När är morötterna färdiga att skörda? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

När är morötterna färdiga att skörda?

Jag fick en fråga från en ny odlare om morötter. När de står sådär fina i trädgården och blasten är frodig och fin - hur vet man då att morötterna är färdiga att skörda? Finns det några särskilda tecken att leta efter? Javisst!

En hand drar upp en liten morot ur jorden.

Ett finger tjockt minst, brukar vara mitt riktmärke för de minsta morötterna.

 

Att blasten på moroten är yvig och välvuxen är ingen garanti för att morötterna är färdiga att skörda. Faktiskt är blasten inte alls någon bra indikator. Den kan vara jättestor och jätteliten och undertill gömma morötter som är både skördeklara och också alldeles för små för att komma upp ur jorden. Det är bättre att titta på själva moroten. Dessutom kan du räkna lite på tiden som gått sedan moroten såddes för att få en hint om när den är färdig.

 

Läs gärna: Alla årets morötter

 

Ett knippe med nyskördade orangea morötter.

Alla morötter i knippet är inte lika stora, men det gör sällan något. Då finns skörd som passar alla munnar i familjen, och faktiskt smakar de minsta bäst.

 

Tre månader från sådd

En vanlig tidig morot (sommarmorot) blir i genomsnitt färdig för skörd tre månader efter sådd, om den såtts på våren. Sådd i början av april ger alltså skörd i början av juli, om du inte vill skörda pyttesmå morötter bara för att få ett första smakprov.

Morötter som såtts på vintern i pallkragar eller tunnelväxthus brukar ge skörd i maj-juni här hos mig i odlingszon 3.

Vintermorötter och höstmorötter tar längre tid på sig att bli skördeklara, de ska bli mycket större än sommarmorötterna. I augusti-september brukar de börja bli stora nog, enligt mitt tycke, men jag väntar helst betydligt längre än så med skörd och äter sommarmorötterna så långt in på hösten som möjligt. Vintermorötterna och höstmorötterna kan nämligen stå kvar länge i landet utan att bli dåliga.

 

Läs gärna mer här: Tips för sådd av sommarmorötter

 

Fingrar viker undan blasten på en liten morot som står i landet.

Den här morötterna är fortfarande alldeles för små för att skördas. De får stå kvar. Sannolikheten att morötterna intill skulle vara färdiga när den jag tittar på är så liten, är helt obefintlig.

 

Två fingrar drar upp en fin morot ur svart jord.

Den här moroten ser jättefin ut! Då kan jag förvänta mig att hitta minst lika fina i raden intill.

 

Titta under blasten

Det bästa knepet för att veta om morötterna kan skördas är att helt enkelt titta på den del av roten som brukar sticka upp lite ur jorden, eller pilla lite i jorden så att den syns. Om den ser ut att vara av en fingers bredd ungefär - prova att dra upp och se.

Här i mitt tunnelväxthus har jag morötter som såddes i januari. De har vuxit ganska ojämnt och en del är färdiga och en del inte. Förutom att se hur morotens nacke ser ut tittar jag på fästet där blasten möter moroten. Den är kraftigare på vissa plantor, dessa brukar också sitta fast lite hårdare i jorden, vilket är ett bra tecken på att det är en morot att prova dra lite i.

 

Närbild på ovandelen av en morot.

Den översta delen av moroten kallas för nacken, samma ord förekommer om övre delen av andra rotsaker. Blasten brukar vara kraftigare i fästet vid nacken på rötter som är stora nog att skörda, än på rötter som fortfarande är små.

 

En hand håller ett fint knippe med morötter.

Gott till lunch! Med många sådder av morot i trädgården finns det skörd under hela sommaren, med rötter i olika färger och former.

 

Tidigt på säsongen får man helt enkelt räkna med att en del rötter åker upp som ännu inte vuxit färdigt, så är det bara. En anledning så god som någon att så ytterligare några rader att skörda när första sådden är uppäten. Att så fler morötter hela juni och juli är ett bra knep för att ha skörd av späda goda morötter hela hösten och början av vintern.

 

Övning ger färdighet och det går ganska snabbt att lära sig se när morötterna är färdiga. Jag brukar aldrig gallra mina morötter, så som det står på fröpåsen, utan låter allt växa upp till skördeklar storlek. Sedan blir själva skörden en gallring i sig, där de största rötterna hela tiden plockas upp ur raden. De morötter som står kvar växer vidare och blir större efterhand.

Lycka till med skörden!
/Sara Bäckmo

21. juni 2018

4 svar till “När är morötterna färdiga att skörda?”

  1. ellika frisell skriver:

    Vill passa på att tacka dig för ett tips som löste mina morotsproblem ...Jag har odlat morötter i många år och alltid fått bra skörd . För några år sedan fick jag plötsligt problem. Fröna grodde inte och jag fick så om och förlorade en massa tid eftersom jag alltid väntade ett bra tag och hoppades. Så har det nu varit i flera år . Efter omsådd har det kommit upp men fortfarande ojämnt och glest. Varför...funderat mycket ...Jag vet att min jord förändrats väldigt mycket under åren som gått eftersom jag täckodlat och satsat mycket på att få till en mera mullrik jord. Den var tidigare lerigare. Kanske höll den fukt bättre har jag tänkt och försökt hålla efter och vattna men utan resultat.Tills jag läste, eller om det var såg film, med dig om morotssådd. Ditt tips om att vattna igenom bädden minst ett dygn innan, tog skruv! I år fick jag för första gången på länge upp morötterna på första sådden. Tack för det !

  2. Sara Gramner skriver:

    Men, här i Norrbotten. Går det att skörda dem för sent? (Jag har dem i pallkrage.) hur länge törs jag vänta med vintermorötterna?

  3. Lena Hellberg skriver:

    Hej har sått sommarmorötter för första gången med 3 årigt barnbarn I en odlingslåda i Stockholm. Vi satte dom först i maj. Men eftersom vi även slängde ut en påse pollineringsblommor, så vet jag inte vilka bladrosetter som är vad? Fråga: hur ser blasten ut i början på morötter? 1-2 cm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *