Odla grönsaker att lagra

Här är en genomgång av exempel på grönsaker jag odlar och lagrar färska genom ett gäng olika metoder. Enkelt för det mesta också för oss som saknar klassiska lagringsutrymmen som matkällare och praktiska ekonomibyggnader.

En liten barnskottkärra fylld av skördade palsternackor.

 

En av våra största utmaningar som hemmaodlare idag är kanske att det i många fall saknas bra lagringsutrymmen till de grönsaker vi odlar. Vår fastighet saknar till exempel ekonomibyggnader, vi har inte ens ett garage eller mindre uthus att förvara något i. Till en början trodde jag att det skulle vara en stor begränsning, men nu vet jag bättre.

Också vi som saknar stora svala extrautrymmen som passar för att förvara mat i kan odla mängder av grönsaker och hitta ställen att lagra dem på. Jag har utforskat flera olika sätt och hittat ett helt gäng som funkar här. Genom att kombinera flera varianter kan jag lagra riktigt mycket grönsaker och minimera det vi köper i butik också under vinterhalvåret.

Jag tänkte dela med mig av några tips så att du kan planera vårens odling och förhoppningsvis ge dig på att lagra något nytt inför vintern. Observera att detta är vad som funkar i min trädgård och att du kan behöva experimentera dig fram för att hitta det som passar dig.

 

Grönsaker som står kvar i landen

Dessa är de mest ultimata grönsakerna eftersom jag kan odla upp en ordentlig skörd som sedan står kvar på växtplatsen över vintern, med eller utan skydd. Purjolöken lyfter jag dock upp och ställer i jord i en hink i tunnel eller på annat skyddat ställe. De yttersta lagren torkar lite under vårvintern men den är jättefin under det. Den 16 mars åt vi den näst sista purjolöken i en underbar rotsakssoppa. I tunnelväxthus har jag tidigare år övervintrat en härdig purjolökssort som gett skörd under våren.

 • jordärtskocka
 • vinter- och höstmorot
 • palsternacka (bilden ovan, skördade i mars)
 • purjolök
 • vintersallat
 • spenat
 • vinterportulak
 • rödbeta (små blir bäst)
 • svartrot
 • haverrot

 
 

Grönsaker som lagras svalt

Det finns fler rotsaker som kan lagras i svalt utrymme, inbäddade i torv eller sand eller helt utan. Daikon och rättika till exempel, men de har jag inte odlat så stora mängder av att jag kunnat prova. Vi har en ouppvärmd farstu som i bästa fall håller nollan under vintern och där brukar jag ställa in hinkar och backar med grönsaker som vi kan "skörda" under vintern. De klarar många månader på så sätt och är en stor tillgång. Palsternackor gillar dock inte att lagras så, de verkar bli finast om de står kvar i landet.

 • morot
 • potatis
 • rotpersilja
 • rotselleri
 • betor
 • kålrot

 

En stor emaljskål fylld av färska spenatblad.

En tidig vårskörd av spenat ska förvällas och läggas i frysen.

 

Grönsaker som kan frysas

De allra flesta grönsaker kan frysas men en del behöver lite förberedelser, som att förvällas, rivas, tillagas eller annat. Jag styckfryser gärna grönsakerna genom att lägga dem på en bricka med bakplåtspapper. När de frusit kan jag lätt knacka isär dem och stoppa i påse. På så sätt är det lätt att ta fram en näve sockerärter eller vad som till matlagningen. Lök är fenomenalt att ha i frysen, särskilt för barnfamiljer. Nu står jag snart med en liten en på armen och lagar mat igen och då är det jättefint att kunna plocka fram några deciliter hackad lök ur frysen istället för att stå med tårar i ögonen på både mig och liten och hacka.

 • baljväxter
 • lök
 • majs
 • spenat, mangold, nyzeeländsk spenat
 • squash
 • tomat
 • broccoli, blomkål, brysselkål
 • sparris
 • bär, frukt

 

Ett knippe med lök hänger längs husväggen.

Gul lök torkas på solig plats innan den tas in och lagras i korgar.

 

Grönsaker som lagras inomhus

Att lagra grönsaker inomhus i rumstemperatur är förstås väldigt enkelt och gör det möjligt att odla till exempel en årskonsumtion av lök och vitlök. Det enda som behövs som förberedelse är att löken torkar ordentligt, sen kan den förvaras inomhus där det finns plats. Bland tomaterna finns det sorter som kallas för evighetstomater, de eftermognar inomhus under många månader och kan skördas från sina klasar under sex, sju månader efter skörd.

 • lök
 • vitlök
 • tomat

 

Den fenomenala stukan

Vill gärna passa på att slå ett slag för att lagra grönsaker i stuka också. Det kan vara ett jättebra alternativ för den som vill odla och lagra mycket rotsaker men saknar de där svala utrymmena inomhus. En stuka är helt enkelt ett stort grävt hål i jorden, funkar fint att gräva i en av köksträdgårdens bäddar, där grönsakerna packas ner och lagras över vintern. I år blev det ingen stuka här eftersom jag skulle ha svårt att öppna den nu under vinter och vår när jag är gravid, men du kan gärna läsa om en tidigare stuka här: Stukan är tömd.

 

Det finns förstås en lång rad andra grönsaker som kan lagras både på de sätt jag nämner ovan och andra (som  inläggningar, mjölksyrning, konservering och torkning bland annat). Många av grönsakerna jag odlar har vi inte utrymme att förvara länge, till exempel huvudkål, trots att jag vet hur jag rent praktiskt skulle behöva gå till väga. Det här är alltså förslag som baseras på hur jag gör just nu.

Som du ser finns det en mängd sätt att lagra grönsaker på som inte kräver jordkällare, källare, ekonomibyggnader eller särskilt avancerade metoder. Jag odlar i stort sett alla grönsaker vi behöver under året och kan enkelt lagra på vår tomt och i de utrymmen som finns inomhus. Det är förstås klurigare för den som bor i lägenhet, men också med en balkong och den yta som finns på till exempel en kolonilott går det att klara sig länge.
/Sara Bäckmo

21. mars 2016

10 svar till “Odla grönsaker att lagra”

 1. Hanna skriver:

  Hej Sara!
  Har precis hittat dig på instagram och nu även hit. Vilken inspiration! Både för mitt trädgårdsodlande men också med era tankar kring familjeliv och närvarande föräldrar. Detta var väldigt behövligt då jag och min man väntar vårt första barn och vill hitta våra vägar för ett hållbart levnadssätt som familj. TACK!
  /Hanna

 2. Vibeke skriver:

  Hei! Jeg lurer på hvordan du planlegger hagen din i forhold til såing, høsting og erfaringer. Hvordan holder du oversikt? Har du alt i hodet eller bruker du noen slags planleggingsmetode på papir/data? Jeg tenkte å være litt mer organisert i år, og skrive ned datoer når jeg sår de ulike frøene, men lurer på om det har noe for seg.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! Det är svårt med planeringen. Det mesta har jag faktiskt i huvudet. Eftersom min odling är så blandad är det svårt att planera allting exakt, särskilt när mängder av sådder vill planteras ut. Jag gör en huvudskiss i början av året där de flesta grönsaker finns med. Sedan justeras den under året och kombineras efterhand som det finns saker som behöver planteras ut. Så här ser mina skisser ut: http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/ny-odlingsplan-med-mallar/
   Hälsningar Sara

 3. Tora skriver:

  Hej Sara!
  Tack för en fantastisk blogg! Mycket inspirerande!! Tänkte bara på att du inte har med pumpa och vintersquash som går att lagra inomhus i rumstemperatur. Har haft Hokkaido pumpa till mars utan problem.
  Allt gott till dig och din familj

 4. Pia lagerlöf skriver:

  Hej, det finns ännu en förvaringsmetod för många grönsaker. Den kräver lite mer arbete men torkning 😉 Då håller de dessutom i flera år. Jag har inte testat allt men baljväxter, lök, morot och lite annat. En del saker måste förvällas först men det var mindre jobb än vad jag trodde. Nästa projekt att testa är potatis 😉 Så att grabbarna kan ha med sig på scoutläger med mera. Bara för att se hur det går och hur länge de behöver koka sedan. Svamp är inte det enda som man kan torka hemma.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag torkar mycket lite, utöver bär och svamp, skriver om det i boken bland annat. Vi har svårt att hitta användning för de torkade grönsakerna och de blir istället liggandes i sina fina burkar oanvända. Hälsningar Sara

 5. Veronica Lind skriver:

  Hej Sara! Tack för allt du delar i din underbara blogg!
  Jag tänkte låta mina rödbetor stå kvar i landen och undrar då om jag ska sluta vattna dom? Behöver jag beskära blasten och täcka dom med ensilage eller liknande? Jag täckodlar med ensilage runt plantorna så jag tänker mer på om jag behöver täcka toppen på rödbetan?
  Varma hälsningar Veronica

 6. […] Sara Bäckmo har listat vilka grönsaker, bär och rotfrukter som kan förvaras på olika sätt. Lök, vitlök och tomat förvaras i rumstemperatur medan morot, potatis, rotpersilja, rotselleri, betor och kålrot förvaras svalare. Här kan du ta del av hela listan med grönsaker att lagra. […]

 7. Ellinor Gröndahl skriver:

  Hej

  Här odlas det av lycka o lust. Är dålig på att planera olika grödor, det verkar du as grym på. Här har vi en vegan i familjen på 16 år. Och första året hon ska vara delaktig i odlandet. I vinter kunde jag lagra äpplen i matkällare (100kg) och palsternackor i landet. Gjorde din gröna kertchup i höstars och den blev snabbt en favorit hos familjen o vänner. I år blir det premiär för att skörda sparris efter en tre års väntan. Jordärtskocka!? Den gillar inte jag. Smakar inte speciellt gott tycker jag (testat purre o mos). Känner att den mest skuggar o tar plats. Flyttade dessa i höstars till en bättre plats och slängde massor som jag inte hade plats med. Har du några goda råd om den grödan? Recept? Känns mest som en nödårs gröda som jag skulle ta till då det verkligen var matbrist. /Ellinor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *