Massa majs och några tips

Att skörda majs är en av höjdpunkterna i trädgården enligt barnen. Skörden 2016 var synnerligen fin - 50 kolvar drygt.

Årets (2016) majsodling var en samplantering med tomater, busktomater. Själva tomaterna blev skräp efter stora angrepp av bladmögel, men kombinationen som sådan var toppen och ska upprepas nästa år. De höga majsplantorna stöttade tomaterna fint och de sträckte sig uppåt på ett helt annat sätt än i bäddarna med endast busktomater i.

 

Köksträdgården i juli med massa gröna grönsaker framför ett rött trähus.

Till vänster i bild syns bädden med majs och tomater samplanterade. Nästa år siktar jag på fyra sådana bäddar, mycket vill ha mer.

 

Sen sådd och snabb utplantering

Majsen är sådd första veckorna i maj. Jag har för vana att så dem två, max tre veckor innan utplantering eftersom de riskerar att duka under om de får stå för länge i sina små tråg. De gillar inte alls att planteras om och verkar bli bäst om den hanteringen görs när plantorna är mellan 5-10 cm. Och eftersom majs växer snabbt när den väl grott räcker det att så bara några veckor innan utplantering.

En annan anledning till att förså majs har med temperaturen att göra. Fröerna ruttnar lätt om de ligger i kall jord, alltså jord som inte har den temperatur som krävs för att majsen ska gro. Genom att förodla kan jag kontrollera jordens temperatur bättre än om sådden görs på friland. På friland kan jag behöva vänta så sent med sådden att plantorna inte hinner utvecklas. Ett år mognade den direktsådda majsen först i oktober, det blir tidigare med försådd.

Plantorna i 2016 års sådd var av sorten 'Sweet nugget' - en supersöt och supergod sort.

 

Tätt blir bäst

Bädden majsen vuxit i är knappt en meter bred och majsen sattes i tre rader i bäddens längdriktning med kanske 20-30 centimeter emellan. Däremellan klämdes tomatplantorna ner.

Pollineringen har fungerat bättre än något annat år. Det syns tydligt på kolvarna där varenda korn är fullmatat och sitter i perfekta rader. Det sägs ofta att majsen behöver odlas tätt för att pollineringen ska bli som bäst. De små pollenkornen från plantans topp ska virvla iväg till de små skäggen på varje majskolvs topp, så sker pollineringen. Men om plantorna står i en rad eller inte så många på samma plats är det risk att pollenkornen virvlar iväg utan att träffa rätt. Med ett gäng rader på samma plats blir det fint.

Och när är de klara att skörda? När "skäggen" torkat upp och nästintill trillat av. Jag brukar också pilla lite i toppen på den inpackade majskolven och där är lätt att se om kornen är stora och fina och har den färg som sorten förväntas ha. En av Skillnadens följare tipsade om att toppen på en mogen majs är rundad, istället för spetsig. Det var en bra instruktion att ge till barnen, som lätt kunde känna efter och låta de spetsiga sitta kvar ett tag till.

 

Ett barn skalar en fin majskolv.

Viggo har inte tyckt om majs tidigare, men fått smak för det i år. Varje år har han dock tyckt det varit världsroligt att skala majsen och hittat fina kolvar.

 

I kastrull eller mikro

Den färska majsen kokar jag väldigt hastigt i lättsaltat vatten. Det går också bra att lägga hela den oskalade majskolven i mikron i några minuter, då blir den liksom kokt inuti sin finurliga förpackning.

Jag odlar mycket majs för att kunna frysa. Varje majskolv delas i tre delar och fryses färska. Men jag fryser också enbart kornen, det tar mindre plats. Med en vass kniv skär jag av kornen från kolven uppifrån och ner och fryser sedan råa. Det är grymt bra att ha en stor påse av i frysen till köttfärsröra, sallader, grönsaksblandningar eller i princip vad som helst.

 

Perfekta att samodla

Majs är en fantastisk grönsak att odla mycket av, på flera sätt. Enstaka plantor ger bara enstaka kolvar och kan kännas lite... tja, som det inte är så stor mening för den där lilla skörden. Men ett trettiotal plantor ger stor skörd. Det fina är att de är utmärkta att just samodla med andra grönsaker eftersom majsen växer på höjden. I marknivå kan annat odlas, som sallat, bönor, betor, nyzeeländsk spenat eller något helt annat. Två flugor i en smäll, så länge jorden är väl gödslad förstås.

Välgödslad jord är ett måste för majs, de vill också ha vatten. Jag löser det genom att till exempel både täckodla och preparera jorden med bokashi-kompost. Täckodlingen ser till att minimalt med vatten dunstar och det ger dessutom näring till jorden. Med en extra kick i form av bokashi blir det perfekt.

 
 

Och ett tips till; glöm inte att gallra och "beskära" majsen! Ta bort alla sidostänglar så det bara bli en kvar på plantan och låt en eller två majskolvar växa fram på den. Då går plantans energi till ett fåtal stora fina kolvar istället för att växa fram en massa bladmassa och små kolvar som ändå inte hinner bli något.
/Sara Bäckmo

18. september 2016

27 svar till “Massa majs och några tips”

 1. Catrin Rönmark skriver:

  Satte i år några majsplantor, mest på sko, men det var ett lyckat försök som gav mersmak. Har nu enats med sexåriga barnbarnet om att upprepa försöket i större skala nästa år. Den godaste majs hon ätit! All kolvar hann inte bli så stora här i Norrbottens inland men även de små gick utmärkt att äta!

 2. Ingela skriver:

  Hej!
  Tack för många bra tips med majs!
  Jag brukarplantera ca 6 st i en pallkrage som har gett ca två kolvar per planta, men de har bara varit halvmatade med gula korn! Bör jag plantera fler och tätare för fullmatade korn?

 3. Karin Johansson skriver:

  Otroligt bra tips ? jag har börjat spara hushållskompost och lagt det på tidningspapper och toppat med jord. Ska bli spännande att så i detta till våren Kram från Karin ?

 4. Åsa Gillgren skriver:

  Tack för alla fina tips, Sara! Följer dig stenhårt sen jag upptäckte dig i våras. Vad heter din fina majs?/Åsa

 5. Monica Gustafsson Berg skriver:

  Tack för många bra tips. Att beskära majsen var något nytt. Detta ska testas nästa år.
  Det här året fick jag bara 6 st majsplantor. Kråkan, som är en nyfiken varelse, flög iväg med min fröpåse. Ha ha.

  Monica

 6. Samplantering verkar spännande! Kan du inte rita en skiss uppifrån på hut de planterat?

 7. Renate skriver:

  Jeg har dyrket mais i en dobbel pallekarm i år.
  De blir ikke modne. Kan jeg grave bøad og stilter ned igjen i jorden?
  Har tenkt å sette hvitløk i karmen til vinteren. Og ser at noen anbefaler bokashi og gjødsel før planting. Er det nå for seint å grave ned bokashi i år?
  Følger deg hver dag. Både på instagram og bloggen. Takk for alle tips. Gleder med til mat boken din kommer for salg.

 8. Maria skriver:

  Man behöver nästan inte koka mer än en minut, jag gnager ibland på en nyskördad kolv utan att göra något alls, men det är så klart ännu godare när smöret smälter på en varm kolv och man strör på lite salt

 9. Lena Molina skriver:

  Odlade fin majs vid sommarstället. När det var dags för skörd hade rådjur eller hare ätit upp den! Snopet värre!

 10. Anna skriver:

  Hej. Jag har försökt odla majs i många år men det blir alltid misslyckat. Vilken sort använder du dig av? Jag ska nog satsa på att sätta många tätt i år så att det finns en större chans att de lyckas. Tack för alla jättefina tips!

 11. Ann Christine Sundberg skriver:

  En solig plats (soluppgång - 17.00) på fuktig åkermark med veketåg som täckts med 50-60 cm hästgödsel o halm toppad med en blandning av åkerjord och välbrunnen gödsel. Den är ca 10x10 m stor. Är det en bra plats för majs? Hade tänkt pumpor, meloner och gurkor också. Skulle det funka rent teoretiskt?

 12. malin skriver:

  hej sara kan du inte göra ett klipp på hur du plantera majs vilken sort hur man sköter om dom mm??????

 13. ErnstOve Wassdahl skriver:

  fråga hur klarar plantan över vintern?

 14. lena.jutgard skriver:

  Kan man rensa bort majsplantorna efter skörd? Skulle behöva platsen till annat...
  Eller tillför den något och behöver vissna ner?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det går jättebra! Precis så gör jag, rensar bort för att skapa plats till annat. Gräv ner stjälkar och blast så blir de mat till jorden, eller lägg på nästa års kålland som täckodling. Lycka till!

 15. Sam skriver:

  Hur många cm växer en majsplanta per dygn?

 16. […] Läs mer: Odla majs i trädgården […]

 17. Barbro lindahl skriver:

  Hej Sara!
  Du har så många bra tips.
  Jag satte 12 majskolvar, däremellan satte jag ned tomatplantor.
  Nu håller kolvarna på att utvecklas men jag har början till 6 kolvar p varje planta, ska jag ta bort de minsta, eller❓

 18. Kerstin Hjelmare skriver:

  Premiär för mig med majs i år! 13 plantor sådda i pluggbrätte, planterade i rad (?) med störbönor och squash intill (tre systrar!). Superspännande att lära mig av dig hur pollineringen går till, och hur jag vet när dom är mogna. Du peppar mig att våga mycket mer, fler sorter, längre odlingstid mm - tack för det!

 19. Gunilla Lundqvist skriver:

  Helt fantastiskt att koka i micron innan man skalar. ? Det vart toppen. ??
  Tack för tipset. ??

 20. Kerstin skriver:

  Rapport nr 2 från mitt majsförsök: små små vita korn innanför blasten = ingen pollinering! Jag får alltså inga utvecklade majskorn i mina kolvar! Men dom står ju på rad så det får jag ju göra om enligt ditt tips om tät odling till nästa år. Däremot blev störbönorna som jag samplanterade med majsen helt fantastiska - bokashi i botten i våras!

 21. Helen Justegård skriver:

  Hej, jag odlade majs i pallkragar förra säsongen med jättefint resultat. Nio plantor i varje som gav var sin stor fullmatad kolv. Majsen samodlades med vaxbönor och gröna bönor som också gav riklig skörd. Nu undrar jag om det går att odla majsen i samma pallkragar i år igen eller om jag måste byta växtplats?

  • Jonas Nyodlaren skriver:

   Hej. Plockade alla ”småskott” och lade dom i kastrull med salt och buljong, bästa majs jag ätit. Bara 6 plantor i år, skall satsa på 30 st. Nästa år.

  • Jonas Ranefjärd skriver:

   Hej. Plockade alla ”småskott” och lade dom i kastrull med salt och buljong, bästa majs jag ätit. Bara 6 plantor i år, skall satsa på 30 st. Nästa år.

 22. Caroline skriver:

  Hej

  Jag har läst någonstans att man inte ska odla ”matmajs ” i närheten av fodermajs? Nu hittar jag inte detta, är det något du känner till ?

  Har 2.5ha fodermajs precis intill tomten i år nämligen.
  Vill gärna sätta majs i mitt lila trädgårdsland men vill ju att den ska vara god att äta & inte få bismak av ngt annat vilket jag då läst men nu inte kan återfinna….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *