18. augusti 2015

Rabarbersylt att göra mycket av

Rabarber är inte bara en grönsak att göra kräm och saft och paj av. Jag kokar enkel sylt under tidig och sen sommar. Barnen älskar den.

Rabarbersylt får en läcker färg och blir söt och syrlig i smaken på en och samma gång. Mina barn gillar sylt med rena smaker, så jag kokar helt enkelt den sylt de vill ha och gör gärna mycket. Den blir lite lös i konsistensen och är lika god på frukostfilen som något ljummen ringlad över vaniljglass.

När jag ändå skördar rabarber passar jag på att göra dubbel sats.

Du behöver:
1 kilo rensad och finskivad rabarber
8 deciliter socker
saft av en citron
eventuellt 2 kanelstänger eller 2 vaniljstänger

Gör så här:
Blanda den skivade rabarbern, socker och citron i en stor gryta.
Lägg eventuellt i kanel eller vaniljstänger.
Rör om och låt stå och safta sig i cirka en timme.
Sätt på plattan, koka upp och låt puttra i 45 minuter.
Lyft bort skum som bildats under kokningen.
Häll upp på väl rengjorda och heta glasburkar.

Förvara gärna glasburkarna ståendes upp och ner. När sylten står mot locket hindras luft att tränga in i burken och förstöra innehållet.

Det är också gott att göra den här sylten och blanda rabarbern med andra bär eller frukter. Kryddor kan också varieras efter tycke och smak. Kardemumma är en av mina favoriter.

 
 

I april skördade jag årets första späda rabarber, glasrabarber. Kring midsommar skördar jag plantorna ordentligt och gödslar dem. Nu i augusti har det vuxit upp fina späda stjälkar igen (bilden överst i inlägget)och av dem gör jag mer sylt eller läcker rabarberröra.

Fler recept på sylt och annan mat av hemodlade grönsaker och bär finns under kategorin Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

11 svar till “Rabarbersylt att göra mycket av”

 1. cecilia lejon skriver:

  jag brukar smakförhöja min rabarbetsylt m stjärnanis, jag mortlar stjärnanisen o tillsätter den i sylten, gott

 2. anna skriver:

  Ingefära har jag i min rabarbermarmelad. Kanongott!

 3. Katja skriver:

  Igår användes det sista halvkilot av förra årets rabarber, till födelsedagspaj!
  jag tackar för tips om "lös sylt" som kan ringlas över frukostfil!

 4. Linda skriver:

  Skörda rabarber i augusti? Jag har förstått att man inte ska äta rabarber efter typ midsommar för att oxalsyran stiger rejält och inte ska vara bra för kroppen. Har jag förstått fel? Nya rön? 🙂 Tack för många fina tips! Sitter uppe på nätterna och flaskmatar bebis just nu och ser på youtubeklippen... Tvillingarna, 5 år, undrar varför jag ibland tittar även dagtid då jag inte brukar se på TV dagtid och jag förklarar att fastän jag är vuxen kan jag fortfarande lära mig nya saker. 😀 Så nu är de med och klipper gräs med saxen för att täcka marken mellan grönsaksraderna i odlingslådorna när vi inte har så mkt gräsklipp. Fortfarande bara liten odling men vi har massor med gammal åkermark här runt huset så vi har alla möjligheter att bli lika självförsörjande som ni. Jag är helt fascinerad över hur ni lyckas.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Skönt att höra att fler befinner sig i bebisbubblan!
   Det finns nog olika rön om det där med oxalsyran. Som jag förstått det är späda, nya stjälkar inte lika fullpepprade med oxalsyra. Jag skördar mina plantor under hela säsongen och de blir aldrig sådär kraftiga och träiga. Har också sorter som innehåller mindre oxalsyra än vissa vanliga rabarber. Allt gott! /Sara

 5. Kerstin skriver:

  Om man har grädde eller mjölk eller fil till rabarberkoket neutraliseras oxalsyran av kalken i mjölken/grädden

 6. Emelie skriver:

  Hej.

  Jag vill tipsa om en rabarbersalsa som jag brukar göra.
  Fungerar till allt från grillat till wraps med grönsaker eller kyckling.
  Salsa 200 g rabarber
  3 msk rapsolja
  1 msk honung
  1/2 st rödlök, liten
  3 msk basilika, hackad färsk
  1 st chili, (efter smak)
  1/2 tsk salt
  Fintärna rabarbern, löken, urkärnad chili och basilika. Blanda olja, honung och salt. Vänd ner rabarber, lök, chili och basilika. Låt stå ca 10 min.

 7. Kristina Ström skriver:

  Jag undra om du vet om det går bra att frysa rabarbersylten. /Kicki

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag försöker spara plats i frysen till färska grönsakerna så jag har aldrig provat att frysa den. Men jag är säker på att det går. /Sara

 8. […] rabarbersylt att göra mycket av […]

 9. Anna Hallmén skriver:

  Det här med kardemumma har blivit min standardsylt, så gott i filen ihop med hemgjord müsli. Älskar för övrigt lös sylt! Första gången jag gjorde den här sylten följde jag receptet och kokade i 45 minuter, men då tyckte jag att mycket av rabarbersmaken försvann. Ju kortare koktid, desto mer smak. Max 20 minuter! Jag skivar alltid rabarbern tunt så att den snabbt kokar sönder, då slipper man också en trådig konsistens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *