Så grönsaker i april - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så grönsaker i april

Dags för en sammanställning av de grönsaker jag planerar att så i april. Mycket återkommer från tidigare månader och en del nytt har kommit till.

En sådd av trädgårdsportulak på tillväxt.

Trädgårdsportulak är en läcker bladgrönsak som jag gärna sår i april.

 

April är en rolig månad. Men även om det är en tid med stora möjligheter är det också en månad som är ganska svajig. Temperaturmässigt kan det utomhus vara alldeles lagom för både det ena och det andra, men vill det sig illa kan det lika gärna hålla sig kring nollan i mina trakter och nattetid vara sådan kyla att jorden med lätthet fryser i översta lagret. Det gör att jag är lite försiktig med en del som kan sås direkt i backen. Istället föredrar jag att förså och hålla på skyddad plats för att senare sätta ut.

Grönsaker jag helst sår för att senare plantera ut är till exempel betor och mangold. Vill jag ha tidig lök lägger jag sättlöken att rotas på jord i skyddat läge snarare än att sätta tidigt i kall jord. Flera grönsaker lockas att sätta blomstängel om de utsätts för rejäla temperatursvängningar, däribland betor och lök, och för att minska risken sår jag på skyddad plats och sätter ut istället.

Som du ser, igen, är det väldigt många slags grönsaker som återkommer. Det är för att jag sår lite men ofta. På så sätt blir grönsakerna skördeklara vid olika tillfällen och vi behöver inte drunkna i stora skördar av en och samma grönsak.

 

Vad jag planerar att så i april

Inomhus för utplantering på friland:
Lök (silverlök, schalottenlök, röd lök)
Tomat
Sallat
Rotar sättlök


Inomhus för utplantering i tunnelväxthus 1:

Squash (enstaka plantor för tidig skörd)
Basilika
Sallat
Brytbönor (enstaka plantor för tidig skörd)

 

Varmbänk i tunnelväxthus 1: 
Eventuellt bladgrönsaker och rädisa om det blir plats ledig.


Tunnelväxthus för senare utplantering på friland:

Mangold
Nyzeeländsk spenat
Trädgårdsportulak (bilden överst i inlägget)
Betor
Sen vitkål
Sen savoykål
Sen grönkål
Sen rödkål
Sommarblommor
Spenat
Majrova
Salladslök
Märgärter
Brytsockerärter
Sättpotatis

 

Kallbänk ute:
Spenat
Sallat
Rucola
Rädisa
Sommarmorot
Sommarblommor

 

Friland:
Sommarmorot
Vintermorot
Piplök
Majrova
Bondbönor
Planterar jordärtskockor
Sommarblommor

 

Jag tror att jag fått med det mesta på listan... Förstås sår jag många olika sorter av flera av grönsakerna. Och under månaden kanske jag dessutom hinner med flera sådder av en och samma grönsak. Allt med mitt motto viskandes i örat: Så lite - så ofta!

 

Väntar med gurkor, majs och bönor

Anledningen till att jag ännu inte sår gurkväxter, majs och bönor är att de blir bäst om jag sår dem i maj. Tidig sådd av gurkväxter ger stora och svårhanterliga plantor. De kräver stort utrymme, mycket jord, uppbindning och vattning. Och när de sedan ska sättas ut är det lätt att de kroknar av miljöombytet, trots att de fått tid att vänja sig vid förändringen. Senare sådd blir bättre.

Majsen är så kräsen att den ofta dör bara av att behöva planteras om, från en kruka till annan. Den blir mycket bättre om den försås senare (alternativt sås direkt i landet under fiberduk) och sätts ut som liten planta i landet. Bönor ruttnar lätt om jordtemperaturen är kall, eller hämmas ordentligt om det kommer en köldknäpp (bondbönor undantaget, läs mer i Bondbönor kan sås tidigt).

 
I videon ovan visar jag hur köksträdgården kan se ut i april, med många små växtplatser som spirar.
/Sara Bäckmo

01. april 2016