Stäng menyn

Lyckats eftermogna paprikor

Det här har aldrig funkat tidigare. Av en slump verkar frukt på frukt mogna och i november äter jag läcker hemodlad paprika på smörgåsen.

Eftersom jag odlar en del av de värmekrävande grönsakerna (tomat, paprika, gurka bland annat) på friland måste jag alltid räkna med att en del av skörden inte hinner mogna. Vissa grönsaker eftermognar fint inomhus, men inte alla. Mina tidigare försök att eftermogna paprika har inte alls funkat bra. Jag har provat att ha dem svalt, mörkt, soligt, varmt. De har skrumpnat ihop och blir dåliga en efter en. Därför har jag de senaste åren varit snabb med att frysa in halvmogna frukter för att inte gå miste om skörden.

 

Test i brist på annat
I år lade jag den gröna skörden i en lerskål vid fönstret i köket, mest för att påminna mig själv om att äta, äta, äta det som jag tyckte var för smått för att skära upp till frysen. Efterhand har frukt efter frukt mognat. De har legat nära nog två månader i lerskålen och vi hämtar fortfarande fina paprikor till frukostsmörgåsarna.

 

Närbild på paprikor i olika färger.

Paprikorna mognar olika snabbt. Efter nära två månader i skålen börjar de bli lite skrumpna men är fortfarande mycket goda.

 

Minipaprikor för friland
De som mognat finast är de små minipaprikorna. Jag odlar gärna flera sorters minipaprika just på friland, de mognar mycket snabbare än de med stora frukter. Och kanske är det så att minipaprikorna också hinner eftermogna inomhus, helt enkelt innan de börjar ruttna eller bli skruttiga på annat sätt.

Om du är nyfiken på att odla paprika på friland är ett tips just att leta efter sorter som ger små frukter, ibland kallas de för ungersk paprika. Sorter jag provat och tycker väldigt mycket om är till exempel 'Hamik' (nästan kärnfria små orangea frukter) och 'Mini Bell Mixed' (supermånga frukter i olika färger). Tips om sådd kan du läsa här i inlägget Kolla paprikans utvecklingstid.

 
 

De fina små tomatpaprikorna har också mognat fint inomhus, men de mognade så snabbt att alla redan är uppätna. Det är en ganska liten rund paprika med kraftiga köttiga väggar. Röd. Läcker.

Visst är det kul när saker och ting som tidigare gått åt pipsvängen plötsligt går vägen. Nu hade jag ju inga ambitioner till en början om att de skulle eftermogna men jag är jätteglad att det blev så. Det är gott med grön paprika men väldigt mycket godare med gul eller röd eller orange. De är inte fullt så söta i smaken som de blir när de mognat i full sol, men i november är jag inte särskilt kräsen när det gäller sånt!
/Sara Bäckmo

14. november 2016