Sex sätt att använda bokashi under vintern

Hushållskomposten är fin som byggmaterial till olika odlingsplatser. Här är sex tips för att ta hand om bokashi-kompost under vintern, oavsett om du bor i lägenhet eller hus.

En pallkrage med jord och fröpåsar uppe på.

Den här vintersådden görs i en pallkrage som fyllts med bokashi och toppats med jord.

 

Många är intresserade av bokashi-kompost och skulle vilja prova. Men precis som jag själv kände mig lite tveksam med att komma igång är det många som grunnar på hur det blir med komposten under vintern, då den inte kan grävas ner i trädgården. Det verkar krångligt, säger någon, det här med att behöva lagra komposten. Hur gör man?

Läs mer: Köp bokashi med Skillnadens rabatt

 

Det är inte svårt att kompostera med bokashi under vintern. Efter flera års användning tycker jag snarare att det är enkelt och spännande eftersom jag kan vara så flexibel i min hantering. Här har jag satt samman sex enkla sätt att ta hand om bokashi-komposten på vintern.

 

1. Spara komposten i hinkar

När bokashi-hinken är full och har stått inomhus i rumstemperatur i minst 14 dagar kan den ställas ut i väntan på att tas om hand. Det gör ingenting att innehållet fryser. När komposten tinar aktiveras mikroorganismerna och materialet bryts ner lika fint efter det.

 

Läs mer: Fakta om bokashi 

 

Hinkar med bokashi står ute vid en pallkrage.

Hinkarna med bokashi kan stå både ute och inne i väntan på att tömmas. De kan också lagras över vintern ute och tömmas först till våren.

 

2. Mellanlagra komposten i en tunna

Ofta behöver jag mina hinkar till ny kompost och tycker det passar bättre att mellanlagra komposten, om det till exempel är kallt och jag inte kan gräva ner eller hantera komposten på annat vis. Jag har en stor soptunna på hjul, som jag borrat lufthål på i botten. Här kan jag tömma hinkarna under vintern. När våren kommer rullar jag ut tunnan i trädgården och tömmer ner innehållet i ett dike rätt i landet, alternativt i en pallkrage, enligt tips nedan.

 

3. Spar komposten i påsar

Ibland finns varken tid eller ork. I komposterbara plastpåsar har jag ibland lagrat kompost en tid, i tunna eller annan djursäkrad plats, och sedan grävt ner både kompost och påse i landet när tid funnits.

 

4. Fyll kompost i krukor

Att förbereda nästa års krukodling redan under vintern är ett mycket bra sätt, som dessutom kan göras oavsett hur kallt det är eller om jorden är frusen eller ej. Se videon nedan om hur jag gör. Jorden på toppen kan förstås ersättas av köpt jord på påse.

 
 

5. Fyll kompost i odlingstunna

En större variant av krukodling kan vara en tunna, till exempel i växthus eller utomhus. Fyll kompost på samma sätt som ovan, men varva med löv, gräsklipp eller växtdelar mellan lagren av kompost. Toppa med jord och odla i tunnan.

 
 

6. Fyll kompost i pallkragar

Och på samma sätt som i tunnor matar jag pallkragar utomhus under vintern. Jag ställer två pallkragar på varandra och grundar botten med tidningar. Komposten varvas med löv i lager på lager. Ett lock på toppen skyddar från djur. När pallkragarna är fyllda till toppen packar jag materialet genom att gå omkring på högen. Sedan packar jag mer kompost och fyller upp med jord. Så snart lådan är fylld kan den odlas genom vinter- eller vårsådd (se bilden överst i inlägget).

 

en pallkrage full med bokashikompost

I pallkragarna blir komposten fin jord på rekordtid, som kan grävas ur efter sommarens odling och användas till kommande års krukodling.

 

Kom ihåg att bokashi-kompost är fin mat för vissa djur. Fåglar, rävar, hundar, katter, möss och säkert råttor i det fall de finns kan gott tänka sig att äta bokashi om tillfälle ges. Var därför noga med att säkra komposten, precis som vilken annan hushållskompost som helst.

En enkel variant är att lägga till exempel ett nät eller ett kompostgaller över en odlingsplats så att inte fåglar och större djur kommer in. Små gnagare är svårare att undvika. Vi har fyra katter som tar mycket möss, i övrigt brukar jag sätta ut fällor under t.ex lock i pallkragar om jag anar att det bor en musfamilj i högen. Råttor har vi tack och lov aldrig haft problem med.

 

För dig i lägenhet

Det är inget problem att hantera komposten vintertid i en lägenhet heller, med eller utan balkong. Många har små jordfabriker inomhus, där komposten läggs i stora backar och varvas med gammal använd krukjord eller löv och på kort tid omvandlas till finaste jord. Den kan användas sedan i krukodling inomhus eller läggas ut där den behövs.

Ännu enklare är det om du har en balkong:

 • Skaffa tunna, till exempel 70 liter, från något byggvaruhus
 • Borra några lufthål i sidorna några centimeter från botten
 • Ställ tunnan på ett stort fat eller liknande
 • Varva bokashi-kompost med använd krukjord, löv, växtdelar etc i tunnan under vintern
 • Tryck gärna ner komposten i tunnan så att mer får plats
 • Toppa med 10 cm jord
 • Odla på toppen

När tunnan är full påbörjas nästa tunna. Och när säsongen är över använda det komposterade materialet i första tunnan för att varvas med den nya komposten. Så enkelt kan en liten jord- och odlingsstation ordnas på balkongen.

Min erfarenhet av att kompostera med bokashi under vintern är att det är väldigt enkelt och lätt att anpassa efter mina behov och trädgårdens. Jag gör lite som jag vill och tycker om att det inte finns några måsten. Hoppas att du vågar prova. Om du inte tycker att det här sättet passar just dig är det ju faktiskt bara att avsluta projektet och göra något annat, inte mer avancerat än så egentligen. Men jag tror ändå att när du väl börjat så kommer du slås av fördelarna och vilja kompostera mer.

Fyll gärna på med kreativa tips och idéer om du har andra sätt att använda bokashi på under vintern.
/Sara Bäckmo

09. november 2017

36 svar till “Sex sätt att använda bokashi under vintern”

 1. Ewa Nilborn skriver:

  Hej Sara,
  Jag läser överallt att det är viktigt att blanda bokashin med jord för att jordfabriken ska funka bra och det ska bli jord av allt så snabbt som möjligt. Du gör inte det utan lägger bara jord på toppen, använder även löv som jag läst inte ska användas istället för jord i fabriken...
  Vad är din kommentar till det?

 2. Gun-Britt Moberg skriver:

  Det gäller nog att ha den där du inte känner lukten ?Jag hade inte läst på riktigt när jag gjorde min första jordfabrik. Jag blandade inte Bokashin med jorden, men lade på ett jordlock, och det blev en stinkbomb!

 3. Carina Sundbom skriver:

  Jag har köpt en stor rund tunna på Granngården där jag tänkte tömma min vinterbokhashi. Såg att du borrar hål i din tunna. Varför måste man görs det?

  • Jenny Bengtsson skriver:

   Till avrinning - Lakvatten kan fortsätta bildas. Tror dock ej att den gör det vid vinterförvaring, men om den bryts ner finns väl alltid risk att det skapas överbliven fukt.

 4. Katariina skriver:

  Första vintern med bokashi på väg... Så tack för tipsen! Jag undrar också över hålen, varför är det bra?

 5. Kari Sandvik skriver:

  Jeg har en stor hundemattønne i kjelleren. Der er det 15-20 grader. I bunnen har jeg et lag jord, deretter ferdig fermentert bokashi halvblandet med jord, og på toppen ca. 10 cm jord igjen. Når neste bokashibøtte er klar, tar jeg bort det øverste jordlaget og blander bokashien med forrige ladning. Forrige ladning er allerede stort sett omdannet til jord. Så legger jeg topplaget med jord på toppen igjen, for å hindre lukt. Jeg har ikke hull i tønna, og heller ikke lokk på. Jorda jeg bruker er enkelt nok spann som jeg dyrket tomat osv. i i drivhuset sist sommer. Jeg fjernet bare plantene, og tar spannene inn ettersom jeg trenger mer jord. Når tønna er full, fyller jeg den næringsrike bokashijorda tilbake i spannene, og setter dem inn i drivhuset. Klare for en ny sesong. Herlig!

 6. Anna skriver:

  Tycker det luktar förskräckligt om dem när de står inomhus. Luktar inte era? Hur gör ni?

  • Jenny Bengtsson skriver:

   Varvar med jord. Täcker med jordlager Fuktiga tidningar ovanpå So far so good Bokashin doftade ensilage när jag blandade den med lika delar jord först. Biokol alt tidning/äggkartonger lägges i botten (vad jag läst mig till)

  • Marianne Hallbäck skriver:

   Locket måste vara tättslutande!

  • Stina skriver:

   Förra vintern hade jag en jordfabrik stående i badrummet, en plastlåda 30-40 liter. Det luktade inte alls och den gav fin jord till balkongen och krukväxter.🙂Jag gjorde som flera beskrivit, jord i botten, 14-dagarsbikashi varvat med jord. Överst 10-20 cm.

 7. Lena skriver:

  När du odlar på toppen av en pallkrage full med Bokashi blir de inte för starkt med så mycket gödning för växterna!?
  Tacksam för svar
  Lena

 8. Camilla skriver:

  Hålen är kanske för dränering av kvarvarande vätska?

 9. Elin skriver:

  Många relevanta frågor här. Nybörjare behöver veta några grundläggande detaljer som verkligen underlättar hanteringen.

  1. Viktigt att blanda innehållet i hinken med "fuljord". Alltså jord utan näring som exempelvis kommer från utekrukor eller inomhusväxter när man planterar om. Går bra att använda påsjord också, men har man tillgång på mycket jord hemma, så använd den först.

  2. Lägg inte ned hushållspapper, kaffefilter (sumpen går fint), väldigt mycket rått kött. Pappret kletar ihop sig och blir inte jord i en jordfabrik. Gräver man ned utomhus är det inte lika påtagligt, men undvik så mkt som möjligt. (Det bästa tips jag någonsin fått. Nu är min jord mycket mycket bättre).

  3. All bokashi ska komma i kontakt med jord. Blanda därför runt innehållet i fuljorden så att så mkt som möjligt av innehållet kommer i kontakt med jord. Det kommer du ha stor glädje av. Annars blir det så kompakt, kletar ihop. För att det ska kunna bli jord behöver maten kontakt med jordbakterier.

  4. En jordfabrik behöver vara fuktig. Vattna den om den är för torr. Gärna med flytande EM (effektiva mikroorganismer). Det hjälper processen på traven. Se också till att jordlocket är 10 cm.

  • Jenny Bengtsson skriver:

   Exakt så! Och EM bakterier på blomspruta är perf. Gjorde den (EM) i en picnic/kylbox innehållandes en dunk tappkran och m värmedyna inuti, på lägsta effekt Blev fantastiskt bra ??

 10. […] Läs mer: Sex sätt att använda bokashi under vintern […]

 11. […] om hur jag använder bokashi i min köksträdgård. Kika gärna på Dunderodling med bokashi, Sex sätt att använda bokashi under vintern, Använd lakvatten från bokashi och En hel videoserie om […]

 12. Eva skriver:

  Har lite bokashi kvar sen förra året. Kan jag blanda den direkt i gammal jord å plantera? Alltså ingen kompost däremellan. En fråga till: Vad är det för mikroorganismer som det är uppbyggt på? Är det djur, insekter el vad? Jag upplevde oerhört många fler blomflugor förra året...

 13. […] Att ta vara på matresterna kan ge väldigt näringsrik och fin jord åt den som är trädgårsintresserad. Man slipper köpa mylla. Eller så kan man se till att andra kan göra komposteringsprocessen åt en. Numera har de flesta fastigheter ett uppsamlingskärl för bioavfall men det finns lösningar även för lägenhetsboende, t.ex. Bokashi som du kan läsa mera om här. […]

 14. Eva Ö skriver:

  Så här gör jag under vintern. På hösten lägger jag i "fuljord" i sopsäckar. I varje säck tillräckligt för att det ska räcka till en jordfabrik i en plastback. Plastsäckarna ligger ute på altanen. Innan några dagar jag har en färdigfermenterad bokashihink, tar jag in en plastsäck med fuljord som får tina. Lägger sopsäcken med fuljord i plastbacken, gör en grop i jorden och häller ut bokashin där. Blandar med jord och ser till att det blir ett bra lager jord överst. Lägger sen ett dubbelt lager av odlingsväv över och knyter fast det runt kanterna. Till sist lägger jag plastlocket över på glänt. Efter ca tre veckor när bokashijorden är klar, lyfter jag bara upp säcken och ställer ut den på altanen till våren. Oftast har jag en ny hink klar att göra jord av, då lägger jag i en ny sopsäck med fuljord och så fortsätter det hela vintern 🙂 Det har aldrig varit några problem med varken lukt eller sorgmyggor 🙂

 15. Christina W skriver:

  Smart med plastsäckarna Eva Ö. Jag har en ikeaback som jag blandar bokashi och fuljord i. Överst ett lager fuljord och över det hela en bit av ett gammalt lakan. Står i rumstemperatur i min tvättstuga. De översta jordlagren blir torra. Om jag ser till att inget kaffefilter ligger på ytan så bryts de ned också. Jag låter jordfabriken stå en månad och då har jag fin jord färdig att använda.

 16. Greta Spjuth skriver:

  Jag hade en liten grå komposthink med lock som jag fyllde med rester från blommor, frukt, kaffesump utan filter . Efter 14 dagar så öppnade jag hinken och där var ett lager mögel som luktade väldigt illa. Slängde allt. Har nu köpt 2 bokashihinkar med avloppskran men känner mig väldigt osäker på att börja igen.

  • Jenny Bengtsson skriver:

   Hur gick det sedan? Använde du färdigt strö? Använde du ett par tre matskedar efter varje ”1liter”? Tömde du lakvattnet? Lät du den stå 2 v varmt (minst 20C)? 1)?Undvik kött/mejer alt ta lite extra strö där 2) så lite syre som möjligt, fyll till toppen o lägg ev kompostpåsar e dyl som lock 3) Det ska dofta lite ”ensilage”, sur gammal apelsin - ej stinka ”kräk”. Jag gillar doften fr det fermenterade. Lycka till!!

  • Gunilla skriver:

   Greta, mögel är naturligt. Lägg bara ner i gammaljorden så blir det fin jord av det också.

 17. […] Sara Bäckmo om hur man kan lagra bokashin på vinter. […]

 18. Linda skriver:

  Jag undrar över punkt 2. Om jag på vintern förvarar all bokashi i en stor tunna. Kan denna då stå utomhus?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, precis! Det är det som är så smart. På våren gräver du ett dike i ett land och tömmer ner tunnans innehåll där. Eller blandar det med löv eller gammal trädgårdskompost i en pallkrage. Lycka tilL!

 19. hedvig.lindstam skriver:

  Ibland har det luktat från mina hinkar. Men sedan jag lärde mig att lägga en bricka med en tyngd på luktar det inte längre. Det är alltså lockens kanter som då pressas ner bättre. Också mellan hinkarna har jag en bricka - de står på varandra. Sen dess luktar det aldrig. Lycka till Hedvig

 20. Carina Lindgren skriver:

  Tack för bra tips. Vi har 1 meter snö och kallt. Jag har gjort ett uppehåll med bokashin men nu kör jag igång igen när jag läser att man kan lagra hinkarna utomhus tills det tinar igen .
  ? Ha det gott/ Carina Lindgren

 21. Pernilla skriver:

  Hejsan!

  Kan jag förvara bara matavfallet i en bokashihink ute på vintern tills våren kommer eller är det viktigt att ”hantera den” som alla skriver med jord eller så?

  Hälsning Pernilla

 22. maria.andren.gavle skriver:

  Första året med bokashi (4 år sen?) skaffade jag en stor tunna att ha i mitt källarförråd för senare transport till landet på vårkanten. Funkade inte jättebra. Blev otympligt tungt och en del stank från botten (antagligen av lakvatten som fortfarande producerades). Nu har jag lärt mig att det är humusbakterierna från gammal jord som gör jord av det fermenterade innehållet och att den processen underlättas om man blandar allt fermenterat med just gammal jord (som flera påpekat ovan). Det GÅR att varva utan att blanda men det ar längre tid och större risk för stak, är min erfarenhet. Jag tycker också det är enklast att blanda i rätt små baljor. just när jag har fabriken inomhus. Har dem i backar under mina soffor. Luktar inte alls annat än när jag precis blandat till fabriken. Har aldrig papper i bokashin (efter att ha ha haft det i mina första försök och då fått präktig stank). Viktigt att det hålls hyfsat fuktigt (annars risk för mögel), precis som också sägs ovan. För att undvika sorgmyggsinvasion sätter jag en bit fiberduk över baljan och spänner den runt kanten med resårband. Brukar också lägga en gul klisterlapp på jordytan och en uppepå fiberduken. Då ser jag snabbt om det kommer mycket sorgmygg och väntar med att öppna duken tills det omvandlats så mycket att myggorna inte längre har nåt att äta och så småningom dör ut. Förra året cirkulerade jag all jord jag behövde i lägenheten och hade heller inga sorgmygg (vet inte om det beror på cirkulationen förstås). Tycker inte det är krångligt utan ett rätt trevligt pyssel.

 23. Linda skriver:

  Finns det ngt bra sätt att göra jordfabriker råttssäkra? Får inte plats med dem på balkongen längre och skulle vilja ha dem på kolonin men vi har råttsproblem här.

  • maria.andren.gavle skriver:

   Tydligen så behövs inte lika mycket syre för ”jordiseringen” med bokashi som i en vanlig kompost varför det funkar bra att ha en låda med lock. Då hålls fukten dessutom bättre. Lådan ska inte vara helt tät antar jag men vanliga förvaringsbackar, till exempel, är inte det. Jag kör med IKEA:s ”Klämtare” sedan i våras. Den lilla varianten i lägenheten och den stora på mitt torp. Det blir bättre resultat tycker jag än det blev med de öppna backarna och på landet tar sig i vilket fall möss (har inga råttor) in. Eller rävar/grävlingar. Om dessa backar är rättssäkra vet jag förstås inte men man kunde kanske säkra locken med ett spännband? Hursomhelst en tät låda med minimalt syreinsläpp funkar ju så om du kan hitta någon sådan?

   Jula har för övrigt snarlika robusta och köldtåliga backar med lite bättre variation på formatet, men jag står inte ut med de illorangea handtagen… Har inte möjlighet att förvara dem så jag slipper se dem…

 24. Birgitta skriver:

  Jag har en ”soptunna” från Granngården med en tät byggsäck i.
  Tömmer dom bruna påsarna där eftersom. När jag öppnade locket vid -25 gr var det en ljummen luft som slog emot mig. Det ran fukt på insidan av locket.
  Det var otroligt fin bokashi i våras. Längst ner i påsen blev det en hink full med lakvatten som jag använde till min gamla jord när jag gödslade upp den till tomaterna…
  Kommer definitivt att göra samma sak i år 🫶 En stoor byggsäck med bokashi ❤️

 25. Maria Ohlqvist skriver:

  Jag har en varmkompost jag lägger bokashi i under vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *