Odla tomater: Tjuva, beskär och toppa - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla tomater: Tjuva, beskär och toppa

Jag är hård mot tomaterna och tar bort både blad och kvistar under säsongen. Det hjälper mig att få bra skörd på friland.

Tomater kan bli otroligt yviga plantor. De tar stor plats och om det vill sig illa skuggar det stora bladverket tomaterna så att de får svårt att mogna.

Eftersom jag i flera år odlat de flesta av mina tomatplantor utomhus är jag extra noga med att sköta om just bladverket för att få ordentlig skörd. Det här gäller i första hand upprättväxande sorter och inte busktomater. På friland är det lite kallare än i växthus och säsongen är kortare, därför vill jag se till att tomaterna får mesta möjliga ljus och energi för att mogna.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

En liten kvist i bladvecket på en tomatplanta.

Här har en ny liten kvist vuxit fram i ena bladvecket. Vrid eller klipp bort den. 

Tjuva tomater

De flesta har någon gång hört att tomater ska tjuvas. Det görs för att plantan ska lägga all sin energi till att låta huvudstammen växa och utveckla tomater, istället för att mängder med sidoskott ska växa fram.

Att tjuva tomaterna är enkelt. I varje bladveck växer en liten kvist fram och den ska nypas bort. Jag brukar använda fingrarna, men det går också bra att klippa med sekatör. Ett tips är att ta tjuvarna när de fortfarande är ganska små. Om de tillåts växa sig kraftiga är det risk att tjuvarna förväxlas med huvudstammen och att fel kvist klipps.

En del låter fler än en huvudstam växa fram på plantan, till exempel en eller två toppar. Jag har provat det med och det funkar fint. Men det blir lite svårare att hålla ordning på plantan, som blir mer omfångsrik.

Större tjuvar kan användas som sticklingar och ger alltså nya plantor som brukar ge skörd ganska tidigt. Läs mer i inlägget Last call för tomatsticklingar. Fram till maj eller första veckan i juni brukar det vara okej att ta sticklingar, men sedan är det för sent om jag vill ha plantor som ger frukt.

 

En sekatör klipper av ett tomatblad.

Här klipper jag bort ungefär hälften av ett stort tomatblad. Det gör plantan mindre yvig och lättare att samplantera med till exempel majs.

 

Ta bort blad på tomater

Att reducera mängden blad på tomaten är ett toppentips för att snabba på utvecklingen av tomater. Det är något jag använder mig av flitigt på friland. Då når solen in till tomaterna, som mognar snabbare. Dessutom lägger plantan energi på att utveckla tomaterna istället för att sköta om bladen.

I första hand klipper jag bort alla blad upp till den första tomatklasen på huvudplantan. När plantan växer ytterligare klipper jag bort fler och fler blad, så att minimalt med grönska skyddar nya tomaterna. Jag är förstås noga med att se till att det finns en välfylld topp med blad så att plantan kan fortsätta att växa.

Vissa tomatsorter har extremt kraftigt bladverk. Och det är inte helt ovanligt att sorter utvecklar nya kvistar från klasar av tomater, som växer fram till helt egna grenar som vill blomma och leva vidare. Här är jag tuff mot plantan, och det måste jag vara om jag ska få bra skörd på friland. Jag ansar bladen friskt genom att helt enkelt korta in bladen med ungefär hälften. Alla "extrakvistar" på klasar klipps också bort.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

En hand håller i en liten tomatkvist.

En ny kvist skjuter ut från en klase tomater. De klipper jag bort.

 

Toppa tomater

När tomaterna vuxit sig höga under sommaren brukar det i augusti finnas ett gäng gröna tomatklasar som inte ser ut att hinna mogna. Då kapar jag toppen på plantorna. På så sätt hindrar jag plantan från att lägga energi på att växa uppåt och säger till den att mogna fram skörd istället. Det brukar vara lagom att hålla plantorna i höjd med min axel eller mitt huvud, beroende på hur väl plantorna vuxit.

 

En tomatplanta växer i en blå hink.

Tomaterna som växer i hink tar sig fint och utvecklar fina blad och tjuvar. Efterhand fyller jag upp med jord och gräsklipp i hinkarna.

 

Här har jag klippt bort tjuvar och blad. Det växer snabbt fram nya kvistar så det gäller att gå igenom plantorna ofta.

 

Efter den här behandlingen (tjuva, kapa blad och toppa) ser förstås plantorna inte så festliga ut i slutet av säsongen. Men det bekommer mig inte. Jag vill ju ha så stor skörd som möjligt och helst fri från angrepp av bladmögel. Det är nämligen också en poäng med att kapa en del av bladen, det är inte så mycket bladmassa som kan drabbas av angrepp.

Hur gör du med tomaterna? Får de växa fritt eller tuktar du dem?

I år (2017) växer tomater i två planteringar på friland (läs mer i inläggen Samplantering av majs och tomat och Min vattensnåla tomatplantering) samt i stora tunnelväxthuset. Där står de både i bäddar och i krukor.
/Sara Bäckmo

19. juni 2017