22. november 2017

Odla vitlök: Sätt på hösten - Sara Bäckmo

Vitlöken sätts på senhösten och ligger i jorden hela vintern. På våren växer den och på sommaren skördas den. Läs hur du kan odla vitlök hemma här!

Vitlöksklyftor i en korg

Vitlök sätts klyfta för klyfta i jorden på hösten. Varje klyfta bildar en ny vitlök med många klyftor. Läs mer om att odla vitlök nedan!

 

Förra året lyckades jag pricka precis rätt tidpunkt för att sätta vitlöken. Efter några ordentliga frostnätter tinade jorden så att lökarna kunde petas ner. Bara några dagar senare kom första snö. Nu är det bara till att vänta.

Vitlök sätts på senhösten. Det är lökens klyftor som sätts, en och en. De ligger i jorden under hela vintern och börjar växa på allvar till våren. Under sommaren utvecklas löken med alla sina klyftor och med start sista delen av juli kan skörden påbörjas.

 

KÖP SÄTTVITLÖK I MIN WEBBUTIK HÄR!

 

Om du inte köpt utsäde till vitlök än kan du kika i min webbutik via länken ovan. Där finns tio utmärkta sorter av sättvitlök att köpa just nu, samt utsäde till bananschalottenlök 'Longor'! Är du medlem? Glöm inte att logga in på sidan när du gör ditt köp, då köper du sättvitlök till medlemspris.

 

I den här videon visar jag hur jag brukar odla vitlök samt delar bra tips:

 

 

 

Vitlök kan sättas från september-oktober och långt in i december om jorden är tinad. Vissa sätter vitlök efter årsskiftet med och får ok resultat. Men såklart kan det av vädermässiga skäl vara praktiskt svårt att sätta vitlök. Om du inte fått ner vitlöken fastän snön ligger över landen, går det att plantera vitlök provisoriskt i till exempel krukor eller tråg. Sätt dem i en lövhög någonstans under vintern, eller gräv ner i ett växthus. Till våren kan du sätta vitlöksplantorna där du vill ha dem i landet.

Tipsar också om två andra videor om att odla vitlök som jag gjort, samt om alla samlade inlägg på bloggen om vitlök. Där kan du bland annat läsa vitlöksnörden Davids gästblogginlägg och tips om hur vitlök förvaras. Läs mer här: Skillnadens Trädgård - Vitlök.

 
 
 

Avslutningsvis vill jag bara säga att det inte är något problem om vitlöken börjat titta upp ur jorden innan vintern kommer. Pusta ut, den kommer med största sannolikhet att klara vintern och ge fin skörd nästa år även om den gröna blasten trotsar vintervädret. Vitlök är otroligt tålig och tacksam!

Köp ditt utsäde i god tid så du inte står utan. Vanliga trädgårdsbutiker brukar ha vitlök från sensommaren eller början av hösten, men om du köper på nätet är utbudet större. Använd inte lök från matbutiken eftersom den kan vara behandlad på olika sätt och i värsta fall föra smittor till jorden. Lycka till med att odla vitlök hemma!
/Sara Bäckmo

13 svar till “Odla vitlök: Sätt på hösten - Sara Bäckmo”

 1. Anna skriver:

  Jag funderar över hur det fungerar med det ostadiga vädret som råder iallafall där jag bor, Vänersborg. Det kan komma snö, bli tio minusgrader för att nästa dag töa och vara tio plusgrader. Påverkar det vitlöken negativt eller spelar det ingen roll? Om man sätter dem i krukor och har i nån lövhög, är det sämre än att ha dem i jorden med sådant väder?
  Tack för en toppenblogg!
  Vänliga hälsningar Anna

 2. Ulrika Ström skriver:

  Hej! Min jord är genomfrusen. Har mitt första egna utsäde (thermidrom?)!
  Och en köpt rysk historia med massor av små bubiller i en klunga högt upp.
  Kan jag lägga tinad påsjord ovanpå den frusna och sätta ner klyftorna?
  Kan bubillerna sättas i kruka och ställas utomhus? Hur tätt kan de sättas? Vore kul att omplanteras dem tills de är stora.
  Tack Sara för stor kunskapsöverföring!

 3. Alexandra skriver:

  Hej Sara!
  Jag försöker hitta vitlök att sätta men de är slut överallt! Jag är väldigt sent ute, vi har precis köpt hus och det vore så roligt att kunna skörda egen vitlök redan nästa år. 🙂 Har du nåt tips på vart jag kan hitta eller är det kört?
  Förra året började jag lite försiktigt i tre pallkragar med tomater, spenat, salladslök och rädisa på vår pyttelilla plätt bakom radhuset och det här året (efter jag hittat dig) vågade jag mig på lite fler grönsaker och utökade till sex pallkragar och ett gäng stora krukor. Det är helt otroligt hur mycket skörd man får fån en så liten yta! Nu har vi en trädgård på 1300kvm så gissa om jag ska odla! ? Dina klipp på youtube och inlägg på bloggen är så inspirerande, jag tittar och läser ofta och jag riktigt längtar ut till trädgården!

  Ha en bra dag!
  Mvh Alexandra.

  Ps. Jag uppskattade ditt klipp om att odla med barn och hoppas så klart på fler då jag har två barn, 1,5 och 9 år. 🙂

 4. Maria Erlandsson skriver:

  Hej Sara!
  Jag undrar om du vet hur det fungerar med eklöv som täckmaterial? Jag har förstått att eklöv skapar sur jord och att man därför ska undvika dem i odlingar? För mig som har två ekar i trädgården känns det förstås tråkigt att eventuellt inte kunna ta till vara alla löv som träden ger mig. Har du några tips eller råd att ge?
  Tack för en underbar blogg!
  Vänligen
  Maria

 5. […] Läs mer: Odla vitlök - sätt på hösten […]

 6. Maria Åkesson skriver:

  Hej Sara!
  Jag blev inspirerad av dig och satte vitlök för första gången 10 november i Uddevalla. Löven jag täckt med har blåst bort två gånger för mig och nu ser jag att vitlöken sticker i januari. Är det kört nu, eller går det att rädda på något vis?

  Hälsningar Maria

 7. Susanne Karlsson skriver:

  Hej Sara!
  Jag har fått 4 klyftor rysk vitlök och undrar om jag ska spara dom till hösten eller hinner dom torka ut och mögla.
  2. Om jag sätter ner dom nu, får jag då endast en stor vitlök (ingen klyftad lök och således inget nytt utsäde till hösten? Hur gör jag bäst, vill kunna odla om dom
  Fölfer dig i sociala medier, dina tips är guld värda.
  En blyg fråga, har du möjligen färska hasselnötter till försäljning, vill så gärna ha egen odlad nötter 🙂
  Vänligen Susanne
  Tacksam för svar

 8. Nannylovell skriver:

  Varför blir det piplök första gången i år är det vissa sorter?

 9. Sandra bekkewold skriver:

  Hej har precis köpt vitlök. Kan jag planeterna ner dom i jorden i vårt växthus?

 10. Camilla skriver:

  Hej! Jag köpte utsäde förra året. Kan jag ta några klyftor från skörden och sätta i år? Det borde väl vara säkert? Hälsar Camilla

 11. lolita skriver:

  Hej Sara!
  Tack så mycket väldigt /nyttig/ information,vitlök är nyttig.
  Tack snäla,jag planterade och dom växer som /fan/!!!
  Mvh/Lolita Hedström

 12. Jag satte vitlöksklyftor ,sen höst i pallkrage, blasten har kommit upp och börjar vika ner sig. Några verkar skicka upp något som skulle kunna vara en blomma alt en kompis...
  Vad skall jag göra ??? Undrar Birgitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *