Så gjorde jag min bädd i sluttning - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så gjorde jag min bädd i sluttning

Jag har börjat göra iordning bäddar i en sluttning i min lilla köksträdgård. Se hur jag gjort min första bädd och odlat kål i den.

Köksträdgård med blommor och grönsaker.

I bakre kant av bilden syns kålbädden i mitten av sommaren.

 

Förra året började jag ett nytt roligt projekt i min lilla trädgård på berget. Den tomten är så kul eftersom berget skapar spänning med höjd och uttryck. Bland annat har jag en liten slänt, från "platån" där eken växer och ner mot köksträdgården. Förr i tiden var den slänten inte alls så igenvuxen som nu, den var en del av en välskött perenn plantering.

Nu vill jag göra något med den sluttningen och har en idé om att göra flera små terrasser med odlingsbäddar. Planen är både enkel och görbar. Och kul! Den första terrassen gjorde jag förra året och det blev så himla bra! Jag har nyss lagt ut en video där jag visar hur jag gjorde.

 

 

 

 

Sammanfattning

Det jag gjort med bädden i sluttningen var alltså följande:

 

  • gräva en kant i bäddens nedre del
  • slå ner små stolpar och fläta en kant i den grävda kanten
  • lägga kartong mot den flätade kanten
  • gräva gång i övre delen av terrassen
  • lägga jord från gången i nya bädden
  • markduk och flis i gången i ovandelen av bädden
  • täcka bädden med komposterbar markduk
  • täcka markduken med gräsklipp
  • plantera i hålor i gräsklippet över eller genom markduken

 

Bädden påbörjades i februari-mars, planterades i maj och kålen skördades med början i juli. Videon är inspelad precis innan sommarblommorna som sattes mellan kålen började slå ut i sin fulla prakt. Förutom kål satte jag nämligen blomstertobak 'Lime Green', krysanteum, lejongap och rosenskära i bädden, som skulle visa sig från sin finaste sida när kålen gjort sitt. Och så blev det verkligen! I videon nedan kan du se hur bädden såg ut på hösten.

 


 

Ni frågar ofta om hur odlingsplatser vuxit fram under åren och vill se dokumentation på hur jag har gjort. Påminner därför om spellistan Berghem på YouTube, där du kan följa min nya lilla trädgård från start. Kolla vloggarna från 2019 och videos från de olika bäddarna där jag dokumenterat från start till klart. Hoppas du hittar inspiration till egna projekt där!
/Sara Bäckmo

15. januari 2021