Remonterande jordgubbar – bär hela sommaren lång

Läckra röda bär under hela sommaren är en trädgårdsdröm som inte är så svår att uppnå. Välj rätt jordgubbar och få plantor som ger skör om och om igen. Här är sorterna du ska satsa på om du vill skörda under lång säsong.

Närbild på läckra röda jordgubbar på ett fat.

Nyskördade jordgubbar från blandade plantor. Juni 2018.

 

Alla grönsaker, bär och frukt finns i många olika sorter med specifika egenskaper. Något jag är särskilt intresserad av är att satsa på sorter som ger skörd vid olika tidpunkter på året. Och så tänker jag också när det gäller jordgubbar.

Just nu ger de tidiga jordgubbarna fin skörd i trädgården. Jag har många sorter och kommer helt ärligt inte ens ihåg vilka de är. Jag köper några nya plantor varje år och utökar odlingen.

Senare på säsongen har jag andra sorter som ger skörd, det är de som beskrivs som senare jordgubbssorter. De blommar alltså senare på säsongen och ger skörd då.

 

Läs gärna: Bästa samplanteringen med jordgubbar

 

Jordgubbarna mognar snabbt och behöver plockas varje dag då det är varmt sommarväder.

 

Blommar hela säsongen

Det finns en särskild sorts jordgubbar som jag tycker är extra intressant. Det är de som blommar hela säsongen! De flesta jordgubbar har en blomning, en enaste alltså, därefter växer bladverket och plantan blir större som en förberedelse inför nästa säsong. Men sorterna som fortsätter att blomma hela säsongen ger också bär hela säsongen. Ända till första frost kan det gå att skörda bär, även om de blir färren på hösten när det blir kallt. Sorterna som blommar hela säsongen kallas för remonterande jordgubbar.

Jag har till exempel uteslutande valt remonterande sorter till mina planteringar i tunnelväxthuset. Där står de skyddade från väder och vind i varmt klimat. Om vi kommer ihåg att vattna ordentligt blir gubbarna synnerligen söta och fina.

Remonterande jordgubbar är ett fint tips till dig som vill förlänga bärsäsongen. Dessutom är det suveränt för barnfamiljer som kan gömma jordgubbsplantor lite här och var i trädgården som små skatter för barnen att upptäcka hela sommaren. Tips på sorter är Ostara, Toscana, Elan och Ruby Ann.

 

Hoppas du får en fin säsong med jordgubbarna! Och glöm inte att göra nya plantor av sorterna du tycker om. I videon ovan får du tips på ett enkelt sätt att föröka jordgubbsplantor på.
/Sara Bäckmo

11. juni 2018

8 svar till “Remonterande jordgubbar – bär hela sommaren lång”

 1. Lars-Erik Lennartsson skriver:

  Hej Sara!

  Jag skulle köpa remonterande jordgubbar och ha på friland som komplement till de tidiga jag har. När jag kollade med närmsta plantskola hade de endast Loran. Som jag förstår det är det en sort som passar att ampel odla. Jag tänkte köpa någon av sorterna du rekommenderade men de fanns inte på närmsta plantskola.
  Ska jag hoppa på Loran och leta efter en annan plantskola? Vad är din kommentar?

  MVH/Lasse Lennartsson

 2. […] Läs mer: Odla remonterande jordgubbar […]

 3. Johanna skriver:

  Hej Sara!

  Tack för alla bra trädgårdstips!
  Jag är rätt ny med detta och odla och köpte två remonterande jordgubbssorter. Det dröjde inte länge förrän det kom ett gäng svarta flygfän på besök. Har listat ut att det är skinnbaggar. Finns det något att göra eller får jag acceptera att de kommer suga musten ur min jordgubbar?

  Tacksam för svar!
  /Johanna

 4. Anneli skriver:

  Jag har problem med gråsuggorna, som älskar jordgubbarna. Stora hål i alla gubbarna. Vad gör jag för att förhindra det?

 5. Marina Lågland skriver:

  När gödslar du remonterande jordgubbar? Jag har inte kunnat hitta någon bra info om det.

 6. Helene skriver:

  Vi köpte Delizz och planterade ut på friland för två år sedan. Så nöjda så vi utökade till två land i år. 😋 Plockade sista gubben i september.

 7. Birgit skriver:

  Hej,
  Blir så sur på sniglar...
  Om jag planterar jordgubbarna i amplar, hur överlever de vintern?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *