Odla nyzeeländsk spenat

Plantorna är roliga att odla. Jag har för vana att alltid förså nyzeeländsk spenat och sedan sätta ut färdiga plantor där det finns plats i landet.

En ung planta sedd ovanifrån.

 

Jag vill tipsa om en riktigt värdefull bladgrönsak. Jag hör väldigt sällan odlare prata om den och vill gärna lyfta den lite eftersom det är en mycket odlingsvärd och enkel grönsak.

Nyzeeländsk spenat är inte släkt med vanlig spenat, men är en bladgrönsak som kan användas till precis allt som vanlig spenat används till. Jämfört med vanlig spenat har den många fördelar vilket gör att den är riktigt fin att odla. Jag har alltid ett helt gäng plantor på olika platser i köksträdgården.

I vår familj äter vi mycket spenat och just nyzeeländsk spenat är toppen i familjer där det finns små barn. Spenat, mangold och andra bladgrönsaker som innehåller nitrat. Det omvandlas i kroppen till nitrit, som kan vara skadligt. Nyzeeländsk spenat däremot bildar inte nitrit lika lätt och är alltså ett utmärkt alternativ till spenat och mangold.

 

Många små plantor står i ett tråg för skogsplantor.

Jag försår gärna många plantor på en gång och sätter sedan ut de små plantorna var helst de finns plats. De gillar näring och gula blad eller stillastående plantor ger en hint om att växterna inte är helt nöjda. Här är de sådda i ett pluggbrätte för skogsplantor.

 

Många små plantor fyller marken i ett tunnelväxthus.

Sådden får gärna stå i ett av mina tunnelväxthus innan de planteras ut. I tunneln som står i skugga växer de långsamt utan att torka ut av solvärmen, vilket ger mig lite andrum när mycket ska planteras ut på en gång.

 

Försådd på våren

Plantorna är roliga att odla. Jag har för vana att alltid förså nyzeeländsk spenat på våren och sedan sätta ut färdiga plantor där det finns plats i landet. Anledningen till att jag försår är att fröna kan ta upp till en månad på sig att gro och det är svårt att underhålla en sådd så länge ute i landen. De små plantorna är knubbiga och fina och växer bra så snart de etablerat sig på växtplatsen. Framför allt växer de fort!

Nyzeeländsk självsår sig lätt i landen och ger ofta fina småplantor på försommaren där den växte föregående år. Bara att gräva upp och plantera på nytt ställe.

 

Täcker och ger stor skörd

Jag gillar att sätta ut nyzeeländsk spenat som marktäckare bland andra grönsaker. De får alltså ingen egen plats i köksträdgården utan samplanteras med andra växter, gärna på väl gödslad och fuktig jord. Under tomater, majs och sparris växer de fint, eller bland sommarblommorna. De kan också växa som kantväxt i en plantering men då måste det finnas med i beräkningen att plantan kan bli väldigt stor. Min syster Hanna visade ett praktexemplar som såg ut som en fluffig grön kudde med drygt en meter i diameter. Mina plantor blir betydligt mindre än så eftersom jag skördar dem så ofta.

Plantan blir ganska låg och skjuter långa spröda stjälkar i marknivå. Bladen kan bli stora som handflator och är läckert gröna och lite köttiga i konsistensen. Plantan blommar efterhand, men blommorna är så små och påverkar inte smaken alls att växten utan vidare kan stå hela sommaren och ge skörd, till skillnad från vanlig spenat.

 

En stor planta med många grenar.

Sent på säsongen bildar plantan en stor tuva av köttiga blad, under förutsättning att den inte skördats hårt tidigare förstås. Mina plantor blir sällan så här tjusiga eftersom vi äter efterhand skotten går att skörda.

 

Jag knipsar av stjälkarna och repar av bladen efterhand de behövs. Späda blad är goda färska i sallad medan de större bladen är finast om de förvälls och används i matlagningen. Ju fler stjälkar som knipsas desto fler växer ut. På så sätt är nyzeeländsk spenat suverän att odla för barnfamiljer. Barnen kan enkelt skörda plantan utan att den förstörs, även om de kan se lite halvdassiga ut efter någons framfart. Nyzeeländsk spenat är vår femårings favorit och han beställer alltid plantor till sin lilla odling. De syns knappt under säsongen eftersom han skördar och äter allteftersom nya blad växer ut. När besökare i trädgården frågar femåriga Viggo vad som är hans favorit bland grönsakerna briljerar han genom att säga nyzeeländsk spenat - något flertalet besökare aldrig hört talas om!

Nyzeeländsk spenat växer fint på hösten. Jag brukar så ett tråg med frön som får stå till sig på skuggig plats i trädgården och fyller sedan ut skördade "hål" i landen efterhand. Det är inte alltid plantorna hinner bli jättestora men om en planta ger en måltid så är det ett värdefullt sätt att använda både yta och den näring som finns i jorden på.
/Sara Bäckmo

 

01. januari 2016

26 svar till “Odla nyzeeländsk spenat”

 1. En av mina favoriter också...dax att beställa nya frön.

 2. KikkiSandström skriver:

  Härligt! Jag älskar spenat och kommer definitivt att testa denna variant. Men har den alla fördelarna som vanlig spenat har, dvs. att den är bra för oss som tränar på gym?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Alla gröna blad brukar ju anges vara väldigt nyttiga, med spenat i ledningen förstås. Det står inte något om att just den nyzeeländska spenaten skulle vara särskilt nyttig, på samma sätt som till exempel spenat och trädgårdsportulak. Men för en hemmaodlare är det ju ändå omöjligt att odla spenat under sommaren, så då kan en ju lika gärna odla andra gröna blad och senare bunkra vinterförrådet av spenat till frysen under hösten. Så försöker jag att göra. /Sara

 3. Sandra skriver:

  Vilket bra tips! Ska testa en här spenaten under den kommande säsongen. Försöker hålla igen lite på odlingen i år tänker jag eftersom det förhoppningsvis kommer en liten bebis lagom till sommaren. Men en del grödor vill jag inte vara utan 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi, hi. Efter att jag själv berättade att vi väntar liten till våren har jag fått veta att det är en hel mängd följare som också väntar barn. Så roligt! Grattis! Min erfarenhet är att det går alldeles utmärkt att odla också med väldigt små barn, faktiskt nästan lättare när de är alldeles nykläckta än senare. Vid åtta månader eller så kan det bli knepigt när liten börjar vilja vara med på ett annat sätt - men för min del inträffar det först om ett år, om allt går som det ska. Som jag sagt till de andra, vi får peppa varandra! Lycka till med allt under våren! /Sara

 4. Bisse skriver:

  Hej! Funkar portulak och nyzeeländsk spenat att så den här tiden på året på samma sätt som vanlig spenat i kallbänk? Försökte hitta vad du skrivit om det men lyckades inte.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jämfört med nyzeeländsk spenat och trädgårdsportulak är spenat mycket mer köldtålig. Dessutom gror och växer den dubbelt så snabbt som de övriga och därför är den mer odlingsvärd tidigt på säsongen. Den ger helt enkelt tidigare skörd. Trädgårdsportulak försår jag helst, nyzeeländsk spenat också, eftersom de tar tid på sig att gro och det går bra att göra inomhus om man har plats. /Sara

 5. cecilia skriver:

  Dessutom går Nyzeelänsk spenat alldeles utmärkt att övervintra inne på fönsterbrädan, som en krukväxt, o då blir det tidig skörd av den nästa sommar, den är perenn på Nyazeeland.

 6. Bottnade med bokashi I en kallbänk. Det resulterande i en lyckad spenatodling. Spenatpizza . Fräs ihop en massa spenat med olika löksorter och helst lite chili.. Och valfria örter och kryddor, täck med riven ost ,tex sparade ostskalkar, ovanpå en pizzadeg. Smask!

 7. Daniel Nilsson skriver:

  Hej!
  Jag har nyss skördat en andraskörd av nyzeeländsk spenat och undrar om det är någon idé att ta vara på stjälkarna? Vid första skörden var de så späda att jag hackade ner och förvällde stjälk och blad ihop, men nu har jag separerat dem eftersom stjälkarna var grövre.

 8. Tina Lif skriver:

  Letar mig tokig, men hittar inget svar så jag frågar dig. Är nyzeeländsk spenat ok att äta för den som har problem med njursten? Svärfar älskar spenat, men efter att ha fått problem med njursten så vågar han inte äta spenat och innan vi vet säkert vågar han inte heller testa nyzeeländsk spenat...

 9. Gunvor skriver:

  Innehåller den oxalsyra?

 10. Anna Tjäder skriver:

  Hej
  En måste-grönsak varje år. Har dock inte tänkt på att fröså så det ska jag prova.

 11. Kitty skriver:

  Hur är det att frysa den?
  /Kitty

 12. Anna skriver:

  När ska man stoppa ner frön till nyzeeländsk spenat i jorden? Låter som att den kan sås inne och hänga med rätt bra eller ?

 13. Charlotte Nordqvist skriver:

  Du säger att det kan ta upp till en månad för fröna att gro. De rekommenderas blötläggning 1-2 dygn innan, är det med denna blötläggning det tar så lång tid, eller förkortas den då?

 14. Ewa skriver:

  Hej jag har den spenaten i min trädgård, när kan jag börja skörda för mina plantor har börjat blomma

 15. Eva Gil Berglund skriver:

  Den är perfekt som marktäckare i stora krukor också tex m chili/paprika.

 16. Yvonne Morelius skriver:

  Hej. Var köper du dina fröer till Nyazelänsk spenat och portlack?
  Yvonne

 17. Jenny skriver:

  Hej,

  Jag har sått flera omgångar frön med nyzeeländsk spenat från Runåbergs fröer under ca 2 mån tid. 77% grobarhet. Testat både blötlagda och inte blötlagda frön. Jag har dem i små poddar i ett minidrivhus inne. Det är ganska varmt i vår lgh, kanske 23-24 grader. Men de gror inte! Vad gör jag för fel? Nu har KANSKE ett frö grott, men kan inte se än om det verkligen är nyzeeländsk spenat för plantan har bara fått hjärtblad.

  Jag fick en planta av min mamma förra året som jag odlade i pallkrage, och både jag och ett av mina barn blev väldigt förtjusta i den. Jag gillar tuggmotståndet och att knapra på bladen som de är eller i en sallad.

  Har googlat som en galning men hittar inte vad som kan gå fel vid sådd.

  //Jenny

 18. Anna Sundin skriver:

  Vilket fint tunnelväxt hus! Var kommer det ifrån?

 19. Sara skriver:

  Kan jag samplantera med grönkål, ärtskidor? Från vilken temp klarar den utplantering? Har förtrott inne och härdar nu varje dag, ca +5 på natten

 20. Annika Sandström skriver:

  Till min förvåning övervintrade Nyzeeländsk spenat i zon 5! Bra snötäcke och bara lite tjäle vintern som var. Någon annan som har erfarenhet av övervintring?

 21. Céline skriver:

  Hej. Jag har just nyzeeländsk spenat i ett litet växthus som är på en pallkrage. Men det ser ut som att de inte växer sig stora. Bladen är på sin höjd lika stora som en bebis hand. Och det smakar bara som vanligt gräs. Ska det vara så? Den 29/4 sådde jag den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *