Ljuvligt sellerisalt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Ljuvligt sellerisalt

Att göra eget grönsakssalt är enkelt och vansinnigt gott. Det slår det mesta som går att köpa i butik!

 

Jag tycker att saltblandningarna blir godast om jag använder grönsaker och grönsaksblast som bas, snarare än örter. Det blir renare smaker. Att göra grönsakssalt är också ett utmärkt sätt att ta tillvara på blast och stjälkar som annars åker i komposten eller används som täckmaterial. Har du mangold över passar de tjocka stjälkarna fint att ha i grönsakssalt.

 

Gör mitt sellerisalt så här

Skörda en 8-litersbunke full med en blandning av selleristjälkar (rot- eller stjälkselleri), 2-4 färska lökar med blast eller ett rejält knippe salladslök, en stor bunt färsk dill samt färsk vitlök med blast (eller lagrad vitlök).

Skär allt i mindre bitar (blir då ca 4 liter grönmassa). Mixa tillsammans med 0,5-1 dl vatten till en slät smet. Blanda sedan i 2 dl salt.

Ska du torka i torkapparat kan du bre ut massan på rundlar av bakplåtspapper som lägs på ollorna i maskinen och torkas torrt. Annars torkas massan i ugn på max 50 grader, gärna med ugnsluckan lite på glänt, tills saltet bildat en hård, torr kaka. Det tar lång tid.

Mixa sedan de hårda bitarna till ett grönt välsmakande pulver. Min senaste omgång blev 4,5 dl grönsakssalt (där salthalten alltså var 2 dl). Otroligt gott!

Stjälkarna från rotsellerin är sådana jag avlägsnat från plantorna. Rotselleri utvecklas bättre om plantan inte behöver ta hand om så mycket grönmassa, då växer istället rotklumpen. Jag lämnar 4-5 stjälkar som en liten punkfrisyr på toppen av roten.

Jag odlar också mängder med stjälkselleri, både röd och grön, just för att kunna använda i grönsakssalt.
/Sara Bäckmo

01. juli 2014