Portulak - våra godaste blad - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Portulak - våra godaste blad

De köttiga bladen är bladgrönsakernas Rolls Royce. Försvinnande goda, enastående nyttiga och lättodlade när de väl satt fart.

Gul trädgårdsportulak med saftiga blad.

 

De här oansenliga bladen är de godaste av alla gröna blad om du frågar vem som helst i vår familj! De är som godis. Jag odlar flera sorters portulak; trädgårdsportulak och vinterportulak, och dessutom olika färger av dem; gul och grön. Två stavningar förekommer, om du själv vill söka mer fakta om växten - portlak och portulak.

 


När jag besökte Hornuddens trädgård berättade ägarna att de drivit upp plantor av portulak men de visade sig vara svårsålda. Få känner till grönsaken. Men när samma blad var en del av sallader i deras restaurang frågade många vad de goda bladen var för något. Jag hoppas att följande rader ska få dig nyfiken på att odla portulak.

 

 

Pyttesmå plantor som just grott.

Med lite undervärme gror fröerna snabbt på lätt fuktad jord. Enklast är att strö ut en nypa frön i varje plugg/kruka eller att bredså en större mängd frö i ett tråg.

 

Bladen är ganska små och ovala. Köttiga. Ungarna kallar dem för köttblad. I konsistens och smak är de liksom smöriga med nån liten eftersmak av nöt, kanske något syrliga. Vi använder dem främst som smörgåsgrönsak men också i sallader. Har vi riktigt mycket lyxar vi till det och gör ett fat bara med köttblad och lite olja på - ungarna slukar bladen i ett nafs.

Det finns all anledning till att bli glad över att just barnen älskar portlak, även om de gör gott också för vuxna kroppar. Portulak innehåller omega 3, vilket roar oss jättemycket. Omega 3 är ju fettsyra som finns i fisk och barnen tycker det är festligt att de äter blad som innehåller samma sak som firrar. Utöver omega 3 innehåller bladen också antioxidanter och höga halter av A och C-vitamin. Det är med andra ord en toppengrönsak att äta mycket av.

 

Små plantor av trädgårdsportulak

När de små plantorna blivit hanterbara är de lätta att sära på och pilla ner i jorden, alternativit sätta ut små ruggar av plantor som får växa tillsammans.

 

Gröna läckra blad på en ganska liten planta.

Mindre plantor grenar sig efterhand, extra lätt om topparna skördas. Här växer plantorna i en avsvalnad varmbänk under tidig sommar.

 

Fröerna är pyttesmå och jag sår dem i glesa rader eller grupper. Eftersom de är så rysligt små när de gror tycker jag det är allra enklast att förså dem för att sedan plantera ut när det de blivit hanterbara. Sådder direkt på friland riskerar att lätt förstöras och är svåra att underhålla med vatten och rensning. Fröerna behöver bara strös ut över fuktig jord, de är så små att de inte behöver täckas.

Plantorna gillar inte alls kyla. Står plantorna ute en kall sommar växer de nästan inte alls. Jag får finast skörd om jag odlar den i varmbänk eller i odlingslådor ute som kan skyddas med en fiberduk eller lock om sommaren skulle vara mycket kall.

Precis som nyzeeländsk spenat är portulak en guldgruva för den som odlar med barn. Plantorna skördas på enklast möjliga sätt genom att topparna nyps av, då producerar plantan nya. Tacksam och svår att förstöra.

 

Vinterportulak med dova mörkt gröna blad.

Vinterportulak blir ingen grenad planta utan bladen sitter på spröda stjälkar som växer ut direkt från plantans bas. Plantorna är sådda glest i rader i tunnelväxthuset och skördas genom att klippas av längs marken. Både blad och stjälk äts.

 

Den bladgrönsak som heter vinterportulak är betydligt tåligare än trädgårdsportulak och har både annorlunda utseende och lite annorlunda smak. Den odlar jag i tunnelväxthuset nu under vintern. Trots att plantan säckar ihop under perioder med minusgrader hämtar den sig när det blir milt och ståtar med ett välsmakande bladverk som passar fint i både sallader och på toppen av en god smörgås. Jag är dock lite osäker på om den har samma fina innehåll av vitaminer och omega 3, uppgifterna är lite otydliga.

Jag odlar gärna flera omgångar av portulak, både vinter- och trädgårdsportulak. Den är användbar och omtyckt och dessutom är de fetbladslika bladen mycket vackra. Om du ännu inte köpt alla sommarens fröer föreslår jag att du skriver upp portulak på inköpslistan - och för all del, köp två påsar på en gång!
/Sara Bäckmo

06. januari 2016

29 svar till “Portulak - våra godaste blad”

 1. Lina skriver:

  Kul att du skriver om portulak. Jag odlade det i somras, fast det blev lite för kallt efter första skörden, så plantorna återhämtade sig aldrig. Hade besök av en kurdisk bekant som berättade att de tydligen använder portulak i sin matlagning. Fast hon hade ett annat namn på växten, minns inte vad.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Flera har hört av sig och berättat om olika användningsområden, bland annat en tjej i Mexiko. Där används den visst också i matlagningen och är jättepopulär. Hoppas den får ett uppsving här i Sverige! Hälsningar Sara

   • Christina Spolén skriver:

    I min franska örtabok står det att på Kreta, där man i hundratals år använt mycket portlak (fr. pourpier) i maten, få personer lider av hjärt- och kärlsjukdomar. Själv odlar jag varje sommar - med gott resultat - portlak i krukor på balkongen i Stockholm.

  • Tuana skriver:

   Palpina 🙂 typ som linssoppa med portlak i. Suuuper gott 😍

  • Sara Tasin skriver:

   😄 Jag tror det heter pirpar

 2. Viktor Sander skriver:

  Hur är det med vinterportulaken på friland tror du? Trivs den bättre i svalare klimat än trädgårdsportulaken? Hade varit så kul att odla, men är osäker på om det är värt det då jag endast har frilandsodling.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Den funkar kanon på friland! Men bladen blir lätt stötta och fula om de utsätts för mycket väder och vind, det fick jag erfara sent i höstas när tunneln kraschade och hällregn piskade bladen under en tid. Nu är bladen djupfrysta men vi skördar ändå och har jättefin sallad till maten. Följer du Bossgården på FB? De har flera bilder på just vinterportulak, som de kör på friland under duk eller liten tunnel som skydd. Det tror jag är bra för att få finast möjliga blad att skörda. Den går att klippa ner flera gånger om. Den är kanon! /Sara

 3. Annika skriver:

  Spännande! Kan du tipsa om bra webbsidor att beställa fröer från? Mataffärernas utbud är något begränsat.

 4. Josefin Waltin skriver:

  Kan jag lagra portlaken på något sätt? Vi äter mycket, men vi hinner ändå inte med produktionen så att säga.

 5. Maria skriver:

  Trodde det var spenat jag åt första gången jag åt portlak i Turkiet, men vid jämförelse så var den mycket godare så all matlagning med spenat blir här utbytt till portlak nästa åt!

 6. Anne- Marie skriver:

  Måste fråga. När du odlar tidigt i växthusen är det bara det översta lagret jord som är tinat o resten fruset. I mitt växthus är det tjäle länge!!! Hur går du till väga? Vill börja odla tidigt! ?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag passar helt enkelt på att så de dagar jorden är tinad. Emellanåt så fryser det på och översta lagret blir som en frusen kaka. Det gör inget. Väljer jag rätt fröer gror de fint så snart det tinat. Trädgårdsportulak självsår sig fint och gror oftast bra även om jorden frusit på. Lycka till! /Sara

 7. Ingela Åqvist skriver:

  Jag träffade på denna sallad på Kreta, så god. Där kallade de den Glistra. Nu äntligen har jag frön, har tänkt mig i stora krukor, och hoppas det går bra.

 8. Helene skriver:

  Hej Sara och tack för all inspiration! Tack vare dina inlägg grönskar det i hela mitt kallväxthus av olika vindersådder och det är strax dags att skörda första spenaten. Jag blev intresserad av att förså trädgårdsportulak efter att ha läst om det här. Sådde för ca 3 veckor sedan. Precis innan kylan kom nu så hade det börjat titta upp lite i några av krukorna, nu när jag kikar under fiberdukarna så ser de döda ut. Undrar om du tror att de frön som inte tittat upp ännu kan komma eller är det bara att slänga allt och börja om? Bor i zon 5.

 9. Mela skriver:

  Hej!
  Jag har sedan i mars hunnit så portulak i två omgångar, efter att ha inspirerats av din text här. Båda gångerna har det kommit upp fint och snabbt, tätt som på ditt foto med pluggarna här ovan. Men sedan, vid ca 2 cm, har de bara tynat bort, aldrig blivit så kraftiga som på din följande bilder. Vad gör jag för fel? För blött så de ruttnar? Ska de stå i soligt fönster (nu i ljust men ingen direktsol)? När ska de planteras isär, ska varje liten planta stå ensam?
  På gång för en tredje omgång! 🙂

  • Anna Ingman skriver:

   Det är samma för mig, de bara dör... Försökte hitta lite tips här men hittade inget att läsa. Hur gick det för dig? Kom du på vad som felade?

 10. Oskar skriver:

  Kul läsning! Har en hemma i kruka men inte vågat smaka än. Detta är även en uppskattad suckulent för bonsaiodling, googla 'portucalaria afra bonsai', men vet inte om den typen är någon av de sorter du talar om?

 11. Sandra skriver:

  Hej! Blir första gången jag testar odla portlak i år efter inspiration från dig! Jag har köpt en grön trädgårdsportlak och en gul sort. Går de att så en omgång inne nu och ha i kvar inne i kruka? Kanske för att ställa ut i växthuset så småningom. Jag hoppas att jag ska kunna skörda jättetidigt genom att ha en kruka inne med portlak. Går det tro? Trivs de inomhus? Har extrabelysning och c:a 24grader inne.

 12. […] Läs mer: Portulak - våra godaste blad […]

 13. Linnea Solmarken skriver:

  Hej! Jag köpte frön förra året, men så kom de aldrig i jorden, när jag hittade påsen i år så bredsådde jag i krage bara för att få ut dem. Vi bor i skärgården i mellersta Bohuslän och har alltid storm i trädgården (känns det som), men nu frodas trädgårdsportlaken och pallkragen är till bredden full av de feta små bladen - ren fröjd! På några ställen har jag sett idéer om att pickla portlak, och som höggravid picklesälskare gör det mig nyfiken. Har du testat att pickla portlak? Jag har lite svårt att förstå hur bladen ska bli bra, utan att tappa sin form och bara bli klegg. Tack för alla tips och för att du är en oupphörligen inspirerande glädjekälla i odlingen!

 14. Jon skriver:

  Jag har haft med portlak som lunchsallad till jobbet och då är det flera av mina internationella kollegor som känner igen den med glädje. En spanjor har fått plantor av mig och odlar själv nu. Jag har slutat så dem, istället kommer de upp som ogräs lite här och var i odlingen.

  Förutom att äta som snacks eller sallad, så har jag använt portlak som kokgrönsak. Vissa gånger har jag repat stammen och haft bladen som sallad och stammen som "sparris".

  Jag har också picklat och mjölksyrat. Nja, det blir inte bästa syrade grönsaken, men när jag ändå haft överflöd av portlak så är det roligt att testa. De blir mjuka, men sådär gott sur-salta, funkar som tillbehör. Jag tycker det funkar bäst att pickla en större gren, inte en massa lösa småblad. Jag har syrat tillsammans med indiankrasseblommor, det ser rätt fint ut i burken!

 15. […] att uppskatta den, Sara Bäckmo fick plantor av oss för några år sedan och även hon är “portlakfräst” nu. MEN alla är inte som vi och Sara för vi har senaste tiden sett att det är mycket portlak i […]

 16. Marie Cöster skriver:

  Jag har haft en växt som jag undrat över i pallkragen och kollade upp och tror att det är portlak. Bladen och stammen samt fröna är exakt samma men har inte sett några blommor. Finns de dem utan gula blommor och går dem att äta. Jättekul om det är portlak, då har jag fått den gratis och kan odla efter samlat frön nästa år ?

 17. […] Portlak är en bladgrönsak som jag är jättesugen på, och den verkar också sugen på att växa! Den fick liv under en glasburk i mycket fukt och nu har den fått komma ut och växa vidare i en större kruka. Sara Bäckmo har skrivit mer om portlak. […]

 18. Maria Thunberg skriver:

  Fick smaka på Portulak i Turkiet, vansinnigt gott så nu odlad det här hemma.
  Så inte i såjord, den gillar vanlig näringsrik jord direkt, då får vi bäst resultat.

 19. Antonie Grahamsdaughter skriver:

  hej
  Odlar Portulak. En fantastisk grönsak. Lättodlad i växthus.
  Fick smaka på Portulak av släktingar i Grekland där den är mkt. omtyck!

 20. Suzan skriver:

  Det är så roligt att läsa alla dina tips. Jag är en nybörjare i odling så jag är glad över alla råd. Blev extra glad att du odlar portlak. I mellanöstern används den i matlagning under vintrarna. Jättegott!

 21. Jenny skriver:

  Jag älskar pizza med spenat - kan jag använda portlak, på samma sätt som spenat, i pizzan?

  Jag har köpt 2 plantor portlak (av Hornuddens trädgård) som jag planterat i växthuset och hoppas nu på att de kommer att trivas där och växa till sig ordentligt. För...
  ... smaken är ju hur god som helst!!
  Och jag gillar den "köttiga" konsistensen på de färska bladen. Det är inte svårt att äta dem som "snacks"! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *