Plantera purjolök på friland - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Plantera purjolök på friland

Purjolöken är planterad! Med fuktig och välgödslad jord, tillsammans med fina plantor, hoppas jag årets odling blir bra. Så här har jag planterat.

En odlingsbädd med fåra i mitten där purjolök planterats.

Jag planterar min purjo i fåror, med i förväg gödslad jord.

 

Purjolök är en rolig grönsak att odla. Från ett pyttelitet frö till en stor och hög och användbar lökväxt. Ibland ser den ut precis som purjo vi kan köpa i affären och på något sätt är det extra kul. Då är den sådär vit och härlig längst ner och bladen sedan frodigt mörkt gröna en bit upp.

Eftersom purjolök så fint ersätter annan lök, både tillagad och färsk, och dessutom är lätt att frysa, tycker jag att den är värdefull att odla. Dessutom ser den snygg ut i landen.

I år (2016) samodlar den med busktomaterna på friland och hoppas att den ska klara konkurrensen.

 

Purjolök i sitt odlingstråg.

De tätt sådda lökarna är lätta att sära på och plantera ut på växtplatsen.

 

Små plantor av purjo ligger i en hand.

Även om lökarna är späda växer de snabbt till sig så snart de får lite mer utrymme om fötterna. Det är roligt att odla purjo!

 

Tidig sådd

Purjolök tar ganska lång tid på sig att bli färdig, om man med färdig menar en stor och kraftig lök. Därför sår jag den tidigt, redan i januari-februari. Sådden görs inomhus. För att spar plats strör jag ut fröna i ett tråg med lite jord, en bredsådd. Här får de stå till dess jag sätter ut dem. Extra bra är det förstås att skola om plantorna, men det är inte alltid jag hinner det. Två-tre lökar i varje litet hål i en back med jord brukar funka bra. Några gånger under våren klipper jag däremot ner blasten så att lök och rötter utvecklas fint.

 
 

Plantering i fåra

När jag sätter ut plantorna drar jag först upp en fåra, kanske 15 centimeter djup. Här lägger jag ut de små plantorna med cirka 10 centimeters avstånd. Därefter gör jag ett litet hål i själva fåran, för att komma ytterligare lite djupare, och sätter ner löken. Fåran läggs alltså inte igen. Efter några veckor har löken bott in sig på nya växtplatsen och då börjar jag att peppra jorden med näring. Purjolök växer som finast om den bombarderas med näring, till exempel täckodling och gödselvatten.

Allteftersom plantorna växer till sig fyller jag igen fåran och fyller efterhand på med mängder av täckmaterial upp över löken. På så sätt bleks lökens nedre del och blir så där fin och mjäll.

 
 

 

Smart odling i back

Ett annat väldigt bra sätt att odla purjolök på är att förodla som jag beskrivit ovan, men sätta plantorna med några centimeters avstånd i stora backar istället. Till exempel frigolitlådor fyllda med näringsrik jord. Här kan löken växa till sig under första delen av säsongen. När de nått tjockleken av ett finger ungefär, och det finns plats i landen, sätts de ut och kan växa vidare under hela sensommaren och hösten. Det här är ett tips från min syster Hanna som jag provat. Jag fyllde då en back med purjo som vi skördade och åt som späda primörer och en låda som senare planterades ut. Helt suveränt.

 

Frodig grön purjo i köksträdgården.

Purjolök var en av de grönsaker jag verkligen lyckades med 2012. De fina plantorna stod kvar länge i landet. Purjo kan jordslås i hinkar och förvaras i växthus eller liknande under vintern, funkar i delar av landet.

 

Precis som många andra av de hemodlade grönsakerna är purjolök nästan godast som primör. Prova att plantera tätt och sedan gallra bort späda lökar som kokas hastigt i salt vatten och äts med en smörklick på. Underbart gott!
/Sara Bäckmo

 

17. juni 2016

17 svar till “Plantera purjolök på friland”

 1. Beautiful Life skriver:

  Haha! Och så blir jag påmind igen om den där bortprioriterade lådan med gröslök och nån yttepytte purjo. Behöver prioritera den idag, helt klart!!

 2. Helena skriver:

  Kan jag månntro plantera ut min piplök på samma vis?? Tycker mest de står och stampar i den krukan de blivit omskolade i....

 3. maria skriver:

  Hej, först vill jag tacka dig för att jag är i lyckorus om dagarna ?, pratar om din blogg och täckodling med var och varannan ?.Det var inte längesedan jag fann din blogg, och din blogg är precis vad jag har letat efter.Äntligen faller bitar om hur jag ska ta hand om - och utveckla vår trädgård. Något jag år efter år bara tänkt på , och väntat. Väntat tills jag har vetat hur jag vill ha det. Men nu. .?. Vi har tagit över en gsmnal gård, med stor trägdård och åker. Jaghar länge drømt mig mig bort om odling, massa bärbusksr finns redan, som jag nu har börjat täckodla - tack. För första gången har jsg hopp och våra stora hallonrader, på våren klarar jsg att hålla undan alla brännässlor som kommer, men de tar snappt øverhand...nu sksl de bort ! Här kommer då min ftåga, om jag rensar, lägger tidningar och täckodlar, kommer hallonskotten lika lätt upp.? Tror du brännnässlorna kan bli borta.? Och kan jag lägga brännässlorna till tork , för att sedan snvända de som täckmaterial ? Tusen tsck för det du delar. , är så effektiv om dagarna, för att hinna läsa inne hos dig, vill ha med mig allt - boken väntar hos mamma ? .blev lite långt, och hsr full förstårlse för om din tid inte räcker till ?, maria

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej och tack för alla fina ord! Hallonskotten perforerar det mesta du lägger på, förr eller senare. Men det bästa för hallonen är att hålla skotten i klunga till en och samma planta, då är det också lättare att täcka mellan plantorna. Klipp ner allt som växer mellan plantorna och behåll 4-5 spröt per planta. Nässlorna är oftast lätta att täcka bort tycker jag. Om du rycker bort nässlorna först kan du absolut använda dem som täckmaterial. Se bara till att rötterna inte kommer i kontakt med jord och får fäste igen. /Sara

 4. Annika skriver:

  Jag är nyfiken på i vilken miljö sår du i jan/feb? Inne, ute, växthus? Jag bor i sydligaste Skåne och har växthus.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag sår överallt =) Jag vintersår utomhus på friland och i lådor. Jag sår i tunnelväxthuset. Och jag sår inomhus. Sök efter sådd på bloggen så hittar du inlägg. /Sara

 5. kajsa hedin skriver:

  hej och återigen tack för en enormt inspirerande blogg så fylld med tips och råd. Hur förvarar du din bredsådda purjolök och hur mycket ljus ger du dom? Ställer du ut dom i växthuset tidigt? Hur mycket näring och av vilken sort ger du dom innan utplanetering. Jag känner mig ofta lite försiktigt med att ge för mycket näring till små plantor - men jag kanske är för försiktig? I år planterade jag om purjolöken - men dom kom liksom aldrig igång med växnade efter det- fick dessutom löss på dom!!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Purjon står under extrabelysning bara under tiden de står inomhus, sedan får de klara sig med dagsljus i tunneln. Klipp också ner blasten några gånger innan utplantering, då växer rötterna istället för blasten och plantan blir kraftigare. Sägs det. /Sara

 6. kajsa hedin skriver:

  Hej och tack igen för inspirerande blogg med så mycket konkreta tips och råd!!
  Var har du dina purjolökar från sådden ? har du dom i tunneltältet? hur ofta ger du dom gödsel? jag planterade om mina purjolökar men dom är klarade omplanteringen dåligt. Trots tre månader växt så är dom tunna som tandpetare!! jag tycker det är svårt att gödsla småplantor - är rädd att övergöda dom.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Min purjo står inomhus till en början och sedan lyfter jag ut dem i tunneln när det blivit varmare. Innan tunneln odlade jag dem inne tills det blev varmt nog ute. För att de ska biffa till sig behöver de utrymme, men inte för mycket så att plantorna ruttnar av fuktig jord. Prova att plantera om några och ge gödning. /Sara

 7. Karin Andersson skriver:

  Hej Sara

  Har en del purjolök här hemma som jag har skolat om för ett bra tag sedan. Purjolöken är väldigt långa och min fråga är när jag kan plantera ut dom i mina pallkragar?

  Mvh Karin

 8. […] att tänka på lök Späd men livskraftig purjo Purjolök i låda Vintrig purjolök utplanterad Odlingsonsdag med purjolök och […]

 9. Jeannicke skriver:

  I höstas lät jag purjon stå kvar i landet hela vintern. Jag har hämtat hela vintern och våren. Nu i april har jag hela tio stycken kvar och de kanske räcker tills det blir nya igen. Jag bor på Gotland och vi hade nästan ingen tjäle alls i år. Har tom provat att inte ta upp roten, skurit av en bit ovanför och ny kommer upp. Helt underbar växt!

 10. Sven Danerås skriver:

  Hej Sara, kul att läsa alla tips du ger.
  Min fru och jag har gjort ett land 70cmx10m, hade potatis i fjol med gott resultat.
  Tänkte i år testa med Purjo, Gul lök och ev. något annat. I höstas körde vi med Bokashi metoden.
  Det jag undrar över är om det går bra att så frö direkt i planterings stället? Har inte möjlighet att ha växter inne för tidig plantering. Bor i Alingsås.
  Tacksam för tips i detta ärende.
  Ingela o. Sven

 11. Marianne skriver:

  Hej Sara,

  har lyckats så fint med purjolöken tycker jag. Handhög i pallkrage. Men ser på alla tips om samodling på nätet att purjo inte trivs med störbönor, eller bönor överhuvudtaget. Det hade jag tänkt skulle klättra på en fin järnbåge i mitt lilla land. Och det blir ju på ena sidan bågen (fyra bågar som hålls ihop i toppen) nära pallkragen med purjon. Vad göra? Vilken grönsak tar mest stryk av stå för nära, eller spelar det egentligen ingen större roll?
  Till råga på allt har jag satt sockerärter på samma plats som bönorna med tanken att sockerärtorna kommer först. Det är tydligen också helt fel tänkt. Och grönkålen står tyvärr nära vitlöken, som är jättefin. Båda växer bra, än så länge???

  Tacksam för lugnande, eller tuffa tips.

  Marianne

 12. Mikael skriver:

  Sått purjolök för första gången och undrar om det finns någon fördel att fortsätta toppa den efter att man planterat ut den, åtminstone ett tag tills de växt till sig ordentligt? Tycker att de lätt lägger sig ner annars när de blir för långa, så har faktiskt klippt lite i dem, men funderar samtidigt som sagt på om det är bra eller dåligt.

  Vänliga Hälsningar och tack för all inspiration och information du delar med dig av! 🙂
  Mikael

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *