Pelarträd - fruktträd i liten trädgård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Pelarträd - fruktträd i liten trädgård

Tänk om pelarträd kan vara lösningen för mig att odla fruktträd i lilla köksträdgården?! Nu har jag planterat fjorton träd, med äpple, päron, plommon och körsbär.

En slänt med flera små träd planterade i.

I den bortre delen av köksträdgården leder nu en gång kantad med frukträd, till gräsmattan ovanför.

 

Jag har haft stora drömmar om min lilla trädgård på berget. Men några av dem har jag behövt skrota, till exempel på grund av tomtens litenhet och brist på rejäla jordlager. Det är berg på en stor del av tomten. Där det är uppfyllt med jord vill jag odla grönsaker. Var ska jag odla träd?

Förra året köpte jag på mig en del fruktträd och hade förhoppningar om att kunna sätta åtminstone några fruktträd på väl utvalda platser. Men det gick helt enkelt inte. På platserna som skulle funka, i förhållande till min odling, finns bara några centimeter jord utmed berget. Istället har jag fått satsa på träd i krukor, samt små buskar av olika sorter.

 

Se mer om pelarträden: Mitt senaste växtköp

 

Pelarträd

I våras fick jag nys om pelarträd, som ett alternativ till de större fruktträden. Pelarträd är sorter av fruktträd som är särskilt småvuxna, med en kraftigare huvudstam och korta grenar som bär frukt. Träden saknar vanlig krona och blir istället bara några decimeter breda. Inta alls så yviga som vanliga fruktträd.

Träden växer rakt upp, som pelare, och det verkar vara vanligast att träden blir 1,5-2,5 meter höga. Några av sorterna jag har verkar dock kunna bli uppåt 3 meter.

Pelarträd har inte samma krav på stor mängd jord att växa i, eftersom kronan är liten. Det går också att sätta träden tätt, som en häck, och på så vis få plats med många olika sorter på liten yta.

 

Närbild på ett litet kort träd.

De små träden är gulliga och just nu ganska korta. De ska bli cirka 2 meter höga.

 

En stam med blommor på och en kyrka i bakgrunden.

Träden har korta, korta fruktgrenar och vissa träd blommar i princip rakt på huvudstammen.

 

Min frukt-allé

Eftersom platsen till träd är mycket begränsad i min lilla köksträdgård på berget har jag gjort en kort allé med träd upp för (eller ner för, beroende på hur man ser det...) en liten gång från köksträdgården mot gräsmattan under eken. På bägge sidor om gången har jag med cirka en meters mellanrum satt totalt fjorton träd.

Här är sorterna jag valt.

Vänster sida, start nerifrån:

 • Äpple 'Maypole' - purpurrött äpple med sötsyrlig smak och rött fruktkött.
 • Mirabell 'Ruby' - röd mirabell med oval form och något gult fruktkött, söt smak och passar att äta färsk och lägga in.
 • Äpple 'Greencats' - grönt äpple, fast, sötsyrligt ät-äpple som mognar september-oktober.
 • Mirabell 'Ruby'
 • Mirabell 'Ruby'

 

Närbild på äppleträd med små illröda kart.

Sorten 'Maypole' har äpplen med rött fruktkött. Hela frukten är illröd redan som små kart. Bladverket är också mer rödaktigt än andra äppelträd, men blir senare mer grönt.

 

Höger sida, start nerifrån:

 • Äpple 'Maypole'
 • Äpple 'Redcats' - glänsande röda höstäpple med sötsyrlig smak, skördas september-oktober.
 • Äpple 'Redcats'
 • Äpple 'Maypole'
 • Äpple 'Green sensation' - Gröna äpplen
 • Päron 'Condo' - Normalstora päron som mognar från september (uppgift från europeisk plantskola, blir senare här i Sverige gissar jag), lagringsduglig frukt.
 • Körsbär 'Sylvia' - Goda körsbär i massor, som skördas under sommaren. Röda bär. Självfertil men ger mer om det finns andra körsbär i närheten.
 • Äpple 'Red sensation' - Röda äpplen.
 • Äpple 'Greencats'

 

Fyra av träden kommer från Klockaregårdens trädgårdsbutik i Öhr och övriga från Styragårdens trädgårdsbutik i Väckelsång. Om du är på jakt efter pelarträd tycker jag att du ska fråga i din trädgårdsbutik och be dem ta hem till dig om det inte finns i butiken för tillfället.

Sorterna i min allé är helt nya för mig. Särskilt päron vet jag är klurigt att plantera, eftersom det krävs att sorten matchas med en viss annan sort för att pollineringen ska fungera. Hur det blir med den saken återstår att se.

 

Fruktträd i grönt med en mörk himmel bakom.

Sett från gräsmattan ovanför köksträdgården blir den lilla allén en spännande gång att utforska. Väl uppvuxen blir inte vägen nedanför så tydlig. De två träden ovanför gången är Victoriaplommon (vänster) och ett mirabell (höger).

 

Hela den här sluttningen är svårt övervuxen av kvickrot och stora ruggar av gammalt ogräs över berget. På vissa håll är berget nästa synligt och på andra håll är det mer växtlighet och under den jord. Jag har grävt ur ett hyggligt hål, planterat trädet och sedan fyllt på med ny jord runtom och över. En del träd är i princip planterade på berget, med en upphöjning av jord runt själva rotklumpen. Min förhoppning är att rötterna letar sig längs berget under växtligheten och ändå utvecklas bra. Det blir ett test. Med tanke på att det växer både mirabell och ett litet självsått plommon på sluttningen ska det nog gå bra.

 

Droppbevattning

Våren är ju en rolig tid att plantera träd, men min erfarenhet är också att det kan bli svårt för träd att klara sig om jag inte sköter vattningen korrekt. Om det torkar ut under sommaren får träden svårt att klara sig. Det är lättare på hösten då det ofta är fuktigt på ett annat sätt.

För att ge den lilla allén bäst förutsättningar har jag lagt en slinga av min nya droppbevattning längs planteringen. Jag ska försöka vattna en sväng varje gång jag är i stugan och jobbar. Droppbevattningen droppar ut vatten precis vid trädet. Med tanke på sluttningen rinner förhoppningsvis en del av vattnet vidare nerför backen och kommer de andra träden till nytta.

 

En planteringsgrop fylld med jord.

Vissa av träden är planterade i princip på berget, i ny jord. Droppbevattningen ligger ovanpå och tillför vatten vid trädet.

 

Köksträdgård med kyrka i bakgrunden och gröna växter som tittar upp.

Pelarträden ger höjd till den lilla köksträdgården. Tanken på att vi snart kan skörda egen frukt av flera olika sorter är härlig!

 

Jag valde min planteringsdag med omsorg - när det spöregnade! En sak har jag lärt mig genom åren; det är otroligt svårt att gräva i den här typen av överväxt mark  - när det är torrt. Det kan vara nästan omöjligt att komma igenom Därför gav jag mig katten på att bli klar med planteringen idag, även om det var både blött och varmt i regnmundering. Men så bra det gick! Efter en hel dags regnande lossade grästorvorna så fint och det var bara på två ställen som berget låg så ytligt att jag funderar på om det verkligen kommer att funka.

Under tiden som jag planterade satt mina tre grabbar på loftet till vedbon och hade "fest". När jag var klar kom de ut och inspekterade och berömde. De tycker det ser fint ut! Jag längtar så efter den första skörden och kunna se barnen sitta här i sluttningen i kvällsljuset och mumsa på frukt.

Det sista jag hann göra innan regnet började ösa ner, var att fotografera alla träd-lapparna till den här sammanställningen. Annars kommer jag ju inte ihåg vilka sorter det är jag odlar. Mycket nöjd med dagen!

 

Läs mer: Pelarträden gav fin skörd

 

I länken ovan kan du läsa hur det gick för pelarträden den första säsongen och se skörden av några första små röda äpplen.
/Sara Bäckmo

07. juni 2020

12 svar till “Pelarträd - fruktträd i liten trädgård”

 1. Nina Liljedahl skriver:

  Så fint det blev! ?
  Du gör verkligen underverk av din trädgård. Dina fina olika odlingsbäddar, terassplanteringarna och nu en fruktallé uppför berget, så utsökt och kreativt.

 2. Astrid skriver:

  Vilken grundstam er din pelar äppelträd på?

 3. hellberg.marita skriver:

  Oh!
  Vad fint det blev!

 4. hellberg.marita skriver:

  Vad fint det blev!??

 5. hellberg.marita skriver:

  Vad fint det blev!

 6. hellberg.marita skriver:

  ??

 7. Lars Forslin skriver:

  Droppbevattningen - jättebra. Tror det kan vara en förutsättning för att det ska gå.

 8. Mirjam skriver:

  Vilken grundstam är pelarträden ympad på? Är det en speciell sorts äpplen eller "bara" att det är svagväxande rot.

 9. Anette skriver:

  Så fint. Hållet tummsrna och tror att din allé kommer blomma fint till våren och till sensommar/höst ge mängder av fin frukt ?

 10. Joakim skriver:

  Hur gör man när ett pelarplommon träd skjuter iväg uppåt

 11. Johanna skriver:

  Hej sara

  Jag skulle vilja sätta pelarträd som häck, skulle inte du kunna visa hur dina har vuxit nu när det gått något år?

  Johanna

 12. Johanna skriver:

  Hej sara
  Jag vill göra en häck av pelarträd- hur ser din häck ut nu när det gått några år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *