Rundtur i Börje Remstams täckodlade trädgård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Rundtur i Börje Remstams täckodlade trädgård

I fyrtio år har Börje Remstam täckodlat sin trädgård. Han odlar både grönsaker och blommor på en stor yta och har inte grävt något på flera decennier. Här får du följa med på en rundtur i hans trädgård.

En enorm växtkraft med höga växter och blomspiror mot en blå himmel

Börje Remstams trädgård är en fantastisk pärla, med höga perenner och sommarblommor som växer tillsammans med frodiga grönsaker.

 

En av sommarens höjdpunkter för mig har varit besöket i Börje Remstams trädgård utanför Eskilstuna. Det här besöket är något jag längtat efter och sett fram emot i flera år, men när barnen varit små har jag behövt prioritera annat. Nu har jag äntligen varit där!

Du kanske aldrig har hört talas om Börje Remstam? Det hade inte jag heller innan hösten 2011. Då snubblade jag över en del av det han skrivit om metoden täckodling på Förbundet organisk biologisk odling. Det kom att förändra min syn på odling och gjorde att jag kastade mig över min stora yta och började odla så väldigt mycket grönsaker. Hans inspiration gav mig liv och lust att bli en grönsaksodlare och det är Börje som ska ha mitt stora tack för att Skillnadens Trädgård fått så stor betydelse i mitt liv och för min familj. Och kanske också för dig? Jag blir löjligt känslosam när jag säger det, du kanske vet hur det känns, men jag tror faktiskt att jag gått miste om allt det fantastiska jag fått uppleva i min trädgård om det inte vore för att jag hittade Börje Remstam vid precis rätt tid i livet.

Jag har spelat in en lång podd med Börje som jag ska redigera när mitt nästa bokmanus är inlämnat. Men jag vill så gärna låta dig ta del av en del av det fantastiska jag fått se. Faktum är att Börje själv, jag tror med en tår i ögat, konstaterade att han befinner sig i paradiset när han är i sin trädgård. Nedan kan du se en rundtur genom hans praktfulla oas.

 

 

Börje Remstam är inte aktiv på sociala medier, men du kan nå honom genom kontaktuppgifter på hans hemsida. Kanske vill du boka ett trädgårdsbesök, en föreläsning eller köpa hans bok om täckodling? Boken heter Min dröm om lustgården och finns att beställa på hemsidan.

 

Börje Remstams hemsida

 

En kvinna i gul klänning och en äldre man i jeans och skjorta står i en trädgård och diskuterar.

Med växternas höjd som omger en känner man sig som en lilleputt i Börjes trädgård. Han har massor av knep och trix i sin odling som han gärna delar med sig av.

 

En frodig köksträdgård där purjolök i land omges av höga perenner som blommar i gult.

Här är land proppfulla med purjolök och rotsaker, tillsammans med sommarblommor. Allt täckodlat med bland annat halm och gräsklipp.

 

Börje är också ordförande i Förbundet organisk biologisk odling, en förening jag själv stödjer som medlem. Jag tycker mycket om filosofin som föreningen driver om hur vi kan odla hälsosam och frisk jord och har stor behållning av den fina tidskriften Odlaren som föreningen ger ut. På föreningens hemsida finns otroligt mycket kunskap att ta del av. Ett tips till kommande höstkvällar i läsfåtöljen!
/Sara Bäckmo

15. augusti 2019

5 svar till “Rundtur i Börje Remstams täckodlade trädgård”

 1. andersthorsander skriver:

  Åh såå fint vill jag oxå ha i min trädgård. Tusen tack för underbart inägg. Ska boka besök på en gång hos Börje, visste inte att han tog emot oss vanliga odlare. Häls Aila

 2. Så underbar trädgård. Önskar verkligen jag hade en större trädgår, men detta är en sann inspiration! TACK!!!
  //Berith

 3. Salla Fischlein skriver:

  Verkligen en härlig inspirations källa! med både Gott & Blandat (läs som Grönt & Blommor) och jag förstår din entusiasm med att äntligen få komma till denna gröna oas, som är gjord med naturliga medel som MULCH.
  Stort Tack!! för att du delar med dig med fin vandring genom hans 'Gröna Trädgårdsrike' med videon, bilder dvs. hela detta inlägg.
  //Salla

 4. Gunn Elin Børthus skriver:

  Fantastisk!!! Jeg har hatt Børje Remstam sin bok som min faste følgesvenn og lærebok i flere år?. Jeg bruker jordekke i alle bed, og anbefaler alle å dekke jorden med plante avfall i stedet for bark. Jeg jobber min 6. sesong i hagesenter nå.
  Skulle gjerne sett hagen hans ja?
  Hils så mye?

 5. […] Remstam. I det här poddavsnittet får du följa med på en bit av resan upp. Själva besöket i Börjes täckodlade paradis ska du få höra lite […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *