Odla potatis hemma - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla potatis hemma

Drömmer du om att odla egen potatis? Det funkar fint att odla potatis nästan överallt. Enklast är det om du har ett litet land att börja med. Så här kommer du igång med en liten potatisodling.

En kärra med en låda sättpotatis på.

Sättpotatis levereras ofta i nätpåsar. Här är en kartong som vi satte i vår gemensamma odling på byn förra året.

 

Vill du odla potatis hemma? Jag tänkte ge några enkla och bra tips till starten, utan några specialare och knasiga odlingsplatser som vi odlare ibland envisas med att fixa. Här får du veta grunden i hur du gör för att odla potatis på enklaste och vanligaste sätt.

 

Läs mer: Odla potatis i pallkrage

 

Sättpotatis

Potatis växer i jorden och vi sätter vanligtvis sättpotatis när jorden värmts upp, någon gång i mars-maj. Vi sätter en potatis i jorden och från den utvecklas sedan rottrådar, som utvecklar helt nya potatisar. Beroende på sort kan du räkna med varje sättpotatis ger ungefär ett kilo potatis att köpa. Sättpotatis köps i trädgårdsbutiken eller i nätbutiker för odling. Sök efter "sättpotatis på nätet" så hittar du flera alternativ. Bäst är att beställa på senhösten eller tidig vinter, på våren brukar många sorter ha tagit slut. Potatis som köps som utsäde ska vara märkt med "Certifierat utsäde". Det betyder att det är kontrollerat på lämpliga sätt och fritt från olika sjukdomar.

Använd inte vanlig matpotatis som sättpotatis. Dessa kan vara behandlade på olika sätt och föra sjukdomar till jorden.

 

Närbild av läcker potatis.

Den här potatisen heter Anya och är familjens absoluta favorit. En avlång potatis som är oerhört god att både koka och ugnsbaka.

 

Rota eller grodda

Det kan vara idé att tjuvstarta vissa potatisar lite innan de sätts i jorden. Då får de en snabbare start och ger tidigare skörd. I bra sortbeskrivningar för sättpotatis står angivet hur lång tid det brukar ta för potatisen att ge skörd, från det att den sätts i jorden. Som exempel ger den tidiga sorten Casablanca skörd 6-7 veckor från det att potatisen sätts i jord, om jorden är lagom vårvarm.

Ibland vill jag fuska lite och brukar då rota potatisen inomhus. Då får den ett försprång och ger skörd tidigare, än om jag sätter potatisen rakt upp och ner som den är.

Ett sätt att rota potatis kan du se i videon nedan.

 

 

Vissa brukar ta fram potatisen några veckor innan den ska i jorden och bara låta den ligga i dagsljus för att utveckla lite groddar, kanske i äggkartonger eller på brickor. Mina försök har inte visat att det ger någon egentlig tidsvinst mot skörd, så det gör jag aldrig. Det är bättre att rota några potatisar ordentligt och sedan plantera ut.

De sorter jag inte rotar inför skörd förvaras svalt och mörkt, i uthus, kylskåp eller liknande.

 

Sätta potatis

Potatis kan odlas på väldigt många olika sätt. Du kan odla den i vanliga land med jord, du kan odla i krukor, påsar och pallkragar. Du kan odla i växthus och du kan också odla i en hög med till exempel halm, löv eller trädgårdsskräp/-kompost. Det är det som är så kul med potatis!

Vanligast är dock att odla potatis i land där det finns jord.

Vänta med att sätta ut potatisen tills jorden blivit lite varm och det inte är så stor risk att det fryser. Lättare frostnätter brukar inte göra något, så länge jorden och potatisen i den inte fryser. Jag brukar sätta min potatis i april här i zon 3. I början av månaden sätter jag de som ska växa i växthus och senare under månaden på friland. I norr brukar det vara lagom att sätta potatis i maj-juni. Man brukar sikta på att jorden ska vara ungefär 8-10 grader varm, men det går att fuska lite med det där.

 

Läs mer:  Vanligaste potatissjukdomen - potatisbladmögel

 

Kratta upp en rejäl ränna, kanske 20 cm djup. Sätt den tidiga potatisen med ungefär en fots avstånd och den senare potatisen med lite längre avstånd. Det spelar ingen roll vilken del av potatisen som är nedåt och uppåt. Om du rotat potatisen först ska dock rotdelen sitta nedåt och blasten uppåt. Kratta sedan tillbaka jorden över potatisen och försök också kratta upp en ås över raden där potatisen satts.

I en pallkrage kan du få plats med 8-10 sättpotatisar.

Potatis är känslig för solljus. Om knölarna nås av sol blir de gröna. Det gröna ämnet är giftigt om du skulle råka äta riktigt stora mängder, därför försöker vi skydda både sättpotatisen och de nya potatisarna i jorden genom att kupa plantorna. Då krattas jord upp runt plantorna som skydd för jorden. Ett annat sätt är att täcka potatisraden med halm, löv eller annat organiskt material.

Potatis trivs bäst i sol, men lyckligtvis går den att odla där det är skuggigt med. Jag har odlat potatis i helskugga på norrsidan av huset och fått helt okej resultat. Det bildas mer blast än då potatis odlas i sol, men det utvecklades bra med potatis också.

 

Fåror i jord med sättpotatis i.

Här har jag dragit upp fåror i landet, vattnat och sedan satt ut rotad potatis. Med en potatishacka täcker jag sedan fårorna med jord och packar in potatisen i en rejäl vall.

 

Ungefär tre månader efter att du satt potatisen i jorden är det dags att börja leta efter knölar. Om du är osäker på om det finns något att hämta i jorden, kan du försiktigt lirka ner en hand i jorden bredvid plantan och känna efter. Du behöver alltså inte gräva upp hela plantan för att kolla. På det här sättet kan du också skörda enstaka potatis från varje planta tidigt på säsongen. Läs mer om det i länken nedan.

 

Läs mer: Skörda potatis en och en

 

Att tänka på när du odlar potatis

  • om du är ovan odlare är det bäst att inte sätta potatisen för tidigt eftersom plantorna kan skadas av kyla
  • sätt de tidigaste sorterna först, så du får tidig skörd
  • gödsla inte potatis med allt för kväverik gödsel, det kan påverka kvaliteten
  • odla helst inte potatis och tomater i samma trädgård eftersom de kan smitta varandra med sjukdomar
  • skydda potatisar i jorden från solljus genom att kupa eller täcka marken runt plantorna
  • ta bort frukterna som bildas på plantorna efter blomning, de är giftiga och ska hållas borta från nyfikna barn

 

Sara sitter i landet och håller avlång potatis i händerna.

Lyxig potatis i massor. 'Anya' är avlång och mjölig. Kokar lätt sönder om vattnet kokar för häftigt, men är bland det godaste jag ätit.

 

Att skörda hemodlad potatis är heeeeeeeelt fantastiskt! Det är en av de roligaste upplevelserna för många som är nya med trädgård, inte minst för att också några få sättpotatisar ger oerhört mycket tillbaka. Det blir mycket att skörda och att lirka upp knölarna ur marken är en favoritsyssla också för oss som odlat ett tag.

Lycka till med din potatis!
/Sara Bäckmo

13. mars 2021