14. november 2016

Lyckats eftermogna paprikor

Det här har aldrig funkat tidigare. Av en slump verkar frukt på frukt mogna och i november äter jag läcker hemodlad paprika på smörgåsen.

Eftersom jag odlar en del av de värmekrävande grönsakerna (tomat, paprika, gurka bland annat) på friland måste jag alltid räkna med att en del av skörden inte hinner mogna. Vissa grönsaker eftermognar fint inomhus, men inte alla. Mina tidigare försök att eftermogna paprika har inte alls funkat bra. Jag har provat att ha dem svalt, mörkt, soligt, varmt. De har skrumpnat ihop och blir dåliga en efter en. Därför har jag de senaste åren varit snabb med att frysa in halvmogna frukter för att inte gå miste om skörden.

 

Test i brist på annat
I år lade jag den gröna skörden i en lerskål vid fönstret i köket, mest för att påminna mig själv om att äta, äta, äta det som jag tyckte var för smått för att skära upp till frysen. Efterhand har frukt efter frukt mognat. De har legat nära nog två månader i lerskålen och vi hämtar fortfarande fina paprikor till frukostsmörgåsarna.

 

Närbild på paprikor i olika färger.

Paprikorna mognar olika snabbt. Efter nära två månader i skålen börjar de bli lite skrumpna men är fortfarande mycket goda.

 

Minipaprikor för friland
De som mognat finast är de små minipaprikorna. Jag odlar gärna flera sorters minipaprika just på friland, de mognar mycket snabbare än de med stora frukter. Och kanske är det så att minipaprikorna också hinner eftermogna inomhus, helt enkelt innan de börjar ruttna eller bli skruttiga på annat sätt.

Om du är nyfiken på att odla paprika på friland är ett tips just att leta efter sorter som ger små frukter, ibland kallas de för ungersk paprika. Sorter jag provat och tycker väldigt mycket om är till exempel 'Hamik' (nästan kärnfria små orangea frukter) och 'Mini Bell Mixed' (supermånga frukter i olika färger). Tips om sådd kan du läsa här i inlägget Kolla paprikans utvecklingstid.

 
 

De fina små tomatpaprikorna har också mognat fint inomhus, men de mognade så snabbt att alla redan är uppätna. Det är en ganska liten rund paprika med kraftiga köttiga väggar. Röd. Läcker.

Visst är det kul när saker och ting som tidigare gått åt pipsvängen plötsligt går vägen. Nu hade jag ju inga ambitioner till en början om att de skulle eftermogna men jag är jätteglad att det blev så. Det är gott med grön paprika men väldigt mycket godare med gul eller röd eller orange. De är inte fullt så söta i smaken som de blir när de mognat i full sol, men i november är jag inte särskilt kräsen när det gäller sånt!
/Sara Bäckmo

5 svar till “Lyckats eftermogna paprikor”

 1. Kitty skriver:

  Tackar för tipsen! 🙂 Ska kolla runt om jag hittar frön.
  /Kitty

 2. Ulla Troeng skriver:

  Jag har också paprika kvar som ligger i en låda i kylskåpet och i en skål på farstukvisten. De sista plockade jag in från mitt ouppvärmda växthus för 1,5 vecka sedan. Jag har odlat den avlånga röda sorten till större delen. Även den som heter choklad och vanlig rund grön. Den röda fick jag frön från en ekopaprika jag köpte i februari. Torkade fröna och sådde. Det blev minst 50 plantor. Gav bort och sålde 10-15 st och behöll 40 som givit ca 10 paprikor per planta. Underbart goda.

 3. Monica skriver:

  Odlade mina paprikor på friland i år. I september köpte jag ett litet plast växthus och satte över för att de kanske skulle mogna, mitten av oktober skördade jag dem. De som hade blivit lite skadade frös jag in. Resten la jag i en skål tillsammans med en pomalo, en citrusfrukt då jag hört att citrus avger ämnen som får andra frukter att mogna. Nu mognar de så sakteliga en efter en. 🙂

 4. Urstarka Jag skriver:

  Vi käkar också paprika fortfarande, men jag grävde upp plantorna och tog in dom! Så min tvättstuga är full av röda och gröna smarriga paprikor som dinglar på grenarna?

 5. Anette Billroth skriver:

  Har satte ut tre st paprikaplantor i pallkrage i våras (spetspaprika) som nu har några frukter kvar efter att jag tagit några gröna tidigare o stekt. Väldigt gott! Tänkte nu sätta över fibernät mot ev. nattfrost och ha dom kvar i pallkragen och se om dom kan mogna på det sättet. Vad tror ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *