Nu börjar jag frysa in årets spenat

Vårens första större skörd av spenat är gjord. Det känns stort att börja fylla lagren av mat.

Spenat

Vårens första större skörd av spenat är gjord. Det känns stort att börja fylla lagren av mat. Vi har fortfarande två påsar mangold kvar sedan förra året och de lär behövas de närmsta veckorna.

På fredag inleds årets gröna utmaning där vi bara äter grönsaker från egen trädgård under perioden maj-december. Bladgrönsaker är vårens viktigaste grönsaker i hushållet och det går inte att få för mycket.

Jag har förberett vårens skörd av spenat genom att odla ända sedan förra året. I höstas sattes plantor ut i odlingstunneln, som övervintrat på plats och nu gett den första skörden. I januari såddes mer spenat i odlingstunneln, också den har skördats nu. I början av februari såddes spenat i kallbänk, också den kan skördas nu. Och i början av mars såddes spenat på friland, som väntas bli skördeklar i maj.

Plantorna som stått i odlingstunneln började blomma, därför har hela plantorna skördats. Annars skördar jag helst blad för blad så länge som möjligt för att få största möjliga skörd. När plantorna sedan visar tecken på att gå i blom kapar jag hela plantan. Bladen blir inte lika goda, beska liksom, om plantan går i blom.

 

Lätt att frysa
Bladen sköljs noga i en stor balja med vatten, därefter läggs de i lättsaltat kokande vatten i cirka 2 minuter. Det kallas för att förvälla bladen. Efter koket häller jag bladen i ett durkslag och spolar med kallt vatten innan jag kramar ur så mycket vätska jag kan.

Nyskördade blad tappar en del vätska då de förvällts. Jag räknar med att ett kilo färsk spenat ger drygt 500 gram förvälld och urkramad spenat. När jag fryser bladen tycker jag att det är praktiskt att lägga 250 gram i varje påse. Det brukar räcka till en pastasås eller fiskgratäng för vår trebarnsfamilj.

Spenat

Plantans stjälkar används också i maten, de är för värdefulla för att slängas bort.

 

Som du ser är jag inte knusslig med bladstjälkar. Det är endast de kraftiga huvudstammarna som inte får vara med i maten, de är för grova. Eftersom bladen oftast hackas eller till och med mixas då de används finfördelas också lite grövre bladstjälkar. De har samma fina smak som bladen.
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer här:
Bädd för rotsaker och sena sommarblommor
Olika sorters lök för att täcka säsongens behov
Grönsaker överallt - då blir vi mätta

28. april 2015

5 svar till “Nu börjar jag frysa in årets spenat”

 1. Lena skriver:

  Är i Ullared nu och handlat kanonbilliga fröer. Massor av blommor o grönsaker?

 2. Lena skriver:

  Är i Ullared nu och handlat kanonbilliga fröer. Massor av blommor o grönsaker?

 3. […] Läs mer om att skörda spenat hos odlingsproffset Sara Bäckmo! […]

 4. Carina Sundbom skriver:

  Jag lägger mina förvällda spenat”kluttar” i muffinsformar av papper. Lägger i samma plastpåse lätt att ta upp då många formar jag behöver.

 5. Anna skriver:

  Varför måste spenaten förvällas innan frysning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *