Staket av stolpar och ris - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Staket av stolpar och ris

Nu har trädgården äntligen fått ett nytt staket av stolpar och ris. En enkel variant som gick snabbt att lägga grunden till och som nu får byggas på allteftersom. Trädgården ser fin ut med den nya fonden.

Ett staket av ris tittar upp över stenmuren utanför köksträdgården.

Med ett staket ramas köksträdgården in på ett trevligt sett. Bilden är tagen från vägen in mot vår trädgård.

 

Det gamla planket som ramat in den varmaste delen av köksträdgården började se allt för skruttigt ut i vintras. De breda bräderna har varit ett utmärkt vindfång och en och en har stolparna börjat ge efter för blåsten. Innan allt helt gav vika tog barnen och jag ner hela planket tidigare i våras. Inledningsvis var planen att sätta upp det igen, fast då byggt i en lite lägre variant som inte fångar vinden lika hårt.

Problemet med planket är att det inom några år kommer att behöva göras om på nytt när stolparna ruttnat ännu en gång. Så jag tänkte om.

 

Ett staket av växtdelar passar fint in i miljön. Efterhand kan jag kamouflera stolparna på något vis eller såga av i lämplig höjd när staketet byggts på en bit.

 

Av stolpar och ris

Jag har flera gånger suktat efter ett sånt där enkelt staket av stolpar där ris läggs emellan och bildar en slags organisk mur. En kombinerad grenkompost och avskiljare. Första gången jag såg en sån var hos odlarvännerna Birgar och Maria. Förra året gjorde vännerna Friederike och Sven en gigantisk inramning av sin köksträdgård på liknande sätt och det ser ju fint ut, alltså. Problemet är att jag inte har något ris att använda mig av från den egna trädgården.

Men så åkte jag till Gunnar i grannbyn och hämtade några plantor. Och hans inramning av trädgården bestod av en kombinerad ris- och ogräshög, som en stor vall. Det var precis vad jag behövde se. En sådan variant skulle jag kunna ha och mata med både ditt och datt från trädgården! Typ ogräs, hallonris, jordärtskocksstjälkar och sånt, inte bra ris från träd. Det hade jag inte tänkt på förut. Och då bestämde jag mig.

 

Snabbt att bygga

Dessvärre hade vår sågverkskompis hunnit elda upp fint men omöjligt virke som skulle kunna blivit lite snyggare stolpar till blivande staketet. För att kunna komma igång snabbt och lätt blev det istället helt vanliga impregnerade stolpar, 6 cm i diamater. Och efter en bild på Instagram/Facebook kom en man i byn med ett helt släp gammalt ris och lastade av. Resurser!

I helgen fick stora killarna några tior för att hjälpa mig och Philip fick rycka in med släggan. Stolparna har slagits ner med drygt en meters mellanrum på sträckan och med cirka 50 cm mellanrum sitter rad nummer två. Mellan dessa har vi sedan knött ner en massa ris efter förmåga.

Det ligger inte hårt packat just nu, snarare väldigt luftigt. Jag räknar med att jag trycker ihop det hela efterhand som mer fylls på.

 

Odlingen med det nya staketet i bakgrunden.

Till och med ogräset ser klädsamt ut mot en vägg av ris. Dessutom döljer det bilarna på parkeringen bakom.

 

Lätt att bygga på

Hela trädgården ändrade karaktär när det nya staketet kom på plats! Det ser verkligen fint ut. Och det gick så snabbt att ordna, på drygt en timme bara, när hela familjen var med och hjälpte till.

Det blir fort vindskyddat bakom ett enkelt staket, även om staketet av ris släpper igenom mycket luft. Poängen är att vinden dämpas ordentligt och ger en fin miljö till det som står i skydd. Med stenmuren som ännu ett skydd är det här trädgårdens varmaste frilandsyta och perfekt för många av grönsakerna jag vill odla.

På högen kan jag nu lägga i princip vad jag vill. Ogräs kommer att torka ut snabbt i den luftiga och varma miljön och gamla grenar och ris som jag tidigare inte hittat omedelbar användning för kan bara läggas på toppen. Efterhand som högen sjunker ihop räknar jag kallt med att jag har en fin odlingsyta dessutom. Krukor eller annat kan pillas ner i materialet, eller så kan plantor så småningom sättas när det hela blivit mer kompakt. Jag fick också ett tips på Instagram från någon som sett ett liknande staket där en ros "spaljerats" liggandes längs staketet. Det blev jag ju nyfiken på att prova. Men inte här. Jag får bygga nytt staket på annan plats!

Jag tycker själv att det blev väldigt fint. Vad tycker du?
/Sara bäckmo

17. maj 2018

16 svar till “Staket av stolpar och ris”

 1. Beata skriver:

  Så vackert det blir Sara. Jag skulle vilja ta min kaffekopp och sätta mig i hörnan och njuta. Det här ger så många nya möjligheter.

 2. evamajsan skriver:

  Väldigt trevligt med ett ”levande” staket och perfekt för att dumpa större material som man för stunden inte vet var man ska göra av. Tycker det är en jättefiffig lösning. Ett härligt pågående projekt en lång tid framöver som kommer ändras i utseende.

 3. ewaehle skriver:

  Hei

  ingen link mellom annonsering av staket-saken på Facebook og blogginnlegget

 4. Susanna skriver:

  Jag har gjort små stödmurar i min sluttande trädgård på samma sätt vilka fortfarande håller nu efter ett par år. Det blev billigt och jättepraktiskt, man kan runda av lite som man vill och småris har jag så himla gott om. Dessutom är det snyggt och jag inbillar mig att insekter trivs där. Smart att tänka på rismurar som ogrästorkar också!

 5. angelic skriver:

  hmm pärublasten..är det tokigt att lägga den där? eller är den bättre använd på annat håll?
  Själv har jag sedan några år ett egenhändigt byggt plank av bakan. Funkar suveränt!

 6. ak skriver:

  Det ser så fint ud. Jeg tænker, du kunne sætte nogle fågelholka ind i dit staket, så bliver der endnu mere liv. Fåglarna spiser jo også skadedjur i trädgården, til eksempel larverna i kålen.

 7. […] Läs mer: Nytt staket av stolpar och ris […]

 8. Susanne Petersson skriver:

  Hade också tänkt göra ett liknande vind skydd, gillar att ev, skräp blir till nytta igen. Tänkte att slå ner ameringsjärn som stöttor på sidorna vad tror du om det? Då ruttnar de ju inte. Nu har frosten kommit till Skåneland så får se om de blir när det blir.
  MVH Susanne

 9. […] Blogginlägget där jag visar det nya staketet av ris kan du läsa här: Nytt staket av stolpar och ris. […]

 10. Katarina skriver:

  Jätte praktiskt! Detsamma har jag gjort runt en stor skogstomt och det verkar som det håller både rådjur och harar borta. Hälsningar Katarina

 11. Margareta Lagerlöf skriver:

  Är inte risken väldigt stor att diverse oönskade djur bosätter sig i riset. Själv har jag via en liknande rishög fått in sork.

 12. […] Har en idé om att forma en slags tomtgräns med det som jag klipper ner. Tomten till min stuga är inte kvadratisk utan går på snedden genom en backe. Där ligger det en långsmal hög med ris typ. Jag tänkte röja lite runt den och sen använda avklippta grenar som stolpar och häckklipp och annat ris att fylla upp med, med inspiration av Sara Bäckmo. […]

 13. Mariette skriver:

  Jättefint! Har flera såna risgärdesgårdar hemma. Såg i en broschyr från länsstyrelsen att detta är toppen för våra vilda insekter; som ett jätte-insektshotell, och det behövs ju verkligen!

 14. Pia skriver:

  Har oxå gjort ett risstaket efter att ha sett han den danske bonden ha ett sånt. Mkt praktiskt. Jag lägger det mesta där o det sjunker ihop allt eftersom. Försöker att inte vara uppe o kliva på det ifall det bor igelkottar eller fåglar eller andra filurer där.

 15. Ingeborg Møller skriver:

  Så fint. Det må jeg prøve i den store have. Gode tips til at beskytte planter mod rådyr?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *