Så jordgubbar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så jordgubbar

Att så egna jordgubbsplantor är roligt. Jag gör en mycket tidig sådd av en sort med särskilda egenskaper, i hopp om att få en löjligt tidig skörd. Läs om sådden och få tips om att så egna jordgubbar.

Närbild på färgglada jordgubbar på ett fat.

Jordgubbarnas frön sitter som små pluttar i det yttersta skiktet på bäret.

 

Vid flera tillfällen har jag sått både jordgubbar och smultron med bra resultat. Det är något visst med att så just fleråriga plantor, som kommer tillbaka och ger nytta och glädje under många säsonger.

Att så jordgubbar från frö är ett mycket fiffigt sätt för att få många plantor till bra pris. En enda jordgubbsplanta kan kosta 40 spänn i trädgårdsbutiken och det säger sig självt att det är bra att kunna driva fram egna plantor då. En fröpåse kostar ju mindre än så.

För några dagar sedan fick jag hem en beställning med fröer från Baker Creek Heirloom Seeds i USA. Det är en fröfirma som har ett helt fantastiskt utbud av både grönsaker och bär. I den här livesändningen kan du se när jag med darrande händer packar upp hela sändningen:

 

 

Jordgubbssorten jag köpt från USA heter 'Tresca'. Det är en sort som ursprungligen kommer från Polen och sägs vara tämligen unik. Den växer nämligen så snabbt att den ger skörd samma år som den såtts. Nu kommer det garanterat inte att fungera på min sådd, jag har nämligen sått den i december. Ha ha! Dessutom är blomningsperioden för den här sorten lång, vilket gör att jag kan räkna med att skörda bär under en stor del av sommaren.

På nätet kan kunder till Baker Creek Heirloom Seeds kommentera sina köp och det är många lovord för 'Tresca'. Någon har sått den i februari och fått skörd redan på sommaren. En annan rosar den långa blomningstiden och någon tycker att smaken är fantastiskt. Nu är det upp till bevis!

 

Läs mer: Odla remonterande jordgubbar

 

Så jordgubbar så här

Jordgubbar kan sås som bredsådd i ett tråg, eller med färre frön i pluggar. Jag har valt att göra min sådd i mindre pluggar som är lätta att hålla koll på i fönstret, vad gäller ljus, värme och vatten. Jag har sått tre frön i varje plugg.

Jorden jag sår i är vanlig så-jord. Oftast sår jag planteringsjord, men de här fröerna är så små och dessutom ganska få (minst 25 enligt fröpaketet) att jag inte vill chansa för mycket.

En viktig detalj när jag sår pyttesmå fröer är att jag föredrar att vattna jorden före sådd. Jag låter tråget stå i en skål med vatten en stund och suga upp vatten, sedan jämnar jag till ytan och strösslar ut fröerna, några få i varje plugg. Jordgubbsfrön är så väldigt små att jag inte täcker dem med jord, jag bara duttar lite på ytan så de säkert ligger mot jorden.

Kom ihåg att frö till jordgubbar är små. Gör alla förberedelser ordentligt så att du inte behöver gå och hämta grejer eller justera saker när du väl öppnat fröpåsen. Det är mycket lätt att fröerna skvimpar ut och då är de ohjälpligen borta. Ofta är det inte hundratals i fröpåsen så man vill inte gärna mista några.

 

En fröpåse med jordgubbe på ligger på ett litet tråg med jord.

Fröna har såtts i ett litet tråg med sex pluggar som lätt får plats i fönstret under växtbelysningen. Fröerna ligger ytligt och det är spännande att titta varje dag om det hänt nåt.

 

Ljus- eller mörkergroende?

Ibland stöter jag på sorter av jordgubbar och smultron som beskrivs vara mörkergroende. Det betyder att fröerna grot bäst om sådden inte utsätts för dagsljus. Ofta räcker det då att ställa sådden i en bokhylla eller någonstans där det inte är ljust. Utomhus eller i växthus har jag täckt tråget eller krukan med en dubbelvikt tidning eller något till dess fröerna grott. Just 'Tresca' beskrivs inte som en mörkergroende sort så den får stå under växtbelysningen.

Egentligen vet jag inte hur känsliga fröerna är för dagsljus. Instruktionen om mörkergroende verkar finnas för vissa sorter från vissa fröbutiker, medan instruktionerna från en annan butik är helt andra. Om groningen skulle utebli kan man ju prova att flytta sådden till ett ställe med mer eller mindre ljus och se vad som funkar bäst.

 

Läs mer: Bästa samplanteringen med jordgubbar

 

Jordgubbs-kom-ihåg

  • Välj sort noga; ska du ha jordgubbar med eller utan revor?
  • Fröerna är små och blåser lätt bort!
  • Du behöver inte lägga jord på fröerna.
  • Jordgubbar kan ta lång tid på sig att gro.

 

Inomhusodling i vinter och vår

Jag sår mina jordgubbar väldigt tidigt inför nästa år. Eftersom det här är en sort som beskrivs kunna ge skörd redan nästa sommar vill jag se om jag kan driva fram dem till fina plantor inomhus, och kanske, kanske till och med hinna få en nätt skörd av jordgubbar i fönstret till våren. Eftersom jag odlar så stor del av mina grönsaker utomhus i vintersådder avgör jag att jag har råd att undvara värdefull plats till lite jordgbbar.

Andra sorter, som tar längre tid på sig att ge skörd, är det ingen idé att så förrän till våren. De hinner ändå inte ge skörd näst sommar och då kan jag lika gärna vänta en stund med sådden.

När/om fröerna grott i sina pluggar låter jag dem växa vidare med cirka tre små plantor i varje cell och de planteras också om så senare. Beroende på hur de vuxit och om de är stora och fina kan de sedan enkelt delas och planteras en och en utomhus eller växer vidare i sitt kluster.

 

Se mer: Gör nya jordgubbsplantor

 

Behöver jag mer jordgubbar?

Nej, egentligen inte. Jag har så det räcker och blir över på friland, där jag har ungefär en bädd per huvudkvarter i köksträdgården. Men för nästa år har jag tänkt att göra någon slags vertikalodling i tunnelväxthuset och vill driva upp plantor till det. Jag tror att 'Tresca' kan vara en bra sort i tunnelväxthuset eftersom den ger tidig skörd och dessutom under lång säsong. Jordgubbar i tunnelväxthus och växthus är verkligen något att rekommendera, särskilt för dig som odlar med barn. Det är en riktig guldgruva att kunna erbjuda barnen och en skön belöning för en själv när nättningen är avklarad, bara som ett tips.
/Sara Bäckmo

22. december 2018