Så grönsaker i april

Dags för en sammanställning av de grönsaker jag planerar att så i april. Mycket återkommer från tidigare månader och en del nytt har kommit till.

En sådd av trädgårdsportulak på tillväxt.

Trädgårdsportulak är en läcker bladgrönsak som jag gärna sår i april.

 

April är en rolig månad. Men även om det är en tid med stora möjligheter är det också en månad som är ganska svajig. Temperaturmässigt kan det utomhus vara alldeles lagom för både det ena och det andra, men vill det sig illa kan det lika gärna hålla sig kring nollan i mina trakter och nattetid vara sådan kyla att jorden med lätthet fryser i översta lagret. Det gör att jag är lite försiktig med en del som kan sås direkt i backen. Istället föredrar jag att förså och hålla på skyddad plats för att senare sätta ut.

Grönsaker jag helst sår för att senare plantera ut är till exempel betor och mangold. Vill jag ha tidig lök lägger jag sättlöken att rotas på jord i skyddat läge snarare än att sätta tidigt i kall jord. Flera grönsaker lockas att sätta blomstängel om de utsätts för rejäla temperatursvängningar, däribland betor och lök, och för att minska risken sår jag på skyddad plats och sätter ut istället.

Som du ser, igen, är det väldigt många slags grönsaker som återkommer. Det är för att jag sår lite men ofta. På så sätt blir grönsakerna skördeklara vid olika tillfällen och vi behöver inte drunkna i stora skördar av en och samma grönsak.

 

Vad jag planerar att så i april

Inomhus för utplantering på friland:
Lök (silverlök, schalottenlök, röd lök)
Tomat
Sallat
Rotar sättlök


Inomhus för utplantering i tunnelväxthus 1:

Squash (enstaka plantor för tidig skörd)
Basilika
Sallat
Brytbönor (enstaka plantor för tidig skörd)

 

Varmbänk i tunnelväxthus 1: 
Eventuellt bladgrönsaker och rädisa om det blir plats ledig.


Tunnelväxthus för senare utplantering på friland:

Mangold
Nyzeeländsk spenat
Trädgårdsportulak (bilden överst i inlägget)
Betor
Sen vitkål
Sen savoykål
Sen grönkål
Sen rödkål
Sommarblommor
Spenat
Majrova
Salladslök
Märgärter
Brytsockerärter
Sättpotatis

 

Kallbänk ute:
Spenat
Sallat
Rucola
Rädisa
Sommarmorot
Sommarblommor

 

Friland:
Sommarmorot
Vintermorot
Piplök
Majrova
Bondbönor
Planterar jordärtskockor
Sommarblommor

 

Jag tror att jag fått med det mesta på listan... Förstås sår jag många olika sorter av flera av grönsakerna. Och under månaden kanske jag dessutom hinner med flera sådder av en och samma grönsak. Allt med mitt motto viskandes i örat: Så lite - så ofta!

 

Väntar med gurkor, majs och bönor

Anledningen till att jag ännu inte sår gurkväxter, majs och bönor är att de blir bäst om jag sår dem i maj. Tidig sådd av gurkväxter ger stora och svårhanterliga plantor. De kräver stort utrymme, mycket jord, uppbindning och vattning. Och när de sedan ska sättas ut är det lätt att de kroknar av miljöombytet, trots att de fått tid att vänja sig vid förändringen. Senare sådd blir bättre.

Majsen är så kräsen att den ofta dör bara av att behöva planteras om, från en kruka till annan. Den blir mycket bättre om den försås senare (alternativt sås direkt i landet under fiberduk) och sätts ut som liten planta i landet. Bönor ruttnar lätt om jordtemperaturen är kall, eller hämmas ordentligt om det kommer en köldknäpp (bondbönor undantaget, läs mer i Bondbönor kan sås tidigt).

 
I videon ovan visar jag hur köksträdgården kan se ut i april, med många små växtplatser som spirar.
/Sara Bäckmo

01. april 2016

15 svar till “Så grönsaker i april”

 1. Emma skriver:

  Hej! Blir så inspirerad av dig och dina odlingar. Har en fundering själv har jag ett vanligt hobbtväxthus. Kan man jämföra det med en odlingstunnel? Återigen tack för alla idéer som du förmedlar.

  • Sara Bäckmo skriver:

   De flesta väljer nog ett växthus för att det är lite snyggare än en tunnel. För mig har det varit viktigt att jag kunnat få en stor yta genom tunnlarna till ett lågt pris. Se tidigare kommentar i tråden. Ah, det är samma person som ställt frågan =) Lycka till! /Sara

 2. Emma skriver:

  Hejsan
  Tack för en mycket trevlig och inspirerande blogg. Undrar om det är någon skillnad mellan tunnelväxthus och ett hobbtväxthus?

  Mvh Emma

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är flera skillnader mellan tunnel och växthus. Jag har valt tunnlar framför allt för att de är så väldigt enkla att sätta upp, kräver inget förarbete och monteringen är så enkel att jag klarar det på egen hand även om barnen är med. Viktigt för mig är också priset, tunnlar är avsevärt billigare än glasväxthus. Ett litet växthus på kanske 6 kvadratmeter, i glas eller kanalplast kan kosta några tusen kronor, min billigaste tunnel från E-bay är på 18 kvadratmeter och kostade 1 800 kronor inklusive frakt från Storbritannien.
   Det är också skillnad i klimatet. En tunnel i plast ger ett fuktigare men jämnare klimat än ett glashus, till exempel.
   Hälsningar Sara

 3. Laszlo Donat skriver:

  Hej!
  Hur får du portulak att överleva? Jag har sått hemma i flera omgångar och gror fint men sen vissnar det. Jag har planteringsjord på botten och ren sand överst, stående i vatten.
  MVH
  Laszlo

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag sår trädgårdsportulak på vanlig planteringsjord, utan att täcka fröerna. Jordlagret är ganska tunt och jag är noga med att det inte blir för blött i den. Trycker bara till fröerna mot ytan då jag sått och ställer på lagom varm plats. Just nu står sådderna i tunnelväxthuset men det går lika bra att ha dem inomhus. Jag bredsår fröerna. När de sås i till exempel en odlingslåda eller varmbänk ute brukar jag strö ut fröerna i rader. Om plantorna vissnar sådär som du beskriver tippar jag att det är för fuktigt eller att jorden är för stark. Prova annan jord och vattna mindre. Försök igen, de är värda att vänta på! /Sara

 4. ivar skriver:

  Rota sättlök?
  Det var en ny variant som jag också vill pröva men jag hittar ingen mer info om det nånstans...
  Sätter du dem bara i jord ocj vattnar lätt och planterar ut dem senare när de fått rötter och en liten stång?
  Typ som en kan göra med potatis?

 5. Laila skriver:

  Tur att jag läste det här noga – har precis köpt sättlök och kände mig frestad att plantera dem på friland men nu blir det i såpottor i stället för senare utplantering. Det är så trist när de går i blom...
  Allt gott!/Laila

 6. Ingela skriver:

  Hej Sara!
  Jag har en fundering angående varmbänkar. Både årets och förra årets varmbänkar misslyckades i tempökning(endast10 grader)!
  Undrar om ett fel var att jag plockade hästbajs ute i grannens hage som kag sedan blandade med egen halm i drivbänken?
  Med vänlig hälsning,/Ingela

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är betydligt lättare att få hög temperatur om man använder strö som är indränkt i både kiss och bajs. Om du blandar själv skulle jag se till att vattna ordentligt med varmt vatten blandat med människokiss, som innehåller mängder med kväve och sätter fart på processen. Viktigt också att högen är hög, sikta på minst 50 cm nästa år, då blir det lättare hög värme. /Sara

 7. Åsa skriver:

  Emellanåt smakar mina gurkor bittert. Beror det på för lite vatten, skördad fel tid på dygnet eller är det nåt som bara händer ibland ?

 8. Karin Leuchovius skriver:

  Hej Sara!
  I år vill jag prova att så Broccolirybs. Är det för tidigt att så dem inomhus nu för utplantering på friland sedan? När skulle du ha sått dem för friland? 🙂
  Kram

 9. Ann-Sofie Nordin skriver:

  Hej Sara.
  Först måste jag bara säga,som du säkert redan vet,att du är fantastisk och ger massa inspiration.
  Jag har letat och letat info om förkultiverig på rödbetor,men hittar ingenstans hur många veckor före utplantering fröna rekommenderas sättas för att få lagom stora plantor? Jag ska plantera ut i pallkrage senare. Vore oerhört tacksam om du kunde besvara detta. Tack på förhand,må gott och glatt odlingsår!

 10. Fia skriver:

  Hej,

  Närmsta veckan ska det bli upp till minus 8grader där jag bor. Jag har rödbetor, mangold och diverse sommarblommor som börjat gro i mitt kallväxthus. Kan de stå kvar eller ska jag ta in i huset? (Har inget mellanläge tyvärr)
  Tusen tack för all info och inspiration!

  /Fia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *