Nya plantor av björnbär genom avläggare - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nya plantor av björnbär genom avläggare

Vilken lycka att hitta fem fina rotade revor på min taggfria björnbär i tunnelväxthuset. Nu har jag förberett för nya plantor och gissar att de kommer att växa så fint redan nästa år. Hur jag ska få plats med dem vet jag dock inte.

Små kvistar med kluster av vita tjocka rötter.

Rötterna har kommit olika långt i utvecklingen och de här första, tjocka vita rötterna har bildats i luften och sträckt sig mot marken.

 

Med all säkerhet behöver jag inte fem nya plantor av björnbär. Men när revorna nästan tigger och ber om att få börja om som egen planta - ja vad har jag att sätta emot då?!? Själv klart blir det ett gäng nya björnbär och om inte annat får jag väl ha dem som gåbort-presenter. Sämre gåvor finns.

Sorten heter 'Black Satin' och är en taggfri björnbär. Plantan växer i mitt stora tunnelväxthus och trivs mycket bra där. Bären mognar i september-oktober på friland med är ordentligt många veckor tidigare i tunnelväxthuset.

 

Läs mer: Beskär och föröka björnbär

 

En hand håller i fem sticklingar av björnbär som har rötter i ändarna.

Jag valde fem revor från den läckra taggfria 'Black Satin' som utvecklat rötter i topparna och har planterat dem i krukor inför vintern.

 

Revor med rötter

Igår passade jag på att skära ner och bort den taggfria björnbärsbusken i stora tunnelväxthuset. Längst ute på några revor hade nya rötter bildats då ändarna hängt ner och snuddat vid marken. Det behövs bara att topparna anar fuktig jord i närheten så börjar de skjuta ut nya rotdelar. Först syns de som små knölar längst ut i toppen av björnbärsrevan, sedan som små luftrötter som blir kraftigare efterhand.

Att göra nya bjönbärsplantor är helt enkelt så lätt som att bara knipsa av revan, några bladpar ovanför nya rötterna, och sätta ner i en kruka och vattna. Det kan göras under hela säsongen, de är mycket villiga till att föröka sig genom så kallade avläggare. Avläggare kan också göras genom att en reva böjs ner mot marken och fästs med en sten ovanpå. En kort tid efteråt kan revan klippas av eftersom det bildats rötter där den legat an mot marken.

 

Två krukor med sticklingar av björnbär.

Nu står sticklingarna uppochner i krukorna, eftersom de rotats av sig själva i toppen. Det ordnar plantorna kvickt och nya skotten från plantans bas växer åt rätt håll sedan.

 

Mina rotade revor stacks ner i krukor med halvförmultnad kompost och vattnades. Jag ska gräva ner krukorna i tunnelväxthuset som förvaring över vintern, så får vi se hur fortsättningen blir nästa vår.
/Sara Bäckmo

21. oktober 2018

Ett svar till “Nya plantor av björnbär genom avläggare”

  1. […] Läs mer: Nya plantor av björnbär genom avläggare […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *