Stäng menyn

Skippa stora krukor vid omplantering

Gulla med dina plantor och ge dem det de behöver för att utvecklas bra. Men ge dem inte för mycket av det goda! När det är dags att plantera om ska du välja lagom stora krukor - heller små än stora.

Sara bredvid ett bord av plantor.

Glada tider när försådda plantor skolas om till egna krukor - ett nytt steg i deras resa ut mot köksträdgården.

 

Nu på våren är det hög tid att skola om våra små växter och ge dem mer utrymme runt fötterna. Dags för ny kruka! Men var nu försiktigt och ge inte plantorna för mycket av det goda på en gång. Skippa de stora krukorna och låt plantorna växa vidare i bara snäppet större krukor. Även om det känns rätt och riktigt att skämma bort dina små älsklingar med det mesta av det bästa, kan det bli så illa att plantorna dör om de sätts i för stor kruka alldeles för tidigt.

 

LÄS MER: RABATT PÅ KRUKOR OCH BRÄTTEN FRÅN GJORDNÄRA UNDER 2023

 

Så här funkar det

En liten växt växer inte bättre bara för att den är planterad i en jättestor kruka. Små växter är ömtåliga, både ovan jord och under jord. Det är lätt att glömma bort. Den lilla plantan, oavsett om det är en tomat, kål, kryddväxt eller sommarblomma, har pyttesmå nya rötter och oftast en ömtålig stjälk ovan jord.

Om den lilla växten planteras i en jättestor kruka är risken stor att rötter och stjälk skadas, då trycket från massor av jord blir för mycket. Stor mängd jord är oftast blötare än en liten planta klarar av, varpå riskerna ökar ytterligare. Blöt jord kväver växten. Den lockar också till sig ohyra, som bor i jorden och kan skada växtdelar. En liten och knappt synlig skada på rotdelar och stjälk, kan leda till att växten dör.

Det är lättare att ge en liten planta bra förutsättningar om du planterar växten i en mindre kruka, balansen blir bättre i jorden. Tumregeln för både grönsaker och blommor som förodlas är att plantera om i snäppet större kruka och hellre plantera om flera gånger - än att sätta en liten växt i en för stor kruka på en gång. Det kan tyckas vara onödigt jobb? Plantorna utvecklas så himla fint när de får växa så här! De blir starka och friska. Och det är oerhört värdefullt att starta säsongen med friska plantor!

 

Läs mer: Prickla plantor - plantera om smart

 

En hand håller en liten kålplanta.

Den här kålplantan har vuxit i ett så kallat jordblock. Nu ska jag fjäska med den och sätta den i en lite större kruka, så rötterna får boa in sig i lite mer jord.

 

En hand håller en ännu större kålplanta.

Bara drygt två veckor efter omplantering har kålen vuxit till den här storleken och jag skolar om en gång till. Plantan går att sätta ut på friland redan nu, men eftersom det är så kallt föredrar jag att skola om och plantera ut några veckor senare. Sorten är en spetskål 'Filderkraut'.

 

Plantera om så här

  • Fyll den nya kruka med jord, utan att trycka till.
  • Gör ett hål i jorden med pekfingret.
  • Vänd försiktigt ut plantorna ur så-tråget, eller pilla upp dem en och en ur jorden utan att de skadas.
  • Sära plantorna och välj ut den du ska plantera om.
  • Pluppa ner växten i hålet i nya krukan och tryck försiktigt till jorden runt stjälken.
  • Fyll på med jord så att växten står stadigt.

 

Många växter kan planteras lite djupare än de vuxit i så-tråget, men inte alla. Tomat, aubergine, paprika, kål, bönor och purjolök är exempel på växter vi brukar förodla inomhus och som kan planteras lite djupare. Se mer om det temat i länken nedan. Om du är osäker kan du prova dig fram, men kom ihåg att gurkväxter aldrig ska planteras djupare än de tidigare stått. De har extremt ömtålig stjälk, som kan ruttna på kort tid om den omges av fuktig jord. Det kallas för rothalsröta.

 

Se mer: Vilka växter kan du plantera djupare?

 

Två staplar med svarta krukor.

Detta är mina favoritkrukor. Svarta plastkrukor, 7,5 cm i diameter. Svensktillverkade av återvunnen plast. Håller i många år. Krukorna säljs av svenska företaget Gjordnära på www.tunnelvaxthus.se.

 

En stor kartong med svarta krukor.

Det är mycket prisvärt att då och då köpa många krukor, istället för att dutta med små inköp. En hel kartong innehåller 1540 krukor och kostar 1250 kr plus frakt.

 

Onödigt

Förutom att en liten växt kan skadas när den planteras i en stor kruka, så är det också onödigt på flera vis. Stora krukor tar stor plats. När vi odlar inomhus och driver upp plantor i växthus, är varje kvadratcentimeter viktig. Om vi kan maxa odlingen med fler mindre krukor är det betydligt mer platseffektivt.

Stora krukor är dyrare än små och de slukar betydligt mer jord. Du spar pengar och material genom att välja små krukor.

Det blir inte heller bättre för att du planterar flera växter i kluster i större krukor, i hopp om att de då ska få mer plats att utvecklas. Problemen kvarstår med stora blöta jordmassor som lätt drabbas av angrepp.

 

Läs mer: Plantera tomat djupare

 

Omplanterade växter i små krukor.

Sista dagarna i mars planterades kål och tagetes om från sådden. En planta i varje kruka.

 

Friska fina kålplantor i svarta krukor.

Knappt tre veckor senare har kålen planterats om igen, nu i krukor som är 11-cm i diameter.

 

En växt - en kruka

Så, hur ska du göra? När du planterar om växter från ditt första så-tråg, ska du sträva efter att sätta varje växt i en enskild kruka. Det gäller till exempel tomat, paprika, kål, sommarblommor etc. En lagom storlek för första krukan är 5-7,5 cm i diameter. Vid en andra omplantering är det lagom att sikta på en kruka i storlek 9-11 cm i diameter.

Om det kniper och krukorna tar slut, kan det absolut funka att sätta två växter i en och samma kruka. Men inte fler. Och om du sätter två i samma kruka vill det till att du håller koll, vattnar rätt och gödslar rätt så att plantorna utvecklas bra. I vissa fall kan det vara ok att de utvecklas sämre med, om du inte har andra alternativ. Men om du vill ge växterna det bästa är det oftast en bra tumregel med en växt i en kruka. Och det ska inte vara en stor kruka!

Det finns några växter som utvecklas bra i kluster med. Lök, ärter och vissa kryddväxter brukar odlas i kluster vid förodling.

 

Läs mer: När ska man plantera om?

 

Om du är ny med odling tycker jag att du helt ska låta bli krukor tillverkade av papper, torv och kokos. De torkar ut växterna och det är svårt att lyckas driva upp bra plantor i dessa. Välj nya eller återvunna tråg av plast.

 

Små plantor tillsammans i ett tråg.

Detta är lejongap, som såtts med många fröer i samma kruka. Dessa ska också skolas om en och en. Varje liten planta blir en stor. Så här små plantor är extra känsliga för att omges med mycket jord i stora krukor. Var försiktig!

 

Om du är van vid att odla kan du experimentera med andra sätt att plantera om. Men mitt tips om du är ny odlare är att du gör som jag beskrivit ovan. Då har du bättre chans att lyckas med växterna och lära dig att se hur växter som trivs, frodas och utvecklas bra ser ut. Det är grunden i odlingen - att lära sig läsa växterna. När du vet hur en frisk tomat ser ut, kan du prova att göra på andra sätt. Då är det lättare att avgöra vad som gått fel, om/när plantan visar tecken på att något gått snett.

Lycka till med omplanteringen!
/Sara Bäckmo

 

30. april 2021