Odla potatis i kruka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla potatis i kruka

Jag odlar tidig potatis i krukor och hinkar för att locka fram en extra tidig skörd. Det är mycket praktiskt och enkelt. Passar både dig som odlar i trädgård och på balkongen. Här ger jag mina bästa tips för att odla potatis i kruka.

En blöt papperskruka med potatis i ligger i en hink.

Papperskrukan med sättpotatis har legat i blöt en stund innan den sätts ner i jordblandningen.

 

Först kanske det verkar knäppt att odla potatis i kruka? Hallå, de växer ju så fint i landen! Jo, men det finns fördelar som definitivt lockar mig att peta ner potatis i kruka, även om potatisen tittar upp så fint i landen nu i maj. I krukor kan jag nämligen odla potatis för en första supertidig skörd!

Det här är ett sätt att odla som passar alla oss som har trädgård, men av förklarliga skäl också dig som odlar på balkong eller uteplats där krukor och olika slags byttor är lättast att få plats med.

Potatisen som växer i mina krukor i år (2018) är av sorten 'Rocket'. Det är en av de tidigaste sorterna som blir färdig cirka tre månader efter att de börjat odlas i jord. Mina potatisar har startat sin resa inomhus i krukor av tidningspapper, det kan du läsa om i inlägget Potatis med groddar och rötter. De planterades i papperskrukorna första veckan i mars.

 

 

 

 

Gör så här

I början av april planterades papperskrukorna i hinkar:

  • papperskrukan med potatis fick stå och dra i en bytta vatten för att bli ordentligt fuktig
  • en säck planteringsjord blandades med lika mycket löv och gräsklipp
  • en tiolitershink fylldes till hälften med jord och löv
  • papperskrukan med potatis i sattes i hinken och jordblandningen lades runtomkring och över potatisen
  • sist vattnades materialet i hinken ordentligt och planteringen täcktes med fiberduk

 

En fin potatisplanta står på träflis i en papperskruka.

Plantan som vuxit i papperskrukan har hunnit utveckla både fin, knubbig blast och rötter. Den har ett fint försprång jämfört med sättpotatis direkt från butiken.

 

Hinkarna har stått i mitt lilla tunnelväxthus på norrsidan och jag har regelbundet fortsatt att vattna. För några dagar sedan körde jag ut alla hinkarna till en skyddad plats i köksträdgården, där de får stå i soligt läge. I hinkarna blir det varmt och härligt, särskilt i de svarta. Då växer potatisen supersnabbt! Men var försiktigt så det inte blir för varmt, då kan du hellre ställa hinkarna så de skuggas lite av andra växter. Om det blir alldeles för varmt kokar potatisen sönder, det har hänt mig. En fin avvägning med andra ord. Om potatis växer i skugga bildas mer blast och färre knölar.

 

Tiolitershinkar i olika färger står på rad längs ett staket av ris.

Hinkarna står på rad längs ett staket i full sol och plantorna växer så de knakar.

 

Tidig skörd av potatis

Fördelen med att odla potatis i krukor eller hinkar är förstås att jag kan locka fram en tidig skörd, ofta flera veckor tidigare än på friland. Hinkarna är lätta att ställa på skyddade platser som är varmare än på friland, till exempel på en altan eller i ett växthus.

Som du ser på bilden tränger potatisens rötter snabbt ut ur papperskrukan och vidare ner i jordblandningen. De nya potatisarna bildas efterhand och kan skördas så snart de blivit stora nog. De kan skördas en och en eller så skördas all potatis i hinken vid ett och samma tillfälle.

 

Nästan vit potatis tittar fram ur jord blandat med löv.

Från den lilla plantan växer redan potatisar fram. Sorten 'Rocket' växer snabbt och inom några veckor kan jag ta en första skörd.

 

Läs gärna: Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker för mer basfakta om vanliga grönsaker.
Jag tycker det är bäst att odla de tidiga potatissorterna i hink, både för en tidig vårskörd eller för en senare höstskörd av färskpotatis. Du kan använda olika slags kärl att odla i, till exempel murarbaljor, tiolitershinkar, större krukor, korgar eller andra byttor som du har till hands. Var kreativ och låt potatiskrukorna få en lyxig plats för att ge dig fin skörd!
/Sara Bäckmo

14. maj 2018