Odla mycket dill

Dill är lite kinkig. Ibland funkar det och ibland inte. Bäst blir resultatet här när jag anstränger mig minimalt och bara strör ut fröerna.

En skål fylld med dillvippor.

En stor bytta med massor av dill, skördad i maj, som ska hackas och stoppas i frysen. Den är odlad i mitt tunnelväxthus, från sådder som gjorts på vintern.

 

I maj har vi hunnit äta dill, mycket dill, i många veckor. Dessutom har jag hunnit frysa in hela vinterns behov av hackad dill. Mer står skördeklar i tunnelväxthuset medan nya sådder växer till sig på friland.

Oj och hej och hå, säger följare som ser dill-bilderna på nätet. Hur gör du?

 

Växer fint tidig vår

Dill är en av flera grönsaker som växer fint tidigt under våren. Fröna är dessutom så finurliga att de kan sås redan under vintern, eller under tidig vår, när jorden är mycket kall. De gror när de tycker temperaturen blivit lagom, under förutsättning att de blivit sådda förstås. Jag sår många omgångar av dill för att ha mycket att skörda under lång tid. De första sådderna görs redan under vintern, sedan sår jag under våren, sommaren och nytt under hösten igen. Vilken perfekt grönsak va!

 
 

Året sådd i tunnelväxthuset gjordes i februari. Och slutskördades i maj. Det är väldigt effektivt att odla så eftersom ytan först används till dill, innan annat planteras ut senare under våren. Jag får helt enkelt flera skördar från en och samma yta och behöver inte upplåta värdefull jord till infrysningsdill under sommaren.

 

Vill inte finsås

Min dill växer allra bäst om jag inte fjäskar med den för mycket. I välordnade rader blir det inte alltid mycket med den.

Tidigt på säsongen är det toppen att bredså en lite större yta, kanske en kvadratmeter, i en pallkrage med lock eller i ett växthus. Jag strör ut fröna över ytan, krafsar ner dem i jorden och vattnar. Bara så. Dill gillar vatten, det försöker jag komma ihåg och vattnar så ofta jag kan.

På friland sår jag dill genom bredsådd i en låda eller lite slarvigt genom att strö ut en näve frön i en bädd där det växer annat. I år bredsår jag till exempel en fyra meter lång bädd där dillen får trängas lite gemytligt med paprika och busktomat. I en sån bädd märks inte de fröer som eventuellt inte gror - det blir så mycket ändå.

Du som bara odlar på friland kan prova att så dill under vintern i till exempel en pallkrage med lock - det ger tidig skörd. I norr hör jag att det ger betydligt tidigare skörd än vårsådderna. Prova och se!

 

Bredsådd dill på sin växtplats.

I tunnelväxthuset skördades nästan en kvadratmeter dill i maj för infrysning.

 

Svårt att täckodla

När dillen poppar upp ur jorden efter en bredsådd står den ganska tätt. Eller väldigt tätt. Det är i princip omöjligt att gödsla med täckodling, om inte gräsklipp eller annat läggs i tjockt lager till exempel runt hela bädden. Men i en begränsad låda är det förstås svårare. Jag vattnar då istället med nässelvatten för att ge dillen en kick. Det märks tydligt när dillen behöver mer näring, den blir lätt gul och dassig när det saknas det lilla extra.

 

Skörd på nytt

Liksom många andra växter är dill särskilt odlingsvärd eftersom den ger fler än en skörd. Klipp ner plantan och lämna några centimeter längs marken så växer det snart ut en ny dillvippa.

Jag har en särskild påse i frysen där jag lägger hackade dillstjälkar. De är mycket användbara till olika grönsakssalter, potatiskok och annat. Den hackade dillen fryser jag i påsar eller burkar. Den som tycker att dillsmaken sprider sig till annat i frysen kan prova att lägga dillpåsen i en större stängd plastpåse tillsammans till exempel andra grönsaker. De dubbla lagren gör att andra råvaror i frysen inte tar smak.
/Sara Bäckmo

26. maj 2016

17 svar till “Odla mycket dill”

 1. Kitty skriver:

  Jättebra inlägg! Jag har sått en lägre dillsort i mitten av mars i odlingslåda med lock (zon 4 i finland, motsvarar 5-6 i sverige). Min dill är inte riktigt skördeklar ännu, men den börjar buska till sig och är ca 15 cm hög. I helgen bredsådde jag också en halv odlingslåda med dill.
  Blir så inspirerad av dig, och ditt filmklipp gav mig fina råd att tänka på!
  Tack för tipset med att klippa ner dillen. Det ska jag testa vid skörd.
  /Kitty

 2. Laszlo Donat skriver:

  Jag sådde dill i april/maj och blev en fin grön matta som dog fram till juni och nu inget spår efter. Jag antar att jag vattnade för mycket. Kan hända att dill trivs inte i min syra lera. Jag lyckades inte i fjol heller.

 3. Randi Siepen skriver:

  Dill- och persiljesådd a la August Strindberg från boken "Strindberg som trädgårdsmästare". Fantastisk bok!
  ..... Nu äro persilja och dill mycket tröga växter och därför stöper jag fröet i vatten och några droppar saltsyra, varav jag vinner ändå till fjorton dagar, då dessa sengångare eljes kunna ligga sex veckor i jorden. "
  Men innan han sår vattnar han sin säng med purin.

 4. Maria Elena Grundner skriver:

  Hej bor del viss i södra Spanien. Vill gärna odla dill. Älskar dill. Vilken sort är bäst, som klarar värmen. Har även möjlighet att odla på vintern.

 5. annatjader161 skriver:

  Tack för den informationen - jättebra. Dill har alltid för mig verkat lite temperamentsfull; mamma lyckas alltid jättebra, förra året lyckades jag med köpta plantor (!), och sen försökte jag så utan att det gick jättebra Nu växer det under inomhuslampan (bara på skoj för det är ju inte jättemycket), men jag ska tänker slänga ut ett par påsar i pallkragarna där jag satte vitlök i höstas så får vi se vad som händer. Mvh Anna

 6. Nina skriver:

  Jag brukar lägga dillfrön i vatten tills de gror. Sedan planterar jag bara de frön som grott. Det brukar bli jättefin dill.

 7. Heléne S Sylegård skriver:

  Jag undrar vad använder du all dill till? Att jag undrar beror på att min dill självsår sig vår som höst och jag hinner inte göra av med allt. Nu har jag massor med fin höstdill, tyvärr vill ingen ha trots försök. Nu önskar jag tips på vad ska jag göra med all dill? Jag har svårt att bara höstgräva ner den.

 8. Anders Frankenberg Wester skriver:

  Nu kan jag givetvis inte svara på vad Sara B. gör med sin dill.

  Men utöver fisk, och skaldjur som alltid är gott med dill till, så är det ju underbart till färskpotatis - sommaren igenom ! och så finns. sett ju dillkött och frikasséer. Inläggningar förstås, men då kommer vi ju tillbaka till fisk igen.....

  Det är inte svårt att göra av med dill ! Några dillkronor går väl till återsådd, och i "värsta" fall får man väl ge bort!

 9. Christer Eliasson skriver:

  Jag har försått dill inomhus. Plantorna är c:a 10 cm.
  När är det lämpligt att planetera ut dom i växthus?

 10. Lillemor Keim skriver:

  Hej alla!
  Dill är en underbar krydda. Jag använder dill bl.a när jag gör en tomatsallad med finhackad gul lök rödvinsvinäger ,olja salt vitpeppar och dill. Det är jättegott. Också
  till sallad på slanggurka, där ingår även dill.

 11. Solveig Sandström skriver:

  Ett bra dillrecept är det här: Sardellåda.
  De allra minsta spelkulorna av potatis som man nästan vill kasta när man tar upp egen potatis används här. Sköljes eller skrapas. Bred ut så botten blir täckt i en smord ugnsform. Ta en burk sardeller, helst ihoprullade med en kapris i mitten men finns inte det så går det bra med raka. Var rädd om oljan när du öppnar burken den ska med i lådan. Lägg ut sardellerna jämnt. Strö över massor av klippt dill. Ju mer ju bättre. Häll över oljan och en rejäl mängd grädde.. Potatisen ska nästan täckas av vätska. Inget salt, ingen peppar. Grädda i 200 grader till potatisen är mjuk.
  Har varit min festmat vid potatisupptagning i många år nu.

 12. Bengt Näsman skriver:

  Hej.
  Vad gör jag för fel med min dill,efter sådd så kommer den upp fint men när den kommit ca 1dm. så börjar bladen bli röda och den slutar växa och tynar bort allteftersom även stjälkarna blir röda.
  Mvh BENGT.

 13. Inger Sjöberg skriver:

  Hej! Jag har försökt så dill inne i kruka flera gånger, men den blir ca 10 cm och som tunna strå och ginglig. Efter ett tag dör den. Vad ska man göra för att den ska bli grävare och fortsätta växa ?
  Nybörjare

 14. Siv Andersson skriver:

  Man kan så dill för fjärilarnas skull. Makaonfjärilen lägger gärna sina ägg på dillstrået!😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *