Odla med fiberduk - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla med fiberduk

Fiberduk är minsann inte bara för proffsiga odlare med stora ambitioner. Med några fiberdukar till hands kan vem som helst trolla fram en tidig skörd. Här går jag igenom hur fiberduk kan användas och varför.

En trädgård med vita dukar på marken

Mitt mittenkvarter i köksträdgården har dukar och lock över alla fyra stora bäddar.

 

Om du vill snabba på dina växter lite på våren och ge dem förutsättning att stå kvar länge i landet på hösten, då är fiberduk ett suveränt tips. Fiberduk är en tunn väv som läggs över en växtplats. Den kan användas på marken, över odlingsbäddar där. Men den kan också läggas över pallkragar och över odlingsplatser i ett växthus. Och över en krukodling. Överallt där du har gjort en sådd eller har små växter som behöver en extra ombonad växtplats, kan du använda fiberduk.

Fiberduk används för att skydda växtplatsen och hålla värme kvar i jorden och i luften alldeles runt plantorna. Under duken blir jorden några grader varmare än om det inte ligger en duk över. Dessutom skyddar duken jorden och sådden om det skulle komma ett kraftigt regn. Och den skyddar mot blåst och grävande katter och sånt också.

Dessutom kan fiberdukar användas som skydd för täckmaterial, som fåglarna lätt drar i på våren när de bygger bon.

Fiberduk köps i trädgårdsbutikerna, antingen ihopvikt eller på rulle. Hållbarheten är oftast inte så bra för de vanligaste konsumentprylarna i detaljhandeln, dessvärre. De tunnaste dukarna håller kanske bara en säsong, medan de kraftiga dukarna och specialdukarna håller betydligt längre. Om du har en stor odling är det bra att köpa långa dukar som täcker en stor bädd. Duken ger ett extra skydd om den läggs dubbel då det är kallt. Trädgårdsbutiker för yrkesodlare har ofta lite tåligare dukar.

 

En tunn fiberduk över jord med kompostgaller på.

Så här ser den tunna fiberduken ut. Här lagd ovanpå kompostgaller för att inte ligga direkt på jorden där jag sått morötter.

 

Blir det varmare?

Hur stor nytta gör det då, att ha en väv över jorden? Jättestor nytta! En ganska varm och solig dag i april var jag ute och mätte temperaturerna i trädgården. Jag odlar i zon 3, söder om Växjö. Så här såg det ut.

 • odlingsbädd täckt med vanlig fiberduk - 17 grader
 • odlingsbädd täckt med specialfiberduk - 16 grader
 • odlingsbädd utan fiberduk - 14 grader
 • odlingsbädd täckt med täckmaterial - 10 grader

Temperaturen i jorden gör mycket stor skillnad för hur fröerna gror och hur väl växterna sedan kan växa. Störst påverkan på sådden har fiberduk väldigt tidigt på våren, till och med på senvintern när till exempel spenat och sallat kan gro väldigt tidigt. Då kan en grad hit eller dit spela stor roll. Sent på våren gror det bra i jorden även om den inte är täckt med duk, men växter som skyddas då de är väldigt små kommer att växa betydligt snabbare än utan duk. Särskilt eftersom temperaturen jämnas ut något då det är kyligare på natten. Det är väldigt bra!

 

Läs mer: Stora temperaturskillnader i trädgården

 

En nät-liknande duk lagd på jorden.

Så här ser specialfiberduken Climata ut. En gles väv som är mycket hållbar men håller värmen i jorden på fint sätt.

 

Odla under fiberduk tidigt på våren

 • spenat
 • sallat
 • rucola
 • asiatisk kål (tex pak choi)
 • rädisor
 • dill

Samma grönsaker som ovan kan du täcka med fiberduk på hösten för att förlänga skördetiden ute i landet.

 

Läs mer: Skydda med fiberduk på hösten

 

Olika dukar

Det finns olika slags fiberdukar. Det finns supertunna och något tjockare. Och så finns det de som kallas för specialfiberdukar, som påminner om ett sånt där nät som man köper lök i, fast tätare vävt. Tjocka dukar gör att värmen som lagrats i jorden under dagen inte försvinner bort i luften lika snabbt som om jorden inte varit täckt.

En av mina favoriter är specialfiberduken (Climata). Jag använder den för att värma och skydda jorden på våren, men också för att hålla fjäril borta från kålodlingen under sommaren.

Se fler tips om sätt att skydda odlingen på i videon nedan.

 

Att vattna

Det skulle vara väldigt jobbigt att behöva lyfta av alla dukar så fort trädgården ska vattnas på våren. Tack och lov behövs det inte. Dukarna släpper igenom vatten på ett bra sätt (gäller inte de allra kraftigaste dukarna dock, de släpper igenom betydligt mindre och behöver lyftas av vid vattning) och kan ligga kvar över odlingsplatsen. På hösten behöver vi sällan vattna ute i köksträdgården eftersom vädret är fuktigare än på våren.

Eftersom duken riskerar att bli lite tyngre, även om det är en tunn duk, kan det vara bra att lägga kompostgaller som skapar en luftspalt mot jorden. Lägg gallret med stenar eller brädbitar i hörnen och kanske något i mitten som bär upp, och därefter duken över. Glöm inte att förankra duken i hörnen och längs sidorna så den inte blåser upp.

 

Pallkrageodling där vissa kragar har täckts med vit fiberduk.

Fiberduk kan med stor fördel användas på pallkragar också. Då skapas ett fint mikroklimat i pallkragen och jorden värms upp bra.

Tips för användning

Fiberdukar kan användas på väldigt många olika sätt, helt beroende på vad som passar bäst i respektive odling. Den kan läggas rakt på jorden och fästas med enkla stenar eller bräder längs sidorna, så den inte blåser bort. Över ömtåliga sådder (till exempel morot) lägger jag ett kompostgaller över jorden först, så att inte duken ska tynga över de pyttesmå plantorna när de tittar upp ur jorden.

På pallkragar lägger jag också gärna kompostgaller över kragen, fiberduk över gallret och sedan sten eller bräder som håller duken på plats. Då ligger duken en bit från jorden och tynger inte ner över plantorna.

Duken kan också läggas över små bågar över växterna, så att den inte ligger just på plantorna. Och så kan den användas i sjok som sveps runt större buskar och små träd som måste skyddas från frost, till exempel i ett växtskydd.

Tänk dock på att inte använda klassiska fiberdukar som kålnät på sommaren. Dukarna är för täta. Kål gillar att ha det luftigt när de växer, om det blir för varmt och instängt blir plantorna lätt stressade och går i blom. Specialfiberduken är däremot bra, eftersom den inte är lika tät, men begränsar ändå skadorna från kålfjäril och (i viss mån) kålmal.

 

Fiberduk över kompostgaller med små vattendroppar.

Alla fiberdukar, utom de allra kraftigaste, släpper igenom vatten. Du behöver alltså inte lyfta av duken utan kan vattna över den. Vattnet sipprar ner genom duken till jorden.

 

Oavsett om du har en liten eller en stor odling så är olika slags fiberdukar perfekt att ha i förrådet, både för vårens och höstens odling. Att locka växterna att gro tidigt, och/eller skydda dem från kyla, är perfekt! På våren kan det vara duken som avgör hur tidigt du får skörd av de första bladgrönsakerna, till exempel. Och på hösten förlängs skörden och du får finare grönsaker om du lägger en duk på en tid när hösten börjar bli kall.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

15. april 2020

5 svar till “Odla med fiberduk”

 1. Eva skriver:

  Hej Sara!
  Jag följer dig på sociala medier. Faktiskt bor jag inte så himla långt från dig men har en helt annan växtzon eftersom jag bor på - nästan - toppen av småländska höglandet. Det jag ville berätta är att du har inspirerat mig, inte till täckodling men med så mycket annat.
  I höstas sådde jag både Portlak-sallad och rödkål, jag valde fröer som det stod ditt namn på. Jag fick inte fram mycket och lämnade det i växthuset över vintern. Nu har jag en pallkrage med massor av portlak-sallad (osäker på namnet) och rödkålsplantorna är femton centimeter höga (jag ska plantera ut dem när det blir varmt i jorden). Sedan har jag köpt solcellsbevattning efter det att du skrev om det och där blev kostnaden mindre efter att ha använt rabattkoden du fixade. I dag, alldeles för en stund sedan, beställde jag den kompostmaskin som du tipsade om.
  Efter att ha funderat över natten (då var det 8 stycken i webbutiken) till nu på morgonen (det var bara 4 kvar då och jag vågade inte vänta) slog jag till!
  Jag har också anammat din filosofi om "lite varje dag". Trädgården mår jag bra av, men den ska inte innebära stress och krav. Just i dag är jag i fas. Jag ska sätta nya gångjärn på min grind (barnbarnen klättrar över och nu har den fått en lustig vinkel) och rensa landet på ogräs samt planera min kompost - just nu består den av tre vidriga högar, sneda och vinga och fulla av kvistar som ska malas ner av kvarnen. Det ser jag fram emot.
  Mina sådder har än så länge gett bra resultat, men jag satte ut mina små ynkliga chiliplantor i växthuset och där har de stått några nätter med väv över sig på nätterna, de ska få flytta in igen för de kräver mycket värme och det räcker inte till på nätterna. Jag har också gjort en test, i ett pyttelitet växthus, ett sådant som man sätter ovanpå en pallkrage (och är obekvämt eftersom jag öppnar luckor uppifrån och får sticka ner huvudet för att nå jorden) har jag satt ner sex förgrodda potatisar i hopp om att få en skörd till midsommar. På nätterna är jorden inte speciellt varm men på dagarna visar jordtermometern upp mot tolv till femton grader. Jag offrar potatisarna för att prova, resten får vänta tills det är lite varmare.
  Jag älskar livet i trädgården.
  Hoppas du förstår att det här långa inlägget var en liten hyllning till dig. Du inspirerar, även om jag inte tar efter allt.
  PS Jo, jag kom på nu att jag har misslyckats med purjolöksfröna, jag vet inte vad som hände men bara en grodde och jag får göra om. Jag vet ju, efter att ha läst dina inlägg, att purjo kan klara frostnätter till hösten.
  Om du vill kan du kolla på Instagram, även om det mest är bilder på min hund där, men jag lägger upp bilder på mina vingliga rödkålsplantor och portaksalladen där om en stund

  • Lena Öritsland skriver:

   Hej Eva!
   Vad var det för en kompostmaskin? Är relativt ny att odla, har växthus sedan ett år tillbaka och vill nu göra en kompost. Fint om du tipsar och var du köpte den. Lena Öritsland

 2. Eva skriver:

  PS Du hittar mitt instagram på eva_stickar_och_syr - fast det är, som jag skrev, mest min hund som figurerar där. Men jag har lagt upp bilderna på rödkålen och salladen! Kolla om du har tid och lust.

 3. Annelie skriver:

  Jag använder fiberduk över pallkragarna hela tiden så inte Rådjuren äter upp det jag odlar. Har bågar över en del så svårt att täcka med kompostgaller. Vad skulle jag kunna ha som skydd mot Rådjur och även mördarsniglar?

 4. Agneta Lögdquist Eriksson skriver:

  Hej!
  Dessa dukar, vad är de gjorda av?
  En av mina, som legat ute under vintern, blev bara mjöl när jag tog i den.
  Är det plast?
  Du har blivit en stor inspiratör för mig.
  Tipsa andra att följa dig 💚🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *