Odla mycket dill - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla mycket dill

Dill är lite kinkig. Ibland funkar det och ibland inte. Bäst blir resultatet här när jag anstränger mig minimalt och bara strör ut fröerna.

En skål fylld med dillvippor.

En stor bytta med massor av dill, skördad i maj, som ska hackas och stoppas i frysen. Den är odlad i mitt tunnelväxthus, från sådder som gjorts på vintern.

 

I maj har vi hunnit äta dill, mycket dill, i många veckor. Dessutom har jag hunnit frysa in hela vinterns behov av hackad dill. Mer står skördeklar i tunnelväxthuset medan nya sådder växer till sig på friland.

Oj och hej och hå, säger följare som ser dill-bilderna på nätet. Hur gör du?

 

Växer fint tidig vår

Dill är en av flera grönsaker som växer fint tidigt under våren. Fröna är dessutom så finurliga att de kan sås redan under vintern, eller under tidig vår, när jorden är mycket kall. De gror när de tycker temperaturen blivit lagom, under förutsättning att de blivit sådda förstås. Jag sår många omgångar av dill för att ha mycket att skörda under lång tid. De första sådderna görs redan under vintern, sedan sår jag under våren, sommaren och nytt under hösten igen. Vilken perfekt grönsak va!

 
 

Året sådd i tunnelväxthuset gjordes i februari. Och slutskördades i maj. Det är väldigt effektivt att odla så eftersom ytan först används till dill, innan annat planteras ut senare under våren. Jag får helt enkelt flera skördar från en och samma yta och behöver inte upplåta värdefull jord till infrysningsdill under sommaren.

 

Vill inte finsås

Min dill växer allra bäst om jag inte fjäskar med den för mycket. I välordnade rader blir det inte alltid mycket med den.

Tidigt på säsongen är det toppen att bredså en lite större yta, kanske en kvadratmeter, i en pallkrage med lock eller i ett växthus. Jag strör ut fröna över ytan, krafsar ner dem i jorden och vattnar. Bara så. Dill gillar vatten, det försöker jag komma ihåg och vattnar så ofta jag kan.

På friland sår jag dill genom bredsådd i en låda eller lite slarvigt genom att strö ut en näve frön i en bädd där det växer annat. I år bredsår jag till exempel en fyra meter lång bädd där dillen får trängas lite gemytligt med paprika och busktomat. I en sån bädd märks inte de fröer som eventuellt inte gror - det blir så mycket ändå.

Du som bara odlar på friland kan prova att så dill under vintern i till exempel en pallkrage med lock - det ger tidig skörd. I norr hör jag att det ger betydligt tidigare skörd än vårsådderna. Prova och se!

 

Bredsådd dill på sin växtplats.

I tunnelväxthuset skördades nästan en kvadratmeter dill i maj för infrysning.

 

Svårt att täckodla

När dillen poppar upp ur jorden efter en bredsådd står den ganska tätt. Eller väldigt tätt. Det är i princip omöjligt att gödsla med täckodling, om inte gräsklipp eller annat läggs i tjockt lager till exempel runt hela bädden. Men i en begränsad låda är det förstås svårare. Jag vattnar då istället med nässelvatten för att ge dillen en kick. Det märks tydligt när dillen behöver mer näring, den blir lätt gul och dassig när det saknas det lilla extra.

 

Skörd på nytt

Liksom många andra växter är dill särskilt odlingsvärd eftersom den ger fler än en skörd. Klipp ner plantan och lämna några centimeter längs marken så växer det snart ut en ny dillvippa.

Jag har en särskild påse i frysen där jag lägger hackade dillstjälkar. De är mycket användbara till olika grönsakssalter, potatiskok och annat. Den hackade dillen fryser jag i påsar eller burkar. Den som tycker att dillsmaken sprider sig till annat i frysen kan prova att lägga dillpåsen i en större stängd plastpåse tillsammans till exempel andra grönsaker. De dubbla lagren gör att andra råvaror i frysen inte tar smak.
/Sara Bäckmo

26. maj 2016