Så grönsaker i juli

Jag hoppas att du som förvånat dig själv med att få supertidig skörd av grönsaker också är sugen på att få en riktigt sen skörd. Nu börjar vi så för den!

Ett stort kålhuvud ligger på marken bredvid en skördekniv.

Kinesisk salladskål är en utmärkt grönsak att så i juli. Den växer snabbt och kan börja skördas cirka sex veckor efter sådd. 

 

Juli är en häftig månad. Nu sker ett skifte när det gäller sådder och grönsaker. Odlingen ligger i startgrop för att ändra karaktär, från sommarodling till vinterodling. Själv tycker jag den här perioden är otroligt kreativ, spännande och utmanande!

Sedan flera år tillbaka vet jag att jag kan odla jättemycket mat för skörd under höst, senhöst och vinter. Många grönsaker tål vårt kalla klimat bra. Men allt det som ska skördas sent måste odlas fram nu. Nu, nu, nu. För mig innebär därför inte juli en tillbakalutad latmånad - nu vässar jag geniknölarna och försöker göra allt jag gjorde förra året lite bättre. Och jag sår mängder! Nu är det perfekt att ha många pluggbrätten att fylla med grönsaker som om några veckor kan börja planteras ut där det blivit plats ledig.

Mitt bästa tips till dig som vill hänga med på en grönsaksresa också under hösten/vintern är att göra en lista över de grönsaker som är möjliga att odla i kyligt klimat och därefter välja ut dem du gillar att äta, eller åtminstone tror dig vilja äta. Sen så. Senare ska jag skriva mer om bra odlingsplatser för höstgrönsakerna, men först en lista över de grönsaker jag sår nu i juli.

 

Försådd för senare utplantering på friland:
Sallat
Kinesisk salladskål
Broccoli
Svartkål
Grönkål
Kålrabbi
Sockerärter
Rödbeta
Majrova
Rättika
Daikon
Pak choi
Nyzeeländsk spenat
Kailaan
Mizuna
Tsatsoi

 

Friland:
Piplök
Sommarmorötter
Dill
Persilja
Sätter potatis
Rädisor
Rucola
Vintersallat
Gröngödsling (honungsfacelia, blodklöver, blå lupin med flera)

 

Försådd för senare utplantering i tunnelväxthus:
Sallat
Rödbeta
Brukale/blomsterkål
Sprouting broccoli
Squash
Persilja

 

Direktsådd tunnelväxthus:
Rädisor

 

Odla mycket!
Jag nämnde pluggbrätten ovan. Flera av grönsakerna jag sår nu ska ge skörd under hela vintern, eller åtminstone en stor del av den, till en stor familj. Jag behöver odla mycket av nästan allt för att det ska bli någon mening med det. Tänk på det du med - att odla så det verkligen gör någon skillnad för hushållet. Så inte tre krukor med persilja - så trettio. Varför då? Under vintern när persiljan ska skördas i tunnelväxthuset är det för mörkt och kallt för att plantorna ska kunna växa vidare efter skörd. Likadant är det med kål, spenat, vintersallat och annat. Det måste finnas nog plantor att skörda av under lång tid, utan att de hinner växa upp igen efter skörd. Så betydligt mer än du från början tror dig kunna äta upp! Det är hela nyckeln med vinterodlingen, att inte småfjutta och dutta. Ta i från tårna så har du mat att äta hela vintern!

Salladskålen på bilden överst såddes i juli, planterades ut på friland i augusti och skördades i november. Det vägde cirka 2 kilo då de större foderbladen var bortplockade. I klippet nedan kan du se en del av grönsakerna som såtts under sommaren och som gett en sen skörd i tunnelväxthuset.
/Sara Bäckmo

 
 

14. juli 2016

12 svar till “Så grönsaker i juli”

 1. Lena skriver:

  Jag har inte förvånat mig själv med nån tidig skörd, eftersom jag hoppade på tåget så sent som i maj. Men sen dess har jag förvånat mig själv med entusiasmen du smittat mig med, dessutom förvånat mina grannar genom att springa runt och tigga gräsklipp och förvånat min man genom att varje morgon kissa i en hink i stället för på toa. ? Och sen skörd hoppas jag på. Fast än så länge har det mesta blivit uppätet av illasinnade djur... Men jag ger inte upp!

 2. Tack för inspirationen! Jag har själv precis skrivit ett inlägg om min försummade köksträdgård pga ett härligt tillskott i faniljen. Ditt inlägg kom precis i rättan tid, då jag övervägde att inte så mer för i år. Nu kom jag på bättre tankar ?

 3. Astrid skriver:

  Du är lite som min PT fast i trädgården. "Nu är det dags för det här", "gör si", "tänk så" och likt en newbie på gymmet med sina hantlar och stänger står jag där och nickar och härmar.

  Jag försöker förstå tunnelväxthus. Jag har inget växthus och ingen plats för större grejer. Men jag har sådana där små plastväxthus (metallställning med plastöverdrag) från Claes Ohlsson och plastlådor med småkrukor i. Känns som att tunnelväxthus är en större variant av den jag har från CO..? Inte isolerad så värst underifrån? Jag vill gärna odla in i vintern men försöker lite tänka utifrån dig vad jag har för förutsättningar 🙂 Älskar din bok för övrigt och översikten på vad som kan sås när!

 4. Hanna skriver:

  Jättetack för dina listor. Jag har numera svårt för planering, så de är ett stort stöd till mig. Jag härmar dig så gott det går och hoppas på att efter några år så sitter det i ryggmärgen vad jag ska så och när.

 5. Natalie skriver:

  När är det inte för varmt att plantera ut sakerna från tråg i växthuset? Tänker speciellt på sallat?
  Har ju haft trågen sen juli/augusti. Har du dem i tråg så länge?

 6. Anna Tjäder skriver:

  Gick just i mitt växthus, stirrade på en tom plätt och insåg att jag måste SÅ! Men va?! Så ditt inlägg kom i rättan tid.
  Sprouting broccoli är en av mina favoriter sen vi bodde i England, men jag lyckas aldrig med den här. Antingen blir den för stor och ger inga huvuden, eller blir den uppäten av sniglar. Några tips?
  Mvh Anna

 7. Så lycklig för dina peppande tips! Så tack snälla ?

 8. Totte skriver:

  Grönkål, får inte till den alls i år. Den bara inte vill komma upp. Har inte för odlat för det gjorde jag inte förra året....jag sådde direkt o det kom massor. Samma med mina svartrötter o palsternackor nä kommer bara enstaka....
  Är den ens idé att så mer nu?

 9. maria andersson skriver:

  Tack för tips. Här i Nordnorge blir det alltid sen sådd på friland. Kanske kan det vara en idé att pröva vintersallad och kinakål. Men hur reagerar kinakål på långa dagar? Vi har midnattssol till slutet av juli.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag vet inte riktigt hur det blir med det. Spenaten får ju problem norröver. Kan du inte prova och ge mig en liten rapport sedan?

 10. Om man försår i juli, ska då gröna gro inomhus eller i värmen utomhus?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *