Odla potatis i pallkrage - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla potatis i pallkrage

I år odlar jag potatis i en av mina pallkragar. Det får plats tio sättpotatisar och blir förhoppningsvis en fin skörd i maj och juni. Sorten jag valt är 'Orla'.

En pallkrageodling med röda pallkragar.

Min pallkrageodling börjar bli välfylld. Nu harjag satt potatis i en av de rödmålade pallkragarna i bakre raden.

 

Nu är det äntligen dags att sätta potatis! Jag har valt att sätta en av de tidigaste sorterna - 'Orla' - i en pallkrage. Jag tänkte visa hur enkelt det är!

Min lilla pallkrageodling består av totalt åtta pallkragar, med två pallkragar på höjden. Hur jag byggt upp odlingen kan du se i videon Min nya pallkrageodling. Under vintern har jag matat pallkragen genom att lägga färsk hästgödsel, utan halm och torv, på jorden och hö på toppen. Det är fullt med mask i hela lådan, som mestadels består av gamla växtdelar, jord och hästgödsel just nu.

 

Närbild på en sättpotatis med rötter och blast.

Så här ser en fin förgrodd potatis ut, med rötter och lagom lång blast.

 

I pallkragarna passar det fint att odla tidiga sorter. De ger skörd redan i början av sommaren, om potatisen sätts nu i april. Uppåt i landet sätts den tidiga potatisen något senare och ger också skörd några veckor senare. Det ska inte vara minusgrader när potatisen sätts i jorden, då kan den ruttna och förstöras.

Potatisen är förgrodd. Det betyder att jag lagt sättpotatisen på jord, där potatisen fått utveckla både rötter och lite blast under ungefär fyra veckor inomhus. Det kan du se mer om i videon ovan. Nu har potatisen gjort en stor del av sin första utveckling i skyddad miljö inomhus. Då kommer den att ge skörd ännu tidigare när den väl börjar växa ute i landet.

 

Fakta om 'Orla'

  • vit potatis med rund eller oval form
  • tidig potatis med tillväxttid på 7-8 veckor
  • kan ligga kvar i landet även då den är färdigutvecklad
  • tål potatisbladmögel bra

 

Läs mer: Förebygg angrepp av potatisbladmögel

 

Att sätta potatis

I en pallkrage kan du sätta cirka tio sättpotatisar av tidig sort. Tidiga sorter behöver oftast inte odlas med så stort avstånd, de kan odlas med några decimeters avstånd. Sena sorter ska ha större avstånd, där odlar du kanske bara sex sättpotatisar i en pallkrage.

Det är enkelt att sätta potatisen. Ta en liten handspade, gräv ett hål några decimeter ner och ploppa ner potatisen. Du behöver inte förgro den utan kan sätta ner en potatis helt utan rötter och blast också. Det tar bara några veckor längre för nya potatisar att utvecklas. Pilla tillbaka jorden och sedan är det klart. Jag lägger också tillbaka höet över växtplatsen, som en del i min täckodling.

 

En pallkrage med sättpotatis som lagts på tan.

Jag brukar lägga ut mina potatisar på ytan för att passa ut avståndet.

 

Kupa eller täck

När potatis odlas ute i landet, i bar jord, så brukar man kupa potatisen. Då puttar man upp jord i fåror runt potatisplantorna, så att solljus inte når ner till potatisen. Knölarna blir gröna och utvecklar ett slags gift om de utsätts för solljus. I en pallkrage har vi kanske inte rum att kupa potatisen på klassiskt vis. Då kan vi istället lassa på växtdelar runt plantorna och bygga upp ett solskydd genom täckodling. Det är minst lika effektivt. Använd löv, ogräsrens, blast, hö, halm och ensilage. Det är inte så bra att använda stora mängder gräsklipp till potatis eftersom det innehåller mycket kväve. Kväverikt gödsel gör att potatisen utvecklar mer blast och inte fullt så många knölar. Potatisen kan också förlora i både smak och kvalitet med för stark kvävegödsling.

 

Läs mer: Potatis i gemensam odling

 

Närbild på jord med många röda maskar i.

Så här mycket mask är det i min pallkrage. Jag har aldrig planterat in mask utan den har följt med växtmaterial, täckmaterial och hästgödsel. När masken trivs förökar den sig mycket snabbt.

 

Nu sticker bara den lilla blasten upp genom jorden/hästgödseln. När jag lagt tillbaka halmen över lådan syns ingen blast alls förrän om några veckor när blasten vuxit till sig.

 

Tips

  • läs på om sorten så du vet hur den vill växa
  • kika efter utvecklingstid - hur många veckor det dröjer innan den är klar för skörd
  • förgro potatis inomhus på jord för extra tidig skörd
  • sätt tidig potatis tätare än sen potatis

 

Läs mer: Odla potatis i kruka

 

Nu är det bara att vänta! Om vädret är fortsatt milt dröjer det inte så lång tid innan den första blasten syns över jorden. Mellan tummen och pekfingret brukar det dröja tre månader från det att potatisen läggs i eller på jord till dess det är tid för skörd. Men det finns både tidigare och sena sorter.

Se mer om potatisodling i videon nedan, som är del ett i en serie där vi följer en av mina potatisodlingar under vår och försommar.

 

 

Hur mycket potatis blir det?

Det är väldigt svårt att göra en uppskattning om hur mycket potatis som kan skördas från en knöl. Det varierar stort mellan olika sorter. Vissa potatisar blir jättestora, men inte så många per planta. Andra potatisar blir små men växer fram i mänger. Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning. Min pallkrage ger som minst fem kilo, men förhoppningsvis en bra bit över tio kilo. Jag ska försöka hålla mig från att skörda allt för tidigt och låta knölarna utvecklas ordentligt.

Så går det till när jag odlar potatis i pallkrage. Hoppas du blir sugen att prova!
/Sara Bäckmo

17. april 2020