Skillnadens odlingsutmaning - #grönajuni 2023 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skillnadens odlingsutmaning - #grönajuni 2023

Var med i Skillnadens utmaning #grönajuni och odla för att bli självförsörjande på grönsaker i juni 2023. Gör som "Sara säger" och häng på ett glatt odlargäng!

Nyskördade grönsaker i juni, bland annat morötter, sparris, bladkål och sallat.

Blandad skörd av bladgrönsaker, lök, kål, sparris, rotsaker och kryddor, i juni.

 

Idag går startskottet för Skillnadens nya odlingsutmaning #grönajuni! Jag hoppas att så många som möjligt av odlarvänner i hela Sverige sluter upp och odlar tillsammans med mig. Målet i #grönajuni är att vi ska vara självförsörjande på grönsaker från våra odlingar i juni 2023. Vågar du vara med?

 

Varför en odlingsutmaning?

Vår familj har varit självförsörjande på grönsaker i nära tio år - i en hyfsat vanlig villaträdgård. Vi äter grymt fint mat, samtidigt som vi gör en bra insats för den jordplätt vi har till låns. Dessutom spar vi pengar genom att odla och äta mat från vår egen trädgård. Vi hade aldrig haft råd att äta den mängd grönsaker vi vanligtvis konsumerar. Särskilt inte idag, när matpriserna skjuter i höjden.

Att odla för att vara delvis självförsörjande på råvaror är otroligt meningsfullt och tillfredsställande. Det går att kapa sina inköpskostnader väldigt mycket genom att odla själv, vilket ger utrymme för att spara pengar eller lägga dem på annat. Som en bonus blir maten också varierad, spännande och så närproducerad den bara kan bli.

I den här utmaningen vill jag visa vilken potential det finns i en vanlig villaträdgård, en kolonilott, en uteplats, en balkong och i hemmets fönster. Jag vill göra synligt hur mycket pengar det finns att spara genom att odla delar av maten själv. Och hur rikt livet blir av att äta mat i säsong - som bara växer ett potatiskast bort. Att börja odla grönsaker kan vara omvälvande och livsbejakande!

 

En planta med lila kronärtskocka och gröna flikiga blad

En övervintrad kronärtskocka behagade sätta knopp i juni ett år. Mycket välkommet!

I mina odlingar är det standard att ha broccoli i juni. Sådd i januari, utplanterad i växthus i mars.

Gräslöksblommor

Sparris och gräslöksblommor är en vacker kombination i juni.

Mangold med röda och gula stjälkar

Mangold ger rejält med skörd till många tillagade rätter. Tidig sådd ger plantor med fina blad i juni.

 

Mål med #grönajuni 2023

Under sex månader förbereder vi oss. Vi börjar med planerna redan nu i december och sådderna i januari. Vi planerar, sår, skolar om, planterar ut. Och sår nytt, på nytt, på nytt. I juni 2023 slutar vi köpa grönsaker och äter helt enkelt upp det vi har odlat. Vi planerar vår matlagning efter det som trädgården ger. Och sedan summerar vi hur det gick.

Några av er kommer att höja på ögonbrynen och undra om det inte är löjligt att tro att en trädgård kan producera alla grönsaker en familj behöver äta i juni. I juni?!?!?! Vad finns ens att skörda då? Jo, det är rimligt! Alla bilder i det här inlägget är från juni, olika år, i mina odlingar. Och om du håller utkik i mina kanaler kommer det att serveras mer inspiration. Mycket!

Att bli självförsörjande på grönsaker handlar i första hand om att odla grönsaker. Och det är lätt. Du kommer att få alla tips du behöver från mig under resans gång. Det svåraste med att vara självförsörjande är att äta upp grönsakerna och få in dem i matlagningen på ett bra sätt. Också här kommer du att få mina tips under året. Gör som Sara säger!

Lika viktig som självförsörjningen i juni, är resan dit. Hur vi förbereder oss. Hur vi odlar. Hur vi resonerar. Till vår stora lycka har vi fantastiska sociala medier där vi kan inspirera och bli inspirerade av andra. Tillsammans hjälps vi åt att dela våra respektive projekt under taggen #grönajuni.

Med er hjälp hoppas jag vid juni månads slut kunna sätta ihop en lista med exempel på hur månaden varit, utifrån varje odlingszon i Sverige; zon 1-8. Här kan vi visa för många fler vad som är möjligt och inspirera under lång tid. Jag återkommer med info om hur du gör för att dela en kort sammanfattning av ditt projekt.

 

Ett knippe gul lök ligger på marken.

Ett fint knippe nyskördad lök till maten. Det blev pannbiff med stekt lök och potatismos av den här skörden i juni.

 

Vem kan vara med?

Alla som följer Skillnadens kan vara med! Nya odlare. Mer erfarna odlare. Gemensamma odlingsprojekt. Ung. Gammal. Alla. Det här är också en utmaning som alla oavsett odlingszon kan vara med i. Det är förstås betydligt lättare att odla grönsaker för tidig skörd i södra delarna av Sverige, men det är fullt rimligt att ha en god juniskörd av många grönsaker också i norr. Jag hoppas att odlare i hela landet antar utmaningen!

I Skillnadens olika kanaler kommer tips att delas under hela vägen till projektets slut. I januari är det nypremiär för Skillnadens podd, som förstås lyfter #grönajuni. Det blir blogginlägg på temat och en och annan video med. Under vårens föredrag "Mina bästa odlingstips" ges god inspiration och du får gärna komma och lyssna när jag berättar om mina odlingar. Alla orter/biljetter är inte publicerade än, håll utkik här för att inte missa.

Mest krut kommer jag att lägga på material till er som är medlemmar på Skillnadens (medlemsmaterial som publiceras på hemsidan www.sarabackmo.se och i vår medlemsgrupp på Facebook). Som en del i medlemskapet 2023 publiceras artikelserien Veckans grönsak, där jag går igenom lämplig grönsak att så för veckan. Här finns också tips för dig som odlar väldigt smått, som odlar i norr eller som saknar växthus. Min önskan är att alla ska känna sig välkomna att delta, på sina villkor!

 

BLI MEDLEM PÅ SKILLNADENS

 

En grön och frodig köksträdgård med ett rött bostadshus i bakgrunden.

Min köksträdgård i juni 2018.

 

Som en del i medlemskapet görs också månadsvisa livesändningar på olika teman som rör projektet. Det kommer såklart att handla en hel del om konkret odling, men också om att planera sin matlagning och använda grönsakerna vi odlar på ett bra sätt. En del kommer också att handla om ekonomi och hur det går att spara pengar genom att odla.

Vi som är medlemmar kommer såklart att dela massor om våra projekt i den exklusiva medlemsgruppen vi har på Facebook, med supermysiga och uppmuntrande odlarvänner som alltid har ett gott ord att ge på vägen. All info om medlemsgruppen på Facebook får du när du blir medlem.

Medlemskapet är en fin julklapp till den som är odlingsintresserad. Här får du följa med mig mitt odlarliv lite bakom kulisserna. Medlemskapet kostar 89 kronor per månad och är rabatterat till dig som köper 3, 6 eller 12 månader i stöten. Det finns ingen bindningstid och du kan när som helst avsluta ett löpande medlemskap.

 

Närbild på ett vackert purpurfärgat kålhuvud.

Den röda salladskålen är en delikatess på senvåren och försommaren. Senare på sommaren växer plantorna dåligt, så det är tidig sådd som gäller.

 

Svartkål och grönkål växer bra i kyligt klimat, också tidigt på våren. De ger mycket mat i juni, för den som behöver.

 

Ett knippe sparris i olika färger.

Lila sparris är mycket god att äta färsk. Den är söt i smaken och stjälkarna är spröda och krispiga. Sparris skördas i juni, fram till midsommar. Efter midsommar vilar plantorna till nästa vår, då de skjuter nya skott.

 

Vad gör juni speciell?

Kanske undrar du varför jag valt just juni till den här utmaningen?

Jo, så här är det. Den som redan odlat ett tag vet att juli-september är de mest rikgivande månaderna. Nästan alla grönsaker vi är vana vid att äta finns skördeklara då; potatis, tomater, lök, sallat, morötter, gurka, bönor, majs och en lång rad andra vanliga grönsaker. Att vara självförsörjande på grönsaker i juli-september är så lätt, att det nästan bara handlar om att odla tillräckligt mycket och lära sig äta upp skörden. Matlagningen behöver inte justeras nämnvärt eftersom det mesta finns tillgängligt. Jag vågar påstå att vem som helst med en bit jord att odla kan bli självförsörjande på grönsaker under den tiden. Det är inte en så stor utmaning.

Att bli självförsörjande i juni kräver lite mer. Det är precis i början av säsongen. Man behöver planera lite mer, satsa lite mer. Det kan helt enkelt vara klurigare. Och eftersom det generellt kan anses vara en skral månad i grönsakslandet tycker jag det är häftigt att visa på just den är månadens potential. Om du lyckas äta alla grönsaker matlagningen kräver - i juni - då vågar jag påstå att du med några små justeringar kan bli helt eller delvis självförsörjande också i maj, juli, augusti, september, oktober, november och kanske till och med i december. Det är åtta av årets månader!

 

En glad Sara Bäckmo i knalliga färger framför en snötäckt köksträdgård.

Snötäckt odlingsplats just nu, men förhoppningsvis grönskar det i juni 2023.

 

Tänker du anta utmaningen #grönajuni? Känns det som en kul och rimlig utmaning? Tror du att du skulle klara det? Och hur tänker du dig att din väg mot målet ska se ut? Jag är nyfiken på att höra vad du tycker! Dela gärna en bild i sociala medier, tagga med #grönajuni och berätta hur dina tankar går!

Medan du funderar över hur din väg fram till en juni med bara hemodlade grönsaker på tallriken kan se ut, ska jag planera min första livesändning för medlemmar och skriva första artikeln till Veckans grönsak. Första grönsaken att så är paprika. Och leta upp massor med inspirerande juni-bilder att lägga ut på Instagram.

Lästips:
Odla och spara pengar
Självförsörjande på sommaren
Tankemässig omställning för att bli självförsörjande
Det stora #spenatupproret
Ät grönt i juni

Lycka till med planerna!
/Sara Bäckmo

10. december 2022

22 svar till “Skillnadens odlingsutmaning - #grönajuni 2023”

 1. Sofia skriver:

  Oj! SÅÅ BRA och KUL!! Precis vad jag behöver! Jag är med ✨

 2. M skriver:

  Spännande! Jag har fått tillbaka odlarglädjen, lärt mig massor och börjat experimentera med gödsling, vintersådd, täckodling och bäddar i trädgården efter att tagit del av informationen i dina kanaler. Täckodlade lavendel med ensilage i år och har aldrig fått en så stor blommning, både till min och pollinatörernas glädje 🙂 Har även börjat med Bokashi efter att ha tittat på livesändningen nu senast, tänker mig att att starta en jordfabrik i komposttunnan (som inte används för avhämtning då jag har varmkompost). Tack för all inspiration!

 3. Lia Starälv skriver:

  Jag är gärna med. I år behöver jag massor av grönsaker!

 4. Gunilla skriver:

  Jag blir sugen på att vara med!

 5. Anni skriver:

  Helt underbar idée! Detta är exakt vad samhället behöver. Många tror nog att de har för liten trädgård för detta men är man påhittig och envis, tror jag att det går. Du visar ju! Idag finns det shoppingområden kring de flesta städer. Tänk om det fanns odlingsområden istället.

 6. Pernilla skriver:

  Jag tänker verkligen hänga på! Känns tryggt med ett gott stöd och så roligt att dela odlingen med andra! Vilken superutmaning du har hittat på, Sara! Kram!

 7. Pernilla skriver:

  Vilken härlig utmaning! Även om jag odlat några år så känns det roligt och tryggt att göra detta i ett sammanhang! Kram!

 8. nicola.lindwe skriver:

  Så kul och bra! Precis vad jag behöver, stöd under ”resan” för att lyckas bättre och inspireras tillsammans. Så fint och bra förslag Sara!! Jag är ned 😊❤️

 9. Mie skriver:

  Kul initiativ, jag är sugen att haka på. Hur stor faktiskt odlingsyta tror du är ett minimum för att lyckas? Alltså fasta bäddar eller friland, jag har inget växthus.

 10. Emma skriver:

  Kul! Jag ska komma igång att odla i år(har flyttat till hus)! Det var länge sen jag odlade så det känns bra att börja med att göra som ”Sara säger” 😁…,ska bara bli medlem först 😜

 11. Jenny skriver:

  Klart jag är på 🤛
  Hittills är jag självförsörjande på dill, hallon & sallad 😂 Så jag har en bit kvar 😇🤣
  Riktigt rolig utmaning!!!
  Mvh
  Odlarjenny

 12. Jenny skriver:

  Klart jag är på! Rolig utmaning
  Är bara själv försörjande på dill och hallon... så jag har lite kvar att lära 😅
  Tjohooooo 😂😃❤️🥂
  /odlarjenny (på Instagram)

 13. Susanne skriver:

  Ja vad kul, jag är med så klart! Jag riktigt längtar till att börja för så nu i januari. Super att tillsammans kunna göra detta och få kunskap. Önskar er alla ett Gott Nytt År!

 14. Mari Schoultz skriver:

  Hej
  Jag är absolut med i utmaningen
  Roligt att göra något tillsammans
  Ha det bra
  Mari

 15. Dunderfjant skriver:

  Jag vill åxå vara med, blir en härlig utmaning!

 16. Maria Hederstierna skriver:

  Jag vill vara med och lära mig.

 17. Maria Kling skriver:

  Hej
  Jag är med 🙂
  Nyfiken novis i Småland!

 18. Åsa Engelin skriver:

  Jag fick hem fröer från Impecta idag och ska absolut försöka mig på att odla mer i år! Det blir spenat, ruccola, dill och grönkål till att börja med, så som du sagt Sara 😊

 19. Ingeborg Møller skriver:

  Åh, jeg vil så gerne så nu, men jeg er bortrejst hele marts måned.. Måske vover jeg at så i krukker og bakker og håbe, det går at lade det spire udenfor...

 20. Sabine Böckman skriver:

  Jag vill vara med!! 🫶🌷🌳🌷🌳

 21. Jenny Berg skriver:

  Jag blev medlem 14/5 är det möjligt att hänga på utmaningen? Har 6 pallkragar & 1 sandlåda samt bor i zon 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *