01. juni 2017

Odla tomater på friland

Måste man inte ha växthus för att odla tomat? Det är är en fråga som dyker upp nästan varje gång jag skriver något om tomater. Jag odlar de flesta plantor utomhus på friland och det går utmärkt.

Tagetes ramar in tomatplantor i en djupbädd.

Bakom en rejäl rad med tagetes växte tomaterna i en djupbädd på friland.

Det är vedertaget på något sätt att tomater ska stå i växthus. Men nej, det behöver de inte. Visserligen finns sorter som sägs bäst lämpa sig för odling i växthus. Fröfirman Runåbergs skriver på sin hemsida om dyra F1-hybrider som är särskilt framtagna för växthusodling, men att det generellt sett är ganska flytande var gränserna går när det gäller många andra sorter. Det tycker jag är så bra skrivet.Det ger mig mod att bestämma själv och det tycker jag att du ska göra med.

 

Fördelar med friland

Jag är egentligen ingen fena på tomater, men jag odlar dem med precis den framgång jag behöver. Lättast är att odla utomhus tycker jag. Här sköter dig sig själva i täckodlingen och behöver inte lika mycket tillsyn och pyssel som i tunnelväxthuset. Där växer de rekordfort och behöver jämn vattning och gödsling, och uppbindning och tjuva sidoskott och allt sånt där som måste hinnas med. Det går lite sävligare på friland på något sätt. Och så gillar jag höjden som tomaterna tillför köksträdgården!

På friland vattnar jag inte så mycket som i tunnelväxthuset och tomaterna vänjer sig vid det. Inga problem. Täckodling är perfekt för att hålla jorden fuktigt och ger plantorna näring under hela säsongen. Dessutom kan jag samplantera tomaterna med annat vilket är perfekt för att använda odlingsytan maximalt.

 

En trädgårdskorg överfull av tomater.

Sent på hösten finns många omogna tomater att ta hand om. De flesta mognar fint inomhus och kan då skördas från stora brickor ända in i vintern.

 

Så här odlar jag tomater

 • En sak jag är noga med är att inte så frilandstomaterna för tidigt. Anledningen till att jag har is i magen med sådden är att jag inte vill ha för stora och ohanterliga plantor.
 • Så långt det går försöker jag att ha plantorna ståendes utomhus dagtid några veckor innan utplanteringen för att de ska vänja sig vid klimatet. Annars står de i tunnelväxthuset, kanske med fiberduk över sig. Är nätterna kring 7 grader eller så får de stå kvar ute.
 • Utplanteringen görs från mitten av maj. Är det kyligt på natten lägger jag fiberduk över planteringen.
 • När jag planterar sätter jag ner tomaten djupt i jorden. På så sätt blir plantan stadig och blomningen/första klasen hamnar inte så långt upp på plantan. Det ger en kompaktare planta.
 • Som stöd använder jag pinnar som sätts ner intill plantan, alternativt en ställning av pinnar som byggs upp, där jag kan binda upp plantorna i trådar.
 • Tomaterna är jag noga med att täckodla för att behålla fukt i jorden. Gräsklipp och ensilage tycker jag funkar fint, det ger näring under hela växtsäsongen.
 • Jag är noga med att plocka bort blad längs stammen för att släppa in ljus till tomaterna. Då mognar de snabbare.
 • De små sidoskotten, tjuvarna, plockar jag bort under hela säsongen så att plantan lägger kraften på att växa åt rätt håll.
 • I augusti är jag hård och kapar stammen ovanför den största klasen längst upp på plantan. Då lägger plantan energi på att mogna fram frukterna istället för att växa uppåt.

 

Läs gärna: Min vattensnåla tomatplantering

 

En liten tomatplanta satt i jord täckt med organiskt materiel.

Täckodling är perfekt för tomater, som ju gillar jämn fuktighet i jorden. Den lilla plantan kan täckas så snart den är planterad.

 

Sämre skörd på friland?

Jag gissar att skörden blir något sämre på friland, om vi skulle jämföra resultat från en välfungerande växthusodling. Min växthusyta är ganska begränsad, jag får inte plats med så många plantor som jag skulle vilja. Men på friland har jag jättemycket plats. Här kan jag knö ner många, många fler plantor. Och om skörden blir lite sämre på varje enskild planta kompenseras det av att jag kan odla många fler tomater utomhus. Det här med att jag kan odla fler plantor utomhus är en riktigt stor fördel!

Mina tomater har de senaste åren drabbats hårt av potatisbladmögel, oavsett om de odlats i tunnelväxthus eller på friland. Ändå har vi kunnat fylla frysen med tomater som räcker långt in på våren. Så för mig betyder frilandsodlade tomater snarare mer skörd eftersom jag kan odla fler plantor.

 

Läs gärna: Ta sticklingar av tomat

 

Höga tomatplantor och under dem växer huvudsallat.

Här är en samplantering av den svarta tomaten 'Indigo Rose' och bataviasallat i en djupbädd.

 

Vilka sorter funkar?

På fröpåsarna står det uttryckligen att vissa sorter lämpar sig bäst för växthusodling och på ett fåtal påsar kan det stå något om frilandsodling med. Men det är sällsynt. De sorterna undviker jag till utomhusodlingen. Om en sort har extremt lång utvecklingstid ryker den med, eftersom jag bedömer att tomaten då får svårt att mogna.

Jag brukar inte vara så nogräknad med vilka sorter jag väljer. Jag odlar, precis som alla andra, alldeles för många olika sorter och har svårt att hålla ordning på detaljer vad gäller skörd och smak och hur plantorna vuxit. Får man ens skriva ett inlägg om frilandsodlade tomater då?

Några sorter utmärker sig förstås. 'Black Russian', 'Black Seaman' och 'Brandywhine' är tre bifftomater som gett värdefull skörd på friland. Sorter som ger små körsbärstomater brukar också ge fin och tidig skörd. Den lagringsdugliga 'Principe Borghese' har vuxit fint, liksom kulturavssorten 'Röd Blomme', busktomaterna 'Taxi' och 'Marmande'. 'Gardener's Delight' brukar vara en sort som många föreslår för frilandsodling, men den har jag inte provat själv.

Jag odlar alltså alla möjliga sorter på friland. För mig är det viktigaste inte att varje planta levererar rekordstor skörd. På det hela taget får vi så vi klarar oss. Och det är så roligt att kunna skörda olika sorters tomater, inte minst för barnen, och jämföra smak och färg och form. I år tycker vi till exempel att det ska bli roligt att se hur sorten 'Banana Legs' ser ut.

 

Läs gärna: Tomat och potatis i samma trädgård

 

En tomatplantering längs en husvägg.

2016 drabbades frilandsodlingen hårt av potatisbladmögel och plantorna tuktades hårt för att hålla smittan tillbaka. Bifftomaterna växte trots det fint och gav ungefär två kilo per planta.

 

Prova krukor utomhus

Om du känner dig lite orolig för att sätta ut tomater på friland kan du ju prova med bara några stycken i skyddat läge för att se hur det funkar. Eller sätta dem i kruka som du kan bära in i växthuset om du får ågren och ångrar att du misshandlade plantorna genom att låta dem stå ute? Jag kör alla varianter!

 

 

 

Hjälp mig att fylla på med förslag i kommentarsfältet över tomatsorter som du provat på friland! Berätta gärna något om de du tyckt bäst om och om du har sorter som absolut inte växt bra. Får vi ihop några förslag kan jag sätta ihop en lista med sort-tips.
/Sara Bäckmo

 

35 svar till “Odla tomater på friland”

 1. Lotta skriver:

  Jag har också upptäckt tomater på friland! Förra året planterade jag ut "överblivna" tomatplantor och plantor som inte vuxit så bra rakt ut i en uppgrävd del av gräsmattan. De fick egentligen ingen extra näring förutom lite vallörtsblad och gödselvatten men växte fint i lerjorden och gav en dunderskörd. Jag hade inte så mycket täckmaterial men lade tidningar över mot torkan. Vattnade inte mycket alls men som sagt blev det bra ändå trots den torra sommaren - och inga frilandstomater sprack! Det enda negativa jag märkte var att tomaterna inte mognade i lika stor utsträckning som i växthuset, men jag eftermognar också gröna tomater inne. Sorter jag vill tipsa om är i-3, Sandpoint, Ida gold, Maramande och Sub Arctic plenty. Fina busktomater som bara sprutar tomater! I år satsar jag också på tomater på friland!

 2. Anonym skriver:

  Jag har inget växt hus och förra året fick jag bra skörd av: Vilma ,sungold,golden bumble bee,purple calabash Och cream Susage.
  Dessvärre fick dålig skörd av gardeners delight

 3. HannaP skriver:

  Jag har inte provat tomater på friland... kommer så nära potatisen hos mig om jag har dem i landet. Brukar ha några krukor och det brukar ge bra skörd. I år tänkte jag att jag skulle odla en liten, låg tomat inne in fönstret för tidig skörd. Köpte frö av sorten Koralik av runåberg skulle bli 20-25cm så jag sådde ett gäng. Nu är de över en meter, blommar massor och tomaterna har börjat komma! Så några åker ut, får se om det blir kruka eller om jag ska våga landet....

 4. Cecilia skriver:

  Ifjol odlade jag i kruka längs södervägg i ett mycket blåsigt område i södra Halland. Vet inte om det räknas som frilandsodling? Jag hade:
  - Gardeners deligt (bra skörd, god körsbärstomat)
  - Gartenfreud (bra skörd, god körsbärstomat)
  - Gemini (ganska bra skörd, minns inte om den var god)
  - Terenzo (liten buskkörsbärstomat som gav bra för att vara så liten, ok smak)
  - Promyk (lite större tomater, rätt smaklösa och drabbades av nån röta, pistillröta eller bladmögel?)
  -En sort jag fått av vänner, kallades vinbärstomat, gav enorma mängder pyttesmå tomater mod mycket smak.
  Hälsningar Cecilia

 5. Malin skriver:

  Jag har heller inte något växthus och har hittills odlat alla mina tomater i svarta murhinkar som är modell större. De har varit placerade mot en södervägg på altanen och det har fungerat bra. Det negativa är att de slukar vatten då det blir väldigt varmt mot väggen. I år ska jag absolut prova att sätta några av plantorna på friland, kanske till och med som ett inslag i en blomrabatt ? tack igen för fantastisk motivation!

 6. Anna skriver:

  För frilandsodling kan jag rekommendera en tidig och snabb tomat som heter Kimberly. Det sägs att den ska tjuvas men jag brukar låta den växa som den vill och den ger skörd i alla väder - röda tomater som är lite större än golfbollar och riktigt goda.

 7. Charlotta skriver:

  Jag odlar på friland i söderläge. I stora eget byggda pallkragar och i en terrass (har sluttningstomt) Har lyckats bra med många sorter men mina favoriter är San Marzano, Costoluto Genovese, Gardeners Delight och Sub Arctic Plenty. I år är Brandywine och Marmande nya. Brukar ha ca 80 plantor.

 8. Tomas skriver:

  Jag frilandsodlade en sort (tyvärr en F1 som var det enda jag hann få tag på det året ...) som blev jättestor och vacker, men jag fick slänga hela skörden och alla plantor i soporna tillslut för det blev brunröta i dem. Jättetråkigt. Känner du till några sorter på rak arm som är härdiga mot brunröta?

 9. Annika hanson skriver:

  Fick tag på småplantor av Crimson crush på Chelsea , kan den bo ute? Den är dock tyvärr F1?
  Förra året hade jag massa Ildi i krukor i växthuset men en som blev över satte jag ner i rosenrabatten, den fick större o mängder ända in i oktober , sen eftermognade dom inne. Min bästa planta.... tänk vad mer jord kan göra ...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag odlar Crimson Crush ute i år. Du vet att det är en bladmögelresistent sort? Det är därför jag provar den i år. /Sara

 10. Nina Bendahl skriver:

  Jag odlar tomater mot min hönhusvägg i söderläge. Funkar jättebra men har varit ett evigt vattnande. Så i år har jag tillverkat självvattningskrukor av murarbaljor och större spannar. Enkelt och billigt att göra själv. Det finns youtubeklipp som visar principen. Ser väldigt lovande ut hittills!

 11. Katarina skriver:

  Är uppvuxen utan växthus, vad jag minns har alltid Dansk export fungerat utmärkt. 🙂 Numera odlar jag själv och har i flera år bland annat behållit några av de många små tomatplantorna som växer upp ur min egen kompostjord (varmkompost). Både fröpåse och "kompost-tomater" har vuxit fint utan växthus (friland, hink eller pallkrage) och bjudit på överraskande sorter (små/stora/gula/röda/randiga). Jag tjuvar inte plantorna. Bor i ett riktigt blåsigt område i norra Halland.

 12. Anders skriver:

  Testade chili på friland förra året. Habanero fungerade inte men Espelette (min favorit) gav ungefär halv skörd jämfört med växthusodling. Men i år blir det tomater ute i fält. Jättebra inlägg om detta!

 13. Carolin skriver:

  Min absoluta frilandsfavorit är en busktomat som ger massor av orangegula tomater ganska tidigt. Min erfarenhet är att den brukar hinna ge en god förstaskörd innan bladmöglet slår till. Sorten heter Ida Gold. Finns hos bl.a. Runåbeegs och Åke Truedssons tomatklyftor förstås.
  /Carolin

 14. Kaija Martikainen skriver:

  Har alltid odlat mina tomater i hinkar och krukor mot södervägg. Funkar bra. Naturligtvis kräver de mycket vatten men de är nära köket. Fina skördar har det blivit. Dansk Export är favoriten.

 15. Ia skriver:

  Om man tar 2 treo brustabletter i en kanna med 10 liter vatten och sedan vattnar tomater (främst tomater) så kan man undvika angrepp av mögel. Treo el magnecyl stärker försvaret mot bladmögel. Ett tips som används mycket i Usa bla

 16. Kerstin skriver:

  Outdoor Girl är en ständig favorit hos mig: Pålitlig, anspråkslös men god busktomat.
  Sorten Poljyarni Skorosplelyij (jag reserverar mig för stavfel!) är också tålig utomhus liksom Yantarnyi (gul, låg busktomat).

 17. Annika Goffhé skriver:

  Jag har inget växthus och brukar odla (gärna ryska) sorter som enligt odlingsuppgifter är tidiga . Aldrig blivit besviken. Fått massor på friland. Köper alltid från Åke Truedssons tomatklubb. Är något slut ersätter han med likvärdig när man beställer. Jag är lite konstig fast jag egentligen inte är så förtjust i tomater (utom solvarma direkt från plantan) så måste jag odla massor i alla fall..det är så roligt att se när de växer och roligt att ge bort också.

 18. Susanne Hansson skriver:

  Odlade en god gul tomat som hette Vesuvio Giallo en piennolo tomat från Italien i fjol. Fick så många plantor så jag satte en del av dem mot vår ladugårdsvägg i spänner. Blev lite senare skörd men de blev minst lika goda som de i växthuset.

 19. Lennart S skriver:

  På sjuttiotalet arbetade jag en sommar på Dalsjö gård hos en trädgårdsmästare som på prov satte en rad tomattomatplantor på friland, förutom dem i växthuset. Den sommaren blev exceptionellt solig och varm. Han hade "naturenlig odling" och både gödslade och vattnade rikligt. Det blev en enorm skörd och aldrig någonsin har jag ätit så goda tomater som dessa som stod direkt i solljuset. De växte sig så stora att många sprack, kanske var det den rikliga vattningen. I sommar, nu mer än 40 år senare, sätter jag själv ut 11 tomatplantor på friland, får se om det blir lika bra resultat. Köpte plantorna på Netto, men vet inte vad det var för sort. Tack Sara för alla bra tips!

 20. Britta skriver:

  Hej
  Hur får man tag i frö till Kimberly, jag har sökt på nätet men hittar ingen som säljer den

 21. […] Odla tomater på friland Eftermogna tomater inne Tjuva, beskär och toppa tomater Rädda rangliga tomater […]

 22. Lena Wirblad skriver:

  Tack för inspirerande inlägg! ?
  Jag hade några på friland i täckodlade bäddar. Nya bäddar som funkade sådär, men kändes ändå bättre för de som växte i tunneln pollinerades dåligt i hettan då det blev för varmt i tunneln. så i år satsar jag mer på frilandstomater och har hittat flera nya sorter som är lämpliga för detta, som är motståndskraftiga mot bladmögel och flera är busktomater som är nytt för mig. Det ska bli spännande. Har odlat tomater i många år - men alltid i växthus. Vilken tur att vi numera lär varandra så mycket via de sociala medierna. ?

 23. bergstromsmaria2 skriver:

  Kör gerillaodling med tomater utomhus i år.
  Tänkte prova så många sorter som jag orkat så så nu finns 27 sorter att jämföra ute. Tänkte täckodla även i år & sätta dem på friland med gräsklipp, ensilage & ull som täcke. Naturligtvis sätter jag även några i växthuset för säkerhets skull men jag måste prova att ha dem på friland. Zon 5 så jag håller tummarna.

 24. Karin skriver:

  Hej. Odlar mina tomater alltid ute mot en södervägg. Djup jord , hästgödsel och täcker med ensilage efter rejäl genomvattning. Är inte alls noga med kvar så blir en häck . Men tar bort en hel del blad för att solen ska komma åt. Sorter. Jag å dottern sår olika å byter plantor så jag har noll koll. Men väldig variation å härlig färgprakt med mycke smak. Längtar tills man kan börja skörda. Har blomm i plantorna som står nedgrävda i varmbädden i växthuset. Kraftiga å fina. Inte alls rangliga.

 25. Carina Burman Frödén skriver:

  Hej! Jag var lite för snabb med min sådd och har nu flera väldigt stora plantor som jag just nu har i 5 liters krukor och en del har redan börjat blomma. Nu undrar jag om det blir helt omöjligt för mig att plantera ut dem på friland när det är dags? Jag har inte möjlighet att sätta dom i större krukor som det ser ut nu.

 26. Madelene Bogren skriver:

  Jag har odlat ngr sorter ute i kruka eller i lådor. Sorter som ampel tomaten Micro Cherry ger rikligt m mycket små tomater. Sweet Baby (söt körsbärstomater) San Marzano 2 (eko & kulturarvssort) och Wilma (busktomat) har gett bra skörd i zon 4 och under 2019 som var "okej" solsommar...

 27. Erika skriver:

  Ida Gold funkar bra ute i kruka. Borde funka fint på friland ⭐

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, den funkar jättebra. Runåbergs har många fina sorter för friland. 'Marmande', 'Taxi' och 'Sub Arctic Plenty' till exempel.

 28. Eva Nilsson skriver:

  När jag kom ut till mitt lantställe förra våren la jag överbliven kompost på en yta som jag tänkte gröngödsla. Till hösten skördade jag nog mer än 10 kg tomater vars frön kom från komposten! Var nog huvudsakligen köpe-tomater (Spanien) som mina släktingar köpt o käkat! Många nya spännande sorter! Jag band upp och tjuvade lite när jag upptäckte dem men de stod inte ens vindskyddat! Alltid odlat tomat på friland, mot vägg, växthus är arbetsamt! Mellansverige

 29. Sara Muhonen skriver:

  Goldene könig, säkert inte rätt stavat, har gett mig fina goda gula tomater utomhus i år.

 30. Mari Djerf skriver:

  Tigerella har fungerat på både friland och i 18 liters kruka,
  Vesuvio Giallo en annan favorit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *