Bygga: Min enkla kompost med två fack - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bygga: Min enkla kompost med två fack

Min trädgård har fått en riktigt enkel kompost, byggd av spillvirke och spik. Nu kan jag lätt förbereda jord av mitt trädgårdsskräp. Här beskriver jag hur jag byggde komposten.

En kompost i ljust trä.

Så här ser min färdiga kompost ut, byggd på kort tid en söndagseftermiddag.

 

Jag har byggt en kompost. Det tog max två timmar. Lite spillvirke som blivit över efter renoveringen, spik, fogsvans, hammare och en idé - det var allt som behövdes. Ni frågade på Instagram om hur jag byggt komposten, så här kommer en liten beskrivning.

Den här komposten byggdes i all hast för att vi ville ha bilder som exempel till nya boken Hållbar odling. Jag hoppas att komposten kan ge en idé om hur okomplicerat det kan vara att göra en kompost hemma, om du känner att du behöver en. Det är bara att sätta igång! Du behöver inte vara något bygg-geni för att sätta ihop en sån här. Och du behöver inte ta hjälp av familjens bygg-geni för att klara av det heller. Upptäck glädjen med att bygga själv!

 

Läs mer: Bygg odlingslådor av kraftigt virke

 

Komposten sedd ovanifrån med två fack.

Så här ser komposten ut ovanifrån, med två fack.

 

Min kompost fick måtten efter en rejäl planka från ungarnas bygge, det är den du ser i kompostens framkant. Sen sågade jag till (med ögonmått) gavlar, bestående av sammanfogade bräder som blivit över från vindsgolvet och ett bakstycke till komposten, samt fyra reglar till hörnen.

Gavlarna fästes först i plankan i framsidan och sedan sattes hörnregeln dit med spik från lite olika håll. Hörnregeln i bakre kanten fästes och sedan spikades bakstycket fast i dessa. Det behöver inte vara helt rätt och rakt, det behövs inga diagonalmått och grader hit och dit.

Komposten är knappt två meter lång, en meter bred och typ en meter hög. Jag har inte mätt komposten, jag bara gissar.

 

Läs mer: Bygg enkel portal till trädgården

 

Detaljbild med bräder och en lodrät placerad regel i mitten.

På insidan sitter en regel i hörnen, som jag har fäst bräderna/skivorna i från utsidan.

 

Samma hörn fast fotograferat från utsidan.

Bräderna jag byggt av är sammanfogade till stora skivor som använts som billigt golv på vår vind. Nu blev resterna en kompost.

 

Avskiljare i mitten av komposten.

Så här enkelt har jag gjort "mittenväggen" i komposten. Allt enligt ögonmått.

 

En kompost hemma är lättast att använda om det finns två fack. I det ena facket matas komposten under säsongen. När det är fullt vänds komposten ner i bingen bredvid och det tomma facket kan börja fyllas på nytt.

För att skapa två fack har jag satt en liten bräda ungefär på mitten av bakstycket, samt spikat fast en regel i plankan i framkant. Mellan dessa är enkla smala bräder spikade, som delar av komposten i två delar.

I framkanten har jag ett avtagbart stycke som provisoriskt spikats fast. När komposten ska tömmas eller vändas kan det enkelt tas bort, då kommer jag lättare åt att jobba.

 

Läs mer: Så byggde jag mitt växthus av gamla fönster

 

Kompost utan front.

När komposten ska tömmas kan jag lyfta bort skivan som annars täcker framsidan, då blir det lättare att komma åt.

 

Min kompost står på ett område bestående av vävd markduk och träflis över marken. Maskar och småkryp kan lätt ta sig upp i komposten, hela flisen är full av mask i de nedre lagren. Ställ inte komposten ovanpå ett helt tätt ytskikt, utan kontakt med marken. Komposten fungerar bäst när den har markkontakt, som också gör att fuktigheten kan regleras bättre.

Det här är i första hand en kompost för växtdelar, där jag ska tillverka jord till omplantering och trädgårdsprojekt. Det går också att varva ner en del kökskompost. Dock måste jag för ordningens skull säga att du enligt reglerna måste söka tillstånd hos kommunen för att kompostera ditt köksavfall (många väljer att låta bli). Om du komposterar kökavfall kan risken för skadedjur öka. Det kan vara bra att känna till, särskilt om du bor i tätbebyggt område.

 

Läs mer: Så funkar bokashi-kompost - fakta för nybörjare

 

Den färdiga komposten i sin helhet.

Ett stort plus med min kompost är att jag kan lägga en stor skiva eller bräder ovanpå och använda som planteringsbord och plantförvaring. Lyxigt!

 

Nu ska jag börja mata min kompost för att tillverka fin jord till trädgården. Hur jag gör det ska du få veta i ett blogginlägg senare i veckan.
/Sara Bäckmo

22. mars 2021

16 svar till “Bygga: Min enkla kompost med två fack”

 1. Katinka skriver:

  Så kul och inspirerande! Kan du inte starta en Kompostutmaning? Hur får egentligen en kompost se ut? Kan man bygga en av gamla dörrar? Eller skrotade lastpallar? Vem vet? Vem mer än jag blir taggad??? Sedan du visade hur fin din kompostjord blev efter att du sållat den, har jag upptäckt vilken skatt jag äger i form av flera olika komposthögar. Nu blev jag riktigt sugen på att få bättre ordning på högarna, och därmed effektivare kompostering.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vilken rolig idé! Massor med komposter att inspireras av =) Skriver upp den idén på min kom-i-håg-lista!

 2. Irene Wall skriver:

  Så befriande och härligt att se det du snickrar. Jag undrar om de tre nedre brädorna som sticker ut framåt, är det någon speciell tanke bakom det?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Nej, ingen funktion. Bara att de blev lika långa och jag inte orkade såg av dem - de fick sticka ut.

 3. Kristin skriver:

  Vi har inget bra ställe för en kompost, förutom där det växer träd i närheten... Hur kan jag hindra den från att invadera? Du tjockt lager flis? Hjälper det?

 4. Carola Persson skriver:

  Sara jag undrar hur du tänker kring kompost och mördarsniglar? Jag har 2 komposter och hade massor av sniglar förra sommaren .Nu funderar jag över att plocka bort komposterna som kanske är ett ställe de trivs bra på .!!?

 5. Lars Ellerman skriver:

  Bra idé! Med vänlig hälsning, Lars Ellerman

 6. Kristina Solnes skriver:

  Hej! Hur förhindrar du att växter växer i komposten?

  Hälsningar Kristina

 7. Eva Gottleben skriver:

  Hej Sara!
  Jag undrar över sommarblommor som jag har på friland, ska de få stå kvar i landet, vissna ner och bli kompost på plats?
  Eller gör de mer nytta i komposten?

  Mvh Eva Gottleben

 8. Linda Monell skriver:

  Jag tycker mig minnas att du i några tidigare filmer sagt att du rationaliserat bort kompost i din trädgård för att det är enklare att lägga ogräs och annat direkt på odlingarna, dvs täckodling, och att du gräver ner bokashin direkt där den ska vara, dvs i odlingslanden. Ditt argument var då att en kompost skapar fler arbetsmoment eftersom man behöver flytta avfallet till respektive från komposten, samt gräva om den.
  Har du ändrat åsikt om komposter, eller har du anlagt en kompost bara för att demonstrera den och hjälpa de följare som inte är redo för täckodling fullt ut utan vill fortsätta med kompost och vill ha råd?
  Jag har problem med räv som flera gånger grävt upp den bokashi som jag grävt ner i landen (men hen var snäll nog att inte skada de jordärtskockor jag planterat ovanför - så jag är bara liiite arg på den). Så därför har jag nytta av min tombola-kompost, för där kan jag blanda bokashin med lite löv och annat och vänta tills den blir så pass ointressant för räven att jag kan sprida den sen. (Fast jag är orolig att det då sker kväveförluster (nitrifiering) som man ju ville undvika genom bokashi-metodens syrefria kväveinbindning.) Men i övrigt har jag försökt anamma din idé om täckodlingens fördelar (slipper flytta ogräsrens, jättebra torkskydd på sommaren och mikrolivet stortrivs).

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jo, du har helt rätt i det du skriver. Jag försöker för allt jag är värd att återbörda material till odlingen och det går kanon. Men det som hänt senare år är att odlingarna vuxit och nu med fler ettåriga blommor, buskar, träd och perenner. Det ger en helt annan typ av grönmassa än morotsblast, mjuka ärtväxter och en och annan majsplanta att ta hand om. Jag behöver helt enkelt fler alternativ. Därför har fler komposter blivit nödvändiga.

 9. Linn skriver:

  Jag är så sugen på att bygga en kompost men min sambo tror det kommer bli ett årslångt projekt att flytta komposthögen, bygga ramar och lägga tillbaka komposten. Jag hoppas han har fel för jag har bestämt mig 😅

 10. Jenny Jurnelius skriver:

  Kanonbygge! En liten fråga bara. Finns det någon tanke med att "mellanväggen" har glipor mellan planken?
  Materialbrist 🤷🏻‍♀️ eller att masken kanske vill flytta emellan? 🪱

  Tack för inspo, ska helt klart bygga en!

 11. Carina skriver:

  Hur har du förankrat komposten? Eller står den bara på marken? Ska också bygga kompost i sommar och funderar mest på hur den ska stå kvar och inte välta, eller knuffas iväg varje gång jag är där och gräver.
  Jag tänkte sätta fast plankan i framkant med krokar då de är enkla att lyfta av.

 12. Karina Brozinic skriver:

  A-ha! Där sa du något som satte igång tankarna - sätta på en skiva ovanpå som planteringsbord! Min gamla kompost har gjort sitt och ny ska byggas i vår. Blir spillmaterial här med.
  Med dina ord klingande i bakhuvudet kommer jag att konstruera en bra höjd och hänga en planteringsskiva (med kanter på tre sidor) i framkanten. Funderar på ett tredje lite mindre fack, där man preppar med jorden som ska användas till omplantering - bara ta vid behov. Vi får se.

 13. Kay Bjurman skriver:

  Vi byggde kompost med 2 fack den här veckan, ungefär samma mått som den du visar. Bra beskrivning! Vi använde diverse spillvirke och skruvade ihop den med skruv vi fått när goda vänner rensade inför flytt. Så inte kostat ett öre. Och köpt kompostkvarn, också efter att jag läst din berättelse! Så här ska bli egen jord framöver. Tack Sara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *