Så tomater till trädgård och växthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så tomater till trädgård och växthus

Nu är det dags att så tomater till sommarens odling. Här ger jag tips om hur du kan så tomater på enkelt sätt hemma. Fram med fröerna och så!

Hälften jord och hälften vermikulit

Frö till nya små tomatplantor sås med fördel i ett vanligt återvunnet tråg för vindruvor eller annan frukt och grönsaker. Foto: Ida Sjöö.

 

Den stora sådden av tomat till trädgård och växthus tomatsådden görs ofta på vårvintern, i februari-mars. Det är en utmärkt tid att peta ner fröer till de tomater som ska växa och ge skörd under sommaren. Då hinner de utvecklas i god tid innan de ska planteras på växtplatsen, utan att bli allt för stora och rangliga inomhus.

Det finns oerhört många olika sorter av tomater; högresta växthustomater, buskiga lågväxande tomater, kompakta kruktomater, bevarade kulturarvsorter, bifftomater, körsbärstomater, plommontomater, vinbärstomater och så de som bara är alldeles normala - bara för att nämna några. Gemensamt för dem är att de sås på exakt samma sätt. Så himla praktiskt!

I det här inlägget vill jag visa dig ett fiffigt och enkelt sätt att så tomater. Längst ner i inlägget finns en lista med förslag på andra sätt, till dig som vill ha mer inspiration och prova på något annat.

 

Läs mer: Enkla tips för att lyckas med tomater

 

Så i plastlåda

Det är suveränt att spara tråg likt dessa och använda till vårens sådder. Det får plats massor av små plantor i dem! Foto: Ida Sjöö.

 

Du behöver

  • återvunnet plasttråg
  • bricka att ställa sådden på
  • planteringsjord
  • tomatfröer
  • en bit genomskinlig plast till lock

Om du är en något rutinerad odlare vet du att plasttråg likt de på bilden ovan är utmärkta att så grönsaker och blommor i. Spara dessa när du köpt till exempel tomater, vindruvor, svamp eller annat. Av någon anledning är utformningen på just dessa tråg suveräna och det växer väldigt bra i dem. Se till att du endast sparar på tråg som har hål i botten. Det är svårt att lyckas bra med sådder i tråg som inte har hål (eller tillräckligt många och tillräckligt stora hål) eftersom det riskerar att bli för blött i jorden.

 

Läs mer: Lyckas med tomater utomhus

 

Lägg i jord

Till mina sådder använder jag vanlig planteringsjord. Det gror lika bra i den som i såjord och tomater är inte knussliga. Allt som gror i min trädgårdsjord ute, sår jag i vanlig planteringsjord. Foto: Ida Sjöö.

 

Häll på vatten

Jag vattnar alltid jorden innan jag sår, då är jorden lagom fuktig redan från början. Foto: Ida Sjöö.

 

Gör så här

Börja med att fylla tråget med porös planteringsjord. Lättast är att använda köpt jord på påse. Ta bort stora barkbitar och annat som kan finnas kvar i jorden. Du behöver inte använda särskild såjord till tomater. De gror mycket bra i planteringsjord! Det ska vara cirka 5 cm jord i tråget. Platta till försiktigt med fingrarna, men tryck inte ihop jorden så den blir förfärligt kompakt.

Vattna sedan jorden så den är fuktig men ej genomblöt.

Oavsett vilken tomatsort du odlar så kan du använda tråget till sådd. Bli inte orolig när vissa sorter har väldigt små eller väldigt stora fröer, det är olika beroende på sort. Små tomatfrukter har så fröer - stora tomatfrukter har stora fröer.

I ett tråg likt de jag använt till den här sådden kan du lätt så 50 tomatfröer. Jag har sått kruktomaten 'Vilma' från Impecta, som jag gärna odlar i krukor utomhus på sommaren.

 

Tomatsorten Wilma

Jag odlar gärna många olika sorters tomater under året. Körsbärstomaten 'Vilma' är en favorit till krukor. Foto: Ida Sjöö.

 

Fröer från tomatsorten Wilma

Körsbärstomater har ganska små fröer. Storfruktiga tomater har större fröer. Foto: Ida Sjöö.

 

Ta nu fröerna och strössla ut dem jämnt över den fuktiga jordytan. Om fröerna hamnar på varandra eller precis intill varandra, kan du peta lite på dem så de hamnar något glesare. Det kanske är lagom med en centimeters avstånd mellan fröerna, men det är sällan vi är så kinkiga med varenda frö. Det här sättet att så kallas för bredsådd.

 

Läs mer: Tips för att lyckas med bredsådd

 

Tomatfröer är platta och lätta och hamnar inte alltid exakt där man tänkt. Dessutom klumpar de ibland ihop sig i fröpåsen när de liksom fastnar platt mot varandra.

Fröerna ska nu täckas med lite jord eller vermikulit. Inte mycket, bara strössla lite över fröerna så de inte ligger i dager.

Vermikulit är ett vulkaniskt material som är mycket lätt. Det läggs ovanpå jorden och gör att fukt inte dunstar lika lätt. Vermikulit kan också användas i ett tunt lager på fröer som är ljusgroende. Materialet reflekterar ljus och gör att fröerna nås av nödvändig mängd ljus för att kunna gro.

I byttan på bild lägger gör jag halva lådan med vermikulit och halva lådan med jord, bara för att visa på alternativen.

 

Lägg fröerna på ytan

Jag lägger ut fröerna på jorden. Det är ungefär 40 fröer i påsen och alla får plats i tråget. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu är själva sådden klar!

Bäst brukar sådden bli om du lägger en liten bit plast över byttan, eller ett lock om du använder något annat tråg. Plasten ska vara genomskinlig. Det behöver inte vara något fancy, snyggt, köpt lock för att sådden ska bli bra. En bit av en bubbelplast eller nåt från plaståtervinningen duger fint - bara det är genomskinligt. Lägg plastbiten över tråget, putta in lite under tråget så det sitter fast. I övrigt är det bra med någon liten glipa så det luftar.

Inuti byttan täckt med plast bildas kondens som återfuktar jorden.

Tomatfröer gillar att gro på en plats där det är lite varmt, så att jorden värms upp. Du kan till exempel ställa sådden i ett varmt fönster, på en värmematta på ett bord, på golvvärmen i hallen eller liknande. Det tar vanligtvis cirka en vecka för fröerna att gro, men det kan också dröja några dagar ytterligare.

 

Läs mer: Odla tomater i lerkruka

 

Lägg över vermikulit på hälften

Jag brukar använda vermikulit att täcka mina sådder med, men det går lika bra med ett tunt lager jord. Foto: Ida Sjöö.

 

Andra sätt att så tomat

Om du inte har lust att så på det sätt jag visar ovan, så finns det en lång rad andra att prova. Här är några förslag.

Oavsett hur du sår ska fröerna täckas något med jord eller annat material och ställas på en varm plats.

 

Läs mer:  Tomat från sådd till skörd 

 

Om du är ny odlare tycker jag att du ska undvika att odla i krukor av papper, torv och kokos hemma. Dessa krukor torkar ut lättare och det är risk att sådden förstörs. Jag avråder också från att använda briketter och olika substrat av torv och kokos, det är bättre för miljön att odla i jord. Lär dig använda bra och hållbara material redan från start.

Lycka till med din tomatsådd!
/Sara Bäckmo

 

05. mars 2022