Min provisoriska stuka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Min provisoriska stuka

En del av mina rotsaker ska förvaras till senare i vinter. Jag har inte så stor skörd i år att det är lönt att göra en stor stuka på friland. Istället nöjer jag mig med en liten variant i tunnelväxthuset.

En lövhög på marken i ett tunnelväxthus.

Den här lövhögen täcker en viktig lagringsplats. Här finns min provisoriska stuka.

 

Jag har tagit upp all min rotselleri ur jorden. Äntligen. Förra året stod den kvar lite för länge och delar av skörden blev dålig. Kom gärna ihåg det, att rotselleri inte klarar en massa frost. De ser fina ut på utsidan men de ruttnar lätt på insidan om de står kvar ute när det är kallt. Det är särskilt tydligt att just delen ovan jord tar stryk efter frost, eftersom den delen ser sämst ut när man delar en selleri som lagrats en tid.

Sellerin har vuxit långsamt och knappt när det varit så hysteriskt torrt. Men jag är ändå väldigt nöjd med resultatet, även om rötterna är i minsta laget. De har vuxit förvånande bra i täckodlingen. Sakta, sakta på sommaren för att sedan biffa till sig på sensommaren och hösten då det kommit mer regn.

Vid skörden har jag lyft upp rötterna ur jorden och vridit bort de stora yviga rötterna. Därefter har sellerin fått tork upp en dag eller två så att jag kunnat skaka av jorden.

 

Se mer: Fin rotselleri i djupbädden

 

Likadant har jag gjort med vintermorötterna, fast här skördade jag endast de som blivit störst. Övriga får stå kvar i landet en tid och så skördar vi därifrån. Det har varit ett dåligt morotsår, främst för att det var så svårt att få fröerna att gro här i den soliga köksträdgården. Jag gjorde många försök men det var otroligt trögt.

 

 

Rotsaker i backar till vänster och till höger en stor kruka nergrävd i jorden. En spade ligger mellan backar och kruka.

En stor kruka i plast har grävts ner i marken i ett hörn i tunnelväxthuset.

 

Enkel förvaring i jorden

Vi har, i vanlig ordning, inte så mycket plats inomhus att lagra grönsaker på. I mesta möjliga mån vill jag ha grönsakerna utomhus och besämde mig för en enklare variant av stuka. Det här har jag provat tidigare, fast då med mindre tiolitershinkar.

Jag grävde en grop i en av bäddarna i stora tunnelväxthuset och satte ner en jättestor kruka i plast där. Den grundades med löv och jorden runt krukan föstes tillbaka. Där i har jag nu varvat rotselleri, vintermorot och fuktiga löv. Avslutningsvis lade jag massor med löv på toppen. När det blir rejält kallt i vinter kan jag isolera ytterligare med löv, en gammal matta eller annat. Det är väldigt sällan det blir så hård kyla i tunnelväxthuset att jorden fryser långt ner så grönsakerna har bra möjighet att klara sig länge i den här enkla förvaringen.

 

Läs: Odla läcker rotselleri

 

Närbild på den svarta krukan med löv i botten.

Krukan är grundad med ett lager fuktiga löv.

 

Närbild på krukan och ett fint lager rotselleri.

I krukan har rotselleri, morötter och löv varvats.

Recept med rotselleri:

Gratinerad rotselleri
Kraschad rotselleri med yoghurtsås
Pyttipanna med purjolök och dill

 

Tanken är att vi äter från övriga grönsaker vi har på friland eller i ännu enklare förvaringar, till exempel en hink i framhallen eller från grönsaker i kylen, tills dessa tar slut och börjar sedan knapra på förrådet i tunnelväxthuset. Det blir en fin skatt att öppna upp kring årsskiftet och mötas av nya fräscha rötter att knapra på.

 

Men mössen då?

Vi har inte så mycket möss i just tunnelväxthusen. Men väl sork och mullvad. Sorken är ju en förskräcklig gnagare som säkert lockas till mitt förråd förr eller senare. Jag brukar dock ha bra koll på var gnagarna rör sig eftersom det syns tydligt i jorden var de kravlar omrking. Det blir små upphöjningar i jorden över deras gångar. Emellanåt får jag helt enkelt försöka titta till min skattkammare så ingen annan hittat dit. Ett bra sätt är att kapsla in grönsakerna i ett kraftigt nät innan man gräver ner dem, men det hade jag inte tid till just nu. Om jag ser att gnagare varit framme sätter jag förstås en eller flera fällor någonstans, på katt- och barnsäkert avstånd.

När jag förvarat grönsaker så här enkelt tidigare har jag inte råkat ut för några större missöden vad gäller gnagare. De är mest aktiva på friland, där de kan äta upp en hel del av rotsakerna som står kvar i landen.

 

En hink fylld av morötter.

Morötterna på toppen kommer att gå åt snabbt, en barnfamilj kan knappt odla nog många morötter.

 

En bild på odlingsbädden och den provisoriska stukan.

Löv och jord skyddar mot både värme och kyla. Under vintern täcker jag med större lager.

 

Ännu enklare förvaring

Du som inte har möjlighet eller plats, att gräva ner rotsaker till förvaring i växthus, kan göra det ännu enklare för dig. Lägg ner grönsakerna i en hink eller liknande och ställ i en låda av frigolit, eller isolera genom att binda frigolit eller liggunderlag runt hinken. Se till att hinken står på något som isolerar också. Lock på är nödvändigt och helst ska det också isoleras upptill. Förra året hämtade jag både morot och selleri i en vanlig trädgårdskorg i tunnelväxthuset innan det blev allt för kallt. Korgen isolerades med fiberduk och matta.
/Sara Bäckmo

16. oktober 2018