Nytt poddavsnitt med Börje Remstam

Anledingen till att jag täckodlar var att jag behövde ett lättarbetat sätt att sköta min odling. Jag hämtade inspiration från Börje Remstam. Möt honom här!

Ett äldre par sitter i en blommande trädgård

Börje och Margaretha Remstam på en av favoritbänkarna i trädgården, vid dammen. Brädan i mitten på bänken är till för att ställa fika på. Fiffigt!

 

Nu är det äntligen dags att låta dig höra om mitt besök i täckodlarmästaren Börje Remstams trädgård utanför Eskilstuna. Jag besökte honom i augusti, då min vän Friederike och jag gjorde en liten roadtrip. Börje har varit min odlar-idol sedan jag skapade min köksträdgård 2011. Det här har varit mitt önskebesök ända sedan dess och jag är så, så, så glad över att äntligen ha fått se hans fantastiska trädgård i verkligheten. Scrolla ner och ta del av fler bilder och videos från Börje Remstams trädgård.

Det här avsnittet av Skillnadens sponsras av Gardena. Kika här för att läsa mer om deras fuktslangar.

 


 

Börje Remstam är inte aktiv på sociala medier, men du kan nå honom genom kontaktuppgifter på hans hemsida. Kanske vill du boka ett trädgårdsbesök, en föreläsning eller köpa hans bok om täckodling? Boken heter Min dröm om lustgården och finns att beställa på hemsidan.

Börje Remstams hemsida

 

Börje är också ordförande i Förbundet organisk biologisk odling, en förening jag själv stödjer som medlem. Jag tycker mycket om filosofin som föreningen driver om hur vi kan odla hälsosam och frisk jord och har stor behållning av den fina tidskriften Odlaren som föreningen ger ut. På föreningens hemsida finns otroligt mycket kunskap att ta del av.

 

Ett äldre par blockar bönor i en trädgård

I en upphöjd bänk odlar Börje brytbönor. Bekväm arbetshöjd och fritt från sniglar.

 

Ett upphöjt bord fyllt med salladsplantor.

Här är Börjes upphöjda bänkar för bladgrönsaker och blandade grönsaker; bönor och morötter bland annat. Praktiskt för en mer bekväm arbetshöjd men också för att det är svårare för sniglarna att leta sig dit.

 

Ett upphöjt bord med sallat i.

Här växer sallat i en gammal kontorsmöbel, på bekväm höjd och fritt från sniglar.

 

En frodig grönsaksodling med stockrosor.

I Börjes trädgård växer perenner och grönsaker om varandra i en imponerande höjd.

 

En praktfull perennplantering i vackra färger i en sluttning.

Den här imponerande perennrabatten är helt fantastisk med sin höjd och sin färgprakt. Allt växer så bra i Börjes trädgård, som alltså inte gödslas med annat än växtmaterial och hushållskompost.

 

Rosa dahlior och andra sommarblommor i imponerande höjd.

I Börjes trädgård är inte perenner och grönsaker uppdelade, de växer sida vid sida. Många gånger kantar perennerna grönsaksodlingen.

 

En vacker blommande trädgård med blå himmel ovanför.

Börje berättar om sitt sätt att odla, som också innebär att han har mycket tid att bara vara i trädgårde, och njuta av det han åstadkommit. En sund tanke som vi alla kanske borde anamma lite mer.

 

En täckodlad köksträdgård med purjolök och ringblomma.

Här odlas purjolök i ett täcke av halm, med självsådda ringblommor runtomkring.

 

Närbild på täckmaterial mellan purjolök.

Efter år av täckodling är myllan lik kaffesump i strukturen, som den blir när halm komposterats på plats i landet.

 

En gammal man och en kortklippt kvinna tittar på växter i trädgården.

Här kikar vi på Börjes imponerande gurkväxter och som odlas tillsammans med kardvädd och en hel del andra växter i den frodiga köksträdgården.

 

En kvinna i gul klänning och en äldre man i jeans och skjorta står i en trädgård och diskuterar.

Med växternas höjd som omger en känner man sig som en lilleputt i Börjes trädgård. Han har massor av knep och trix i sin odling som han gärna delar med sig av.

 

Här hittar du Skillnadens podd

Glöm inte att lämna en kommentar och/eller ett betyg på podden i din app, då blir jag superglad!

Min podd heter alltså Skillnadens av Sara Bäckmo. Du kan höra den via appar för poddar, som i iTunes och Acast till exempel. Du kan också lyssna här:

 

 

Om du vill ha lite extra så har jag också en engelsk podd, som en liten utmaning till mig själv. Den hittar du på iTunes och här:

 

 

Poddarna har inga egna hemsidor eller undersidor här på bloggen, men du når dem genom blogginlägg för varje nytt avsnitt. Välkommen att höra av dig om du har frågor eller kommentarer. Tack för att du lyssnar!
/Sara Bäckmo

 

 

 

24. november 2019

4 svar till “Nytt poddavsnitt med Börje Remstam”

 1. nyfiqen skriver:

  Så härligt! Jag besökte Börje på en ”öppen trädgård ” för många år sedan, långt innan jag upptäckte täckodling. Jag förstod inte då, varken täckodlingens nytta eller vad biokol var som han visade. Skulle vara trevligt med ett nytt besök med helt andra ögon.

 2. buskamor skriver:

  Väldigt intressant poddavsnitt. Dock kände jag en viss förvirring efter Börjes förklaring av hans sätt att anlägga stora odlingsytor, hur han gjorde gångar han inte gick på, hur han flyttade mull eller hur det nu var. Känner mig lite dum men hoppas att fler skulle uppskatta en schematisk beskrivning av detta!
  Tack för ditt viktiga arbete Sara.
  Erika

 3. Mia skriver:

  Å den här podden är så fin!!
  Jag blir precis som du säger väldigt berörd, men inte bara av Börje utan av din inramning av denna.
  Jag älskar att berätta historian bakom växten mm men alltså... finner inte ord.
  Har lyssnat på denna flera gånger & blir lika berörd av din väldigt hängivna & mjuka beröring av det han berättar. Tack Sara för en återigen fin stund med er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *