:

  Jag brukar ta en dl socker och en dl nitritsalt som jag blandar med ett halvt kg rårivna jordärtskockor, ett halvt kilo betblast och en köttbuljongtärning. Vill man få en extra kick i smaken blandar man i en halv vitlöksklyfta och en halv dl monosodiumglutamat. Ljuvligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *