22. mars 2021

Min enkla kompost med två fack

Min trädgård har fått en riktigt enkel kompost, byggd av spillvirke och spik. Nu kan jag lätt förbereda jord av mitt trädgårdsskräp. Här beskriver jag hur jag byggde komposten.

En kompost i ljust trä.

Så här ser min färdiga kompost ut, byggd på kort tid en söndagseftermiddag.

 

Jag har byggt en kompost. Det tog max två timmar. Lite spillvirke som blivit över efter renoveringen, spik, fogsvans, hammare och en idé - det var allt som behövdes. Ni frågade på Instagram om hur jag byggt komposten, så här kommer en liten beskrivning.

Den här komposten byggdes i all hast för att vi ville ha bilder som exempel till nya boken Hållbar odling. Jag hoppas att komposten kan ge en idé om hur okomplicerat det kan vara att göra en kompost hemma, om du känner att du behöver en. Det är bara att sätta igång! Du behöver inte vara något bygg-geni för att sätta ihop en sån här. Och du behöver inte ta hjälp av familjens bygg-geni för att klara av det heller. Upptäck glädjen med att bygga själv!

 

Läs mer: Bygg odlingslådor av kraftigt virke

 

Komposten sedd ovanifrån med två fack.

Så här ser komposten ut ovanifrån, med två fack.

 

Min kompost fick måtten efter en rejäl planka från ungarnas bygge, det är den du ser i kompostens framkant. Sen sågade jag till (med ögonmått) gavlar, bestående av sammanfogade bräder som blivit över från vindsgolvet och ett bakstycke till komposten, samt fyra reglar till hörnen.

Gavlarna fästes först i plankan i framsidan och sedan sattes hörnregeln dit med spik från lite olika håll. Hörnregeln i bakre kanten fästes och sedan spikades bakstycket fast i dessa. Det behöver inte vara helt rätt och rakt, det behövs inga diagonalmått och grader hit och dit.

Komposten är knappt två meter lång, en meter bred och typ en meter hög. Jag har inte mätt komposten, jag bara gissar.

 

Läs mer: Bygg enkel portal till trädgården

 

Detaljbild med bräder och en lodrät placerad regel i mitten.

På insidan sitter en regel i hörnen, som jag har fäst bräderna/skivorna i från utsidan.

 

Samma hörn fast fotograferat från utsidan.

Bräderna jag byggt av är sammanfogade till stora skivor som använts som billigt golv på vår vind. Nu blev resterna en kompost.

 

Avskiljare i mitten av komposten.

Så här enkelt har jag gjort "mittenväggen" i komposten. Allt enligt ögonmått.

 

En kompost hemma är lättast att använda om det finns två fack. I det ena facket matas komposten under säsongen. När det är fullt vänds komposten ner i bingen bredvid och det tomma facket kan börja fyllas på nytt.

För att skapa två fack har jag satt en liten bräda ungefär på mitten av bakstycket, samt spikat fast en regel i plankan i framkant. Mellan dessa är enkla smala bräder spikade, som delar av komposten i två delar.

I framkanten har jag ett avtagbart stycke som provisoriskt spikats fast. När komposten ska tömmas eller vändas kan det enkelt tas bort, då kommer jag lättare åt att jobba.

 

Läs mer: Så byggde jag mitt växthus av gamla fönster

 

Kompost utan front.

När komposten ska tömmas kan jag lyfta bort skivan som annars täcker framsidan, då blir det lättare att komma åt.

 

Min kompost står på ett område bestående av vävd markduk och träflis över marken. Maskar och småkryp kan lätt ta sig upp i komposten, hela flisen är full av mask i de nedre lagren. Ställ inte komposten ovanpå ett helt tätt ytskikt, utan kontakt med marken. Komposten fungerar bäst när den har markkontakt, som också gör att fuktigheten kan regleras bättre.

Det här är i första hand en kompost för växtdelar, där jag ska tillverka jord till omplantering och trädgårdsprojekt. Det går också att varva ner en del kökskompost. Dock måste jag för ordningens skull säga att du enligt reglerna måste söka tillstånd hos kommunen för att kompostera ditt köksavfall (många väljer att låta bli). Om du komposterar kökavfall kan risken för skadedjur öka. Det kan vara bra att känna till, särskilt om du bor i tätbebyggt område.

 

Läs mer: Så funkar bokashi-kompost - fakta för nybörjare

 

Den färdiga komposten i sin helhet.

Ett stort plus med min kompost är att jag kan lägga en stor skiva eller bräder ovanpå och använda som planteringsbord och plantförvaring. Lyxigt!

 

Nu ska jag börja mata min kompost för att tillverka fin jord till trädgården. Hur jag gör det ska du få veta i ett blogginlägg senare i veckan.
/Sara Bäckmo

7 svar till “Min enkla kompost med två fack”

 1. Katinka skriver:

  Så kul och inspirerande! Kan du inte starta en Kompostutmaning? Hur får egentligen en kompost se ut? Kan man bygga en av gamla dörrar? Eller skrotade lastpallar? Vem vet? Vem mer än jag blir taggad??? Sedan du visade hur fin din kompostjord blev efter att du sållat den, har jag upptäckt vilken skatt jag äger i form av flera olika komposthögar. Nu blev jag riktigt sugen på att få bättre ordning på högarna, och därmed effektivare kompostering.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vilken rolig idé! Massor med komposter att inspireras av =) Skriver upp den idén på min kom-i-håg-lista!

 2. Irene Wall skriver:

  Så befriande och härligt att se det du snickrar. Jag undrar om de tre nedre brädorna som sticker ut framåt, är det någon speciell tanke bakom det?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Nej, ingen funktion. Bara att de blev lika långa och jag inte orkade såg av dem - de fick sticka ut.

 3. Kristin skriver:

  Vi har inget bra ställe för en kompost, förutom där det växer träd i närheten... Hur kan jag hindra den från att invadera? Du tjockt lager flis? Hjälper det?

 4. Carola Persson skriver:

  Sara jag undrar hur du tänker kring kompost och mördarsniglar? Jag har 2 komposter och hade massor av sniglar förra sommaren .Nu funderar jag över att plocka bort komposterna som kanske är ett ställe de trivs bra på .!!?

 5. Lars Ellerman skriver:

  Bra idé! Med vänlig hälsning, Lars Ellerman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *