27. augusti 2020

Skörda majs - När och hur?

Majs är en av grönsakerna jag uppskattar stort eftersom den i princip sköter sig själv under hela säsongen. Nu närmar det sig tid för skörd. Men hur ser man att majskolvarna är färdiga? Här är min guide till att skörda majs.

Frodig köksträdgård med rött hus och höga majslantor framför.

Majsen växer i en täckodlad bädd som är 6 meter lång. Den är planterad i tre rader med ungefär 15 plantor i varje. Fortsätt läsa för att lära dig allt om att skörda majs.

 

Årets majs i Skillnadens Trädgård kanske är den högsta någonsin i min trädgård. Det är svårt att föreställa sig när de pyttesmå majsplantorna sattes ut i slutet av maj-början av juni. Minns inte när. Det jag dock minns är att jag hade rätt mycket ågren för hur de små plantorna skulle klara sig. På försommaren hade jag äckligt mycket mördarsniglar i trädgården och majsen sattes ut i ett av de värst drabbade områdena.

Under sommaren är det nog bara en enda planta som har strykt med och det har inte ens varit i snigelangrepp utan något annat, som att den torkad bort eller så. Helt otroligt! Den värsta snigelsommaren i min trädgårds historia och majsen står helt oberörd!

Jag minns inte vilken sort jag odlar i år, men det är någon av de supersöta sorterna från Lindbloms Frö.

 

Läs mer: Tips för att så majs

 

Sen tillväxt

Utvecklingen av årets majs är ett jättebra exempel på varför det är så viktigt att förodla majs och sätta ut plantor. Vi är redan i sista veckan av augusti och majsen är inte färdig. Vissa år har vi haft vår första nattfrost redan första dagarna i september (hoppas, hoppas det blir senare i år...). När frosten kommer fryser majsen och växer endast i undantagsfall vidare. Alla plantor måste alltså hinna ge skörd innan frost! Ett sånt här år är det bara att hålla tummarna hårt för att plantorna hinner göra ett sista ryck innan sommaren gjort sitt.

Majs kräver både värme och fukt för att växa bra. Själv odlar jag i en täckodlad bädd, med både ull, växtmaterial och gräsklipp. Även om jag odlar sorter med kortaste utvecklingstiden hänger det alltså på håret om majsen hinner bli färdig.

Mitt bästa tips för att lyckas med majs är alltså att förodla den. Så i små pluggbrätten och plantera ut, istället för att så rakt i jorden i landet. Eftersom majs behöver väl uppvärmd jord och inte fixar några köldknäppar, måste den sås först senare ute i landet. Vi tjänar lite tid och kommer igång några veckor tidigare genom att förodla. Och de veckorna kan vara helt avgörande nu innan det är dags för skörd.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

En nästan vit majskolv utan de uppsvällda gula kornen på kolven.

Det gäller att skörda majs i rätt tid och inte vara för tidig. Så här ser en helt outvecklad majs ut och den är varken god eller användbar.

 

Torkad tofs längst ut på majskolven.

Här har "skägget" torkat fint och visar att kolven börjar bli klar att skörda. Dessutom känns toppen rund och det skymtar gula stora majskorn innanför bladen. Bild från 2013.

 

Skörda majs

Ta för vana att kolla noga om majsen är färdig att plockas innan du bestämmer dig för att skörda. Om majsen inte är färdig är den inte god och majskolven är inte alls lika stor och fin. Jag brukar kombinera tre tecken för att se om majsen är färdig att skördas.

 1. De små trådarna som sticker ut från majskolven (honblommorna) har skrumpnat ihop och blivit bruna. Jag kallar det här för skägg, det ser ju ut så. Skägget ska vara brunt och torrt. Är det fortfarande ljusgrönt och fräscht är det ett ganska säkert tecken på att majsen inte är färdig.
 2. Toppen på majskolven ska kännas rund. Om den inte är mogen känns toppen spetsig. Ibland kan det vara svårt att avgöra helt och då får man titta lite på de andra två tecknen för att få en ledtråd.
 3. Majskornen ska vara gula (om du odlar en vanlig gul sort vill säga). Pilla mycket försiktigt upp bladen som omsluter majskolven och tjuvkika. Om de fortfarande är vitgröna i tonen packar du försiktigt in kolven och låter den mogna vidare en tid.

 

Mer om majs: Tips för fullmatade majskolvar

 

Om majs får allt den behöver är det en av trädgårdens absolut mest tacksamma grönsaker att odla. Den kräver i princip ingenting under hela säsongen, under förutsättning att den odlas i väl gödslad jord. Därför finns det stor anledning att odla mycket majs, i en trädgård där det finns gott om plats.

Skörden är också väldigt enkel att ta hand om. Frys de råa majskolvarna (utan blad runt om) hela eller i bitar - färska. Eller skär majskornen från kolven och lägg i burk och frys in.

 

Närbild på massa gula majskolvar i en back.

Det är så här man längtar efter att få bära in majs till köket efter en lyckad skörd! Ett enda land i min köksträdgård kan producera nästan hundra majskolvar en bra säsong.

 

En majskolv med gröna blad runtomkring och en massa gula spröt i toppen.

Det är lätt att tro att majsen börjar bli färdig när den ser ut så här, men "skägget" ska skrumpna ihop helt innan majskornen har svällt upp sådär läckert runt kolven. Ha tålamod! Spröten i toppen på majskolven är honblommor som samlar upp pollen från hanblommorna i toppen på plantan. När växten är färdigpollinerad vissnar blommorna och de där spröten blir bruna och torra.

 

Närbild på en outvecklad majskolv.

Toppen på majskolven visar tydligt om kolven är färdig eller inte. Här syns grönvitgula korn som ännu inte ser sådär majs-aktiga ut. Kolven är inte färdig och det syns på att "skägget" (alltså honblommorna) fortfarande är skimrande grönvita. Varje spröt sitter fästad mellan majskorn längs kolven - en sinnrik konstruktion.

 

Min majs har nog två veckor kvar, minst, innan skörd. En rysare! Men enligt väderprognosen ska temperaturen inte gå under tio grader ens på nätterna de närmsta tio dygnen, så utsikterna ser väldigt bra ut. I bästa fall borde jag kunna skörda minst ett femtiotal majskolvar i årets odling av sockermajs.
/Sara Bäckmo

7 svar till “Skörda majs - När och hur?”

 1. Ninni skriver:

  Hur många majskolvar blir det på en planta?

 2. My Frankhammar skriver:

  Majs är verkligen en favorit hos oss. Vi har precis fått smaka de första kolvarna! Men hur gör jag nu när de är ”färdiga”, kan jag låta den stå i landet och skörda färska när vi vill äta dem, eller måste jag skörda allt nu? Kan de stå för länge färdiga i landet? Tack för all kunskap du sprider 🙂

 3. Anni skriver:

  Hur lång tid tar det ungefär från att Hon trådarna dyker upp till att majsen är klar?

  I år är min majs så sen att vissa av plantorna först nu sätter "Hon trådar". Så funderar på om det ens är lönt att ha dem kvar.

 4. Christine skriver:

  Hvilke sorter dyrker du? Har du noen å anbefale?

 5. Heidi Byggmästar skriver:

  Hej. Har tre olika majssorter Minimajs F1 Minipop, Ashwort F1, Double Standard F1
  Behöver de pollineras eftersom de är F1 sorter ???

 6. Lena Säfström skriver:

  Hej!
  Jag försöker odla majs i kruka på min inglasade balkong. Där är soligt och varmt och jag hoppas väl främst på ett vackert gräs och om jag har tur även majskolvar.
  Majskornen gror bra men nu när de kommit upp ca 1 1/2 dm så viker bladen ihop sig och blir bruna och torra, först i ändarna och sedan hela bladet.
  Jag har provat att flytta dem från sol till halvsov, vattnat lite och vattnar mer. Men inget verkar hjälpa.
  Vad gör jag för fel?
  Vänlig hälsning
  Lena

 7. Stefan C Ernerot skriver:

  Hej! Klarar majskolvarna en frostnatt eller ska jag skörda nu (17/9)?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *