Fiffig uppbindning av hallon - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fiffig uppbindning av hallon

I min trädgård har hallon planterats på specialsätt för att förhoppningsvis ge riktigt stor skörd på liten yta. Här visar jag plantering och uppbindning.

Skillnadens Trädgård

Sommarhallonen har fått årets första omvårdnad. Nu hoppas jag bara att värmen kommer så att de börjar sätta blad och lite skott för blommor och bär. Våren är kall och hallonen har inte hunnit riktigt så långt som de brukar.

Hallonen har flyttats från köksträdgården och står nu i en ränna i gräsmattan för att vi enkelt ska kunna klippa bort oönskade skott som poppar upp här och var. I flytten passade jag på att plantera hallonen enligt ett tips från en av alla trädgårdsbesökare förra sommaren. Från början lär inspirationen komma från odlingsgurun Åke Truedsson.

 

 

Omlott och vinklade utåt
Jag har planterat hallonen omlott, i sicksack istället för alla plantorna på en rad, för att få plats med många plantor på litet område. Jag är väldigt noga med att hålla ihop plantorna och tar regelbundet bort alla skott som letar sig upp utanför respektive plantas område. Då står alla plantorna fint för sig och varje planta får behålla 4-6 skott från förra året som ska ge bär i år.

 

Hallon.

Hallonskotten binds upp vinklade utåt längs vajrar med cirka en meters avstånd mellan raderna.

 

Hallonskotten binds upp i en bred V-formation. Jag har alltså gjort en ställning (som blev sned och vind utan vattenpass en eftermiddag när det blåste förfärligt och haglade och regnade och alla barnen ville olika saker. Ibland räcker det med ”gott nog”…) där jag bundit upp alla hallonskott längs en tjock tråd så att alla skott tillsammans står som i ett V.

På det här sättet kommer alla årsskott att växa upp mitt i V-et, medan de fruktbärande skotten står lutade utåt och på så sätt är lätta att komma åt och skörda. Dessutom kommer det att bli luftigt och fint mellan plantorna i och med att de olika skotten är skiljs åt. Luften passerar genom V-formationen. Hallonen gillar att ha det luftigt, annars kan de drabbas av sjukdomar.

 

Hallon

Årets nya skott har gott om plats att växa mellan de uppbundna hallonskotten från förra året.

 

Min ambition var att knyta hallonskotten längs linan i en läcker liten knutlösning jag sett den engelske trädgårdsprofilen Monty Don göra. Men när det väl gällde hade jag förstås glömt exakt hur han gjorde och kunde inte hitta tillbaka till just det klippet där han visade. En halvdan lösning blev det i alla fall, där jag lät hela snöret löpa med i knutarna för att slippa klippa av en egen liten snörstump till varje skott. Monty Dons variant var mycket bättre förstås, men den tar jag nästa år.

 

Hallon.

Linan som hallonen bundits med löper med längs hela raden och fästs med ett dubbelt halvslag runt sin egen lina.

 

 

 

Vill du se fler klipp om hallon kan du kika i spellistan Frukt och bär på YouTube.

Under hallonen har jag fyllt på med ensilage. Över det matar jag på med ogräs och växtdelar från perennlanden under säsongen. Det blir fint. Ogräsrens är den enda gödning plantorna får, annars blir det mest blad och alldeles för lite bär. Eftersom plantorna nyss är flyttade och somliga dessutom delade räknar jag inte med någon dunderskörd i år. Men nästa år har jag lite större förväntningar.
/Sara Bäckmo

27. maj 2015