08. juli 2015

Odla sparris från frö

Det är mycket prisvärt att så sparris från frö hemma. Plantorna kostar bara en bråkdel av vad sparris i kruka kostar i butik.

Grönsaker som sköter sig själv och återkommer år efter år är värdefulla. De kräver minimalt med skötsel och är många gånger mycket tidigare än de grönsaker som sås nya varje år. Jag tänker till exempel på flerårig lök som piplök, gräslök, luftlök, kajplök,  och andra, men också på rabarber, sparris, jordärtskockor, kardon, kronärtskocka och andra grönsaker. Förra året sådde jag frön till strandkål som också är en flerårig (perenn) grönsaksväxt som av de som smakat sägs vara en riktig delikatess. Om några år vet jag. Här nedan berättar jag mer om hur man kan odla sparris från frö.

 
Minnen av att odla sparris

Något av det första jag bestämde mig för när jag anlade köksträdgården 2011 var att odla sparris. Min mamma hade sparris längs en stenmur på ön där jag växte upp. Hon täckte dem med tång och jag kommer ihåg doften av strandkant mitt i trädgården.

Någonstans läste jag att fem till tio plantor skulle ge nog skörd till en familj efter några års etablering. Jag slog på stort och förberedde för hela femton plantor. De planterades 2012 och i år är första året vi kunnat skörda under hela skördeperioden. Så mycket kan jag säga att vi har inte direkt förätit oss på sparris, trots femton plantor.

 

Satsa på många

Ett år gjorde jag en föreläsning på Boställets vedugnsbageri hos Karin Lorin som har en med yrkesodlarmått mätt mycket liten sparrisodling som ser jättestor ut för en hemmaodlare. När jag frågade henne hur många plantor hon tyckte skulle vara lagom för en hemträdgård var hennes svar: minst trettio plantor. Yupps.

Lyckliga mig som har småplantor på gång efter en sådd i våras och dessutom plats att odla dem på. Enligt Karin ger trettio plantor nog skörd för att kunna äta ordentligt med sparris under den tid det finns att skörda. Och det tror jag är helt rätt. I ett hushåll med fem personer där de flesta gillar sparris är det inte kul att behöva ransonera godsakerna för att det finns för få plantor. Vi vill kunna frossa i sparris när det är skördetid för det.

 

Lätt att odla sparris

Jag har sått både i år och förra året och av alla sådda frön har nästan hundra procent grott.

I Sverige finns ett ganska begränsat utbud av frön, tycks det mig när jag kikat runt. Det finns betydligt fler att välja mellan på utländska sajter. Det går att köpa både frön och barrotade plantor (crowns på engelska).

Jag har sått mina frön på vårkanten för att de ska ha tid att växa till sig något innan vintern kommer och de går i vila. Ett frö per liten kruka eller bredsådd i ett tråg funkar fint. Efter att fröna grott växer en pytteliten tunn dillvippa upp, först en per frö och sedan ytterligare några under säsongen.

 

En liten sparrisplanta ligger i min hand.

När plantan är hanterbar sätter jag den i en egen kruka, dock ej för stor.

 

Sparris i kruka

När plantan är hanterbar sätter jag dem en och en i större krukor. De kan växa ganska snabbt och får stora rötter som letar sig ut ur dräneringshålen i krukan. Jag har låtit mina stå kvar i krukor över vintern det första året, på en skyddad plats gärna lite isolerad under ett lager löv.

Att odla sparris från frö är ett långsiktigt projekt. De behöver några år på sig för att etablera sig, jämfört med plantor som köps stora. Det sägs att den första skörden kan göras tredje året efter sådd, men då är plantan fortfarande liten och endast ett fåtal stänglar skördas då. Nästkommande år skördas några fler och först femte året efter sådd skördas plantorna fullt ut.

Läs mer: Stekt sparris med färsk dill

I gengäld ger en sparrisplantering skörd i flera decennier. Varje år. Utan särskilt mycket omvårdnad annat än skörd, gödsling och sedan kapa stänglarna innan vintervilan.

Jag odlar sorterna Rambo, Gijnlim, Burgundine (lila), Sweet Purple (lila), Pacific Purple, Primaverde, Mary Washington samt en holländsk hanhybrid som jag just nu glömt namnet på.

/Sara Bäckmo

29 svar till “Odla sparris från frö”

 1. Maud Probst skriver:

  Hej! Sparris är verkligen toppen att kunna odla! Jag har drivit upp från frö i kruka förra året o satt dem på hösten, nästan alla klarade sig och har nu fått flera stänglar. Nu provar jag frösådd i bänk. Båda gångerna från eget frö.

 2. Jesper skriver:

  Tack! Bra inlägg.
  Men klipper du ner dom innan vintern menar du??

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag klipper alltid ner mina innan vintern. Då kan jag täcka dem ordentligt med annat material inför vintern och dessutom använda växtmaterialet från sparrisen som täckmaterial på annan plats. Hälsningar Sara

 3. Camilla skriver:

  Hej,

  Tack för all underbar inspiration! Jag har också sått sparris men nu på tredje året är de fortfarande sytrådstunna. Vilken jord har du till dina sparrisar och hur ska de gödslas? Har tung lerjord och anar att jag borde satsa på att gräva i lite sänd här och där. Eller torvmull?

  Hälsar Camilla

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Jo, sparris gillar sand. Det rekommenderas ofta att gräva fåran där de ska planteras redan året innan och då gödsla upp och blanda i sand. Jag grävde min första länga riktigt djup, nästan 50 centimeter och blandade i brunnen koskit och sand. Jorden blev lucker och fin. Nu gödslar jag den under sommaren med det som finns tillhands. I den mån du kan är det bra att undvika torv eftersom det är en ändlig resurs och jag är inte heller säker på hur sparris gillar just torven. Lycka till! Hälsningar Sara

 4. Leila skriver:

  Hej. Jag har nyss frösått mina första sparris. Jag har sått i äggkartonger och nu har 39/44 frön grott. Men när kan jag flytta över de till egen kruka och ska de sättas djupare än nu står nu? De växer mycket varje dag så jag gissar att jag ska flytta över till egen kruka snart.

  Våriga hälsningar Leila

  • Sara Bäckmo skriver:

   Du kan gärna flytta sparrisen till egen kruka när du anser att de är hanterbara. De behöver inte planteras mycket djupare än de står nu men klarar att sättas djupare. Hälsningar Sara

   • Sanne skriver:

    Hej! Jag undrar hur stor kruka som krävs /planta från det att fröet har grott tills det att det kan planteras ut på åkern? Vi tänkte så frö i vår.. när kan jag sätta ner plantan så att den kan stanna på åkern tills vi förätit oss?

 5. Cecilia Lejon skriver:

  jag plockade röda bär från mina sparrisplantor hösten -15, som jag pillade sönder o sådde fröna i en kruka inomhus, nu har nästan alla kommit upp o jag ska dela dem, en del plantor är mycket höga, kan jag korta ner dem till 10 cm, eller dödar jag plantan då? Ska plantera dem i en planta / kruka och ställa ut dem i en egen pallkrage ett par år, så de får växa till sej, klipper jag ner dem som de stora plantorna var höst som jag gör med de stora. Jag bor i zon 2, Östgötaslätten och har sett hur de `stora odlarna`gör, de med flera Ha, de klipper inte ner sina plantor när de är nya....blev lite fundersam...vad tycker Du?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Sparris är enkla att dela genom att försiktigt dra isär och plantera en och en. De tål att stå i kruka, men behöver ha gott om plats. Jag sätter ut mina året efter sådd. Hälsningar Sara

 6. Emma Falk skriver:

  Hej. Efter detta inlägg sådde jag sparris i våras och har nu 20 plantor som står i krukor i skuggan här hemma. Du skriver att du planterar ut dem nästa år...hur övervintrar du dem? Ska krukorna stå frostfritt över vintern? Eller kanske gräva ner plantorna tillfälligt i tunneln och täcka med ett par lager fiberduk?

 7. Lena Lindberg skriver:

  Jag ser att du flyttar växtmaterialet från sparrisen och lägger den på annan plats. Gör du så med allt som växer att växtmaterialet från en planta får läggas på en annan? Jag tänkte - o vad praktiskt - när jag började täckodla och har lagt växtens egna material under den - latmask som jag är - men är det någon nackdel att göra så? Tacksam för allt - har börjat drömma om sparris också nu...

 8. Maria skriver:

  Oj då jag har satt 200...! Får bli sparrisfestival 🙂

 9. Hej.
  Jag har just fått hem orange frökapslar.
  Men min fundering är om jag ska dela dessa och så varje frö för sig själv eller om jag ska så hela frökapseln.
  Har två ynkliga plantor tidigare men till våren ska de få en egen odlingsbädd där de kan få växa ifred och slippa flyttas fler gånger?
  Tack för tipsen som kom väldigt lägligt ?

 10. Gunilla skriver:

  Jag låter mina sparris stänglar stå. Som perenn tror jag den drar nytta av att dra ner all näring i roten igen innan vilan.

 11. Anna skriver:

  Hej Sara! Skulle du vilja vara mer specifik i hur du sår dem? På min påse står det att de ska ha plast över sig och att det tar ca 30 dagar innan de gror. Men jag ser inte skymten av dem fortfarande. Jag vill verkligen få plantor! Tyvärr har jag nu sått mina sista frön, jag får väl skaffa fler och prova vidare ?

 12. Julia skriver:

  Hej! Tar gärna emot tips på var ni köper era sparrisfrön. Jag hittar bara Mary Washington och Ariane på nätet.

 13. Ulla Söder skriver:

  Hej Sara! Jag har satt sparris från frö och de har kommit jättefint. För fint, snön ligger ju kvar här i Uppsala. Känns som det tar lååång tid innan de kommer ner i backen. Är det bara att skola om och skola om till jorden reder sig? De kommer ju att bli väldigt rangliga annars... Purjon kan jag ju klippa ner lite innan det blir dags.
  Ha det gott!

 14. […] kan läsa mer på:  Så sparris från frö Planterar om frösådd sparris Plantering av frösådd […]

 15. […] Läs mer: Så sparris från frö […]

 16. Inger skriver:

  Hej !
  Jag sådde sparrisfrön förra våren. Det blev långa fina dillvippor. Gjorde iordning en bädd ute med blandad jord av hästgödsel, trädgårdsjord och mycket sand. Jag planterade ut dem under sommaren - ganska djupt. Var en chansning. Trodde aldrig de skulle klara vintern i norra Dalsland med zon 4. Under vintern har de endast varit täckta av tunn täckduk. Döm om min förvåning när det redan nu kommer upp en massa sparrisplantor. Känner mig lycklig !

 17. Inger skriver:

  Hej Sara! Tack för att jag får en inblick i hur du odlar sparris. Jag återkopplar från mitt inlägg innan. Nu är sparrisen c:a 30 cm höga...men väldigt smala och tunna. Skall de bara stå i år eller skall jag klippa ned dem ??

 18. Annelie Hahlin skriver:

  Hej.
  Jag söker frön av sparrisen Rambo och undrar om du har några jag får köpa?
  Mvh Lia (Annelie) Hahlin

 19. Susanne Gustafsson skriver:

  Hej,
  kan man odla sparris i växthus (tunnel)?
  Sätter man i så fall fröna direkt i drivbänken med samma avstånd som med köpta plantor eller börjar man i krukor och planterar om när de kommit upp?
  Mvh Susanne

 20. Lotta Löfgren skriver:

  Hej
  Jag satte sparris för ett antal år sedan och har en fin planta som verkar trivas, jag tog frön från den förra året, tror du att det kan fungera att så dem?

 21. Christina Embretsen skriver:

  Ifjol sådde jag sparrisfrön, i vinter har dom stått i krukor nedgrävda i jord med löv över
  Är det nu jag ska plantera dom i jord där dom ska stå eller kan jag ha kvar dom i krukorna i sommar och plantera dom i jord nästa vår

 22. Misty skriver:

  Om du vill ha fler sorter kan nordgen vara ett alternativ. Jag köpte frö till sorten Häljarp därifrån i år.

 23. Matts Nilsson skriver:

  Sent om sider... Jag satte en sparrisrad uppdragen från frö när vi köpte huset. Grävde ut c:a en halv m. djupt och återfyllde med sand, lite kogödsel och torv. Plantorna sattes djupt och så återfyllde jag succesivt, plantorna bestämde takten. I botten fanns en ren sandlist som fotstöd för rötterna. Unga sparrisar gillar inte konkurrens av andra rötter så se till att de små plantorna står ogräsfritt. Det tog nog 2-3 år tills dess att skotten blev grova nog att skörda. I början bara 1-2 per planta och efter ytterligare några år kanske 8-10. Sparrisraden har nu gett skörd i 43 år, utan annan skötsel än gödsel på hösten och ogräsrensning om det behövs. Under denna tid bodde vi utomlands i 8 år, då trädgårdslandet växte igen helt utan skötsel. Så efter 10 år som äng rensade jag upp igen och på våren året efter dök min sparrisrad upp av sig självt. Drygt hälften av plantorna hade överlevt denna pers och började ge lika finna och fylliga skott som tidigare. Är det lönt att odla egen sparris? Ja, utan tvekan. Det är det mest livskraftiga man kan ha, näst efter maskrosor. Vilken sort - ingen aning, sparris stod det nog på fröpåsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *