Odla potatis i pallkrage

I år odlar jag potatis i en av mina pallkragar. Det får plats tio sättpotatisar och blir förhoppningsvis en fin skörd i maj och juni. Sorten jag valt är 'Orla'.

En pallkrageodling med röda pallkragar.

Min pallkrageodling börjar bli välfylld. Nu harjag satt potatis i en av de rödmålade pallkragarna i bakre raden.

 

Nu är det äntligen dags att sätta potatis! Jag har valt att sätta en av de tidigaste sorterna - 'Orla' - i en pallkrage. Jag tänkte visa hur enkelt det är!

Min lilla pallkrageodling består av totalt åtta pallkragar, med två pallkragar på höjden. Hur jag byggt upp odlingen kan du se i videon Min nya pallkrageodling. Under vintern har jag matat pallkragen genom att lägga färsk hästgödsel, utan halm och torv, på jorden och hö på toppen. Det är fullt med mask i hela lådan, som mestadels består av gamla växtdelar, jord och hästgödsel just nu.

 

Närbild på en sättpotatis med rötter och blast.

Så här ser en fin förgrodd potatis ut, med rötter och lagom lång blast.

 

I pallkragarna passar det fint att odla tidiga sorter. De ger skörd redan i början av sommaren, om potatisen sätts nu i april. Uppåt i landet sätts den tidiga potatisen något senare och ger också skörd några veckor senare. Det ska inte vara minusgrader när potatisen sätts i jorden, då kan den ruttna och förstöras.

Potatisen är förgrodd. Det betyder att jag lagt sättpotatisen på jord, där potatisen fått utveckla både rötter och lite blast under ungefär fyra veckor inomhus. Det kan du se mer om i videon ovan. Nu har potatisen gjort en stor del av sin första utveckling i skyddad miljö inomhus. Då kommer den att ge skörd ännu tidigare när den väl börjar växa ute i landet.

 

Fakta om 'Orla'

 • vit potatis med rund eller oval form
 • tidig potatis med tillväxttid på 7-8 veckor
 • kan ligga kvar i landet även då den är färdigutvecklad
 • tål potatisbladmögel bra

 

Läs mer: Förebygg angrepp av potatisbladmögel

 

Att sätta potatis

I en pallkrage kan du sätta cirka tio sättpotatisar av tidig sort. Tidiga sorter behöver oftast inte odlas med så stort avstånd, de kan odlas med några decimeters avstånd. Sena sorter ska ha större avstånd, där odlar du kanske bara sex sättpotatisar i en pallkrage.

Det är enkelt att sätta potatisen. Ta en liten handspade, gräv ett hål några decimeter ner och ploppa ner potatisen. Du behöver inte förgro den utan kan sätta ner en potatis helt utan rötter och blast också. Det tar bara några veckor längre för nya potatisar att utvecklas. Pilla tillbaka jorden och sedan är det klart. Jag lägger också tillbaka höet över växtplatsen, som en del i min täckodling.

 

En pallkrage med sättpotatis som lagts på tan.

Jag brukar lägga ut mina potatisar på ytan för att passa ut avståndet.

 

Kupa eller täck

När potatis odlas ute i landet, i bar jord, så brukar man kupa potatisen. Då puttar man upp jord i fåror runt potatisplantorna, så att solljus inte når ner till potatisen. Knölarna blir gröna och utvecklar ett slags gift om de utsätts för solljus. I en pallkrage har vi kanske inte rum att kupa potatisen på klassiskt vis. Då kan vi istället lassa på växtdelar runt plantorna och bygga upp ett solskydd genom täckodling. Det är minst lika effektivt. Använd löv, ogräsrens, blast, hö, halm och ensilage. Det är inte så bra att använda stora mängder gräsklipp till potatis eftersom det innehåller mycket kväve. Kväverikt gödsel gör att potatisen utvecklar mer blast och inte fullt så många knölar. Potatisen kan också förlora i både smak och kvalitet med för stark kvävegödsling.

 

Läs mer: Potatis i gemensam odling

 

Närbild på jord med många röda maskar i.

Så här mycket mask är det i min pallkrage. Jag har aldrig planterat in mask utan den har följt med växtmaterial, täckmaterial och hästgödsel. När masken trivs förökar den sig mycket snabbt.

 

Nu sticker bara den lilla blasten upp genom jorden/hästgödseln. När jag lagt tillbaka halmen över lådan syns ingen blast alls förrän om några veckor när blasten vuxit till sig.

 

Tips

 • läs på om sorten så du vet hur den vill växa
 • kika efter utvecklingstid - hur många veckor det dröjer innan den är klar för skörd
 • förgro potatis inomhus på jord för extra tidig skörd
 • sätt tidig potatis tätare än sen potatis

 

Läs mer: Odla potatis i kruka

 

Nu är det bara att vänta! Om vädret är fortsatt milt dröjer det inte så lång tid innan den första blasten syns över jorden. Mellan tummen och pekfingret brukar det dröja tre månader från det att potatisen läggs i eller på jord till dess det är tid för skörd. Men det finns både tidigare och sena sorter.

Se mer om potatisodling i videon nedan, som är del ett i en serie där vi följer en av mina potatisodlingar under vår och försommar.

 

 

Hur mycket potatis blir det?

Det är väldigt svårt att göra en uppskattning om hur mycket potatis som kan skördas från en knöl. Det varierar stort mellan olika sorter. Vissa potatisar blir jättestora, men inte så många per planta. Andra potatisar blir små men växer fram i mänger. Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning. Min pallkrage ger som minst fem kilo, men förhoppningsvis en bra bit över tio kilo. Jag ska försöka hålla mig från att skörda allt för tidigt och låta knölarna utvecklas ordentligt.

Så går det till när jag odlar potatis i pallkrage. Hoppas du blir sugen att prova!
/Sara Bäckmo

17. april 2020

14 svar till “Odla potatis i pallkrage”

 1. Anna Ekmark skriver:

  Hej,
  Är lite nyfiken på videon ”min nya pallkrageodling” har du den på svenska också, länken verkar var till en engelsk video?
  Mvh Anna E

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är svensk text på videon, så den är lätt att förstå.

   • Li skriver:

    Hej Sara! Videon (engelska) i länken om din pallkrageodling har inte textning alls vad jag kan se. Har jag missat hur man gör för att få text?
    Tack för jättefina inlägg!!

    • Sara Bäckmo skriver:

     Nej men, åh. Jag var helt ute och cyklade och ber om ursäkt. Den här videon saknar textning. Hoppas att du kan förstå merparten trots allt.

 2. moja31212 skriver:

  Jag funderar på det här med potatissorter som tål potatisbladmögel och närheten till frilandstomater. Det borde väl vara så att det är bättre att välja potatis som är härdig mot bladmöglet om man har tomat i närheten, eller hur tänker du?

 3. Grön småstads odlare skriver:

  Godmorgon Sara!

  Jag var och bytte till sommardäck igår och träffade då på mekanikerna fru som odlar potatis i höga pallkrage, det är ju såklart en fördel att kunna stå upprätt och odla men vad tror du om skörden där? Blir det en större skörd per planta då plantorna får va ännu mer för sig själv än med mindre pallkrage?

  P.s
  Har du och Johannes några planer på fler podcasts? Tror jag har lyssnat igenom alla era avsnitt 4-5 gånger ?

 4. […] Läs mer: Odla potatis i pallkrage […]

 5. Lotta skriver:

  Jag tänkte pröva att sätta Ramslök mellan potatisen i år. Den vill ju ha skugga och kanske kan ge lite skydd mot ohyra. Har du nån erfarenhet av det?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ramslök sprider sig väldigt när den trivs, så jag skulle aldrig sätta den permanent i ett område där den riskerar att sprida sig maximalt.

 6. Amanda skriver:

  Hej! Försöker hitta info men lyckas inte nånstans 🙁 har följt dina tips när jag planterat potatis. Efter 1 vecka kom en natt med minusgrader och den lilla blasten med blad har skrumpnat och ramlat av. Nu är det bara några gråa pinnar som sticker upp. Har den i täckodlingen. Är det kört för den nu och bara att sätta nytt eller kan den repa sig? ?
  Mvh Amanda

 7. Jane skriver:

  Jag har en råga angående potatis. Vi hade ont om tid och våra sättpotatis skrumpnade samtidigt som de bildade groddar sons pappa satte en del ändå förutom det vi gav bort. Hans pappa stoppade ner dom på ett ställe där dom inte skulle vara så jag flyttade dom. Jag upptäckte nämligen att det plötsligt dök upp potatisblast ibland salladen. Jag grävde upp dom och flyttade dom och upptäckte då att själva utsädet, själva sättpotatisen var borta. Är det okej och har det någon betydelse för resultatet?

 8. Jane skriver:

  Angående min föregående kommentar, så har jag något roligt att berätta. Jag var 100 % förvissad om att de potatisplantor som dykt upp bland mina frösådder av sallad var resultatet av min sons pappa men han hade INTE stoppat ner några potatisar överhuvudtaget - så MYSTISKT. Mysteriet fick sin förklaring då det visade sig att de kom från potatisskalen som jag myllat ner i landet/pallkragen tillsammans med annat hushållsavfall. Jag så nämligen rötter som bildats från ett av de tunna potatisskalen. Jag har ALDRIG tidigare hört talas om att det kan växa fram potatisplantor ur tunna potatisskal. Kommer dessa plantor att kunna bilda potatis? Så otroligt märkligt. Än så länge har det inte växt upp några bananplantor ur bananskalen men efter detta är jag beredd på att vad som helst kan hända. 🙂

 9. Elin skriver:

  Hej,

  Jag planerar för potatisodling i stor pallkrage till våren men är orolig för vinden där vi bor. Det blåser väldigt mycket, kan potatis ta stryk av det? Hur ska jag tänka?

  Med vänlig hälsning, taggad potatisodlare!

 10. Roland Frid skriver:

  Hej Sara!
  Jag tänkte byta ut jorden i min pallkrage, det blev mest blast i år. Vad skall man välja för sorts
  jord av alla fabrikat som säljs, finns det någon sort som passar potatis odling ?
  MVH
  Roland Frid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *