Odla broccoli för stor skörd hemma - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla broccoli för stor skörd hemma

Broccoli är en av de mest värdefulla grönsakerna att odla för den som siktar på att vara självförsörjande på grönsaker. Några få plantor ger stor skörd

Broccoli

 

Jag plockar upp en tråd från vår Facebook-grupp Trädgårdsskafferiet (gå gärna med om du inte redan gjort det). Frågan löd: "Hur lägger det upp det med plantor och sådd för att kunna skörda 2-3 broccolihuvuden per vecka?"

Någon så exakt plan för min broccoli har jag inte. Jag odlar den som ryms i årets kålkvarter. Och jag odlar inte heller broccoli bara för det stora toppskottet.

Jag har odlat broccoli alla säsonger i Skillnadens Trädgård och skulle inte vilja göra ett enda kålkvarter utan denna fantastiska grönsak. Det är en av de mest prisvärda grönsakerna att odla hemma eftersom ekologisk och närproducerad broccoli är väldigt dyrt i butik, om det ens finns att köpa.

Vanligtvis sår jag några frön redan i februari och sätter ut 5 stora fina plantor i april/maj. Dessa börjar ge skörd av toppskott, alltså det stora fina 'huvudet' som ser ut så som de gör i butik, i slutet av juni.

 

Sidoskott på en planta av broccoli fortsätter att växa tills det blir för kallt.

Sidoskott på en planta av broccoli fortsätter att växa tills det blir för kallt.

 

När toppskottet skördats på en broccoli får plantan panik och börjar grunna på hur den nu ska kunna gå i blom, sätta frön och föröka sig då alla blomknoppar försvunnit. Lösningen blir att i makalös fart sätta en mängd sidoskott från hela plantan. Sidoskotten är av varierande storlek men växer alltså från plantan från det att toppskottet skördats till dess att det blir för kallt ute. Dessa brukar normalt säljas i butikernas frysdisk. Vi fryser också en del av våra sidoskott. En enda planta kan ge mer än 1 kg skörd, ofta upp mot 1,5 kg.

 

Broccoli

Resultatet av en sådd gjord i juli. Från den skördade vi fina toppskott i november och december.

 

Eftersom det är extra lyxigt att kunna skörda de stora toppskotten sår jag ofta flera omgångar av broccoli under vår och försommar, men den största skörden kommer alltså från sidoskotten och inte från själva toppskottet så som frågan ovan är ställd. Att plantan producerar mängder med sidoskott som är värdefulla i matlagningen visste jag inte innan jag började odla dem själv.

 

Många olika sorter

En del broccoli får ett jättestort toppskott, medan andra producerar ett litet men många fler sidoskott. En del sorter ger tidig skörd, medan andra ger bättre skörd sent på säsongen. Se till att läsa på och välja en sort som passar dina ambitioner. Det är ju ingen idé att välja en sen sort om du längtar efter broccoli under sommaren.

Tänk också på att broccoli är en av de, i mitt tycke, kålsorter som blir absolut äckligast då de angrips av kålmal och kålfjäril. Dessa lägger ägg på plantans blad, där utvecklas sedan en stor mängd larver. Larverna tar sig in i knippet med blomknoppar för att äta. Det är inte så läskigt i sig, men larverna är svåra att upptäcka och blir ofta kvar då grönsaken kokas. Ännu värre är att plantorna ofta tar smak av larvernas bajs. Det smakar som kålmaskar gör då de klämts. Inte gott. Se till att täcka broccoliplantan/-plantorna redan då de planterats, till exempel med gardinen Lill från Ikea. Håll koll på plantorna under säsongen och kläm bort ägg och larver om det är någon rackare som ändå tagit sig in under nätet. Se till att lägga sten eller brädbitar på nätet runt plantan så att det sluter åt ordentligt om marken.

Broccoli gillar att stå i näringsrik gjord. En bra idé är att täckodla och/eller vattna med gödselvatten av olika slag under säsongen för att berika jorden ytterligare. Läs gärna mer om det här:

Skaffa en potthink
Gödselvatten av nässlor
Gödsla med nässelvatten

 

 

Det är en stor poäng för en självförsörjande familj att odla flera olika sorters grönsaker för att variera måltiderna. Det finns många kålsorter som liknar broccoli i både smak och utseende som är roliga att variera med. Prova till exempel broccolirybs, broccolo och sprouting broccoli.
/Sara Bäckmo

 

28. mars 2015

11 svar till “Odla broccoli för stor skörd hemma”

 1. Per-Håkan Johansson skriver:

  Tack för alla fakta om , just kålrötter, så proffsigt , kompakt, förmedlat. Ser fram emot fler! Mvh Per-Håkan

 2. Per-Håkan Johansson skriver:

  Tack för alla fakta om , just kålrötter, så proffsigt , kompakt, förmedlat. Ser fram emot fler! Mvh Per-Håkan

 3. Cecilia skriver:

  En fråga, mina toppskott blir knappt ens något. Vad kan ha gått fel?

 4. Cecilia skriver:

  En fråga, mina toppskott blir knappt ens något. Vad kan ha gått fel?

 5. Beata skriver:

  Läste på nätet (Beltaine Cottage) att den lila sprouting broccolin kan bli perenn om den ej får självså sig. Beltaine Cottage ligger på västra Irland. Jag sådde denna broccoli i januari 2018 i Skåne. Flera buketter har skördats. I december 2018 står plantorna stora o fina. Blir spännande att se om någon av dessa skall bli perenn.

  • Eva skriver:

   Wow! Beata, det låter spännande! Har du någon uppdatering att ge oss om den lila broccolin? Tack på förhand. Mvh Eva

   • Beata skriver:

    I vår 2020 har jag skördat mängder med broccolibuketter på samma planta som såddes 2018.
    Plantan står i en pallkrage och är väldigt stor. Jag har fått stödja upp den. Det kommer nya skott nerifrån jorden. Varje år häller jag på en stor säck hästgödsel med torv ovanpå jorden. På vintern använder vi de goda bladen till smoothies. Jag skickar gärna en bild om det går att arrangera på något sätt.

 6. Anna skriver:

  Inte heller jag har någonsin fått ett enda blomskott utan endast en massa stora blad. Vad är fel?

 7. Kristin skriver:

  Hej kan man klippa bort de största bladen på plantan? Tar så mkt plats

 8. Linda Maria Seehuusen skriver:

  Hejsan!

  Vad tror du om att odla broccoli i kruka?
  Kogödsel från en köpesäck i en 25 liters kruka... 1 eller kanske 2 plantor?
  Eller är det dömt att misslyckas??

  Tack för en super-blogg!
  Vänl.hälsn Linda Maria

 9. Beata skriver:

  I vår 2020 har jag skördat mängder med broccolibuketter på samma planta som såddes 2018.
  Den står i en pallkrage och är väldigt stor. Jag har fått stödja upp den. Det kommer upp nya skott ifrån jorden. Varje år häller jag en stor säck hästgödsel med torv ovanpå jorden.
  Jag skickar gärna en bild om det går att arrangera på något sätt.
  Beata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *