Odla tomater i fönstret - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla tomater i fönstret

Jag har gjort ett tomat-fönster av mina kruktomater! Känner mig glad varje gång jag går förbi och ser hur fint de blommar. Här berättar jag mer om plantorna och svarar på era frågor.

Ett fönster med flera lerkrukor med små tomatplantor.

I ett norrfönster står nu mina små kruktomater på tillväxt, under växtbelysning förstås.

 

Vilka fina utrop ni gjorde då jag delade en kort video på mitt tomat-fönster här på Berghem. Tack!

Jag har längtat så efter att kunna göra just precis den här typen av fina och lite gulliga grejer med mina plantor. Sånt där jag kan gå och pyssla med och känna mig glad över för att det är lite... jamen, gulligt helt enkelt. Hemma är det just nu stört omöjligt att ha något på en och samma plats en längre tid utan att det välts ner eller klipps av eller vad det nu kan vara. Ett eget tomat-fönster i frustugan är helt i min stil och jag är så glad att de flesta tomaterna vuxit så bra.

Nedan kan du se en video där jag planterar tomaterna till fönstret och berättar mer om dem. Och vill du veta vad "frustuga" är för nåt kan du kika här för lite inspiration. 

 

Frågor & svar om kruktomater

Eftersom det var så många frågor som dök upp i kommentarerna på Instagram så ska jag försöka svara på dem tydligt och bra här.

 

Heter de kruktomater?

Sorterna jag väljer att odla i fönstret är små tomatsorter, som bara blir några decimeter höga. Vanliga tomater får inte plats i fönstret. De här små sorterna kallas ofta för kruktomater. Det finns också sorter som kallas för ampeltomater, men de är inte riktigt lika lätta att lyckas med i fönstret tycker jag. De blir väldigt yviga.

 

Vilka sorter odlar du?

Sorterna här i fönstret är Vilma, MicroTom, och Mikrobel. Vilma har jag odlat som kruktomat i flera år. Plantorna är mycket kompakta och stadiga och väl värda att vänta på. Microtom sägs vara världens lägsta tomat. Kruktomater brukar inte ge världens godaste tomater, men det är ändå tomat! Och att skörda dem inomhus på våren som en liten kickstart på säsongen är helt enkelt underbart.

 

Vad är det för växtbelysning?

Detta är en LED-ramp som kan hängas upp på ett fiffigt fäste på fönstret, med sugkoppar. Lätt att justera höjden på allteftersom växterna blir högre. Jag har en variant där två lampor kan kopplas ihop, vilket ger extra lång ramp. Sladden sitter i en timer i eluttaget, där jag ställt in att lamporna ska lysa drygt 12 timmar.  Växtbelysningen är från Nelson Garden. Jag använder många olika belysningar, men tycker att den här passar så bra i fönstren.

 

Var har du köpt belysningen?

Belysningen finns i trädgårdsbutiker som Blomsterlandet och Granngården. De finns också i webbutiker som säljer trädgårdsprodukter.

 

Läs mer: Odla tidiga tomater

 

När sådde du dem?

MicroTom, sorten som blommat först och också har små tomater på gång nu i mitten av februari, såddes den 5 december. Nästan en månad tidigare, 18 november, såddes Vilma och Microbel. Den senare har precis börjat blomma, Vilma har dock inte börjat blomma än.

 

När planterade du dem?

Plantorna sattes i egna krukor någon av de sista dagarna i januari. De har ganska små krukor nu, som måste vattnas och gödslas ofta. Inom kort behöver jag nog plantera om dem igen.

 

Tar du bort den första blomklasen?

Nej, det gör jag aldrig på tomater. Vet nog inte någon som brukar göra det. De sätter så fin liten frukt nu helt utan att jag petar med dem särskilt.

 

Vilken jord använder du?

Till mina krukodlade grönsaker använder jag Rölundas planteringsjord som jag köper på påse. Jag skulle vilja använda en jord som inte är så torvbaserad, men just nu är det smidigast att köpa jorden här i vår lanthandel och då tycker jag att den här funkar jättebra.

 

Ska du skörda inomhus?

Ja, i huvudsak odlar jag de här tomaterna för att kunna skörda inomhus. Det blir lite tomater till smörgåsar och sallader på våren. Sedan sätter jag ut plantorna i krukor i trädgården. Ofta behöver tomaterna en liten omställningsperiod innan de börjar producera på nytt. En frisk kruktomat kan ge skörd ute ända till frosten kommer, så det är en fin investering för lång tid att så några tomater på vintern.

I mars är det dags att så mer tomater, då sår jag sorterna som jag ska odla i växthus och på friland. Det blir kul!

 

Närbild på tomatplanta med en pytteliten tomat.

Den första tomaten är på gång. Det tar sin lilla tid för den att mogna, men den som väntar på något gott får snart skörda.

 

Om du är nybörjare och vill ha fler tips om tomater vill jag gärna rekommendera min nya bok Skillnadens favoriter - Femton fenomenala grönsaker att lyckas med. Där har jag med ett helt kapitel om tomater. Jag skriver också om gurka, potatis, sockerärter och andra grönsaker som är perfekta att odla när man är ny i grönsakslandet. Beställ ett signerat ex av boken nedan.

 

Köp: Skillnadens favoriter - Femton fenomenala grönsaker att lyckas med

 

Har du fler frågor om grönsaker och odling kan du ställa dem i Frågelådan. Varje vecka går jag igenom så många frågor jag hinner och ger svar.

Lycka till med tomaterna!
/Sara Bäckmo

 

21. februari 2020