Remonterande jordgubbar – bär hela sommaren lång - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Remonterande jordgubbar – bär hela sommaren lång

Läckra röda bär under hela sommaren är en trädgårdsdröm som inte är så svår att uppnå. Välj rätt jordgubbar och få plantor som ger skör om och om igen. Här är sorterna du ska satsa på om du vill skörda under lång säsong.

Närbild på läckra röda jordgubbar på ett fat.

Nyskördade jordgubbar från blandade plantor. Juni 2018.

 

Alla grönsaker, bär och frukt finns i många olika sorter med specifika egenskaper. Något jag är särskilt intresserad av är att satsa på sorter som ger skörd vid olika tidpunkter på året. Och så tänker jag också när det gäller jordgubbar.

Just nu ger de tidiga jordgubbarna fin skörd i trädgården. Jag har många sorter och kommer helt ärligt inte ens ihåg vilka de är. Jag köper några nya plantor varje år och utökar odlingen.

Senare på säsongen har jag andra sorter som ger skörd, det är de som beskrivs som senare jordgubbssorter. De blommar alltså senare på säsongen och ger skörd då.

 

Läs gärna: Bästa samplanteringen med jordgubbar

 

Jordgubbarna mognar snabbt och behöver plockas varje dag då det är varmt sommarväder.

 

Blommar hela säsongen

Det finns en särskild sorts jordgubbar som jag tycker är extra intressant. Det är de som blommar hela säsongen! De flesta jordgubbar har en blomning, en enaste alltså, därefter växer bladverket och plantan blir större som en förberedelse inför nästa säsong. Men sorterna som fortsätter att blomma hela säsongen ger också bär hela säsongen. Ända till första frost kan det gå att skörda bär, även om de blir färren på hösten när det blir kallt. Sorterna som blommar hela säsongen kallas för remonterande jordgubbar.

Jag har till exempel uteslutande valt remonterande sorter till mina planteringar i tunnelväxthuset. Där står de skyddade från väder och vind i varmt klimat. Om vi kommer ihåg att vattna ordentligt blir gubbarna synnerligen söta och fina.

Remonterande jordgubbar är ett fint tips till dig som vill förlänga bärsäsongen. Dessutom är det suveränt för barnfamiljer som kan gömma jordgubbsplantor lite här och var i trädgården som små skatter för barnen att upptäcka hela sommaren. Tips på sorter är Ostara, Toscana, Elan och Ruby Ann.

 

Hoppas du får en fin säsong med jordgubbarna! Och glöm inte att göra nya plantor av sorterna du tycker om. I videon ovan får du tips på ett enkelt sätt att föröka jordgubbsplantor på.
/Sara Bäckmo

11. juni 2018