Nya sticklingar av blåbär

Eftersom mitt experiment med sticklingar av blåbär gick bättre än väntat vill jag ta reda på mer om vad som funkar och inte. Här är del fyra i serien om blåbärssticklingar.

Som jag berättade igår var det en glad överraskning som väntade i minidrivhuset - rötter på hälften av blåbärssticklingarna som togs för en månad sedan. Det hade jag aldrig vågat hoppas på, så skeptisk som jag varit efter tidigare års försök.

Några saker verkar ha varit avgörande:

 • Späda sticklingar med liten bladmassa
 • Varm odlingsplats
 • Fuktig odlingsmaterial (torv) och fuktig luft
 • Eventuellt rotningsmedel

Eftersom både sticklingar med rotningshormonet Clonex samt helt vanlig honung rotat sig vill jag ta reda på mer om vilket som ger bäst resultat. De örtartade, alltså späda, sticklingarna ser ut att ha rotat sig mycket bättre så jag fortsätter på det spåret. Se hur jag går vidare i klippet nedan.

 
I början av klippet planterar jag om redan rotade sticklingar. De sätts i vanlig ogödslad torv och vattnas direkt efter omplanteringen för att inte rötterna ska torka ut.

Se övriga delar i serien här:
Blåbärssticklingar del 1: Mitt experiment
Blåbärssticklingar del 2: Sticklingar i torv
Blåbärssticklingar del 3: Det finns rötter!

 

Mina blåbärssorter
Efter förra inlägget, del 3 i serien om blåbärssticklingar, fick jag frågan om vilka blåbärssorter jag odlar. De första sorterna jag köpte har jag inte antecknat sortnamnen på, men en vild gissning är att jag har dubbletter av dem från nyare plantor. Min favoritbuske är en av dem jag inte vet namnet på; en buske med otroligt stora, goda bär, dock inte en av de högsta buskarna. Jag hoppas hitta nya favoriter allteftersom de blåbär som planterats senaste två åren börjar ge större skörd.

Här är sorterna jag vet namn på:

Goldtraube
Northblue
Pink
Patriot
Duke
Reka
Bonus
Oskar
Bluecrop

Jag kommer att köpa några ytterligare sorter och plantera allteftersom. Det roligt att kunna jämföra växtsätt, skörd och smak. Och jag har gott om plats att göra det på.

Att föröka blåbär med sticklingar är superintressant tycker jag. Blåbär ger störst skörd om det finns olika sorter i trädgården och om vi lär oss att ta sticklingar på bra sätt kan vi byta plantor med andra odlare. Jag kikade på en av plantetiketterna som satt kvar på en av buskarna i trädgården. En planta med rosa blåbär kostade 360 kronor när jag köpte den för några år sedan. Den som vill odla ordentligt med bär har en del pengar att tjäna genom att lära sig föröka på olika sätt och sticklingar är ett sätt som jag tycker passar bra.
/Sara Bäckmo

06. juli 2017

5 svar till “Nya sticklingar av blåbär”

 1. maria sari skriver:

  wow, shit det funkade. jag har provat att ta sticklingar av blåbär många gånger tidigare och inte lyckats. jag tittade på dina tips, men struntade i honung och andra rotnings-hjälpmedel. små sticklingar, lock och tada.... 7 sticklingar och alla är rotade ser det ut som, små blad har börjat växa fram. det är såå kul när det lyckas. nu gäller det bara att hålla liv i dem också, nästa utmaning. du är grym, tack för goda tips!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Otroligt, förstår din lycka! Själv har jag nära trettio nya blåbärsbuskar. Hepp. Precis som du grunnar jag över övervintringen och har en lösning som jag ska försöka dela snart. Tack!!

 2. Maria Vikman skriver:

  Åh stort tack för tips! Så rätt, sparar många kronor.
  Ska buskarna beskäras överhuvudtaget undrar jag.
  Mina har vuxit sig meterhöga.

 3. Riitta Perttunen skriver:

  Hej Sara
  Jag har en trädgård i Helsingfors där jag har 4 blåbärbuskar av sorten Aino och Alvar. Jag köpte plantorna år 2003 och dom ger ännu mycket bär. Det finns igen massor av blommor i buskarna.
  Jag såg din video där du tar sticklingar och jag också lyckades få rötter. Vilken glädje! Men övervintringen lyckades inte. I år ska jag försöka på nytt. Men hur kan jag hålla plantorna vid liv hela vintern? Dom är för små att klara sig i trädgården. Jag har inget växthus och bor i ett våningshus. Borde jag ta plantorna hem? Hur mycket ljus behöver dom under vintertiden? Måste dom få lika mycket vatten och fukt som under rotningsperioden?
  Jag sku vara mycket tacksam för din tips
  Riitta
  P.s. Jag tycker mycket om dina sidor och videofilmer.

 4. Sara Astgård skriver:

  Nu är det längre sen ju. Så jag undrar, hur gick det sen? Hur övervintrade de ev? Så jag vet om jag ska ge mej på det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *