Nya odlingsbäddar av kartong och jord

Jag vill komma igång snabbt med att odla i mitt nya kvarter och har därför satsat på att bygga odlingsbäddar av köpt jord. Här visar jag hur jag gör. Det finns också länkar till inköpsställen som inspiration till material som är bra att använda.

Bild tagen ovanifrån på markduk, träflis, tidningar och jord.

På superenkelt vis bygger jag nya odlingsbäddar som kan odlas på en gång.

 

Det här är andra delen i serien om hur jag bygger mitt nya odlingskvarter. Jag är inte klar än på långa vägar, men bygger odlingsbäddarna på samma vis och tipsar gärna om det här smarta sättet. Varför jag bygger ett nytt odlingskvarter kan du läsa om i gårdagens inlägg nedan.

 

Läs mer: Mitt nya odlingskvarter

 

En svart duk av plast ligger under grenarna på en låg häck.

Så här började jag; en enkel markduk under den lilla häcken av liguster.

 

Materialet

Byggstenarna i min nya odling är kartong, markduk, jord och träflis. Kartongen har jag fått i en prydlig bunt som rullades ut från lanthandeln i byn, ut över lastkajen och in bagaget på vår minibuss. Mycket praktiskt. Övriga prylar länkas nedan. Firman som säljer markduken levererar till hela Sverige. Ett tips för övriga produkter är att googla själva produktnamnet och den ort eller huvudort som finns nära dig för att hitta leverantör i närområdet.

markduk 52 cm bred x 100 meter
trädgårdsmull (alwexmull)
träflis

Priset för jorden/trädgårdsmullen är 199 krono + moms per ton/storsäck. Till detta kom 250 kr + moms för själva säcken, samt kostnad för kranbil för transporten. Etersom jag bor utanför tätbebyggt område blev det en särskild taxa och landade på cirka 3 000 kronor bara för transporten. Säckarna hoppas jag kunna sälja i andra hand till någon och få igen en del pengar.

Priset för träflisen är 370 kr per kubikmeter + moms. En storsäck innehåller en kubikmeter.

 

Varför jord?

Där jag bygger ny odlingsyta jobbar jag i första hand med att skapa jord av det jag har hemma. Jag jobbar gärna långsamt och har inga problem med att bygga en typ av komposter som långsamt får brytas ner och ge mig jord något år eller två senare. Men den här ytan är annorlunda. Här vill jag råda ordning ett kaos som har drabbat mig och som jag just nu känner att jag bara spyr på. Jag vill inte åka omkring och släpa hem grejer och kånka och känna mig frustrerad över den stora ytan som måste göras iordning. Istället väljer jag en snabbare väg, nämligen att köpa jord.

Konstig nog hade tanken inte slagit mig förrän jag besökte min vän Eva Haraldsson, som köpt ett lass till sin egen trädgård. Det berättade hon i poddavsnittet som du kan höra nedan. Mitt mål är alltså att oerhört snabb förvandla den här igenvuxna ytan till en produktiv odling.

 

Ett pågående bygge av odlignsbäddar på tidningar.

Träflis ovanpå markduken och sedan tidningar och jord. Sedan byggs nya gångar och bäddar vid sidan om det.

 

Täck med kartong och jord

Mitt sätt att skapa nya odlingsytor är mycket enkel. Marken är eländig, med massor av ogräs, kvickrot i första hand, gamla perenner, en nermejad stubbe efter ett äppelträd, gropar och mullvadshögar. Jag har inte förerett marken någonting alls, bara trampat ner sånt som vuxit sig högt.

 

Sedan gör jag så här:

 • In mot parkeringen står en ligusterhäck och marken mot den täcks med en remsa markduk och träflis läggs över för att hålla duken på plats.
 • Kartonger och tidningar läggs någon decimeter in under markduken och sedan i ett rejält lager över marken så brett som jag vill ha bädden + någon deciemeter till. Jag är noga med att inga "hål" ner mot marken under får förekomma.
 • Jord läggs över kartongen för att hålla dessa på plats.
 • En ny remsa markduk läggs överlappande över kartongen inför nästa gång och flis läggs på för att hålla duken på plats.
 • Därefter lassar jag på mer jord och krattar till så att det täcker kartongen och bildar en bädd så som jag vill ha den.
 • Mer flis läggs i gångarna så att markduk och kartonger täcks.

 

Hur blir det här nu då? Kan man verkligen göra så här? Funkar det? Det blir toppen. För dig som tror att du måste gräva för att komma igång och odla - tänk om! Kartongerna trycks ihop under jordens tyngd och blir följsam av fukten. Förhoppningsvis (se tips) kvävs växtligheten under och ställer inte till problem. Jag har på flera platser kvävt kvickrot och kirskål på det här viset med bra resultat.

Allteftersom bäddarna blivit färdiga har jag sått, det är ingen idé att vänta.

 

Läs mer: Så kan du kväva bort kvickrot

 

Närbild på den upphöjda bädden som tar form.

Vid sidan om den nya bädden som tar form, läggs sedan ny markduk och lite träflis, så att jorden inte trycks ner på marken i den blivande gången.

 

Tips

 • Plantera inga fleråriga växter i en bädd du gjort med kartong/tidningar förrän du ser att inget från marken under växer igenom. Du kan behöva täcka vissa delar igen om något växer upp och då är det jobbigt att ha fleråriga växter på platsen.
 • Spar både flis och jord så att du kan fylla på med mer efterhand som materialet packas ihop.
 • Det går fint att bygga ramar av trä att ställa på kartongen och fylla med jord.
 • Jorden hålls fint på plats om du täcker den med gräsklipp, ensilage eller annat. Vill du så direkt i bädden kan du lägga en "ram" av gräsklipp runt jorden så den inte hasar ner i gången.

 

Frågor och svar

När jag delat det här projektet på Instagram har ni ställt många frågor. Här svarar jag på en del av dem.

 

Hur tjockt är jordlagret?

10-15 centimeter. Det packas ihop snabbt när jag odlar och vattnar så jag räknar med att fylla på en del senare.

 

Hur breda är bäddarna?

Kanske 70-80 cm. Jag odlar hellre i smala bäddar där jag kan nå lätt från båda håll.

 

Hur breda är gångarna?

50 cm breda, lika breda som markduken.

 

Vad händer med kartongerna över tid?

De förmultnar. Jag använder inte kartonger med tejp på. När de förmultnat har ogräs och växtlighet under med största sannolikhet komposterats och de olika lagren ovan och under kartongen blir ett.

 

Går det att så sådant som har längre rötter eller är det bara till grunda grönsaker?

Det går fint, men på den är platsen kommer jag i första hand att odla grönsaker med små rotsystem under hösten. Rötterna perforerar kartongen snabbt eftersom kartongen luckras upp av fukten.

 

Vad har du för jord?

Den här gången har jag köpt en jord med mycket mull och som dessutom är gödslad med kompost. Se länkar ovan.

 

Hur tänker du göra med bevattningen på nya odlingsytan?

Anledningen till att jag gör en större sammanhängande yta är för att kunna underlätta bevattningen senare. Till nästa år lägger jag antingen en automatisk bevattning över alla bäddarna eller en fuktslang så som jag gjort i övriga köksträdgården. Det spar otroligt mycket arbete. Beroende på vad jag ska odla kan jag också tänka mig att någon eller några bäddar ansluts till ett solcellsdrivet system.

 

Har du plast under? 

Jag har ingen markduk alls i bäddarna som jag ska odla. Det är mycket viktigt för mig att växterna ska kunna komma ner i jorden och hämta sin fukt och näring där vart det lider. Med markduk i botten av en odlingsbädd, oavsett om det är på friland eller i en pallkrage eller liknande, så går det inte. Det räcker gott och väl med kartonger eller tidningar som skydd den första tiden så att inte oönskat växer upp i bädden.

 

Vilket är bäst; markduk eller kartong i nya odlingar?

Det beror på vad det är du vill göra, förstås. Jag rekommenderar ingen att göra gångar som endast består av tidningar och flis. Been there, done that. Det växer upp massor av ogräs på nolltid då tidningarna luckras upp och bryts ner. Alltid markduk i gångar under träflis, täckbark, halm eller annat. Och aldrig markduk i odlingsbäddar som är i kontakt med marken, eftersom jag vill att växterna ska kunna sträcka ner sina rötter i marken och maskar och småkryp ska kunna leta sig upp i jorden och bli mina bästa medhjälpare.

 

Gräver du inget?

Nej, jag har inte grävt något alls utom för att ta bort de perenner jag vill spara. Det är helt onödigt. Det gör inget om ytan är kuperad, det syns ju inte eftersom både jord och kartonger formar sig efter ytan. När jag lassat på jord och jämnat till är det ju jämnt och fint, eller hur.

 

Bild på resultatet med ljus träflis i gångarna och bäddar av jord.

Några bäddar senare ser det väldigt prydligt och fint ut, med jord och träflis omvartannat.

 

Det finns många kreativa och förhållandevis enkla sätt att skapa nya odlingsytor på. Jag har tidigare satt samman ett helt inlägg med massor av tips på hur nya bäddar kan skapas. Kika gärna nedan för mer inspiration. Har också lagt en länk till den uppskattade serien Den lilla köksträdgården där du i tre steg får tips om hur en liten nätt köksträdgård kan anläggas på väldigt enkelt sätt, samt mitt stora inlägg om träflis där det finns tips om hur du kan använda det.

 

Den lilla köksträdgården
Tema grönsaksland: Gör nya odlingsytor
Mitt stora inlägg om träflis

 

Just nu spirar det i alla bäddarna, där jag sått otroligt många grönsaker för sen skörd i höst. Ingen kan ana att det här var en kaosartad del av trädgården för bara några veckor sedan. Ja, så länge man ser just till det lilla och inte lyfter blicken till omgivningen förstås. En del arbete återstår ju.

En stor del av alla grönsaker i juli månads såkalender växer till exempel här. Jag ska berätta mer om sådden i nästa del.
/Sara Bäckmo

 

 

08. augusti 2019

8 svar till “Nya odlingsbäddar av kartong och jord”

 1. Anna Sommar skriver:

  Härligt!

  Jag har inte så stor tomt och funderar på att utnyttja ytor som lutar, slänter, lutar nog lite mindre än 45 grader. Har du erfarenhet av att odla i lutning! Kanske allt lätt rinner iväg? Om du har några tips kring detta och tid att svara så är jag mycket tacksam :).

  Bästa hälsningar
  Anna (FruÅrstid) som odlar på för fullt i ganska liten skala

 2. […] Mitt nya odlingskvarter Nya bäddar av kartong och jord […]

 3. Rickard Ohlin skriver:

  Det kommer växa gott, givet att solen kommer åt. Fördelen med sluttning i sydläge är att marken tar emot mer sol än plan mark och därför värms upp tidigare på våren.

  Bevattningsmässigt får man tillse att det inte vattnas kraftigare än att det sjunker in fortare än rinner av på ytan. Ett sätt kan vara att ha flis eller kompost på marken som bromsar avrinningen.
  Eller bara vattna försiktigt.

  Jorden ligger där den ligger bara det växer i den.

 4. […] Läs mer: Nya odlingsbäddar av kartong och jord […]

 5. Charlotte skriver:

  Hej! Har någon tips på vilka företag i Stockholm området som levererar träflis billigt? Hittar bara företag som levererar för 2000kr/kubik. Med vänlig hälsning, Charlotte

 6. Joakim W Andersson skriver:

  En fundering jag har gällande detta med att använda kartong och tidningar i sin trädgård. Det finns ingen risk att gifter från dessa
  Sprider sig till växterna? Jag vet inte ens om det finns gifter men jag tänker att kartong är väl limmat och tidningar har ju trycksvärta? Några tankar kring detta?

 7. Unda-Marina Nemlander skriver:

  Hej Sara. Jag ser att du använder markduk. Är du inte orolig för att få mikroplast i marken? Mvh Unda-Marina

 8. Ingeborg Møller skriver:

  I en helt ny have med traktosejord, hårdt som sten, vendte min mand et stykke græsplæne med rødderne op. Store plader af pap uden tape kom på. Hestemøg. Kartofler. Nogle plantesække jord. Det gav en flot høst og undervejs kom ukrudt og græsafklip på. Yngste barnebarn var stolt over at have samlet kartofler op. Og jorden er blevet meget bedre og har flotte orm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *