Nyskördad gul lök - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nyskördad gul lök

Nyskördad lök, måste hängas upp på tork.

Jag hann kasta mig ut för att rädda den nyskördade löken undan eftermiddagsskuren. Men jag har verkligen inte lust att tillbringa kvällen med att hänga upp den på tork!

I år satsade jag stort på att så egen gul lök. Enligt konstens alla regler startade jag med sådd i mars, omskolning ett gäng veckor senare och efter det utplantering. De största frösådda lökarna är nu cirka 3 centimeter. Jag kommer att ta upp dem så snart jag hinner för att torka dem till sättlök inför nästa år, istället för att chansa på att de  hinner växa till sig så värst mycket mer under säsongen. Om jag kommer åt dem vill säga. De står inklämda mellan jättestora och yviga höstmorötterna.

Lökarna på bild är reserven från sättlök. De har vuxit i det varmaste kvarteret i trädgården, med god tillgång på både sol och vatten. Här ska nästan all lök nästa säsong växla och årets resultat skvallrar om att det kommer att växa fint då.

Mycket av det som växer i min köksträdgård är ämnat till att äta direkt - därav benämningen trädgårdsskafferi. Men vissa grönsaker passar så väldigt bra att lagra i ett vanligt hem, utan ekonomibyggnader eller jordkällare anpassade för förvaring, att jag helt enkelt inte kan låta bli att satsa på att odla allt vi behöver för året.

Lök är en typiskt bra grönsak att odla hela årets konsumtion av. Jag skördar löken då blasten vikt sig. Antingen binder jag ihop knippen som jag hänger att torka på torr plats inne eller ute. Eller så sprider jag ut all lök på bord eller golv med tidningspapper på.

Då all blast torkat flätar jag gärna löken. Det är så enkelt och snyggt att ha hängandes i köket. Den håller sig mycket länge, precis som vitlök.

Den gula lök jag odlat i år kommer inte att räcka så långt jag hade hoppats. Men med mycket salladslök och torpedlök behöver jag inte börja nalla på den lagringsvänliga löken förrän om ganska länge.

Apropå lök är det dags redan nu att börja fundera över var jag ska plantera vitlöken i höst. Och hur mycket. Jag har gott om lök från egen skörd i år och tänker prova att ta eget utsäde. Jag har också mycket topplök, samt ettåriga och tvååriga lökar (från förra årets sådda topplökar) att sätta ut. Jag sätter den i oktober-november, men ser till att beställa löken tidigare under hösten så jag får de sorter jag vill ha.

Tipsa gärna om du har någon favorit bland vitlökssorterna.
/Sara Bäckmo

09. augusti 2014