Odla vitlök: Sätt på hösten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla vitlök: Sätt på hösten - Sara Bäckmo

Vitlöken sätts på senhösten och ligger i jorden hela vintern. På våren växer den och på sommaren skördas den. Läs hur du kan odla vitlök hemma här!

Vitlöksklyftor i en korg

Vitlök sätts klyfta för klyfta i jorden på hösten. Varje klyfta bildar en ny vitlök med många klyftor. Läs mer om att odla vitlök nedan!

 

Förra året lyckades jag pricka precis rätt tidpunkt för att sätta vitlöken. Efter några ordentliga frostnätter tinade jorden så att lökarna kunde petas ner. Bara några dagar senare kom första snö. Nu är det bara till att vänta.

Vitlök sätts på senhösten. Det är lökens klyftor som sätts, en och en. De ligger i jorden under hela vintern och börjar växa på allvar till våren. Under sommaren utvecklas löken med alla sina klyftor och med start sista delen av juli kan skörden påbörjas.

 

KÖP SÄTTVITLÖK I MIN WEBBUTIK HÄR!

 

Om du inte köpt utsäde till vitlök än kan du kika i min webbutik via länken ovan. Där finns tio utmärkta sorter av sättvitlök att köpa just nu, samt utsäde till bananschalottenlök 'Longor'! Är du medlem? Glöm inte att logga in på sidan när du gör ditt köp, då köper du sättvitlök till medlemspris.

 

I den här videon visar jag hur jag brukar odla vitlök samt delar bra tips:

 

 

 

Vitlök kan sättas från september-oktober och långt in i december om jorden är tinad. Vissa sätter vitlök efter årsskiftet med och får ok resultat. Men såklart kan det av vädermässiga skäl vara praktiskt svårt att sätta vitlök. Om du inte fått ner vitlöken fastän snön ligger över landen, går det att plantera vitlök provisoriskt i till exempel krukor eller tråg. Sätt dem i en lövhög någonstans under vintern, eller gräv ner i ett växthus. Till våren kan du sätta vitlöksplantorna där du vill ha dem i landet.

Tipsar också om två andra videor om att odla vitlök som jag gjort, samt om alla samlade inlägg på bloggen om vitlök. Där kan du bland annat läsa vitlöksnörden Davids gästblogginlägg och tips om hur vitlök förvaras. Läs mer här: Skillnadens Trädgård - Vitlök.

 
 
 

Avslutningsvis vill jag bara säga att det inte är något problem om vitlöken börjat titta upp ur jorden innan vintern kommer. Pusta ut, den kommer med största sannolikhet att klara vintern och ge fin skörd nästa år även om den gröna blasten trotsar vintervädret. Vitlök är otroligt tålig och tacksam!

Köp ditt utsäde i god tid så du inte står utan. Vanliga trädgårdsbutiker brukar ha vitlök från sensommaren eller början av hösten, men om du köper på nätet är utbudet större. Använd inte lök från matbutiken eftersom den kan vara behandlad på olika sätt och i värsta fall föra smittor till jorden. Lycka till med att odla vitlök hemma!
/Sara Bäckmo

22. november 2017