Odla och spara pengar

Den som envisas med att hemmaodlaren inte gör någon större ekonomisk vinst behöver kanske tänka om. Idag har vi fått fakturan på inhandlad mat under den första månaden i årets gröna utmaning. Seger.

 

*Obs: Inlägget publicerades 15 juni 2015*

 

Just nu vankar min man omkring i köket och lagar laxpasta, samtidigt som han säger: "Jag kan bara inte tro att det är sant." Knappt jag heller. Matbutikens faktura säger det jag trott - men inte vågat hoppas.

Vi har haft en gissningslek de senaste veckorna om hur mycket vår månadskostnad för mat skulle minska när vi slutade köpa grönsaker i månadsskiftet april/maj. Min man gissade att det inte skulle synas någon större skillnad nu i början, medan jag drog till med en minskning på hela 2 000 kronor. Normalt sett har vi en månadskostnad på cirka 8 000 kronor. Då väljer vi att köpa i första hand ekologiska och miljömärkta produkter. Kostnaden för mat och hushållsprodukter är familjens procentuellt sett största utgift, vanligtvis cirka 30% av våra utgifter varje månad.

I maj startade vi årets gröna utmaning. Från maj till december är alla grönsaker vi äter odlade i vår trädgård. Ett ganska skralt utbud till en början som sedan blir större och större ju längre in i säsongen vi kommer. Vi har ersatt alla grönsaker vi äter som tillbehör till huvudrätter med egenodlade, men också styrt om vår planering av måltiderna så att dessa baseras helt på vad som finns skördeklart i trädgården.

Jag har läst flera trådar i sociala medier där det uttrycks tveksamheter till om det går att spara pengar på att odla hemma. Det verkar råda en uppfattning om att det där med trädgård är mest lite på skoj, rekreation, småpyssel och småpotatis. Bha. Tänk om!

Summan på matkortet för maj månad. 4 126 kronor.

Från den 4 maj till den 2 juni har vi betalat 4 126 kronor med vårt "matkort". Tre inköp har varit i bokhandeln och om jag räknar bort de summorna landar vår totala kostnad för mat och förbrukningsvaror köpta i matbutiken på den blygsamma summan av 3 752 kronor.

3 752 kronor.

Vi är en trebarnsfamilj som äter i stort sett alla måltider hemma. Lunchlåda till jobbet och barn som äter hemma nästan varje lunch i veckan. Det är mycket mat. Ändå har vi genom att styra om vår kost och basera maten på de grönsaker vi odlar själva (i fucking kalla maj!!!) en matkostnad under gångna månaden som är lägre än någonsin. Inte ens när vi levde utan barn hade vi så låga kostnader för mat.

Äter vi sämre mat? Nej. Vi äter mat med ekologiskt odlade, giftfria, närproducerade grönsaker.
Svälter vi? Nej, vi äter mängder av mat. Den smakar fantastiskt.
Har vi slutat äta kött, fisk och fågel? Nej. Vi äter visserligen färre köttmåltider och det kött vi äter är ekologiskt, närproducerat och dyrare än ickeekologiskt. Som exempel kan nämnas att en stor ekologisk kyckling kostar 200 kronor. Det betalar vi gärna för bra mat.

4 000 kronor är mycket pengar att spara. Kanske skulle det till och med kunna vara en anledning för någon att vilja börja odla mat på hemmaplan. En sporre. Odla och spara pengar.

I sammanhanget behöver jag säga något om de utgifter jag har för köksträdgården. Nu när den är etablerad är utgifterna mycket låga. Jag gillar att köpa grönsaksfröer och lägger kanske drygt en tusenlapp på det inför en säsong. Lite jord, några stolpar, sättpotatis och gardiner som skydd till kålen. Utgifterna för driften är inte ens de 4 000 kronor vi spar varje månad genom att odla själva. Så är det med det.

Dela gärna det här inlägget så fler får veta vilka stora ekonomiska vinster det finns med att odla hemma. Och kommentera det du nyss läst. Vad tänker du om det?

Sara skördar kålhuvud i odlingstunneln.

För att fira de sparade kronorna har vi skördat säsongens första kålhuvud. Sorten är 'Durham Early' och den har vuxit sedan tidig vår i odlingstunneln.

 

 

Kålhuvud, Durham Early, skördad i odlingstunneln

Barnen hann äta upp större delen av de stora foderbladen innan middagen. Den enkla kålsalladen tyckte de var den godaste någonsin. Bra betyg.
/Sara Bäckmo

17. juni 2015

37 svar till “Odla och spara pengar”

 1. Fascinerande! Men, det tar några år innan man får en bra, lucker jord som ger god avkastning. "Lite jord" är inte jättebilligt, vi beställde hem 10 kubik för ca 3-4000:- när vi startade upp vår köksträdgård (och det var billig jord, med lite sämre kvalitet som vi nu jordförbättrar). Och en odlingstunnel (el växthus) för att kunna dra igång säsongen tidigt kostar väl också en del?

  Men bra jobbat! Din köksträdgård är verkligen imponerande! 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Med "lite jord" i inlägget avser jag det som köpts i år, en pall för 600 kronor. Anläggningen av trädgården (grävning: 7 000 kronor, 38 ton jord: 3 500 kronor, odlingstunnlar/tunnelväxthus: cirka 14 000 kronor) har vi tjänat in med råge under de fyra första åren som köksträdgården odlats. Bara förra året räknar jag med att våra matkostnader minskade med 20 000-30 000 kronor genom de stora mängder vi skördade hemma.

   När det gäller kostnaderna är det också svårt att avgöra på vilket konto kostnaderna hamnar. Ska verkligen anläggningen av trädgården belasta matkontot? Eller är det något som belastar huskontot och som hör till normal skötsel av ett hus? Jag kan tycka att anläggning av trädgård liksom renovering av fönster hamnar på huskontot och då har köksträdgården lönat sig redan i stort sett då första grönsakerna skördades 2011. Men för att inte riskera att misstolkas brukar jag räkna anläggningen som en kostnad som belastar matkontot. Hälsningar Sara

 2. Camilla skriver:

  Har aldrig köpt jord, med undantag för några säckar planteringsjord för förodling inomhus. I övrigt har det räckt långt med en upplöjd gräsmatta, gödsel och kompost.

 3. Camilla skriver:

  Har inte behövt köpa jord med undantag för några säckar planteringsjord för smidigare omplantering inomhus. Har räckt långt med en plöjd gräsmatta, gödsel och kompost.

 4. Camilla skriver:

  Dock fanns tidigt i år inte möjligheten att lägga så mycket tid på att få tidig skörd av grönsaker, hoppas i stället på att de stora besparingarna ska komma över vintern i form av potatis och rotfrukter från jordkällaren.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag tror att du hinner hämta igen mycket under sommar och höst. Börja förbereda dina höstskördar redan nu och så i pluggar, brätten och tråg för att sätta ut där du får plats ledig sen. /Sara

 5. Ann-Kristin skriver:

  Klart att man spar pengar särskilt om man har en plätt jord som man kan gräva upp och det har många, eller kan låna av granne, bonde eller bostadsrättsförening. Allt behöver inte vara perfekt jord från början, men blir ju bättre med åren. Den största vinsten kanske inte ens går att mäta - minskade transporter, minskade utsläpp, bättre coh mera grönsaker till alla, mindre svinn och barn som lär sig från början. Vi gläds åt att vår dotter och hennes man precis fått sin bostadsförening i Göteborg att avsätta mark för en massa bärbuskar och pallkrageodling på outnyttjad mark. De fick naturligtvis uppdraget att inhandla allt, men föreningen står bakom. Varje familj får en pallkrage till att börja med. Stolt är jag som mamma.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vilken lycka! Och så fint det är med odlingar i stan. Hoppas att det går bra för dem! Hälsningar Sara

 6. cecilia lejon skriver:

  anläggningskostnad, virke..skruv..olja...halm...jord..delat på 20 år! Så länge räknar jag med att lådorna håller o jag orkar med att odla, då är jag åttiofem! tillkommer frö varje år. Anläggningskostnaden är ca fem tusen = 250:- per år+ fröer, då är inte kostnaden för odlingstunneln med. Jag räknar med att få ut 13 lådor, samt lådor runt bärbuskar o fruktträd. Tunneln kommer att kosta i material 1800:-, virke till lådor o jord ingår i anläggningskostnaden.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det blir inte mycket utslaget på några år. Vinsterna är så mycket större, inte bara de ekonomiska. /Sara

 7. Cecilia Kulneff skriver:

  Jag undrar hur mycket tid du/ni lägger på odlingen? Jag petar lite nästan varje dag men det känns som att jag aldrig skulle kunna hinna med det du gör. Jag är småbarnsförälder med jobb och likaså min man och visst kunde en jobba mindre om matekontot minskade med hälften men det tar ju lite tid att lära sig också :-).

  Får jag sedan skjuta in en fråga om tidigare blogginlägg? När du lägger ogräs på täckodlingen, lägger du även rotogräs (kirskål, kvickrot) där? Det är helt klart kvickroten som är vårt största besvär (utöver mördarsniglarna och tidsbristen).

  Hälsningar Cecilia

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Cecilia,
   Först om ogräset. Ja, jag lägger på allt på täckodlingen. Men jag tittar noga till ogräsen under säsongen och vänder och skakar om lagret så det torkar fint istället för att slå rot på nytt. I våras täckte jag hallonen med ett lager gamla jordärtskockor som rensats bort, de har torkat fint och ingenting har än så länge börjat växa. Om du är orolig för att det ska ta fart i grönsaksodlingen kan du lägga renset på en flat sten eller mitt på gräsmattan på en solig plats under en tid. Då torkar det upp där, så kan du lägga det på odlingen sen.

   Tiden. Min frilandsodling på 350 kvadratmeter tar i genomsnitt en timme per dag att sköta. Jag jobbar ju i princip heltid och har, precis om alla andra, alldeles för lite tid att odla egentligen. Men genom att täckodla, förodla mycket och så ofta ofta ofta så kan jag ha bollen i rullning hela tiden. Med odlingstunnlarna och hönsen tar jobbet något lite längre tid och det kan jag egentligen sköta bara för att jag just nu jobbar hemifrån. Håller tummarna för att i får ihop det! Ska skriva ett längre inlägg om det här med tiden lite senare. Hälsningar Sara

 8. Kristinas oas skriver:

  Bra inlägg, att odla det man äter ger mer än en vinst. Inte minst att jag vet vad det är jag stoppar i munnen. Spara pengar är en extra bonus.

 9. Slow-Eva skriver:

  Hurra hurra! Det är fantastiskt och väldigt inspirerande! Jag och maken går och dagdrömmer om att kunna odla mer just nu.

 10. Jessica skriver:

  Lyckan är i mitt fall att barnen börjar peta i sig lite mer grönt. Idag provade tjejerna kapkrusbär för första gången. Den stora skrek högt att hon älskade det (drama queen nr 1 ;-)). Det känns superkul. Mina odlingar är under uppbyggnad och jag kör endast kragar. Det ser för ledsamt ut just nu. Inget verkar växa. Det enda som kommit igång är sallad, spenat och pak choi. Resten står och stampar. För kallt och för blåsigt. Har nu inhandlat buskar som ska funka som vindskydd nästa år. Jag odlar mest för att kunna äta utan bekämpningsmedel och för att det är trevligt. Kan jag få igång det så att jag sparar pengar också så vore det underbart.
  Tack för inspirationen du delar med dig, både odling och recept.

 11. Yvonne Glenning skriver:

  Jag har lärt mig mycket av dig den här sommaren och nu blomstrar det i mina pallkragar och jag skördar någonting varje dag. Har t o m lyckats med broccoli och min rotselleri ser ut att må bra. Vi är bara två i familjen så jag kanske skulle kunna bli självförsörjande på grönsaker fast åldern tar ut sin rätt så t ex vitkål får jag noh fortsätta att köpa.Hälsningar från Yvonne Glenning i Östergötland

 12. Vendela skriver:

  Inspirerad av dina inlägg om höst- och vintersådd vilket jag tänker pröva i år i vårt drivhus/odlingstunnel. Bor visserligen c:a en zon kallare men vissa saker borde funka.

 13. Anne-Lie Adoli skriver:

  Underbart att läsa dina inlägg, följer med spänning. I min trädgård är det sparris som gäller för hela slanten. Vi är en liten familj som nyss flyttat till en liten gård i Gästrikland. Vill bli så självförsörjande som möjligt. Till nästa vår blir det biodling också...
  Älska livet - det är här och nu det händer!

 14. Lina skriver:

  Så häftigt att ni lyckats få ner era matkostnader så pass mycket! Fantastiskt bra jobbat! Jag har funderat en del över det här med självhushållning men det känns som att man behöver så himla mycket odlingsyta... Hur stor yta behöver ni odla upp, för att få den kostnadsminskningen i månaden?
  Tack för mycket inspirerande text!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har odlat upp 350 kvadratmeter köksträdgård på friland. Utöver det har jag ungefär 100 kvadratmeter biyta, med blivande bärodling och några odlingstunnlar. Egentligen är det bara en enda odlingstunnel som kan räknas in till den yta som gör det möjligt för oss att vara självförsörjande under en stor del av året, och den tunneln är 18 kvadratmeter stor. Där har vi skördat bland annat bladgrönsaker sedan i mars. Hälsningar Sara

 15. Mikael skriver:

  Tanken att odla själv är utmärkt på många sätt. Däremot haltar kalkylen. Om man verkligen skall få en summa att förhålla sig till så borde tiden man lägger ner på odlingen räknas fram. Vilket belopp man vill tillskriva varje nerlagd timma är ju individuellt och den kan som i detta fallet såklart sättas till 0:-. Har du någon aning om hur många timmar ni lägger ner på ett år?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack för synpunkter! Självklart har jag ett lite bättre utvecklat resonemang om saken, ska redogöra för det om några dagar. Jag räknar med att jag lägger en timmes fysiskt arbete i köksträdgården per dag, i genomsnitt. Vi är bara en person som trädgårdsjobbar i hushållet. Hälsningar Sara

 16. Catharina Wilke skriver:

  Blir så inspirerad av att läsa om detta! Har sen ett år tillbaka letat efter ett nytt boende utanför stan där jag kan börja odla. Igen. Har alltid varit en hobbyodlare men i stan i lägenhet är det svårare att få till det. Hoppas få tag på litet hus på landet så jag äntligen får komma igång. Tack för att du delar med dig av allt det du kan oc brinner för! Catharina

 17. Annelie skriver:

  Blir alltid så inspirerad av dina inlägg. Själv bor och odlar jag på landet och här lyckas jag ofta idka byteshandel för det jag behöver till bl,a odlingarna. Hästgårdarna finns runt hörnet och därmed också skiten. Eventuell jord och halm bytes mot honung eller ägg, konst eller annat. Om löven på min mark inte räcker kliver jag över gärdsgården till skogen och hämtar mer. Och tiden jag spenderar i odlingarna går på fritidskontot istället för att gå på gymmet.

 18. Ingrid skriver:

  Är ni galna! Har aldrig lagt så mycket pengar på mat! Hur skulle vår ekonomi se ut om vi hade lagt 8000 på mat. Ni måste ha riktigt feta plånböcker. Jag har arbetat o slitet men aldrig haft råd att köpa dyra matvaror. Alltid haft trädgårdsland i och för sig men det känns som ett hån att ni kunnat lägga så mycket pengar på mat. Ni borde känna på hur det är att vara fattig. Ändå har jag i det längsta försökt köpa svenskt. Förstår inte egentligen vad som är så märkvärdigt med att vara självförsörjande. Det var min mormor, farmor och många andra förr i tiden. Det vill säga det man inte odlade hade man inte på bordet. Ibland lyxade man till det med en exotisk banan och det antar jag att du också gör men annars odlade man allt man behövde. Kunde man då så är det klart att man kan nu!

 19. Maud Rundqvist skriver:

  Det där med lönsamhet för mig blir lite svårt eftersom jag köpt en kolonilott för ganska mycket pengar. Men då är det ju fler aspekter inräknat förutom det ekonomiska. Men största vinsten, tycker jag ändå, är att se det växa det man själv sått och att få skörda det och äta sina egna odlade grönsaker.

 20. Anna skriver:

  Sara - du är fantastisk och en härlig inspiratör! Trots att jag inte odlar ett kvillevitt så tycker jag att det är roligt att följa dig 🙂

 21. Veronica skriver:

  Så härligt att se riktiga resultat redovisade på det här sättet! Gör mig riktigt glad att se och än mer sporrad att bygga ut min egen odling (igen) så snart jag har en bit mark att jobba på (igen). Gillar även att se att du lyckas få ihop det med relativt lite jobb per vecka på odlingen. De som ändå känner att de inte har tid kanske skulle kunna överlägga att gå ihop med andra och dela på jobbet. Att rensa ogräs två timmar en gång i veckan är kanske lättare än att göra det en timme varje dag t.ex.

 22. Elin hjertqvist skriver:

  Fantastiskt!!!
  Studiebesöket hos dig blev verkligen en sporre för mig så nu har jag anlagt en ny köksträdgård (mest mannen som arbetat med detta?) och jag planerar och täcker nya bäddar på gräsmattan för fullt. Tack för all inspiration.

 23. Isabell skriver:

  Hej Sara!
  Det är helt fantastiskt att ni har kunnat halvera ert matkonto genom odling!
  Jag ville egentligen bara säga tack för alla tips jag har fått genom din blogg och youtube, jag började läsa din blogg förra vintern men till förra sommaren kände jag att jag nog ändå inte hade gröna fingrar, men sen blev det vinter igen och jag bestämde mig för att jag skulle börja odla. Så nu har jag inte köpt ett salladshuvud, potatis eller morötter på säkert 2 månader, och igår kunde jag skörda min första majskolv(!!!) Som var hela 30cm(!!!) Lång!
  Tack för att du delar med dig ?

 24. carina skriver:

  Jag skulle vara intresserad av en lista på dina frö sorter. Lite namn på vad som är gott och vilka du väljer att odla tidigt och sent av.

 25. Carina skriver:

  Jag älskar din blogg Har köpt din bok och ser fram emot nästa Drömmer om att kunna odla Är på gränsen till utbränd och kan inte hantera info Vet inte hur jag ska komma igång

 26. […] Läs mer: Odla och spara pengar […]

 27. Maria skriver:

  Hur mycket matjord är en stor lastbil? Jag får köpa av en bekant för 500 kr/ lastbil. Men har ingen aning hur mycket det räcker till. Jag ska ställa upp massa pallkragar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *